Κύρωση του συνόλου των περιοχών Natura
- Πέμπτη, 18 Ιανουαρίου, 2018 - 06:13
"Οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών βασικό εργαλείο διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας", δήλωσε ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΝ, με αφορμή την επικείμενη κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ).
Όπως ανέφερε ο Αν. ΥΠΕΝ, "η χώρα ανεβαίνει βαθμίδες στον χάρτη των ευρωπαϊκών περιβαλλοντικών πολιτικών», προσθέτοντας ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, αλλά και με την πρόσφατη Υπουργική Απόφαση για τη διεύρυνση των προστατευόμενων περιοχών του Δικτύου Natura ξεκαθαρίζει απολύτως το θέμα της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος στη χώρα μας.
"Έως σήμερα, η Ελλάδα επεδείκνυε αποσπασματικές λύσεις στο πεδίο της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος. Με το υπό κατάθεση νομοσχέδιο, το επίπεδο κύρωσης προστατευόμενων περιοχών φτάνει στο 100%", ενώ τόνισε το γεγονός ότι στο παρελθόν ουδέποτε διατέθηκε χρηματοδότηση από τον τακτικό προϋπολογισμό της χώρας για τα θέματα φυσικού περιβάλλοντος.
Ξεκινά η εκπόνηση των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών
"Το ΥΠΕΝ έχει πλέον καθορίσει όλες τις προστατευόμενες περιοχές στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων και των θαλάσσιων περιοχών, αποφεύγοντας πρόστιμα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με δεδομένο ότι η χώρα ήταν ήδη στο στάδιο των προειδοποιητικών επιστολών. Όλες αυτές οι περιοχές εντάσσονται πια σε ΦΔΠΠ, στους οποίους ανατίθενται συγκεκριμένες αρμοδιότητες".
Ο Αν. ΥΠΕΝ ενημέρωσε ότι το προσεχές διάστημα ξεκινά η εκπόνηση των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών που θα συνοδεύονται από σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων για τις χρήσεις γης και Σχέδια Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών. "Οριοθετούμε τις προστατευόμενες περιοχές της χώρας, τις μετατρέπουμε σε αναπτυξιακό εργαλείο, ικανοποιούμε ευρωπαϊκές υποχρεώσεις και δημιουργούμε εν τέλει Φορείς στους οποίους συμμετέχει σε μεγάλο βαθμό η τοπική κοινωνία, ενισχύοντας την τοπική οικονομία», είπε χαρακτηριστικά.
Επίσης, επεσήμανε τη σπουδαιότητα που έχει για το ΥΠΕΝ ο τομέας της φύσης και της βιοποικιλότητας, όπως αποδεικνύεται μέσα από πέντε παρεμβάσεις: την αλλαγή του οργανογράμματος στο ΥΠΕΝ και τη δημιουργία της σχετικής Διεύθυνσης, την έγκριση του προγράμματος LIFE IP, του πρώτου ολοκληρωμένου προγράμματος για την Ελλάδα στον τομέα της Φύσης και Βιοποικιλότητας ύψους 17 εκ.ευρώ, την ολοκλήρωση και κύρωση του καταλόγου χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών του δικτύου Natura όλης της χώρας, ικανοποιώντας μεταξύ άλλων και σημαντικές υποχρεώσεις της χώρας, και βέβαια το νέο νομοσχέδιο για τους ΦΔΠΠ.
Αύξηση του αριθμού προστατευόμενων περιοχών
"Πριν από την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ οι προστατευόμενες περιοχές του Δικτύου NATURA 2000 ανέρχονταν σε 419. Σήμερα ανέρχονται στις 446. Παλαιότερα, οργανωμένες με Φορέα-ΦΔΠΠ ήταν οι 89, πλέον οι Φορείς θα καλύψουν όλες τις περιοχές Natura 2000, με την αξιοποίηση των υφιστάμενων και τη δημιουργία 8 νέων φορέων. Με βάση τις νομοθετικές προβλέψεις, οι παλαιοί Φορείς καλύπτουν το 65,6% της χώρας, ενώ οι νέοι Φορείς θα καλύψουν το υπόλοιπο 34,2%. Συνολικά, σε καθεστώς προστασίας εντάσσεται το 99,8% των περιοχών, ενώ το 0,2% αφορά στη χερσαία περιοχή του Αγίου Όρους για την οποία υπάρχει πρόβλεψη, σε συνεργασία με το ΥΠΕΞ και την Ιερά Κοινότητα", συμπλήρωσε.
Επίσης, "το Δίκτυο NATURA της χώρας κάλυπτε το 27,7% της χερσαίας έκτασής της, ενώ πλέον αυξάνεται κατά 0,2%, φθάνοντας στο 27,9%. Αντίστοιχα, οι θαλάσσιες περιοχές προστασίας ανέρχονται στο 22,3% από το 6,12% που ήταν μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου 2017, όταν και εκδόθηκε σε ΦΕΚ η σχετική ΚΥΑ".
Νέοι φορείς και εργαζόμενοι
Επίσης, σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκεται και η διαδικασία αξιολόγησης των υποψηφίων αναδόχων για τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες όλων των περιοχών του δικτύου Natura 2000, προκειμένου η χώρα να έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο χρήσεων γης, με προϋπολογισμό ύψους 17,5 εκατομμυρίων ευρώ, και βέβαια προβλέπονται επιπλέον πόροι από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ για καινοτόμες δράσεις και δράσεις προστασίας, που θα υλοποιηθούν με το νέο νομοσχέδιο.
Τέλος, ο Αν. ΥΠΕΝ έκανε λόγο για τους 360 εργαζόμενους στους ΦΔΠΠ σημειώνοντας ότι για το 2018 - έτος κατά το οποίο ισχύουν αυστηροί δημοσιονομικοί περιορισμοί στις προσλήψεις - προβλέπονται 8μηνες συμβάσεις, ενώ το 2019 θα γίνει προκήρυξη θέσεων αορίστου χρόνου. Μέσω του νομοσχεδίου προβλέπεται ο προγραμματισμός και η αξιολόγηση των Φορέων και του προσωπικού, ενώ στα 7μελή Διοικητικά Συμβούλια των ΦΔΠΠ θα υπάρχουν 4 μέλη από τις τοπικές κοινωνίες, ενώ υπάρχουν λύσεις και σε μια σειρά λειτουργικά ζητήματα των ΦΔΠΠ που είχαν εντοπιστεί.
«Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κυκλάδων».
Ο Αν ΥΠΕΝ αναφέρθηκε και στη σύσταση οκτώ νέων ΦΔΠΠ, που θα καλύψουν συγκεκριμένες γεωγραφικές ενότητες, μεταξύ των οποίων και οι Κυκλάδες.
Μεταξύ των 36 Φορέων Διαχείρισης και ο Φορέας των Κυκλάδων,έδρα του οποίου ορίζεται προσωρινά η Σύρος του νομού Κυκλάδων. Συστήνεται νέο ΝΠΙΔ. Αναλαμβάνει συνολικά 36 περιοχές του Δικτύου σημαντικές για θαλάσσιους και χερσαίους τύπους οικοτόπων, θαλασσοπούλια, αλλά και άλλα σημαντικά είδη της άγριας πανίδας (δύο περιοχές μοιράζεται με τον ΦΔΠΠ Δωδεκανήσου).
Έργο των ΦΔΠΠ
Σκοπός του συγκεκριμένου νομοσχεδίου είναι η ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των
Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (εφεξής ΦΔΠΠ) για την απρόσκοπτη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Διοίκησης και Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών και την ολοκληρωμένη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών, ως εργαλείου εφαρμογής της εθνικής νομοθεσίας και των Οδηγιών 92/43/ΕΟΚ για τους οικοτόπους και 2009/147/ΕΚ για τα άγρια πτηνά,
καθώς και ως αναπόσπαστου μέρους της στρατηγικής για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και την προστασία του εθνικού φυσικού κεφαλαίου με όρους βιώσιμης ανάπτυξης.
Ειδικότερα, καθορίζονται τα όρια των περιοχών ευθύνης των υφιστάμενων ΦΔΠΠ προς επίτευξη κάλυψης του συνόλου των προστατευόμενων περιοχών, παράλληλα με την ίδρυση νέων ΦΔΠΠ, σε συνέχεια της ένταξης νέων χερσαίων και θαλάσσιων τμημάτων της ελληνικής επικράτειας στο Δίκτυο Natura 2000 και ταυτόχρονα, ρυθμίζονται τα διοικητικά και οργανωτικά θέματα αυτών.
Οι ΦΔΠΠ είναι νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που εποπτεύονται από το
Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η δράση τους είναι κοινωφελούς και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Έργο των είναι η διοίκηση και διαχείριση των περιοχών, στοιχείων και συνόλων της φύσης και του τοπίου.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Κυρ. Μητσοτάκης: «Δίνουμε μία ξεχωριστή μέριμνα για τις πιο απομονωμένες περιοχές της πατρίδας μας»
28 Δεκ. 2024 - 18:31 - ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ο πρωθυπουργός διάβασε τους μπλε φακέλους του 2019
23 Δεκ. 2024 - 19:26 - Υπουργικό Συμβούλιο: Ποια νομοσχέδια συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν
23 Δεκ. 2024 - 17:21 - "Απαξίωση του Μεταφορικού Ισοδύναμου και ορατός κίνδυνος κατάργησής του"
23 Δεκ. 2024 - 12:46 - Αύριο Χριστουγεννιάτικες Μελωδίες στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου
21 Δεκ. 2024 - 18:47