Στην τελική ευθεία τα κανάλια για τις τηλεοπτικές άδειες
- Τρίτη, 5 Ιουλίου, 2016 - 06:16
- / Eνημέρωση: 5 Ιουλ. 2016 - 19:30
Την στιγμή που κονταροχτυπιούνται 11 μνηστήρες για τις τηλεοπτικές άδειες, υποβάλλοντας την τελευταία στιγμή τους φακέλους στην Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας για τη διαγωνιστική διαδικασία, ταυτόχρονα ξεκίνησε και η εκδίκαση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας των αιτήσεων των καναλιών κατά του σχετικού νομοθετικού πλαισίου αδειοδότησης τους.
Εντονότατη άσκηση αντιπολιτευτικής κριτικής από τη Ν.Δ., χρησιμοποίηση κάθε ένδικού μέσου εκ μέρους των καναλιών, παρερμηνεία ευρωπαϊκών επιστολών για δημιουργία εντυπώσεων, καταθέσεις 11 φακέλων προς αδειοδότηση και έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας είναι τα στοιχεία που συνθέτουν το μοτίβο των συμφερόντων, των διαπλεκόμενων σχέσεων και των δημοσιογραφικών-επιχειρηματικών αλληλεξαρτήσεων του τηλεοπτικού γίγνεσθαι.
Οι προσφυγές
Με 23 αιτήσεις ακύρωσης των κανονιστικών πράξεων του διαγωνισμού αδειοδότησης τηλεοπτικών σταθμών, ξεκίνησε εχθές να γράφεται ο επίλογος της ιστορίας εκκαθάρισης του τηλεοπτικού τοπίου.
Η αδειοδότηση αφορά στη μετάδοση προγραμμάτων υψηλής ευκρίνειας (high definition) μέσω διαγωνισμού, κατά του οποίοι στράφηκαν οι εμπλεκόμενες τηλεοπτικές επιχειρήσεις, με την ακροαματική διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων τους να ξεκινά εχθές στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Προσφυγές κατατέθηκαν από την Ένωση Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας και από τους τηλεοπτικούς σταθμούς Mega, Antenna, Alpha, Skai, Star και Epsilon TV.
Οι προσφυγές αφορούν συνολικά στη διαδικασία δημοπράτησης των αδειών και ειδικά τη υπουργική απόφασης (4297/2016) υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, με την οποία η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας ορίζεται ως η αρμόδια για την τέλεση της διαγωνιστικής διαδικασίας των αδειών και ρυθμίζει όλα τα σχτικά με τον διαγωνισμό θέματα.
Πέραν αυτού, οι προσφυγές αφορούν και στο νόμου (4339/2015) που ορίζει τις αδειοδοτήσεις επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρωεκπομπής, όπως και κάθε παλαιότερης η νεότερης υπουργικής απόφασης για τις 4 τηλεοπτικές άδειες μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (High definition).
Άλλο σημείο των προσφυγών αφορά στα 3 εκ. ευρώ, που σύμφωνα με την ΚΥΑ Επικρατείας και Οικονομικών (7984/2016), ορίστηκαν ως τιμή εκκίνησης για τις 4 δημοπρατούμενες άδειες.
Κατά της τιμής εκκίνησης στα 3 εκατ. ευρώ προσέφυγε ο τηλεοπτικός σταθμός Mega, καταθέτοντας αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, την οποία το ΣτΕ απέρριψε, ενώ αναμένονται οι αποφάσεις και για τις αιτήσεις των τηλεοπτικών σταθμών ΑΝΤ1 και STAR.
Οι δικαστές του ΣτΕ δεν υποκύπτουν σε πιέσεις
Με μία δήλωση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, Νικόλαου Σακελλαρίου, που στοχοποιεί ευθέως τις πρακτικές επηρεασμού της δικαιοσύνης, ξεκίνησε η συζήτηση των αιτημάτων ακύρωσης, στην Ολομέλεια του ΣτΕ.
Ο κ. Σακελλαρίου δήλωσε πως «Η εποχή στην οποία ζούμε σήμερα είναι η εποχή της μεγάλης οικονομικής κρίσεως και των μνημονίων. Είναι η εποχή της επικυριαρχίας του οικονομικού επί του θεσμικού, η οποία χαρακτηρίζεται από πρωτοφανή υποχώρηση του κράτους δίκαιου και ιδίως του κοινωνικού κράτους. Υπό τας συνθήκας αυτάς αποτελεί πρωταρχικό καθήκον όλων μας, από οποιαδήποτε θέση και αν ευρισκόμεθα, να συμβάλλουμε με όλες τις δυνάμεις μας στην έξοδο της χώρας μας από την κρίση, ενισχύοντας τους βασικούς θεσμούς του κράτους, που στηρίζουν και εκφράζουν το δημοκρατικό μας πολίτευμα, τον πνευματικό μας και ηθικό μας πολιτισμό, οι οποίοι πολλές απερίσκεπτως ή κακοβούλως διασύρονται.
Οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφαίνονται με πλήρη ανεξαρτησία και πνεύμα ουδετερότητας, δεν καθοδηγούνται, δεν επηρεάζονται, ούτε υποκύπτουν σε πιέσεις από όπου κι αν αυτές προέρχονται, ούτε βεβαίως πτοούνται από προσωπικές και ανοίκειες επιθέσεις, αλλά επιτελούν το υπηρεσιακό τους καθήκον ανεπηρέαστοι και με τη δέουσα υπευθυνότητα, ματαιοπονούν επομένως όσοι προσπαθούν για το αντίθετο. Εκείνο που θεωρούμε απολύτως επιβεβλημένο να επισημάνουμε είναι ότι οποιασδήποτε φύσεως ενέργειες χειραγωγήσεως του δικαστηρίου ή υπαγορεύσεων σε αυτό της επιθυμητής αποφάσεως ενώ εκκρεμεί μάλιστα δίκη, εκτός του ότι είναι απολύτως απαράδεκτο να συμβαίνει σε ένα κράτος δικαίου, πολύ δε περισσότερο όταν προέρχονται από διαδίκους με τη χρήση μάλιστα εντύπων και ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης τα οποία διαθέτουν, συνιστούν ευθεία επέμβαση στο έργο της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης, η οποία πράττει και θα συνεχίσει να πράττει το καθήκον της και τις καταδικάζουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο».
11 αιτήσεις για 4 άδειες
Στις 11 ανέρχονται συνολικά οι αιτήσεις που κατατέθηκαν για τις 4 τηλεοπτικές άδειες, με τις 8 εξ αυτών να κατατίθενται στην εκπνοή του χρόνου προθεσμίας.
Οι πρώτες αιτήσεις κατατέθηκαν τις προηγούμενες ημέρες από τρία κανάλια, ΑΝΤ1, ΣΚΑΪ και Star, ενώ μόλις εχθές λίγο πριν τις 15:00 κατατέθηκαν άλλες 8 αιτήσεις.
Συγκεκριμένα, αιτήσεις κατέθεσαν το Mega, το οποίο δεν διαθέτει φορολογική ενημερότητα, ο Αlpha του Δημήτρη Κοντομηνά, το Epsilon TV του Φίλιππου Βρυώνη, το ΑΡΤ TV του Γιώργου Καρατζαφέρη, η εταιρεία Alter Ego, συμφερόντων του Βαγγέλη Μαρινάκη, ο Ιβάν Σαββίδης, η εταιρεία Προσωπική ΑΕ συμφερόντων του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα και μία εταιρεία κυπριακών συμφερόντων δια του Φίλιππου Χατζηφιλίππου.
Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας κατάθεσης των φακέλων ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς δήλωσε πως «Η επιτυχημένη ολοκλήρωση της υποβολής φακέλων υποψηφιότητας στο διαγωνισμό για την αδειοδότηση των ιδιωτικών καναλιών συνιστά ένα μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της υλοποίησης μιας βασικής προεκλογικής δέσμευσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Μετά από 25 χρόνια ανομίας, το τηλεοπτικό τοπίο στη χώρα μας θα λειτουργήσει για πρώτη φορά με όρους νομιμότητας, διαφάνειας και υγείας. Βάλαμε τέλος στο τρίγωνο της διαπλοκής «κανάλια-τράπεζες-πολιτικοί». Οι 11 υποψηφιότητες συνιστούν, επίσης, την καλύτερη απάντηση σε όσους έδωσαν μεγάλη μάχη να μη γίνει ποτέ ο διαγωνισμός. Ραντεβού στις αρχές Αυγούστου, για τη δημοπράτηση των αδειών, από την οποία θα προκύψουν τα τέσσερα ιδιωτικά κανάλια που θα απαρτίζουν το νέο τηλεοπτικό τοπίο της χώρας, από τη νέα σεζόν».
Καταρρίπτονται οι αιτιάσεις της αντιπολίτευσης
Αντιπολιτευτική επίθεση στην κυβέρνηση, σε υψηλούς τόνους, επέλεξε να εξαπολύσει η Ν.Δ., για τον ρόλο του υπουργού στη διαδικασία του διαγωνισμού, επιλέγοντας την αποσιώπηση πως για τα όσα κατηγορεί την κυβέρνηση περιλαμβάνονται σε δικό της νομοθέτημα του 2007, το οποίο όμως δεν εφαρμόστηκε.
Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., Κωστής Χατζηδάκης, επέλεξε την χρήση χαρακτηρισμών εφημερίδων των συγκροτημάτων που μάχονται την αλλαγή της νομοθεσίας, αναφέροντας σε δηλώσεις του πως «η κυβέρνηση εκπέμπει το μήνυμα ότι θέλει υπουργό καναλάρχη».
Μόνο που η απόφαση για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών δεν αποτελεί εφεύρημα της τωρινής κυβέρνησης, αλλά περιλαμβάνεται στο νόμο (3592/2007 ΦΕΚ 161/19-7-2007), που ο ίδιος ο κ. Χατζηδάκης, ως υπουργός Μεταφορών, είχε συνυπογράψει με τον Θόδωρο Ρουσόπουλο, στον οποίο αναφερόταν ρητά πως «Με απόφαση του υπουργού στον οποίο ανατίθενται εκάστοτε οι αρμοδιότητες υπουργού Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης καθορίζονται ο αριθμός των αδειών που θα προκηρυχθούν, η εμβέλεια τους (εθνική ή περιφερειακή), το είδος του προγράμματος τους σε ενημερωτικό (γενικού ή θεματικού περιεχομένου) ή μη ενημερωτικό, καθώς και το ειδικότερο θεματικό περιεχόμενο τους, σε περίπτωση πρόβλεψης αδειοδότησης ...».
Παράλληλα, εκ μέρους της Ν.Δ. χρησιμοποιήθηκε εντονότατα και μία παλαιότερη επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τον εκπρόσωπο τύπου του κόμματος, Γ. Κουμουτσάκο να την χαρακτηρίζει «επιστολή- κόλαφο» και να κάνει λόγο για διασυρμό της Ελλάδας και κυβερνητικό σχεδιασμό συγκέντρωσης υπερεξουσιών «για να ελέγξει την ενημέρωση» και πως εγείρεται μείζον ζήτημα δημοκρατίας.
Το εν λόγω επιχείρημα, που με τόσο θόρυβο επικοινωνήθηκε από τα θιγόμενα Μέσα Ενημέρωσης, τελικά καταρρίφθηκε από το ευρωπαϊκό πρακτορείο Euractiv, μέσω του οποίου ευρωπαίοι αξιωματούχοι διευκρινίζουν πως η επιστολή του Ευρωπαίου Επιτρόπου, Γκίντερ Έτινγκερ προς την ελληνική κυβέρνηση, δεν αφορά στις τηλεοπτικές αδειοδοτήσεις.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις ευρωπαίου αξιωματούχου που μεταδίδει το ευρωπαϊκό πρακτορείο, «Οι διαδικασίες για την έκδοση αδειών περιεχομένου για τηλεοπτικά κανάλια δεν είναι εναρμονισμένες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνεπώς, τα κράτη-μέλη είναι ελεύθερα να έχουν καθεστώς αδειοδότησης ανάλογα με τις εγχώριες ανάγκες εφόσον αυτό συμμορφώνεται με τους νόμους της ΕΕ».
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Μ. Χρυσοχοΐδης: Μέσα σε 10 μήνες συνελήφθησαν 11.300 άτομα για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας
25 Νοε. 2024 - 15:25 - Β. Κικίλιας: "Το θέμα των υδάτινων πόρων είναι η πρώτη προτεραιότητα"
20 Νοε. 2024 - 20:01 - ΠΑΣΟΚ: Προϋπολογισμός που δεν απαντά στις συλλογικές ανάγκες της κοινωνίας
20 Νοε. 2024 - 19:31 - Η Όλγα Κεφαλογιάννη στο κτήριο όπου φυλάσσεται το αρχείο του ΕΟΤ
20 Νοε. 2024 - 19:23 - Στο επίκεντρο η στήριξη της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας και η διαφύλαξη της ασφάλειας της ναυτιλίας
20 Νοε. 2024 - 12:28