Η ΕΥΡΩΠΗ ΕΝ ΤΑΧΕΙ
- Πέμπτη, 6 Μαΐου, 2021 - 06:13
Σιγά – σιγά πάμε προς οικολογικά ζιζανιοκτόνα
Την πρωτομαγιά η γαλλική τηλεόραση ανάρτησε σε βίντεο μια βελγική επινόηση ερευνητών ως εναλλακτική λύση έναντι του ΓΛΥΦΟΣΑΤ glyphosate με βάση τα αιθέρια έλαια.
Είναι γνωστό ότι η απαγόρευση του glyphosate έχει αναβληθεί πολλές φορές και το τελικό χρονοδιάγραμμα για τη διακοπή της χρήσης του δεν είναι ακόμη γνωστό. Η επιστήμη ενδιαφέρεται για εναλλακτικές λύσεις. Υπενθυμίζουμε ότι το glyphosate είναι ζιζανιοκτόνο που χρησιμοποιείται ευρέως στον κόσμο και το πιο αμφιλεγόμενο για την πιθανή καρκινογένεσή του. Υπάρχουν όμως εναλλακτικές λύσεις για την αντικατάστασή του, όπως υποστηρίζουν Βέλγοι ερευνητές. Πιστεύουν ότι με βάση τρία αιθέρια έλαια (που υπέβαλαν δίπλωμα ευρεσιτεχνίας) με μόρια και νερό δημιουργούν μίγμα που σκοτώνει τα ζιζάνια σε λίγες σταγόνες. Σύμφωνα με τους ερευνητές, δρα με στοχοθετημένο τρόπο και δεν παρουσιάζει τους ίδιους κινδύνους με το glyphosate, στην υγεία αλλά και στο περιβάλλον, επειδή είναι βίο - αποδομήσιμο. Η τιμή του δε θα υπερβαίνει την τιμή των σημερινών καρκινογόνων ζιζανιοκτόνων και το όφελος είναι καθαρά η αποφυγή καρκινογένεσης και η προστασία του περιβάλλοντος!
Το θέμα αφορά άμεσα τη γεωργία της χώρας μας και θα το παρακολουθήσουμε στενά.
Συνάντηση κορυφής 8 Μαΐου 2021
Στην άτυπη συνάντηση αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, στο Πόρτο, της Πορτογαλίας (που ασκεί την εξάμηνη προεδρία) 8 Μαΐου 2021 οι ηγέτες της Ε.Ε. θα συζητήσουν κοινωνικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με την πανδημία COVID-19. Το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα παρακολουθήσει τη διάσκεψη υψηλού επιπέδου που πραγματοποιήθηκε από την πορτογαλική Προεδρία στις 7 Μαΐου.
Η συζήτηση των ηγετών της ΕΕ θα επικεντρωθεί στην εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Πυλώνα των Κοινωνικών Δικαιωμάτων σε επίπεδο Ε.Ε. και σε εθνικό επίπεδο, όπως καθορίστηκε από τη στρατηγική ατζέντα της Ε.Ε. 2019-2024. Το σχέδιο δράσης που υπέβαλε η Επιτροπή τον Μάρτιο του 2021 παρέχει οδηγίες για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των τομέων απασχόλησης, δεξιοτήτων και κοινωνικής προστασίας. Το σχέδιο δράσης περιστρέφεται γύρω από τρεις βασικούς στόχους που πρέπει να επιτευχθούν σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση έως το 2030:
• ποσοστό απασχόλησης τουλάχιστον 78% στην Ευρωπαϊκή Ένωση
• τουλάχιστον το 60% των ενηλίκων που παρακολουθούν μαθήματα κατάρτισης κάθε χρόνο
• μείωση του αριθμού των ατόμων που κινδυνεύουν από κοινωνικό αποκλεισμό ή φτώχεια κατά τουλάχιστον 15 εκατομμύρια άτομα, συμπεριλαμβανομένων 5 εκατομμυρίων παιδιών
Καθώς η Ε.Ε. ανακάμπτει από την πανδημία, προτεραιότητα θα είναι η μετάβαση από την προστασία στη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη βελτίωση της ποιότητας της εργασίας . Οι ηγέτες θα συζητήσουν επίσης πώς να στηρίξουν τους νέους που έχουν πληγεί αρνητικά από την κρίση COVID-19 , η οποία διέκοψε την εκπαίδευση, την κατάρτιση και τη συμμετοχή τους στην αγορά εργασίας.
Δράση για το κλίμα, μετανάστευση και σύνορα
Μόλις στις 03-05-2021 δημοσιεύθηκε εκτενής μελέτη από τη δεξαμενή σκέψης του Κοινοβουλίου, σε μια προσπάθεια αντιστοίχισης προτεραιοτήτων και πόρων στον προϋπολογισμό της Ε.Ε.. Αυτό διαπιστώθηκε κατά τις συζητήσεις που θυμούνται οι αναγνώστες μας για την προετοιμασία του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (ΠΔΠ) μετά το 2020, η κλιματική δράση, η μετανάστευση και η διαχείριση των συνόρων εντοπίστηκαν μεταξύ των αναδυόμενων προτεραιοτήτων που απαιτούσαν αυξημένη κοινή δράση και χρηματοδότηση.
Για παράδειγμα, η διαχείριση της μετανάστευσης και των συνόρων έχει έναν ειδικό τίτλο, που αντιπροσωπεύει το 2,1% των πόρων του ΠΔΠ. Μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων, πρόσθετες πιστώσεις θα συμβάλουν στη συμφωνηθείσα ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής. Οι έρευνες γνώμης δείχνουν ότι οι ερωτηθέντες βλέπουν την κλιματική αλλαγή και τη μετανάστευση μεταξύ των κύριων παγκόσμιων προκλήσεων για την Ε.Ε., αλλά υπάρχουν κενά μεταξύ των αντιλήψεων και των προσδοκιών για τον ρόλο του προϋπολογισμού της Ε.Ε. σε αυτούς τους δύο τομείς.
Και θα πρέπει να τονίσουμε ότι το Κοινοβούλιο διαδραματίζει βασικό ρόλο στη διαμόρφωση και τον έλεγχο του τρόπου με τον οποίο εφαρμόζεται η χρηματοδότηση που διατίθεται στους τομείς πολιτικής.
Τέλος, όπως αναφέρεται και στη μελέτη, η Ε.Ε. μπορεί να ενισχύσει τη συμβολή του προϋπολογισμού και των χρηματοδοτικών της μέσων σε αναδυόμενες πολιτικές προτεραιότητες μέσω τεσσάρων βασικών τύπων μέτρων:
- Αύξηση χρηματοδοτικών κονδυλίων για ειδικά δημοσιονομικά μέσα.
- Εκχώρηση στόχων και δαπανών για μια αναδυόμενη προτεραιότητα στο σύνολο του προϋπολογισμού ή λήψη δημοσιονομικών μέτρων.
- Ενίσχυση της συμπληρωματικότητας, της συνοχής και των συνεργιών μεταξύ του προϋπολογισμού με στόχο ενδεχομένως και στη χρηματοδότηση περαιτέρω δράσεων.
Τόσο η δράση για το κλίμα, όσο και το πρόβλημα της μετανάστευσης είναι στην πρώτη προτεραιότητα που πρέπει να καλύψει η κυβέρνηση του τόπου.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Η περίπλοκη διαχείριση των συνόρων
20 Δεκ. 2022 - 6:15 - Την επάρκεια λιπασμάτων «βλέπει» η Κομισιόν για λύση του επισιτιστικού
12 Δεκ. 2022 - 6:15 - Την επάρκεια λιπασμάτων «βλέπει» η Κομισιόν για λύση του επισιτιστικού
7 Δεκ. 2022 - 6:13 - Την επάρκεια λιπασμάτων «βλέπει» η Κομισιόν για λύση του επισιτιστικού
29 Νοε. 2022 - 6:12 - Την επάρκεια λιπασμάτων «βλέπει» η Κομισιόν για λύση του επισιτιστικού
22 Νοε. 2022 - 6:15