Ενώ αναζητείται διέξοδος
- Τρίτη, 29 Μαρτίου, 2016 - 06:10
Σε παιχνίδια χωρίς κανόνες, επιδίδονται οι εμπλεκόμενες με το προσφυγικό χώρες, με τους πρόσφυγες να χρησιμοποιούνται προς ικανοποίηση πολιτικών σκοπιμοτήτων.
Οριστικό κλείσιμο των συνόρων έως το τέλος του έτους, είναι η προκλητική απόφαση των Σκοπίων, την ώρα που αλλοδαποί αλληλέγγυοι στους πρόσφυγες προβαίνουν σε ενέργειες που τίθενται υπό αμφισβήτηση, ενώ έντονες αντιδράσεις για το προσφυγικό καταγράφονται και στο εσωτερικό της Τουρκίας.
Νέα μονομερής ενέργεια των Σκοπίων
Με πίστη στην τακτική της προκλητικότητας συνεχίζουν οι πολιτικές αποφάσεις των Σκοπίων, όπως το κλείσιμο των συνόρων με Ελλάδα και Σερβία έως το τέλος του 2016, που αποφασίστηκε από την Βουλή της χώρας.
Η μονομερής αυτή ενέργεια υποδηλώνει την πλήρη απαξίωση που επιδεικνύεται από τα Σκόπια σε κάθε διεθνή συνθήκη, αλλά και την απόλυτα εχθρική διάθεση στη διευκόλυνση εκτόνωσης της προσφυγικής κρίσης που απασχολεί ολόκληρη της Ευρώπη.
Η νέα απόφαση έρχεται ως συνέχεια της αρχικής που είχε λάβει το κοινοβούλιο των Σκοπίων, τον Αύγουστο του 2015, με κήρυξη κατάστασης κρίσης στα σύνορα με την Ελλάδα και τη Σερβία, με παράταση έως τις 15 Ιουνίου του 2016 και τώρα με νέα παράταση έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016.
Η πρώτη απόφαση κήρυξης κατάστασης κρίσης ελήφθη προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματικότερη διαχείριση των προσφυγικών ροών, όμως για τη νέα παράταση της ο υπουργός Άμυνας των Σκοπίων, Ζόραν Γιόλεφσκι, στην προσπάθεια του να την αιτιολογήσει υποστήριξε πως πρόκειται για κίνηση που κρίθηκε απαραίτητη εξαιτίας της αύξησης του αριθμού των προσφύγων και μεταναστών που επιχειρούν να εισέλθουν και να διασχίσουν το έδαφος της χώρας.
Την επάρκεια του χρόνου έως τις 15 Ιουνίου ώστε να διαφανούν τα αποτελέσματα της συμφωνίας Ε.Ε. με την Τουρκία για το προσφυγικό υποστήριξε κατά τη διατύπωση της αντίθεσης του στη νέα παράταση το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι, θέτοντας παράλληλα και θέμα νομιμότητας για την συγκεκριμένη απόφαση της παράτασης, καθώς δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη στο νόμο περί διαχείρισης κρίσεων.
Οι Ιταλοί ακτιβιστές
Η φημολογία για υποκίνηση προσφύγων εκ μέρους μελών ΜΚΟ της Ιταλίας για πέρασμα τους στα Σκόπια μέσω αφύλακτων σημείων στα σύνορα, έχει ενταθεί τις τελευταίες ημέρες, με Ιταλούς ακτιβιστές να διαψεύδουν κατηγορηματικά τα όσα τους καταμαρτυρούν.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο η Ιταλίδα ακτιβίστρια, Marta Canino,πρόκειται για «εντελώς ψευδείς» πληροφορίες, υποστηρίζοντας ότι «ο καθένας βλέπει τον τρόπο με τον οποίο επιχειρούμε και διανέμουμε ανθρωπιστική βοήθεια. Ο καθένας μπορεί να δει ότι δεν προκαλείται ένταση και ότι οι φήμες είναι εντελώς ψευδείς».
Όπως σημείωσε «Οι μετανάστες ψάχνουν κάθε δυνατή ευκαιρία να διασχίσουν τα σύνορα. Υπό άλλες συνθήκες θα ήμασταν περισσότερο από ευτυχείς να βρεθούμε μαζί τους και να διασχίσουμε μαζί τους τα σύνορα. Το δικό μας πρόγραμμα ήταν ξεκάθαρο από την αρχή. Δεν σχεδιάστηκε καμία δράση στο camp της Ειδομένης γιατί δεν θέλαμε να βάλουμε τους μετανάστες σε κίνδυνο».
Για την άφιξη στην Ελλάδα των 250 Ιταλών ακτιβιστών ανέφερε πως «Ήταν κάτι που νιώσαμε. Αισθανθήκαμε ότι οι άνθρωποι είχαν ανάγκη από αλληλεγγύη. Κάνουμε διαμαρτυρίες. Αισθανόμαστε ότι η Ελλάδα δεν έπρεπε να αφεθεί μόνη της», συμπληρώνοντας ότι «Υπάρχει και μια άλλη Ευρώπη, εκείνη των πολιτών και των κινημάτων, που πρέπει να ανοίξει τα σύνορα».
Προς άλλη συνοριακή κατεύθυνση
Καθώς η συνεχής παραπλάνηση των προσφύγων για άνοιγμα των συνόρων στην Ειδομένη έγινε αντιληπτή εκ μέρους τους, πλέον αναζητούν νέα σημεία εξόδου από τη χώρα, προσανατολιζόμενοι στα σύνορα με τη Βουλγαρία.
Όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Novinite της Σόφιας, υπήρξαν μαρτυρίες κατοίκων του Βουλγαρικού χωριού Κούλατα για πρόσφυγες, που πέρασαν κατά τη διάρκεια της νύχτας από το χωριό, χωρίς όμως οι συνοριακή αστυνομία να μπορέσει να τους εντοπίσει.
Σύμφωνα με το βουλγαρικό πρακτορείο, οι κάτοικοι της περιοχής κάνουν λόγο για ανεπαρκή μέτρα όσον αφορά στη συνοριακή φύλαξη, ενώ εκδηλώνουν την ανησυχία τους για τη δημιουργία κέντρων υποδοχής και στέγασης προσφύγων σε παλιούς στρατώνες.
Υποστηρίζουν δε ως αποτελεσματική λύση την ύψωση συρματοπλέγματος κατά μήκος των συνόρων με την Ελλάδα, σχεδιασμό που είχαν υποστηρίξει ο πρωθυπουργός αλλά και ο υπουργός Άμυνας της χώρας.
Διαφωνίες για τη συμφωνία στην Τουρκία
Την ώρα που η Τουρκική κυβέρνηση επικοινωνεί πως κέρδισε από τη συμφωνία με την Ε.Ε. για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών από την χώρα, εμφανίζονται ολοένα και περισσότεροι διαφωνούντες επ’ αυτού, με την τουρκική αντιπολίτευση να κρίνει τη συμφωνία ως ενδεχόμενη απειλή για την Τουρκία, ενώ πολλοί εγείρουν θέμα ηθικής, ως προς την χρησιμοποίηση των προσφύγων για πολιτικό όφελος.
Υπό αίρεση τίθεται η νομιμότητα της συμφωνίας, σύμφωνα με τα όσα διατυπώνουν ανώτατα στελέχη των Ηνωμένων Εθνών και συγκεκριμένα ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, Zeid Ra'ad Al Hussein, που υποστήριξε ξεκάθαρα πως «Η μαζική επιστροφή μεταναστών από Ελλάδα προς Τουρκία είναι παράνομη».
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στην Τουρκία, Hansjorg Haber, υπεραμύνθηκε της συμφωνίας, λέγοντας ότι προκειμένου αυτή να είναι συμβατή με τα ισχύοντα στο Διεθνές Δίκαιο, επιζητείται η λύση στις επαφές τις επιτροπής της Ε.Ε. με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Βάσει των όσων ορίζει η συμφωνία, θα γίνεται επαναπροώθηση στην Τουρκία των προσφύγων που παράνομα περνούν σε ευρωπαϊκό έδαφος, ώστε να αναλάβει η τουρκική πλευρά με νόμιμο τρόπο να προωθήσει στην Ευρώπη περί τους 72.000 πρόσφυγες.
Ήδη στην Τουρκία φιλοξενούνται 2,5 εκ. πρόσφυγες, με το μεγαλύτερο ποσοστό από αυτούς να επιθυμούν την παραμονή τους εκεί.
Περιορισμός των ροών
Εξομάλυνση της κατάστασης στο λιμάνι του Πειραιά και την Ειδομένη, προέβλεψε ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης, Γιώργος Κυρίτσης, ο οποίος σε τηλεοπτικές του δηλώσεις ανέφερε ότι αυτό θα επιτευχθεί «Με πειθώ, ενημέρωση και αξιοπρέπεια θα καταφέρουμε να μεταφερθούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά και την Ειδομένη».
Αναφερόμενος δε στη μεγάλη μείωση των προσφυγικών ροών προς τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες, σχολίασε «Θέλουμε να δούμε αν η μείωση των ροών είναι αποτέλεσμα συμμόρφωσης της τουρκικής πλευράς».
Κατά την τελευταία εβδομάδα πέρασαν στα ελληνικά νησιά 3.085 πρόσφυγες και μετανάστες με τον κ. Κυρίτση να αναφέρει πως «πρόκειται για εντυπωσιακή μείωση σε σχέση με το τι είχε παρατηρηθεί τους τελευταίους μήνες. Αυτό σε συνδυασμό με το ότι η μεγάλη πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων και συγκεκριμένα οι 2.696 μπήκαν στην Ελλάδα τις τρεις πρώτες μέρες της συμφωνίας και προπάντων την πρώτη, δείχνει ότι ο αριθμός των όσων περνάν στην Ελλάδα βαίνει συνεχώς μειούμενος. Έχει μαθευτεί απέναντι ότι πλέον η Ελλάδα δεν αποτελεί δρόμο μετάβασης προς την Ευρώπη».
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Εκβιασμός προσφυγικού λόγω βίζας
9 Αυγ. 2016 - 6:16 - Σκληρές αλλά ουσιώδεις επισημάνσεις
10 Μαρ. 2016 - 6:10 - Υπό τις απαιτήσεις της Τουρκίας
9 Μαρ. 2016 - 6:10 - Δεν βρίσκονται στον χάρτη του προσφυγικού οι Κυκλάδες
2 Μαρ. 2016 - 6:10 - Στ. Καλαφάτης: Η εκλογή Τασούλα θα δικαιώσει τις προσδοκίες του ελληνικού λαού
25 Ιαν. 2025 - 19:21