“ΗΜΕΡΑ” ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Σε αδιέξοδο οι επιχειρηματίες

Άλλοι δήμοι έχουν ήδη αποφασίσει τη μείωση των τελών – N. Αρετάκης: «Δεν γίνεται να μην εισπράττει τίποτα ο Δήμος»
  • Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου, 2020 - 06:25

Πολλοί δήμοι αποφάσισαν να στηρίξουν εμπράκτως τους επιχειρηματίες που πλήττονται από το δεύτερο lockdown μειώνοντας τα δημοτικά τέλη ή «παγώνοντας» την πληρωμή τους. Για παράδειγμα, ο Δήμος Θεσσαλονίκης προχώρησε στο πάγωμα των τελών χρήσης κοινόχρηστων χώρων για το νέο έτος, σε απαλλαγές τελών για όσους πλήττονται από την υγειονομική κρίση αλλά και σε πρόσθετες διευκολύνσεις προς τους ανθρώπους της αγοράς. Ειδικότερα, πέραν της απόφασής του να μειώσει τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού κατά 12,5%, ο Δήμος Θεσσαλονίκης προωθεί μηδενικές αυξήσεις στα τέλη χρήσης πεζοδρομίων, πλατειών και κοινόχρηστων χώρων, προσφέροντας μια πρόσθετη οικονομική ανάσα στους επαγγελματίες. Και ο Δήμος Σαρωνικού αποφάσισε την μείωση των δημοτικών τελών και των τελών χρήσης κοινοχρήστων χώρων κατά 7%. Το δημοτικό Συμβούλιο μετά από πρόταση του δημάρχου και της Οικονομικής Επιτροπής υπερψήφισε την συγκεκριμένη μείωση. Τα παραδείγματα από όλη την Ελλάδα είναι πάρα πολλά και μπορεί κανείς να τα βρει, κάνοντας μία μικρή αναζήτηση στο διαδίκτυο…

Στο Δήμο Ζακύνθου…

Στο νησί μας όμως τα πράγματα δεν κύλησαν με τον ίδιο τρόπο, παρά τις εκκλήσεις των επιχειρηματιών, του Επιμελητηρίου και τις προτάσεις παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Ο Δήμαρχος δηλώνει στην «ΗΜΕΡΑ» ότι θα υλοποιήσει όποια απόφαση λάβει για το θέμα η κυβέρνηση και τονίζει ότι ο Δήμος δεν γίνεται να μην εισπράττει τίποτα… Παράλληλα, επισημαίνει ότι ο Δήμος δεν ακολουθεί κάποια σκληρή πολιτική είσπραξης των τελών, παρόλο που οι πληρωμές από τους επιχειρηματίες έχουν «παγώσει» εδώ και πολύ καιρό. Επισημαίνει δε, ότι η δημοτική αρχή μπορεί να βοηθήσει όσους επιχειρηματίες έχουν οικονομικά προβλήματα, αλλά δεν μπορεί να ακολουθήσει την ίδια πολιτική για όσους είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Ο κ. Αρετάκης εξήγησε ότι ο Δήμος είναι ελαστικός όσον αφορά την είσπραξη των τελών από τη στιγμή που τα μαγαζιά είναι κλειστά. «Στην ουσία δεν πληρώνει κανείς. Υπάρχει μια χαλάρωση στην είσπραξη. Εμείς δεν πιέζουμε κανέναν, επειδή υπάρχει αυτή η δυσκολία στους επιχειρηματίες. Εξαρτάται από πολλά το τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις και είμαστε δεσμευμένοι από τις αποφάσεις της κυβέρνησης, διότι αν πει ότι δεν θα υπάρξουν τέλη αυτό θα είναι δεδομένο». Ο κ. Αρετάκης τόνισε ότι δεν γίνεται ο Δήμος να μείνει χωρίς έσοδα. «Δεν ξέρουμε τι θα γίνει με τον κορωνοϊό. Αν δεν βρεθεί λύση, οι συνέπειες θα είναι σοβαρές. Πριν αποφασίσουμε πρέπει να ξέρουμε τι θα κάνουμε. Είναι δυνατόν να μην εισπράττει καθόλου δημοτικά τέλη ο Δήμος; Δεν πρέπει να πληρωθεί για την καθαριότητα, τον φωτισμό, τους μισθούς του προσωπικού; Το να παίρνουμε ανεύθυνες αποφάσεις είναι εύκολο. Μπορώ όμως να δεσμευτώ πως ότι αποφασίσει η κυβέρνηση, εμείς θα το κάνουμε». Πρόσθεσε δε, ότι θα κάνει προσπάθειες να διευκολύνει τους επιχειρηματίες που έχουν πραγματικά ανάγκη, ενώ σημείωσε ότι υπάρχουν και αυτοί που δεν πληρώνουν επί σειρά ετών τις υποχρεώσεις τους. «Πρέπει να δούμε τι ανάγκες θα έχει ο Δήμος και να διευκολύνουμε εκείνους τους επιχειρηματίες που πραγματικά έχουν ανάγκη, γιατί υπάρχουν και επιχειρηματίες που επί χρόνια δεν πληρώνουν τίποτα». Τέλος, ο Δήμαρχος επισήμανε για άλλη μια φορά, ότι το νησί μας δεν έχει επηρεαστεί σημαντικά από την πανδημία και πρόσθεσε ότι οι υπηρεσίες του Δήμου λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα. «Ελπίζω να φτιάξουν τα πράγματα. Δεν έχουμε επηρεαστεί πολύ από την πανδημία. Έχουν λάβει τα μέτρα τους και οι υπηρεσίες. Από την πλευρά τους και οι πολίτες έχουν αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης».

Ελαφρύνσεις ζητούν οι επιχειρηματίες

Οι τοπικοί επιχειρηματίες ζητούν ελαφρύνσεις και συγκεκριμένα, μειώσεις στα δημοτικά τέλη ή και «πάγωμα» στις πληρωμές, αφού όπως επισημαίνουν για δεύτερη φορά μέσα στο 2020 έχουν κλείσει τα καταστήματά τους και δεν γνωρίζουν πότε θα επιστρέψουν και πάλι σε μια κανονικότητα.

Αλοΐσιος Πλέσσας –Ιδιοκτήτης βιβλιοπωλείου

«Όλοι προσπαθούν αυτή την περίοδο να μειώσουν τα κόστη. Οι επιχειρηματίες προσφέρουν καλύτερες τιμές για να προσελκύσουν καταναλωτές που έχουν χαμηλότερα εισοδήματα. Υπό αυτό το πρίσμα και η Πολιτεία, ο Δήμος, τα Επιμελητήρια και άλλοι φορείς πρέπει να κάνουν υποχωρήσεις και εκπτώσεις στα εισοδήματα που προσδοκούν από εμάς. Δεν έχει λογική να περιμένουν εισοδήματα! Αυτό που ζούμε και είναι πρωτόγνωρο. Πρέπει να γίνουν εκπτώσεις. Τα εισοδήματα είναι χαμηλότερα και είναι λογικό να μην μπορούν οι επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στις οικονομικές απαιτήσεις και τα έξοδα που έχουν».

Μπάμπης Λιβέρης – Ιδιοκτήτης καφετέριας / εστιατορίου

«Θα έπρεπε ο Δήμος να πάρει τα κατάλληλα μέτρα και να στηρίξει τις επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη. Δεν έχει προβεί σε τέτοια μέτρα και πρέπει να κάνει κάτι γιατί είμαστε στο όριο να καταστραφούμε. Τα έξοδα είναι πολλά. Ο Δήμος θα πρέπει να παγώσει όλες τις πληρωμές, να κάνει εκπτώσεις όπως έκανε το Λιμενικό Ταμείο και να πάρει μέτρα να στηρίξει τους επιχειρηματίες, γιατί δεν έχουμε δει τίποτα ακόμα».

Πέτρος Βαρβαγιάννης – Ιδιοκτήτης καταστήματος

«Το καλύτερο θα ήταν να «πάγωναν» τα δημοτικά τέλη, από τη στιγμή που είναι ανταποδοτικά και αυτή τη στιγμή, δεν παίρνουμε κάτι πίσω… Δεν υπάρχει λόγος να πληρώνουμε τέλη από τη στιγμή που τα καταστήματα είναι κλειστά. Ο Δήμος θα έπρεπε να βοηθήσει τις επιχειρήσεις. Θα ήταν καλό να μην πληρώσουμε δημοτικά τέλη για όσο διάστημα κρατήσει το lockdown. Είναι ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα για τις επιχειρήσεις από την προηγούμενη φορά. Αν και περιμένουμε το εμβόλιο, δεν είμαστε αισιόδοξοι για το άμεσο μέλλον».