«Κόκκινη γραμμή» η κατάργηση του ΦΠΑ στα νησιά
- Πέμπτη, 12 Οκτωβρίου, 2017 - 06:11
Με επιτυχία διεξήχθη το διήμερο 7-8 Οκτωβρίου η 42η Γενική Συνέλευση του Ε.Ο.Α.Ε.Ν., στη διάρκεια της οποίας τέθηκε από σύσσωμη την επιμελητηριακή νησιωτική κοινότητα και τους συμμετέχοντες η ανάγκη να τεθεί «κόκκινη γραμμή» στην κατάργηση του νησιωτικού ΦΠΑ.
Στη συνέλευση συμμετείχαν εκπρόσωποι από τα περισσότερα από τα 19 Επιμελητήρια μέλη του Ομίλου, με προεδρείο τους κυρίους Γεώργιο Γεωργούλη – Πρόεδρο Επιμελητηρίου Χίου & Θρασύβουλο Καλογρίδη – Πρόεδρο Ε.Ο.Α.Ε.Ν και είχε ως βασικό θέμα τη «Διατήρηση καθεστώτος μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου» εισηγητής του οποίου ήταν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χίου, Γεώργιος Γεωργούλης.
Όπως τόνισε ο εισηγητής «Η Κυβέρνηση πρέπει να βγάλει οριστικά από την ατζέντα της την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών στις ιδιαίτερα ευαίσθητες από εθνική και οικονομική άποψη νησιωτικές περιοχές στις οποίες ζουν και δραστηριοποιούνται άνθρωποι τους οποίους το Αθηνοκεντρικό κράτος αγνοεί συστηματικά και δεν έχει καταφέρει έως σήμερα να βοηθήσει αποτελεσματικά. Το ετήσιο μαρτύριο της σταγόνας περί κατάργησης των μειωμένων συντελεστών πρέπει να λάβει οριστικό τέλος».
Οι θέσεις του Υπουργού Ναυτιλίας
Επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος συμμετείχε στις εργασίες της Συνέλευσης, παραδεχόμενος πως «πρόκειται για μεγάλο ζήτημα που απασχολεί όλους και όλοι θα ήθελαν να ρυθμιστεί, αλλά η χώρα τελεί υπό συγκεκριμένες δεσμεύσεις, οπότε η κυβέρνηση κάνει ότι είναι δυνατόν και θα κάνει ότι είναι δυνατό». Αναφερόμενος στη δυνατότητα συμμετοχής των νησιωτικών επιμελητηρίων στα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία, ο Υπουργός Ναυτιλίας δήλωσε ανοιχτός στο θέμα αυτό, τόνισε τη στήριξή του στις προσπάθειες του Υπουργού Εσωτερικών να υποστηριχτούν και οικονομικά, αλλά και με κάθε τρόπο τα μικρά νησιά, ιδιαίτερα στα θέματα υγείας και της Παιδείας, τομείς στους οποίους γίνεται σημαντική προσπάθεια ενίσχυσης.
Σε ότι αφορά στη λιμενική πολιτική, ο κ. Κουρουμπλής σημείωσε ότι με το νέο νόμο, προβλέπεται η νομιμοποίηση όλων των αυθαίρετων εγκαταστάσεων, ώστε να μπορούν τα λιμάνια να εξασφαλίζουν ευρωπαϊκά αναπτυξιακά προγράμματα καθώς να αποκτήσουν υπηρεσίες Logistics.
Ακόμη αναφέρθηκε αναλυτικά στις θέσεις της Ελληνικής κυβέρνησης στην απόφαση της Τουρκικής κυβέρνησης να απαγορεύσει από τις 12 Οκτωβρίου 2017 στα πλοία της ακτοπλοΐας με τουρκική σημαία να προσεγγίζουν τα ελληνικά λιμάνια καθώς και στα θέματα συγκοινωνιών που απασχολούν καθοριστικά τις νησιωτικές οικονομίες.
Τέλος συμφώνησε να γίνει, στις 18 του μηνός-με την συμμετοχή και του υφυπουργού Νεκτάριου Σαντορινιού- ειδική συνάντηση με τους εκπροσώπους των Επιμελητηρίων πάνω στα πάμπολλα ανοικτά νησιωτικά μέτωπα.
Πρωτόκολλο συνεργασίας ΕΟΑΕΝ και ΕΤΕΑΝ
Στη διάρκεια της συνέλευσης επισημοποιήθηκε, η αγαστή σχέση που είχε αναπτυχθεί όλο το προηγούμενο διάστημα μεταξύ του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών-ΕΟΑΕΝ και του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας & Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ), με την υπογραφή του Πρωτόκολλου συνεργασίας από τους Προέδρους τους Θρασύβουλο Καλογρίδη και Κώστα Γαλιάτσο.
Αναφερόμενος στην έναρξη της ουσιαστικής συνεργασίας με το ΕΤΕΑΝ, ο Θράσος Καλογρίδης επεσήμανε ότι το Πρωτόκολλο Συνεργασίας «έρχεται ως έμπρακτη κορύφωση σειράς επαφών μεταξύ των δύο φορέων τους τελευταίους μήνες, με θέμα την εύρεση λύσεων για την ουσιαστική στήριξη της επιχειρηματικότητας στα νησιά μας, δίδει τη δυνατότητα σε κάθε νησιωτικό Επιμελητήριο-μέλος του ΕΟΑΕΝ να συστήσει τοπικό «σημείο επαφής ΕΤΕΑΝ» σε κάθε νησί, ανοίγοντας έτσι έμπρακτα το δρόμο στη μείωση του αποκλεισμού και της απομόνωσης που νοιώθουν οι νησιωτικές επιχειρήσεις».
Το πρωτόκολλο προβλέπει τη συνεργασία των δύο φορέων α) για τη δημιουργία ενός Ταμείου Νησιωτικής Επιχειρηματικότητας, β) τη δημιουργία ενός Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης σε κάθε μία νησιωτική περιφέρεια και γ) προβλέπει τη συνέργεια για τη θέσπιση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Νησιωτικής Συνοχής και Επιχειρηματικότητας» (Insularity Cohesion & Entrepreneurship Fund)».
Της υπογραφής του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας προηγήθηκε η αναλυτική παρουσίαση του Προέδρου & Διευθύνοντος Συμβούλου του ΕΤΕΑΝ, Κώστα Γαλιάτσου, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στο μοντέλο ανάπτυξης Περιφερειακών Αναπτυξιακών Ταμείων και στις ευνοϊκές επιπτώσεις τους για τις νησιωτικές οικονομίες.
Δεν παρέλειψε δε να επικροτήσει τις άοκνες προσπάθειες του ΕΟΑΕΝ και της ηγεσίας του, για τη δημιουργία αφενός ενός Ευρωπαϊκού Διαρθρωτικού Ταμείου Νήσων και αφετέρου για τη σύσταση ενός Ταμείου Νησιωτικής Ανάπτυξης, μέσα από τη συνεργασία ΕΟΑΕΝ και των αρμόδιων Υπουργείων με διαχειριστή το ΕΤΕΑΝ. «Σε όλους αυτούς τους στόχους του, ο ΕΟΑΕΝ θα μας βρει με πράξεις δίπλα του» σημείωσε με έμφαση ο κ. Γαλιάτσος.
Αποφάσεις της συνέλευσης
Η Συνέλευση αποφάσισε ομόφωνα
1) την κατάθεση ψηφίσματος προς την κυβέρνηση, αναφορικά με την διατήρηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α στα νησιά και την επέκταση του μέτρου σε όλα τα νησιά της Ελλάδος.
2) την κατάθεση ψηφίσματος προς τις κυβερνήσεις αναφορικά με την απόφαση της Τουρκικής Κυβέρνησης να απαγορεύσει από τις 12 Οκτωβρίου 2017 στα πλοία της ακτοπλοΐας με τουρκική σημαία να προσεγγίζουν τα ελληνικά λιμάνια.
3) την αποστολή επιστολής στη κυβέρνηση στα αρμόδια υπουργεία και στη ΚΕΔΕ & ΚΕΕΕ για τούς όρους πρόσληψης ναυαγοσωστών από τους Δήμους, καθώς και σχετικών προβλημάτων από την υφιστάμενη νομοθεσία.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Νησιωτικότητα, εξωστρέφεια και επιχειρείν
11 Μαΐου. 2017 - 6:22 - Επτά ρυθμίσεις κλειδιά για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό
28 Απρ. 2017 - 6:12 - Χρέος της πολιτείας η προστασία των νησιωτών
19 Μαρ. 2013 - 6:00 - Ο Ανδρουλάκης καταθέτει την πρώτη επίκαιρη ερώτηση ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον αγροτικό κόσμο
2 Ιαν. 2025 - 12:15 - Β. Κορκίδης: Οι τρεις νέοι στρατηγικοί στόχοι του εθνικού σχεδίου εξωστρέφειας
2 Ιαν. 2025 - 10:27