Του Γιώργου Μαρκατάτου

Συνάντηση κορυφής – κράτος δικαίου και κράτη συμφερόντων

  • Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου, 2020 - 06:13

Σοβαρό παραγκωνισμό γνώρισε η χώρα μας και η Κύπρος στις Βρυξέλλες, από εταίρους οι οποίοι οδηγούν την ΕΕ σε λάθος μονοπάτια. Έτσι, δυστυχώς για τους Έλληνες και τους Κυπρίους οι ταγοί της πολιτικής που τους εκπροσώπησαν στην τελευταία σύνοδο κορυφής Πέμπτη και Παρασκευή 10 και 11 Δεκεμβρίου επέστρεψαν με άδειες βαλίτσες από τις Βρυξέλλες, τόσο στην Αθήνα, όσο και στη Λευκωσία. Η Γερμανία, που ασκεί καθήκοντα προεδρίας διέσωσε πλήρως την Τουρκία ακόμη και από τη συζήτηση περί ποιων κυρώσεων επρόκειτο. Βέβαια, τελικά αν κοιτάξει κανείς τα τεκταινόμενα στην Ευρώπη εύκολα θα δει ότι μπορεί να στηρίξει επιχειρήματα εκεί πραγματικά που υπάρχουν επιχειρήματα . όχι εκεί που δεν υπάρχουν. Άρα η ήττα ήταν της διπλωματίας, την ευθύνη δε, φέρουν οι κυβερνήσεις τα τελευταία τουλάχιστον 30 χρόνια!

Η διπλωματική ήττα της χώρας μας και της Κύπρου είναι το αποτέλεσμα της ανικανότητας των Ευρωπαίων ηγετών να δουν παραπέρα από τη μύτη τους. Με παραλείψεις φυσικά και απραξία από την πλευρά μας. Μετά την ανεκδιήγητη πορεία του απερχόμενου Αμερικάνου προέδρου Τραμπ, η νέα ηγεσία αναμένεται από τους Ευρωπαίους παίκτες για να δουν ξεκάθαρα τι θα κάνουν, ή μάλλον τι θα πρέπει να κάνουν.

Υπάρχουν όμως αρκετοί φάκελοι σε αναμονή που και αυτοί θα πρέπει να πάρουν το δρόμο τους.

Οι Ευρωπαίοι αναλυτές θεωρούν σοβαρό πλήγμα στην αξιοπιστία της ύπαρξης της ΕΕ με την αποδεδειγμένη πλέον ανικανότητά της να υποστηρίξει θέσεις που θέλει να επιβάλει.

Έτσι, τα πενιχρά αποτελέσματα της συνόδου κορυφής αναφέρονται στην ανικανότητά της να πείσει ακροδεξιά στοιχεία και σενάρια σε κράτη μέλη της και συγκεκριμένα στην Πολωνία και την Ουγγαρία. Στις χώρες αυτές έχει κατακρεουργηθεί κάθε ικμάδα κράτους δικαίου, όπως και στη γείτονα και μόνιμο παράγοντα αστάθειας στην περιοχή, Τουρκία. Αυτό το σημειώνουμε για να υποδείξουμε στην ελληνική κυβέρνηση ότι:

1. Είναι λάθος να θεωρεί ότι η ΕΕ θα αναστείλει την τελωνειακή ένωση προς την Τουρκία, από την ώρα που διακυβεύονται συμφέροντα εκατοντάδων δις € ακόμη και ετησίως!! Αντίθετα, όπως έχουμε υποστηρίξει στοχευμένες απειλές κυρώσεων θα είχαν ταρακουνήσει ενδεχομένως το πλοίο που λέγεται «διακύβευμα».

2. Το κράτος δικαίου που θέλουν οι Ευρωπαίοι και το διεκδικούν από την Ουγγαρία και την Πολωνία δημιούργησε ένα θόρυβο άνευ προηγουμένου. Αυτό θα ήταν ίσως, το επιχείρημα για την Ελλάδα να «παίξει» το χαρτί της διαπραγμάτευσης. Γιατί εκεί την παίρνει τη χώρα μας. Στην οικονομία δεν μπορούμε να αντέξουμε τόσες φωνές που έχουν συμφέροντα.

3. Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στο ότι στην επικίνδυνη πορεία που προσπαθεί να επιβάλει η Τουρκία, το να ζητήσεις από το τρίδυμο Γερμανίας – Ιταλίας – Ισπανίας να μην πουλούν οπλικά συστήματα, ή άλλα κατά της κυριαρχίας μας «προϊόντα» στους Τούρκους είναι μια άνευ προηγουμένου κακή θέση σε σχέση με την εναλλακτική που έπρεπε να έχει αρχίσει από αμνημονεύτων χρόνων και επιβάλει, όχι ζητά να μην μπορεί ο αγοραστής να στραφεί με τα όπλα αυτά κατά των Τούρκων. Αλλιώς ας κοιτάξουν να βρουν τρόπους οι εγκέφαλοι της γκάφας πως θα μειώσουν την ανεργία στις χώρες αυτές από την απώλεια εκατομμυρίων ωρών και ανθρωποημερών εργασίες!!!

Στο σημείο αυτό καλό είναι να δούμε εν τάχει τι είπε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα συμπεράσματά του της 1-2ης Οκτωβρίου 2020 σχετικά με τις σχέσεις της Ένωσης με την Τουρκία υπό το φως της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

1. Δυστυχώς, η Τουρκία έχει εμπλακεί σε μονομερείς ενέργειες και προκλήσεις και κλιμάκωσε τη ρητορική κατά της ΕΕ, των κρατών μελών της ΕΕ και των Ευρωπαίων ηγετών.

2. Εξακολουθούν να πραγματοποιούνται προκλητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου

3. ΑΟΖ: Μόνο που δεν είπαν ζήτω για την απόσυρση του πλοίου από την Τουρκία, που επιμένει στην παρατεταμένη αποκλιμάκωση ώστε να επιτρέψει την πρόωρη επανέναρξη και ομαλή συνέχιση των άμεσων διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

4. Το καρότο έρχεται με την επιβεβαίωση για το στρατηγικό ενδιαφέρον της ΕΕ για την ανάπτυξη και αμοιβαία επωφελή σχέση με την Τουρκία. Η προσφορά μιας θετικής ατζέντας EU Turkey παραμένει στο τραπέζι, αρκεί η Τουρκία να προωθήσει ένα γνήσιο διάλογο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Μια τέτοια ατζέντα θα μπορούσε να καλύπτει τους τομείς της οικονομίας, εμπορίου, επαφές μεταξύ ανθρώπων, διάλογοι υψηλού επιπέδου και συνέχεια συνεργασία σε θέματα μετανάστευσης. Και μάλιστα, η ΕΕ θα είναι επίσης προετοιμασμένη να συνεχίσει να παρέχει οικονομική βοήθεια σε Σύριους πρόσφυγες και κοινότητες υποδοχής στην Τουρκία και να συνεργαστεί για την υπεύθυνη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών προς όλα τα Μέλη Κράτη και να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την καταπολέμηση των μεταναστών δικτύων λαθρεμπορίου. (εδώ μας πιάνει και εμάς το καρότο αυτό!).

5. Ε! υπενθύμισε ότι η ΕΕ παραμένει δεσμευμένη για την υπεράσπιση των συμφερόντων και των συμφερόντων των κρατών μελών της καθώς και για την προάσπιση της περιφερειακής σταθερότητας. Και μη νομίσετε κύριοι Τούρκοι ότι αστειευόμαστε: δώσαμε ήδη εντολή να εγκριθούν πρόσθετοι κατάλογοι σχετικά με περιοριστικά μέτρα ενόψει της παράνομης γεώτρησης της Τουρκίας (πάντως γεώτρηση δεν έχουν πάρει τα αυτιά μου να έχει κάνει η Τουρκία! Όχι ακόμη!)

6. Το καλύτερο όμως είναι ότι τώρα οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων κάλεσαν τον Ύπατο Εκπρόσωπο και την Επιτροπή, να υποβάλουν έκθεση σχετικά με την κατάσταση με τις πολιτικές, οικονομικές και εμπορικές σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας κ.λπ. που πρέπει να τις παρουσιάσουν οι αρμόδιοι προς εξέταση το αργότερο το Μάρτιο του 2021. Δηλαδή μέχρι σήμερα ούτε αυτό το στοιχειώδες που γράφω τους τελευταίους μήνες στα κείμενά μου για το ποιες είναι οι σχέσεις στην οικονομία, στην πολιτική, στα δικαιώματα του ανθρώπου, στο μεταναστευτικό δεν έχουν ετοιμάσει; Υπόθεση 24 ωρών με τα στελέχη της Γιουροστάτ (Eurostat) για την ετοιμασία έκθεσης συνολικών πολιτικών και που έχουν οδηγήσει! Ντροπή πρέπει να αισθάνεται ο μέσος αναγνώστης!

7. Μόνο μια καταδίκη προκλήθηκε από τη συνάντηση κορυφής για τα Βαρώσια, γιατί εκεί δεν τους έπαιρνε να μην υποστηρίξουν τα αυταπόδεικτα για το σεβασμό των ψηφισμάτων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

8. Ας αφήσω ότι ετοιμάζουν να μας σύρουν με το ζόρι σε πολυμερή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο, όπως αναφέρεται στο σημείο 34 στα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής!

Ίδωμεν!

Ετικέτες: