Πέρασαν τα μέτρα με κυβερνητική απώλεια
- Τρίτη, 24 Μαΐου, 2016 - 06:10
Με την κυβερνητική πλειοψηφία πέρασαν από τη Βουλή τα προαπαιτούμενα των 5,4 δις ευρώ, με την ελληνική κυβέρνηση να αναμένει την συνεδρίαση του Eurogroup, με το κλείσιμο της αξιολόγησης, ενώ στο εσωτερικό καλείται να καλύψει και τα εσωκομματικά της θέματα, κατόπιν και της νέας βουλευτικής απώλειας από τους κόλπους της.
Με 153 θετικές κυβερνητικές ψήφους στην Ολομέλεια της Βουλής, τα προαπαιτούμενα που συμπεριλαμβάνονταν στο δεύτερο πολυνομοσχέδιο, έγιναν νόμος τους κράτους, όμως η ψήφιση μνημονιακών μέτρων έχει πλήξει κατά μεγάλο βαθμό την ιδεολογική αξιοπιστία του κυβερνώντος κόμματος.
Σαφώς και κανένα από τα μέτρα που ψηφίστηκαν, δεν ήταν άγνωστα ή νέα, καθιστώντας αναίτια την έκφραση έκπληξης ή ανέξοδης αντιπολιτευτικής ρητορίας, καθώς αυτά είναι όσα είχαν προσυμφωνηθεί, με άλλους ενθερμότερους και άλλους κατ’ ανάγκη υποστηρικτές.
Ήταν η συμφωνία του περσυνού Ιουλίου, που τώρα επιβάλλεται να υλοποιηθεί, με την πλήρη γνώση των πολιτών που τώρα καυτηριάζουν τη στάση των βουλευτών ενώ ήταν οι ίδιοι που τους νομιμοποίησαν στις εκλογές που ακολούθησαν, όπως ήταν οι ίδιοι που καταψήφισαν και απομείωσαν την εκλογική δύναμη των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που τώρα υψώνει λόγο αντίδρασης, καθώς εκτιμήθηκε η ευθύνη της για τις μνημονιακές επιλογές στις οποίες ενεπλάκη η χώρα.
Κάθε βαρύ επιβαλλόμενο μέτρο έχει πλέον ψηφιστεί, με την κυβέρνηση να επιδεικνύει και σε αυτή την ψηφοφορία μία αραγή στάση, απομακρύνοντας κάθε ενδεχόμενο κλυδωνισμού της, χάνοντας όμως πλέον το ισχυρό της επικοινωνιακό όπλο, αυτό της σκληρής διαπραγμάτευσης, γεγονός που ακυρώνει κάθε αναφορά σε αριστερόστροφες ιδεολογικές πρακτικές, που δεν φαίνεται να έχουν πρόσφορο έδαφος υλοποίησης.
Με την ψήφιση των πλέον επώδυνων μέτρων, ολοκληρώνεται μία μνημονιακή πορεία έξι ετών, με τις αναλογούσες ευθύνες σε έκαστο κομματικό συνδυασμό που άσκησε εξουσία, καθώς οι δακρύβρεχτες συναινέσεις που εκφράστηκαν με πόνο καρδίας εκ μέρους των κυβερνητικών βουλευτών όσο και ο εκ του ασφαλούς ανταρτοπόλεμος των αμνημόνων κομμάτων της αντιπολίτευσης, προδίδονται αφ’ ενός από την ιστορία και αφ’ ετέρου εκ του αποτελέσματος.
Με φόντο το χρέος
Η ολοκλήρωση των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας, επικεντρώνει τώρα το πολιτικό ενδιαφέρον στις αποφάσεις των δανειστών, όπως αυτές θα εκφραστούν στο σημερινό Eurogroup, με την κυβέρνηση να ευελπιστεί το όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσό στην εκταμίευση που θα ακολουθήσει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Όπως από το πρόγραμμα ορίζεται η δόση αναμένεται να είναι της τάξης των 11 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 7,2 δις ευρώ θα διατεθούν για την αποπληρωμή των ελληνικών ομολόγων και τα 3,8 δις ευρώ για τις δημόσιες ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Κύριο ζητούμενο από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης είναι η έναρξη της συζήτηση για το χρέος, με το ΔΝΤ να μην δείχνει διάθεση σύγκλισης με τις ευρωπαϊκές απόψεις επ’ αυτού, ενώ δεν πρέπει να παραγνωρίζονται και τα προσκόμματα που θέτει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόϊμπλε.
Πάντως με αναφορά του στο θέμα το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg σημειώνει πως αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα, σύμφωνα με τις διατυπώσεις της Κ. Λαγκάρντ, είναι να επεκταθεί η λήξη των ομολόγων, να αυξηθεί η περίοδος χάριτος και να κλειδώσουν όσο το δυνατόν χαμηλότερα τα επιτόκια δανεισμού, ώστε να εξασφαλιστεί η χρηματοδοτική συνέχεια εκ μέρους του ΔΝΤ.
Νέα απώλεια για τον ΣΥΡΙΖΑ
Παρελθόν αποτελεί για τον ΣΥΡΙΖΑ η βουλευτής του κόμματος Βασιλική Κατριβάνου, η οποία υπέβαλλε την παραίτηση της και παρέδωσε την βουλευτική της έδρα.
Η συγκεκριμένη πράξη της βουλευτού έμοιαζε προδιαγεγραμμένη, καθώς και σε προγενέστερη ψηφοφορία στη Βουλή, ως υπεύθυνη του τμήματος ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, είχε επιλέξει να καταψηφίσει, παρά την θετική ψήφιση επί της αρχής, την επικύρωση της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας, το επίμαχο άρθρο 60 που αφορούσε στον περιορισμό του χρόνου εξέτασης των αιτήσεων ασύλου όταν παρατηρούνται αυξημένες προσφυγικές ροές.
Ήδη από την προηγούμενη Παρασκευή είχε διατυπώσει τις αντιρρήσεις της προς τα υπουργικά στελέχη και τα μέλη της Κ.Ο., τα οποία μέχρι την τελευταία στιγμή προσπαθούσαν να κάμψουν τις αντιρρήσεις της.
Χωρίς να κρύψει τις προθέσεις της, επεσήμανε εξ αρχής τα σημεία διαφωνίας της και είχε δηλώσει ότι θα παραδώσει και την βουλευτικής της έδρα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι δεν τοποθετήθηκε ούτε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή, αλλά ούτε και στην Ολομέλεια.
Τελικά ψήφισε θετικά επί της αρχής και καταψήφισε την τροπολογία για τον δημοσιονομικό «κόφτη» και τα 20 άρθρα για το διάδοχο σχήμα του ΤΑΙΠΕΔ το Νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, στο οποίο περνά η διαχείριση της δημόσιας περιουσίας
Την θέση της Βασιλικής Κατριβάνου παίρνει ο υπεύθυνος τύπου του Συντονιστικού Οργάνου για την προσφυγική κρίση, Γιώργος Κυρίτσης.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Βουλή: Σήμερα η πρόταση μομφής εν μέσω αντιπαράθεσης για τα Τέμπη
26 Μαρ. 2024 - 8:51 - Βουλή: Στην Ολομέλεια σήμερα το πόρισμα της εξεταστικής για τα Τέμπη
20 Μαρ. 2024 - 8:14 - Ομιλία του Μάρκου Καφούρου επί του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια
7 Μαρ. 2024 - 17:54 - Βουλή: Πέρασε με 176 ψήφους ο γάμος των ομοφύλων
16 Φεβ. 2024 - 8:07 - Ως τα ξημερώματα η συζήτηση για τον γάμο ομόφυλων
14 Φεβ. 2024 - 19:54