Του Γιώργου Μαρκατάτου

Η ΕΥΡΩΠΗ ΕΝ ΤΑΧΕΙ

  • Παρασκευή, 26 Μαρτίου, 2021 - 06:15

Μια μέρα πριν την τηλεδιάσκεψη κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, η λεγόμενη τριμερής Κοινωνική Διάσκεψη Κορυφής έδωσε τη δική της οπτική για το θέμα της ανάκαμψης μέσα και μετά την πανδημία. Η πανδημία με την τρομοκρατία πάνε χέρι – χέρι και είναι λογικό να δούμε τι λένε οι υπουργοί εσωτερικών της ΕΕ και τι μπορούμε να ελπίζουμε. Η σύνοδος κορυφής θα μας απασχολήσει μετά το πέρας της την Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021, αφού θα μπορούμε να αναλύσουμε με ψυχραιμία τα αποτελέσματα κυρίως για την έκθεση του Ύπατου Αρμοστή κ. Μπορέλ, που δεν είναι από τα καλύτερα κείμενα για τη χώρα μας την επαύριο της γιορτής των 200 ετών από την Παλιγγενεσία!

Τι λένε οι Ευρωπαίοι κοινωνικοί εταίροι

Στις 24 Μαρτίου 2021 έλαβε χώρα η Τριμερής Κοινωνική Διάσκεψη Κορυφής με μοναδικό θέμα πώς να επιτευχθεί μια δίκαιη και βιώσιμη ανάκαμψη. Ποια είναι η καλύτερη μέθοδος για να χειριστεί η ΕΕ την υγεία, αλλά και την οικονομική και κοινωνική κρίση. Μια μέθοδος που θα συμπεριλαμβάνει και τη συμβολή των κοινωνικών εταίρων σε επίπεδο ΕΕ και κρατών μελών για οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη. Μια σύντομη αναφορά στους αντιπροσώπους της τριμερούς διάσκεψης δείχνει τους δρόμους που επιλέγουν και προβάλουν οι ταγοί των θεσμικών οργάνων της ΕΕ.

Έτσι, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θέτει τον τόνο για το μέλλον, τόσο για τη δράση της πράσινης Ευρώπης, όσο και για την ψηφιακή επανάσταση που επιχειρείται. Επιμένει ότι η ευημερούσα Ευρώπη επενδύει σε δεξιότητες και καινοτομεί και βελτιώνει την ευημερία.

Από τη μεριά της, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen θεωρεί ως ευρωπαϊκή υποχρέωση να επικεντρωθούμε στη δημιουργία νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας και στον εξοπλισμό των ανθρώπων με τις απαραίτητες δεξιότητες. Πρέπει δε, να εκφραστεί η κοινή μας δέσμευση για την Κοινωνική Ευρώπη που θέλουμε να οικοδομήσουμε.

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, εκ περιτροπής πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ εργάζεται για να αποδείξει ότι το σχέδιο δράσης ως εργαλείο για το μέλλον, συνδέοντάς το με τη στρατηγική μας ατζέντα για μια κοινωνική και οικονομική ανάκαμψη που προωθείται από το κλίμα και τις ψηφιακές μεταβάσεις. είναι απαραίτητο οι πολιτικοί υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων, οι κοινωνικοί εταίροι, η κοινωνία των πολιτών και οι πολίτες να εργάζονται από κοινού για να κινηθεί η ανάκαμψη.

Ο Γενικός Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων(ETUC), Luca Visentini, έβαλε τον ίδιο τόνο στην παρέμβασή του, με την πρόεδρο της Κομισιόν, ότι η κοινωνικά δίκαιη μετάβαση σε μια πράσινη και ψηφιακή οικονομία απαιτούν μια ισχυρή βιομηχανική στρατηγική για τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας. Μάλιστα δεν παρέλειψε να υποστηρίξει ότι αν τα κράτη μέλη δεν χρησιμοποιήσουν τα δάνεια στα ταμεία ανάκτησης της ΕΕ, η επένδυση θα μειωθεί κατά 40%. Θα ήταν χαμένη ευκαιρία να οικοδομήσουμε καλύτερα το μέλλον μας, είπε κλείνοντας την παρέμβασή του.

Τέλος, ο Πρόεδρος του BusinessEurope που εκπροσωπεί τις ιδιωτικές επενδύσεις αναφέρθηκε στην ανάγκη ανάπτυξης των απαραίτητων φυσικών και κοινωνικών υποδομών. Σημασία έχει η θέση των βιομηχάνων που θεωρεί ως αναποτελεσματικές για τις επενδύσεις, τις αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί για τη χορήγηση 2,8 τρις € για την περίοδο 2021 – 2027.

Αξιολόγηση των τεχνολογιών υγείας

Στην εβδομαδιαία συνεδρίαση των πρέσβεων (24/3/2021), το Συμβούλιο καθόρισε τη διαπραγματευτική του θέση ως προς νομοθετική πρόταση σχετικά με κοινές εργασίες στον τομέα της αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας προς όφελος των ασθενών.

Σημειώνεται ότι οι τεχνολογίες υγείας περιλαμβάνουν φάρμακα, ιατροτεχνολογικά προϊόντα (για παράδειγμα βηματοδότες, εξοπλισμό αιμοκάθαρσης ή αντλίες έγχυσης) ή ιατρικές και χειρουργικές διαδικασίες, καθώς και μέτρα για την πρόληψη, διάγνωση ή θεραπεία ασθενειών τα οποία χρησιμοποιούνται στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

Η προτεινόμενη νομοθεσία προβλέπει, ουσιαστικά το συντονισμό των εθνικών υγειονομικών αρχών. Τόσο οι ασθενείς, όσο και τα κράτη μέλη και οι φορείς ανάπτυξης τεχνολογιών υγείας αναμένεται να ωφεληθούν από την προτεινόμενη νομοθεσία.

Η αξιολόγηση της τεχνολογίας υγείας είναι μια εμπεριστατωμένη διαδικασία που επιτρέπει στις αρμόδιες αρχές να προσδιορίσουν τη σχετική αποτελεσματικότητα νέων ή υφιστάμενων τεχνολογιών και επικεντρώνεται ειδικά στην προστιθέμενη αξία μιας τεχνολογίας υγείας σε σύγκριση με άλλες νέες ή υφιστάμενες τεχνολογίες υγείας.

Το θέμα είναι εξαιρετικά επίκαιρο λόγω και της πανδημίας και ελπίζουμε στα μετρήσιμα αποτελέσματα της αξιολόγησης της τεχνολογίας υγείας.

Ετικέτες: