“ΠΑΤΡΙΣ” ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Οι τουρκικές απειλές… έφεραν κλιμάκιο ελικοπτέρων στην Κρήτη

Θα εγκατασταθούν στην 126 Σ.Μ. και αργότερα στη Σητεία
  • Παρασκευή, 21 Μαΐου, 2021 - 06:25

Σάρκα και οστά παίρνει η απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τη θωράκιση της Κρήτης με κλιμάκιο ελικοπτέρων ειδικής σύνθεσης, τα οποία θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος στην αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας, που εντείνεται το τελευταίο διάστημα και με απειλές να φτάνουν μέχρι το νησί μας.

Η «Π» είδε χθες τουλάχιστον έξι ελικόπτερα να προσγειώνονται στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, στις 2 το μεσημέρι. Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, δεν είναι αυτά που θα μείνουν για μόνιμη εγκατάσταση, καθώς έχουν έρθει για εκπαίδευση των χειριστών. Αναμένεται να μείνουν για περίπου δέκα ημέρα, καθώς η μόνιμη εγκατάσταση της αερομεταφερόμενης μονάδας έχει προγραμματιστεί για τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που παρουσιάζει στον «Δούρειο Ίππο» ο Σάββας Δ. Βλάσσης η αερομεταφερόμενη ομάδα της Αεροπορίας Στρατού, αφορά σε κλιμάκιο αποτελούμενο από δύο επιθετικά ελικόπτερα Apache, δύο ελικόπτερα μεταφορών Chinook, δύο ελικόπτερα αναγνωρίσεως Kiowa Warriοr και ένα ελικόπτερο γενικού ρόλου Huey.

Το κλιμάκιο Αεροπορίας Στρατού ειδικής συνθέσεως πρόκειται να αξιοποιήσει τις εγκαταστάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας που υφίστανται δίπλα στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» από τη 126 Σμηναρχία Μάχης, η λειτουργία της οποίας ανεστάλη στις 31 Ιουλίου 2015. Η εξέλιξη σχετίζεται με την πρόσφατη συγκρότηση της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ και την Μονάδα Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων που υπάγεται σε αυτήν.

Η μερική αναδιάταξη των μέσων της Αεροπορίας Στρατού, υπηρετεί τις αυξημένες ετοιμότητες και αναπροσαρμογές σχεδίων υπό το φως της εντεινόμενης τουρκικής προκλητικότητας, που υποχρεώνει τον Ελληνικό Στρατό και το ΓΕΕΘΑ να αποδώσουν μεγαλύτερη έμφαση στον Νότιο Τομέα.

Εκεί, η αποστολή ενισχύσεων είναι αυξημένης σημασίας αλλά και προκλήσεως, δεδομένης της αποστάσεως των βάσεων εξορμήσεως από τον ηπειρωτικό κορμό. Για τον λόγο αυτό, για πρώτη φορά η Κρήτη ενισχύεται με δυνάμεις και μέσα, προκειμένου να μπορεί να επιλύσει το ζήτημα των αποστάσεων και των χρόνων αντιδράσεως. Το κλιμάκιο ελικοπτέρων στο Ηράκλειο θα επανδρώνει προσωπικό της Αεροπορίας Στρατού που θα εναλλάσσεται εκ περιτροπής ενώ με τη συμπλήρωση των καθορισμένων ωρών πτήσεως, θα εναλλάσσονται και τα ελικόπτερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες τελικός στόχος είναι η μετακίνηση αυτού του κλιμακίου ειδικής συνθέσεως ανατολικότερα, στο αεροδρόμιο Σητείας, μετά την προετοιμασία των απαραιτήτων υποδομών εκεί. Από τη συγκεκριμένη τοποθεσία, είναι ακόμη πιο μειωμένες οι αποστάσεις μέχρι το σύμπλεγμα Δωδεκανήσου ή ακόμη και την Κύπρο, συρρικνώνοντας τους χρόνους αντιδράσεως.