«ΜΑΓΝΗΣΙΑ»

Σ. Στεφάνου: Να ανοίξει η εστίαση για οικονομικούς και ψυχολογικούς λόγους

  • Τρίτη, 30 Μαρτίου, 2021 - 06:25

Υπέρ του ανοίγματος της εστίασης είναι και οι καταστηματάρχες της Μαγνησίας, που επιζητούν την επαναλειτουργία των επιχειρήσεών τους, προκειμένου να πάρει μπροστά η οικονομία, αλλά και να αλλάξει η ψυχολογία της κοινωνίας. Μιλώντας στο Magnesianews.gr ο πρόεδρος των καταστηματαρχών εστίασης Μαγνησίας κ Στέφανος Στεφάνου επεσήμανε πως ήρθε η ώρα να λειτουργήσει αυτός ο νευραλγικός τομέας της οικονομίας, χωρίς όμως άλλα ακορντεόν, λέγοντας πως η λειτουργία της εστίασης θα βοηθήσει και το λιανεμπόριο, τον τουρισμό αλλά και τον συνωστισμό που παρατηρείται σε πάρκα, πλατείες και παραλίες.

Άνοιγμα της εστίασης με μέτρα, αλλά και στήριξη

Πριν το Πάσχα ακούγεται πως θα επαναλειτουργήσει η εστίαση, που αποτελεί ίσως τον πιο πληττόμενο κλάδο της πανδημίας του κορωνοϊού. Οι επιχειρηματίες ζητούν να δουλέψουν τα μαγαζιά τους, τηρώντας τα πρωτόκολλα, αλλά και να ενισχυθούν όσες επιχειρήσεις δεν καταφέρουν στην παρούσα περίοδο να λειτουργήσουν.

Όπως εξήγησε στο magnesianews.gr ο κ. Στεφάνου ο ίδιος εξήγησε στον Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα, στην τηλεδιάσκεψη της περασμένης εβδομάδας, πως σύμφωνα με τα όσα ακούγονται, δεν θα ανοίξει όλη εστίαση, κι αυτό σημαίνει πως μαγαζιά που έχουν εσωτερικούς χώρους δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν.

Στην περίπτωση, ανέφερε ο κ. Στεφάνου, που αποφασιστεί να ανοίξουν όσα καταστήματα διαθέτουν μόνο εξωτερικούς χώρους, τότε η πολιτεία θα πρέπει να ενισχύει με επιστρεπτέες προκαταβολές και με το μέτρο της επιδότησης ενοικίου εκείνες τις επιχειρήσεις που έχουν εσωτερικούς χώρους και δεν θα μπορέσουν στην πρώτη φάση να ανοίξουν.

Ο κλάδος όμως πρότεινε, προκειμένου να δουλέψουν περισσότερες επιχειρήσεις, να ανοίξουν και οι επιχειρήσεις με εσωτερικούς χώρους, που διαθέτουν τζαμαρίες και θα μπορούν να έχουν έναν καλό αερισμό στον εσωτερικό χώρο, μαζί με τα υπόλοιπα μέτρα όπως αποστάσεις τραπεζιών, μάσκες στο προσωπικό κ.α..

Σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου, ακόμη και επιστήμονες έχουν τεθεί υπέρ του ανοίγματος της εστίασης, βλέποντας τα φαινόμενα του συνωστισμού σε πλατείες, πάρκα και παραλίες.

«Έστω και σε ένα μικρό ποσοστό να μειωθεί ο συνωστισμός και τα αυξημένα κρούσματα, είναι κάτι σημαντικό, καθώς εάν ανοίξει η εστίαση ο κόσμος με μέτρα και συντεταγμένα να μπορεί να διασκεδάσει, χωρίς να είναι …ο ένας πάνω στον άλλο, με όποιον κίνδυνο εγκυμονεί μία τέτοια κατάσταση για την έξαρση της πανδημίας», τόνισε ο κ. Στεφάνου.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι είναι επιβεβλημένο το άνοιγμα της εστίασης και για οικονομικούς λόγους, αλλά και για ψυχολογικούς λόγους κι αυτό το έχουν κατανοήσει όλοι και κυρίως η κοινωνία, που επιζητά μία επιστροφή στην κανονικότητα.

Τα αιτήματα του Συλλόγου στον Υπουργό Οικονομικών

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης Μαγνησίας ανέφερε πως στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με τον Υπουργό Οικονομικών, παρόντος και του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού έθεσε τέσσερις άξονες για την στήριξη του κλάδου της εστίασης. Η πρώτος αφορούσε στην στήριξη των επιχειρήσεων με εσωτερικούς χώρους, στην περίπτωση που αποφασιστεί έστω και σε πρώτο στάδιο να ανοίξουν όσα καταστήματα διαθέτουν εξωτερικούς χώρους. Ο δεύτερος άξονας είχε σχέση με την μεγαλύτερη στήριξη από το πρόγραμμα Ανάσσα 2 της Περιφέρειας Θεσσαλίας, μιας και στο πρώτο πρόγραμμα η εστίαση δεν ενισχύθηκε, με τον περιφερειάρχη, σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου, να δεσμεύεται για καλύτερη ποσόστωση του κλάδου, ο τρίτος άξονας είχε την διεκδίκηση περισσότερων πόρων από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7, ενώ το τέταρτος άξονας κινήθηκε γύρω από το ΈΣΠΑ για την επανεκκίνηση της εστίασης και του τουρισμού.

«Ο Υπουργός μας είπε ότι το ΕΣΠΑ για την επανεκκίνηση της εστίασης και του τουρισμού θα δοθεί υπό τη μορφή κεφαλαίου κίνησης για τις επιχειρήσεις μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στεφάνου, τονίζοντας πως ο κλάδος είναι υπέρ στο άνοιγμα των επιχειρήσεων, όχι όμως σε ενδεχόμενα μέτρα ακορντεόν και τόνισε πως είναι σημαντικό να συνεχιστεί η στήριξη της πολιτείας σε εκείνες τις επιχειρήσεις που ίσως ανοίξουν από το φθινόπωρο.

Οι καταστηματάρχες εστίασης αναμένουν τις επόμενες ημέρες τόσο την εξέλιξη της πανδημίας, όσο και τις επίσημες ανακοινώσεις της πολιτείας για το μέλλον του κλάδο τους.

Ετικέτες: