Επί τω έργω η Επιτροπή για την Αναδιάρθρωση του Θεσμικού Πλαισίου των Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών

Στόχευση στην ακτοπλοϊκή βελτίωση

  • Τετάρτη, 10 Μαΐου, 2017 - 06:20
  • /   Eνημέρωση: 10 Μαΐου. 2017 - 21:00
  • /   Συντάκτης: Τέτα Βαρλάμη

Σε λειτουργία παραγωγής έργου τέθηκε η νεοσυσταθείσα Επιτροπή για την Αναδιάρθρωση του Θεσμικού Πλαισίου των Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, με τις συγκοινωνιακές ακτοπλοϊκές ανάγκες των νησιών να αποτελούν καίριο και επιτακτικό θέμα προς επίλυση.

Η Επιτροπή, όπως αναφερόταν και στην σχετική απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτη Κουρουμπλή, επιφορτίζεται με το έργο επεξεργασίας και υποβολής προς το υπουργείο ολοκληρωμένου σχεδίου βελτίωσης του θεσμικού πλαισίου των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών για «την πλήρη κάλυψη των κοινωνικών και οικονομικών αναγκών της νησιωτικής επικράτειας, την αναβάθμιση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της νησιωτικής με την ηπειρωτική Ελλάδα, την αναβάθμιση του ελληνόκτητου στόλου, τη καλύτερη αξιοποίηση του προϋπολογισμού των άγονων γραμμών».

Οι εργασίες της Επιτροπής ξεκίνησαν την Παρασκευή 5 Μαΐου, με προεδρεύοντα τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Ναυτιλίας, Δ. Καλαματιανό, ενώ μέλη της αποτελούν εμπλεκόμενοι με την ακτοπλοΐα και θεσμικοί φορείς.

Μεταξύ των μελών της Επιτροπής ο αντιπλοίαρχος Λιμενικού Σώματος, εισηγητής της Διεύθυνσης Θαλασσίων Συγκοινωνιών, Γρηγόρης Γραβάνης, ο πρόεδρος και εκπρόσωπος της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος, Γιάννης Κούβαρης, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου ως εκπρόσωπος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, Γιώργος Χατζημάρκος, ο δήμαρχος Μήλου ως εκπρόσωπος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, Γεράσιμος Δαμουλάκης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου  Κυκλάδων ως εκπρόσωπος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Γιάννης Ρούσσος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, Μιχάλης Σακέλλης και ο πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Πορθμείων Εσωτερικού Παράσχος Τσαγκάρης, καθώς και στελέχη του υπουργείου Ναυτιλίας.

Ήταν μία αναγνωριστική πρώτη συνεδρίαση, προκειμένου να υπάρξει γνωριμία των μελών, να ανταλλαγούν στοιχεία και να καθοριστεί το πώς θα διεξάγονται οι συζητήσεις και συνολικά η διαδικασία λειτουργίας της Επιτροπής.

Το κλίμα αυτής της πρώτης συνεδρίασης ήταν θετικό, όπως διαφάνηκε από την στάση όλων των συμμετεχόντων, με διάθεση διαλόγου για εξεύρεση λύσεων, που μένει πλέον να αποδειχθεί εάν θα υπάρξει τελικώς κάποιο πρακτικό αποτέλεσμα και εάν το χρονικό πλαίσιο των τριών μηνών, που έχει τεθεί από το υπουργείο για την ολοκλήρωση των εργασιών της, αποδειχθεί επαρκές για την σύνταξη ολοκληρωμένου σχεδίου.

Εκ μέρους του γενικού γραμματέα του υπουργείου Ναυτιλίας, Δ. Καλαματιανού, υπήρξε η παρακίνηση προς τους συμμετέχοντες στη συζήτηση να μην περιοριστούν στην ατζέντα της Επιτροπής, αλλά να χρησιμοποιηθεί η τεχνογνωσία των μελών σχετικά με το ακτοπλοϊκό αντικείμενο, γεγονός που επιτρέπει να τεθούν και άλλα παράλληλα θέματα ώστε να γίνει μία συνολική εξέταση τους.

Κοινή απόφαση για την θεραπεία των προβλημάτων

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριο Σαντορινιό, «η Επιτροπή φιλοδοξεί να παράξει ένα σημαντικό έργο, που σκοπό έχει την αναδιάρθρωση του θεσμικού πλαισίου για την ακτοπλοΐα».

Ειδικά για τα προβλήματα των ακτοπλοϊκών συνδέσεων των νησιών έθεσε την προοπτική επίλυσης τους, αναφέροντας ότι «Είναι κοινός τόπος όλων, ότι το ισχύον θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις, έχει πλέον αναδείξει τα σημαντικά του προβλήματα, τα οποία αντικατοπτρίζονται και στα ζητήματα που συνεχώς ανακύπτουν στις συνδέσεις των νησιών μας. Σήμερα πρέπει να αναγνωρίσουμε τα βασικά προβλήματα της ακτοπλοΐας και να συνομολογήσουμε, από κοινού, στην θεραπεία τους».

Δεν παραλείπει δε να κάνει και μία πολιτική επισήμανση σε σχέση με την κυβερνητική απόφαση για την σύσταση της εν λόγω Επιτροπής προς επίλυση ενός μεγάλου προβλήματος που ταλανίζει την νησιωτική χώρα, λέγοντας ότι «Για πρώτη φορά η ακτοπλοΐα και η εξυπηρέτηση των πραγματικών αναγκών των κατοίκων των νησιών και των επισκεπτών, μπαίνει ψηλά στην ατζέντα του υπουργείου και της κυβέρνησης. Πρώτη φορά ξεκινά ένας ειλικρινής και διευρυμένος διάλογος για τη βελτίωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών. Η κυβέρνηση αποδεικνύει έμπρακτα ότι θέτει τις νησιωτικές πολιτικές σε προτεραιότητα, σε αντίθεση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις που οδήγησαν τα νησιά μας και τους νησιώτες να αισθάνονται πολίτες δεύτερης κατηγορίας».

Άμεση διευθέτηση του θέματος των άγονων γραμμών

Ένας εκ των μελών της Επιτροπής και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος, ο οποίος κατά την συνεδρίαση της τοποθετήθηκε σχετικά με τον τρόπο που γίνεται αντιληπτή η αναγκαιότητα αλλαγής του θεσμικού πλαισίου της ακτοπλοΐας, θέτοντας παράλληλα και το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την μεταβολή των επιδοτούμενων δρομολογίων της άγονης γραμμής, καθιστώντας επιτακτική την απόφαση μεταβολής τους.

Όπως συγκεκριμένα ανάφερε «Για να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο, που είναι και το ζητούμενο έργο της Επιτροπής, θα πρέπει να σκεφτούμε τι εξυπηρετεί το θεσμικό πλαίσιο. Εξυπηρετεί την υφιστάμενη δρομολογιακή κατάσταση, οπότε επ’ αυτής θα υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις ή πρέπει να εξεταστεί εξ αρχής με συνολικό ανασχεδιασμό; Εάν υπάρξει αυτός ο ανασχεδιασμός πρέπει να ξεκινήσει από την διαφορετική αντιμετώπιση των άγονων γραμμών, όταν ακόμα και αυτές που υφίστανται δεν αποτυπώνουν την πραγματική κατάσταση, όταν επί χάρτου εμφανίζονται συνδέσεις νησιών μέσω της άγονης, όμως το πολύωρο ταξίδι λόγω των πολλών ενδιάμεσων σταθμών, γίνεται απαγορευτικό για τον ταξιδιώτη, με αποτέλεσμα στην πραγματικότητα να μην εξυπηρετεί».

Ειδικά σε ότι αφορά στην μεγάλη συζήτηση που έχει προηγηθεί για την επαναφορά των παλαιών δρομολογίων των επιδοτούμενων γραμμών, αυτό το αίτημα δεν βασίζεται στο σκεπτικό ότι τα παλαιά δρομολόγια ήταν σωστά, όμως τα νέα είναι πολύ χειρότερα.

Επ’ αυτού, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου επεσήμανε ότι «υπάρχουν πολλές μελέτες με τεκμηριωμένες δρομολογιακές προτάσεις, οπότε θα μπορούσε να προχωρήσει μία επικαιροποίηση τους, με απαραίτητες αλλαγές σύμφωνα με τις υπάρχουσες ανάγκες».

Απαραίτητη έκρινε την κατάθεση προς τα μέλη της επιτροπής αυτού του νέου σχεδίου ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει η συζήτηση επί συγκεκριμένων στοιχείων.

Έθεσε ως αναγκαιότητα την επιτάχυνση των διαδικασιών, σε ότι αφορά στις άγονες γραμμές, όταν από την μείωση των εισιτηρίων κατά 50% γίνεται αντιληπτή η μη ικανοποίηση των πραγματικών αναγκών στην ενδοκυκλαδική συγκοινωνία, γεγονός που αιτιολογεί ως ανώφελο το κόστος των επιδοτήσεων και καταδεικνύει την ανάγκη άμεσης επίλυσης, με πρώτο βήμα την επαναφορά των παλαιών δρομολογίων.

Απαγορευτική σχεδιασμών η μειωμένη χρηματοδότηση για την ακτοπλοΐα

Καίρια η τοποθέτηση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου, στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής, υπόψη της οποίας έθεσε συγκεκριμένες παραμέτρους που πρέπει να συνεκτιμηθούν κατά την συζήτηση προς διαμόρφωση της τελικής πρότασης.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου στην τοποθέτησή του χαιρέτισε την σύσταση της Επιτροπής στην οποία η ΕΝΠΕ συμμετέχει, όπως τόνισε, υπεύθυνα και δημιουργικά, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας των ακτοπλοϊκών υπηρεσιών κυρίως των μικρών νησιών, όπου εντοπίζονται και τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Χατζημάρκος έθεσε τις θεμελιώδεις παραμέτρους οι οποίες θα καθορίσουν και το όλο εγχείρημα του νέου θεσμικού πλαισίου, με έμφαση στην ανάγκη ανατροπής του υφιστάμενου καθεστώτος υποχρηματοδότησης των μεταφορών στη νησιωτική Ελλάδα, που διαμορφώνει συνθήκες κατάφωρης ανισότητας σε σύγκριση με την ηπειρωτική χώρα.

Τονίζοντας ότι οι νησιώτες δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας, ζήτησε να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο που θα βασίζεται στις αρχές της ισονομίας, της δικαιοσύνης και των ίσων ευκαιριών.

Ειδικότερα ο Περιφερειάρχης έθεσε τις εξής παραμέτρους:

1. Εκτίμηση του συνόλου των ρυθμίσεων του υφιστάμενου πλαισίου, του ν. 2932, και καθορισμός ποιών απέδωσαν και ποιών όχι.

2. Εκτίμηση των τρεχουσών οικονομικών συνθηκών στην ιδιωτική οικονομία, ώστε το όποιο σχέδιο να είναι ρεαλιστικό και βιώσιμο.

3. Οι όποιες θεσμικές αλλαγές δεν μπορούν να περιοριστούν μόνο στο πλαίσιο της ακτοπλοΐας χωρίς να συμπεριληφθούν οι απολύτως απαραίτητες παρεμβάσεις στο διοικητικό πλαίσιο λειτουργίας των λιμανιών.

4. Το σημαντικότερο όλων: σχέδιο για την ακτοπλοΐα χωρίς προϋπολογισμό, δεν υπάρχει. Με 90 εκ. ευρώ, λύση δεν είναι δυνατόν να υπάρξει.

Καταλήγοντας, ο κ. Χατζημάρκος, ενώπιον των μελών της Επιτροπής δήλωσε: «Δεν μπορεί ολόκληρη η νησιωτική Ελλάδα, σε επίπεδο μεταφορών, να αξίζει όσο μισή σήραγγα της ηπειρωτικής χώρας. Όσο η συνολική χρηματοδότηση, ολόκληρης της νησιωτικής Ελλάδας στην ακτοπλοΐα είναι μόλις 90 εκ. ευρώ, σχέδιο δεν μπορεί να υπάρξει και οι εργασίες της Επιτροπής είναι εκ προοιμίου υπονομευμένες!».

Ετικέτες: