Έκπληξη, ανησυχία και «μουδιασμένες» αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο, κατόπιν της ανάδειξης του Ντόναλντ Τραμπ ως Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής

Στον απόηχο της «αντισυστημικής» ψήφου

Σε κατάσταση σοκ παραμένει σχεδόν όλος ο πλανήτης, μετά την εκλογή του Ν. Τραμπ, ως 45ου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, που ήρθε ως «κεραυνός εν αιθρία», καθώς όλα τα προγνωστικά και οι προεκλογικές αναλύσεις, ήθελαν την υποψήφια των Δημοκρατικών, Χ. Κλίντον, νικήτρια της εκλογικής μάχης.

Μετά από μία μακρά, αμφίρροπη και ομολογουμένως εξαιρετικά χαμηλού επιπέδου, από αμφότερες τις πλευρές, προεκλογική μάχη, Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, αναδείχτηκε ο Ντόναλντ Τραμπ, ο υποψήφιος του συντηρητικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ο οποίος, μπορεί να μην κατάφερε να λάβει την πλειοψηφία των ψήφων των Αμερικανών ψηφοφόρων, έναντι της πολιτικής του αντιπάλου, με το κόμμα των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον, ωστόσο κέρδισε στη μάχη του Ελεκτορικού Κολεγίου, το οποίο «άνοιξε» την πόρτα του Λευκού Οίκου, στον άνθρωπο, που εκμεταλλεύτηκε ρητορικά την αγανάκτηση και δυσαρέσκεια των πολιτών, απέναντι στο ισχύον σύστημα, μίλησε για «στημένες» εκλογικές διαδικασίες, ενώ μεταξύ άλλων, τάχθηκε ανοιχτά απέναντι σε μειονότητες, όπως αυτές των Εβραίων, των Μουσουλμάνων, των Λατινοαμερικανών, και όχι μόνο, «κερδίζοντας» την ανοιχτή υποστήριξη της τρομοκρατικής/εγκληματικής εθνικιστικής οργάνωσης Κου Κλουξ Κλαν.

Παρά το γεγονός, ότι υπήρξε ευρεία πεποίθηση στην αμερικανική, αλλά και την παγκόσμια κοινή γνώμη, σύμφωνα με τα προγνωστικά, τις πολιτικές αναλύσεις και τις δημοσκοπήσεις, ότι η κ. Κλίντον, η οποία συγκέντρωνε μάλιστα και μία μεγάλη μερίδα διάσημων υποστηρικτών, θα ήταν η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος στην ιστορία των Η.Π.Α. και από το πρωί της Τετάρτης καθήμενη στο Οβάλ Γραφείο, ο αμερικανικός λαός, φαίνεται να επιχείρησε να «σπάσει» την μιντιακή και συστημική κυριαρχία της – για πολλούς διεφθαρμένης – Κλίντον και να ενισχύσει τον αυτοπροβαλλόμενο ως «αντισυστημικό» Τραμπ, σε μία προσπάθεια, όπως θέλουν οι πρώτες «μουδιασμένες» αναλύσεις, μετά την ανακοίνωση ασφαλών εκλογικών αποτελεσμάτων, να δώσει ένα μήνυμα στο μέχρι πρότινος ισχύον καθεστώς.

Ωστόσο, η «αντισυστημική» ψήφος της Αμερικής, δεν φαίνεται να ενθουσίασε τις κυβερνήσεις και ακόμη περισσότερο τις αγορές, ανά τον κόσμο, όπου επικράτησε αρχικά σοκ και στη συνέχεια μια, συγκρατημένη ωστόσο, επίδειξη πανικού. Παράλληλα, παρά το γεγονός, ότι, όπως δείχνουν όλα, η ψήφος δεν ήταν υπέρ της μίας ή της άλλης πλευράς, αλλά υπέρ του «λιγότερο κακού», οι Αμερικανοί πολίτες, θα κληθούν να υποστούν τις συνέπειες της απόφασής τους, για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, όπως επίσης και ο υπόλοιπος κόσμος.

Διπλωματικά συγχαρητήρια μηνύματα

Η προσωπικότητα του νέου Προέδρου των ΗΠΑ, η οποία, τουλάχιστον, διαφάνηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και που οδήγησε πολλούς κατακριτές του να τον κατηγορήσουν ως ρατσιστή, σεξιστή, άξεστο, προκλητικό και ακραίο, φαίνεται να επηρεάζει και τον τρόπο, που οι χώρες της Ευρώπης και των υπόλοιπων κρατών, αντέδρασαν στο άκουσμα της διαδοχής, του - κατά κοινή ομολογία - διπλωμάτη και σοβαρού συνομιλητή, Μπαράκ Ομπάμα, από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Στην Ευρώπη, ο επικεφαλής της πολιτικής ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Τζιάνι Πιτέλα, σε δηλώσεις του, έκανε λόγο για θλιβερή ημέρα για ολόκληρο τον κόσμο, ενώ στον αντίποδα, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, δήλωσε «Του εύχομαι τα καλύτερα. Η ιταλοαμερικανική φιλία είναι ισχυρή».

Αντίστοιχα, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, συνεχάρη τον κ. Τραμπ, συμπληρώνοντας, ότι οι δύο χώρες θα παραμείνουν ισχυροί και στενοί εταίροι σε εμπόρια, ασφάλεια και άμυνα, τονίζοντας πως η συνεργασία θα συνεχιστεί, ώστε «να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και την ευημερία των εθνών μας τα επόμενα χρόνια».

Ο Βέλγος ρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ, εξέφρασε την ελπίδα πως οι ΗΠΑ, από κοινού με το Βέλγιο, θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται κοινές ελπίδες όπως η ελευθερία και η ανοχή, ενώ ο Ούγγρος ομόλογός του, πανηγύρισε την εκλογή Τραμπ, σημειώνοντας, ότι τα νέα είναι σπουδαία και ότι «η Δημοκρατία είναι ακόμη ζωντανή».

Φανερά λιγότερο ενθουσιασμένος από τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μαρτιν Σουλτς, ο οποίος εξέφρασε την έκπληξη αλλά και την απογοήτευσή του, σε σχέση με το αποτέλεσμα της μάχης για την Προεδρία των ΗΠΑ, τονίζοντας, όμως, ότι «το εκλογικό σώμα μίλησε. Η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ είναι ξεκάθαρη και πρέπει να γίνει σεβαστή» και σημειώνοντας, πως οι ανησυχίες, «πρέπει τώρα να αντιμετωπιστούν με αξιόπιστες πολιτικές και προτάσεις».

Ανησυχία σε Γαλλία και Γερμανία

Με ανησυχία υποδέχτηκε η Γαλλία την εκλογή Τραμπ, με τον υπουργό Εξωτερικών, Ζαν-Μαρκ Ερό, να εκφράζει ερωτήματα και αβεβαιότητα, σχετικά με το μέλλον της συμφωνίας ΗΠΑ-Γαλλίας για το κλίμα και το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, δηλώνοντας, ότι πρέπει να διερευνηθούν οι προθέσεις του νέου προέδρου και αν αυτές συνάδουν, με τις προεκλογικές του εξαγγελίες. Παρ’ όλα αυτά, δήλωσε πως το Παρίσι θα συνεχίσει τη συνεργασία με την Ουάσιγκτον και θα παραμείνει σύμμαχος των ΗΠΑ.

Η μεγαλύτερη αμηχανία και έκπληξη, από την ανάδειξη του νέου Προέδρου, σημειώθηκε στη Γερμανία, με τη χριστιανοδημοκράτη υπουργό Άμυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να μιλά για προσωπικό σοκ, από το αποτέλεσμα, ενώ τόνισε, πως, δεδομένου, ότι το περιβάλλον και οι συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ είναι μέχρι στιγμής άγνωστοι στους Ευρωπαίους, η Γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να βρει ποιοι θα είναι οι συνομιλητές της, για τα μείζονα ζητήματα, αλλά και ποιες από τις εξαγγελίες του πρόκειται να υλοποιήσει. Ο Ραλφ Στέγκνερ, του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, μιλησε για πολιτική ψυχρολουσία, από τη νίκη του «δεξιού λαϊκιστή και κήρυκα του μίσους των φύλων».

O επικεφαλής της επιτροπής Eξωτερικών Yποθέσεων της γερμανικής Βουλής, Νόρμπερτ Ρέτγκεν σε μία ουσιαστική τοποθέτηση, ανάγει την επικράτηση Τραμπ ως ένα σοβαρό μήνυμα προς την Ευρώπη, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου και παραδεχόμενος ότι υφίστανται λόγοι ανησυχίας, «διότι δεν γνωρίζουμε ποια πολιτική θα ακολουθήσει πραγματικά ο Τραμπ» και χαρακτηρίζοντας τον νέο Πρόεδρο ως μη αξιόπιστο σύμμαχο.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου συνεχάρη τον κ. Τραμπ για την εκλογή του, δηλώνοντας, πως Τουρκία και ΗΠΑ θα ενισχύσουν τις σχέσεις τους, που βασίζονται σε εμπιστοσύνη και συνεργασία.  

Αδιάφορος για την Ελλάδα

Ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δεν έχει ακόμη εκδηλώσει κάποια σκέψη του σχετικά με το Ελληνικό ζήτημα του χρέους, σε αντίθεση με τον π. Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, και οι προθέσεις του ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστές, όσον αφορά στο αν θα συνεχίσει την πολιτική του προκατόχου του, απέναντι στη χώρα μας.

Ωστόσο, από την πλευρά της Ελληνικής κυβέρνησης, τίθενται ερωτήματα, ως προς το τι μέλλει γενέσθαι με την υποστήριξη της ΗΠΑ προς την Ελλάδα, στο ζήτημα του χρέους, με την άσκηση συνεχών πιέσεων προς τη Γερμανία, όσον αφορά στο Κυπριακό, στην αναβάθμιση της στρατηγικής συνεργασίας της χώρας μας με το Ισραήλ και τις κινήσεις της Μόσχας σε σχέση με Ανατολική Ευρώπη, την ενεργειακή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διατλαντική εμπορική σχέση.

Η μοναδική φορά που ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε στο ελληνικό ζήτημα, ήταν όταν ερωτήθηκε από δημοσιογράφο και απάντησε αδιάφορα, πως «έχουμε αρκετά προβλήματα, αφήστε τη Γερμανία να διαχειριστεί το ελληνικό ζήτημα».

Παρ’ όλα αυτά, σημαντική αλλαγή στη στάση της Ουάσιγκτον αναμένεται να σημειωθεί, όπως όλα δείχνουν, απέναντι στο Κρεμλίνο, με τον νέο πλανητάρχη να φαίνεται περισσότερο φιλικά προσκείμενος στη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν, γεγονός, που εκτιμάται, πως θα εξομαλύνει τις ιδιαίτερα τεταμένες, το τελευταίο διάστημα, σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας, που οδήγησαν αρκετούς πολιτικούς αναλυτές, να εκφράζουν φόβους ακόμη και για νέο Ψυχρό Πόλεμο.

«Η ιδιαίτερα “λασπώδης” αμερικανική ρητορική κατά την προεκλογική εκστρατεία που υποκινήθηκε από τις αντιρωσικές κατηγορίες, τελείωσε. Νομίζω πως ο νέος πρόεδρος με ηρεμία και ψυχραιμία θα κοιτάξει τις σχέσεις μας, τόσο τις πολιτικές όσο και τις οικονομικές», σημείωσε ο πρόεδρος του Ρωσικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Σεργκέι Κατιρίν, με τη Μόσχα να κρίνει την εξέλιξη στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας κρισιμότερη από ποτέ.