Όχημα το Ποτάμι για μια θέση του Στ. Θεοδωράκη στο παλιό πολιτικό σύστημα
- Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2017 - 06:19
- / Eνημέρωση: 27 Σεπ. 2017 - 0:00
Η συντονίστρια Νοτίου Αιγαίου για το Ποτάμι, Λίλη Αγγελοπούλου, από τα ιδρυτικά στελέχη του κόμματος και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, ασκεί δριμεία κριτική στον αρχηγό του, Σταύρο Θεοδωράκη, στον οποίο καταλογίζει αντιδημοκρατική συμπεριφορά, για την απόφαση του να προσχωρήσει στο νέο φορέα του ΠΑΣΟΚ, διαλύοντας το κόμμα του.
Ας ξεκινήσουμε με τις εξελίξεις που έχουμε στο πολιτικό γίγνεσθαι. Ήσασταν από τα ιδρυτικά στελέχη του Ποταμιού, από τους ανθρώπους που στήριξαν εξ αρχής αυτό το νέο κόμμα και προσωπικά τον Σταύρο Θεοδωράκη. Τώρα ξαφνικά βλέπουμε έναν αρχηγό να διεκδικεί την ηγεσία ενός νέου κομματικού μηχανισμού. Ποιος είναι ο λόγος που τον ώθησε σε αυτή τη κίνηση; Η φθίνουσα πορεία των ποσοστών του κόμματός; Η άμεση ανταπόκριση σε μία παράπλευρη ιδεολογία; Πρόκειται για μια αψυχολόγητη ενέργεια; Για μια εκπλήρωση υποχρέωσης;
Λ. Α.: «Θέσατε πολλά ερωτήματα και ας τα δούμε με τη σειρά τους. Αρχικά να πω ότι όταν ο Σ.Θ. και μια ομάδα ανθρώπων ιδρύσαμε το Ποτάμι. Προσωπικά το είδα σαν μια πρόσκληση σε ένα κόμμα ενεργών πολιτών, μία περίοδο που η πολιτική πραγματικότητα ήταν τουλάχιστον απογοητευτική, όπου το πολιτικό σύστημα κατέρρεε, με αλλεπάλληλες κυβερνήσεις όπου δεν μπορούσαν να μας βγάλουν από τη κρίση. Τότε υπήρχε ο χώρος να δημιουργηθεί ένα κόμμα –και όπως είδαμε, δημιουργήθηκε πολύ επιτυχημένα, το Ποτάμι- με κοινωνικά φιλελεύθερο, μεταρρυθμιστικό προσανατολισμό, μακριά από τον άξονα Δεξιάς-Αριστεράς. Στήριξα αυτή την προσπάθεια και τον Σταύρο Θεοδωράκη, με όλες μου τις δυνάμεις σαν υποψήφια στις Ευρωεκλογές και στις Εθνικές εκλογές. Το Ποτάμι σύντομα ξέφυγε από τον αρχηγοκεντρικό του χαρακτήρα και διαμορφώθηκε σε κόμμα με θεσμικές δομές λήψης πολιτικών αποφάσεων.
Τώρα, όσον αφορά την απόφαση που πήρε ο Σ.Θ., να εγκαταλείψει ουσιαστικά το Ποτάμι για να κατευθυνθεί σε έναν άλλον πολιτικό φορέα –που κακά τα ψέματα δεν είναι παρά το ΠΑΣΟΚ- ήταν μια έκπληξη και για εμάς. Ήταν μια προσωπική του απόφαση, η συμμετοχή στη διαδικασία ενός νέου φορέα, μετά από την πρόσκληση της Φ. Γεννηματά από το συνέδριο της ΔΗ-ΣΥ. Όλο αυτό έγινε με τρόπο αντιδημοκρατικό, χωρίς να αποφασίσουν τα όργανα και η Κεντρική Επιτροπή του Ποταμιού».
Τα όργανα του κόμματος ενημερώθηκαν από τον αρχηγό τους, ή απλά το μάθατε και εσείς από τα Μέσα Ενημέρωσης;
Λ. Α.: «Το μάθαμε και εμείς από τα Μέσα Ενημέρωσης. Εκ των υστέρων καλέστηκε η Κεντρική Επιτροπή για να εκδώσει ψήφισμα στήριξης της υποψηφιότητας του Σ.Θ. για την ηγεσία του νέου φορέα. Τα μέλη της αποκαρδιωμένα και απαξιωμένα εξέδωσαν ψήφισμα στήριξης χωρίς να βρίσκονται σε απαρτία. Όλο αυτό συνέβη γιατί ο Σ.Θ. γνώριζε ότι αν συγκαλούσε την Κεντρική Επιτροπή να συν-αποφασίσουν, το Ποτάμι δεν θα έκανε δεκτή τη συμμετοχή του στην διαδικασία του νέου φορέα μαζί με το ΠΑΣΟΚ. Με την προσωπική απόφαση του Σ. θ. δημιουργήθηκε ένα πολύ μεγάλο πολιτικό γεγονός. Συν-αποφάσισε με την Φ. Γεννηματά, όπως ο ίδιος ανακοίνωσε, να διαλυθεί το Ποτάμι. Όμως όπως καταλαβαίνετε, το Ποτάμι δεν μπορεί να διαλυθεί σε μία συζήτηση του αρχηγού του με τη Φ. Γεννηματά. Τώρα γιατί πήρε αυτή την απόφαση, δεν μπορώ να το ξέρω. Αλλά όλα δείχνουν ότι επειδή υπήρχε μια φθίνουσα δημοσκοπική πορεία του Ποταμιού, ο Σ.Θ. για να παραμείνει στο πολιτικό σύστημα, μπαίνει σε μια μεγαλύτερη ομάδα, αυτός και κάποιοι λίγοι του κοντινού του περιβάλλοντος».
Δεν θα μπορούσε ο Σ.Θ., αν είχε διατηρήσει τις κομματικές ισορροπίες στο κόμμα του, να το πάρει μαζί του ώστε να λειτουργήσει σαν συνιστώσα στον νέο φορέα που θα δημιουργηθεί;
Λ. Α.: «Αυτό που λέτε θα προϋπόθετε ότι το Ποτάμι θα έβαζε τους όρους του. Αυτό όμως δεν έγινε. Οι όροι υπήρχαν εξ αρχής και αποφασίστηκαν από τη Φ. Γεννηματά και το συνέδριο της ΔΗ-ΣΥ, όπου και εξαγγέλθηκε η δημιουργία του νέου φορέα».
Όλο αυτό το διάστημα μέχρι σήμερα, το Ποτάμι πολλές φορές λειτούργησε κατά κάποιον τρόπο σαν «ουρά», δηλαδή με ταλαντευόμενη πολιτική στάση, την οποία καθόριζε είτε η πολιτική της ΝΔ, είτε η πολιτική του ΠΑΣΟΚ .
Λ. Α.: «Το Ποτάμι δεν υπήρξε ουρά της ΝΔ. Το Ποτάμι είχε μια ξεκάθαρη μεταρρυθμιστική φωνή μέχρι πριν ενάμισι χρόνο που ξεκίνησε να συζητά με το ΠΑΣΟΚ. Πραγματικά όσο συζητούσαμε με το ΠΑΣΟΚ ο κόσμος του ανησυχούσε μήπως στο τέλος γίνουμε ουρά του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή ουρά του παλιού πολιτικού συστήματος».
Το πρόσωπο του αρχηγού δεν είναι ταυτισμένο με τον κομματικό σχηματισμό; Έχετε καταφέρει την αυτόνομη λειτουργία αυτού του σχηματισμού, με την παράλληλη ελευθερία του αρχηγού να κινηθεί ανεξάρτητα ως πρόσωπο;
Λ. Α.: «Όχι, και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο εξής σημείο. Ο Σ. Θ. πήρε προσωπική απόφαση γιατί δεν θα είχε τη σύμφωνη γνώμη του κόμματός του. Τον στηρίζουν αρκετοί, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι συναισθηματικά πιεσμένοι. Πολλοί από αυτούς, εκτός από όσους αντιδρούν ανοιχτά όπως εγώ, δηλώνουν ότι θα τον στηρίξουν μόνο μέχρι το τέλος της διαδικασίας εκλογής αρχηγού νέου φορέα. Αυτό δεν σημαίνει ότι, την επόμενη μέρα, που ο Σ. Θ. θα θελήσει να μεταφέρει τη πολιτική του δράση στον νέο φορέα, θα τον ακολουθήσουν. Στο Ποτάμι θα γίνει συζήτηση για το τι μέλλει γενέσθαι. Ένα συνέδριο του Ποταμιού, θα δώσει την απάντηση».
Πέρα από τα φθαρμένα πρόσωπα που συμμετέχουν στον νέο Φορέα, αυτό το τμήμα του πολιτικού κόσμου εκφράζει μια συγκεκριμένη αντίληψη, που την έχουμε δει όταν εφαρμόστηκε σαν πολιτική κατά το διάστημα που συμμετείχε σε κυβερνήσεις. Κατά πόσο αυτή η αντίληψη ταυτίζεται με αυτόν, τον άλλον «λόγο» που προσπάθησε να εκφράσει το Ποτάμι;
Λ. Α.: «Ανάμεσα στις παλιές πολιτικές των άλλων και το Ποτάμι, δεν υπάρχει κανένα σημείο ταυτότητας. Πάρτε για παράδειγμα το πρόβλημα του πελατειακού κράτους. Πως θα εκφραστεί η κατάργησή του δια μέσω του ΠΑΣΟΚ;».
Έχοντας φύγει από την πραγματικότητα των αυτοδύναμων κυβερνήσεων, μετά τις εθνικές εκλογές οι συμπράξεις των κομμάτων θα είναι επιβεβλημένες. Τι θα συμβεί με αυτές;
Λ. Α.: «Κατ’ αρχήν μην συγχέουμε το Ποτάμι με την ΔΗ-Συ και τον νέο φορέα. Από τις δηλώσεις της Φ. Γεννηματά αλλά και των άλλων υποψηφίων, όλοι κινούνται στη λογική των ίσων αποστάσεων, μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων. Που θα καταλήξει η επιθυμία τους για σύμπραξη αυτών των κομμάτων; Σε κυβερνητικό κενό και επαναληπτικές εκλογές με απλή αναλογική. Στην Ελλάδα, με απλή αναλογική δεν θα έχουμε βιώσιμες κυβερνήσεις. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο πρέπει να υπάρχει το Ποτάμι. Για να εξασφαλιστεί η κυβερνησιμότητα της χώρας, χωρίς την λογική των ίσων αποστάσεων. Δυστυχώς, ο Σ. Θ., αντί να προσπαθήσει για την ενίσχυση του Ποταμιού, κατευθύνεται σε ένα νέο φορέα που δεν θα είναι παρά το αναγεννημένο ΠΑΣΟΚ, ξεπλυμένο με το δικό μας νερό».
Ο Σ. Θ., εκτιμώντας τη κατάσταση, δεν μέτρησε τις μικρές πιθανότητες να ηγηθεί του Νέου φορέα;
Λ. Α.: «Δεν ξέρω τι μέτρησε. Το γεγονός είναι ότι αυτή τη στιγμή ο Σ. Θ. χρησιμοποιεί το Ποτάμι ως όχημα για να βρει μια θέση στο παλιό πολιτικό σύστημα με ότι και αν συνεπάγεται αυτό».
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Ν. Ανδρουλάκης: «Είμαστε δίπλα στους νησιώτες μας, που χρειάζονται ελπίδα, προοπτική και ασφάλεια»
11 Νοε. 2024 - 16:48 - Θεοδώρα Τζάκρη και Θάνος Μωραΐτης παραιτήθηκαν από τις θέσεις τους στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ
11 Νοε. 2024 - 14:31 - Στέφανος Γκίκας : "Στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής χτίζουμε μια νέα κουλτούρα και μια νέα ψηφιακή πραγματικότητα"
7 Νοε. 2024 - 19:04 - Υπουργείο Εσωτερικών: Αυτοδιοικητικές εκλογές σε ένα γύρο και με προαιρετική ηλεκτρονική ψηφοφορία
7 Νοε. 2024 - 16:40 - Ν. Δένδιας: Στόχος μας το 2030 η Ελλάδα να διαθέτει τις ισχυρότερες Ένοπλες Δυνάμεις στην Ιστορία της
7 Νοε. 2024 - 13:39