«ΕΡΜΗΣ» ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Εξωπραγματικές οι αυξήσεις στις τιμές των ειδών πρώτης ανάγκης

  • Δευτέρα, 28 Ιουνίου, 2021 - 06:25

Την συνεχή άνοδο των τιμών στα είδη πρώτης ανάγκης σχολίασε μιλώντας στον –Ε- ο Πρόεδρος του Εμποροβιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας Κωνσταντίνος Μίχαλος ο οποίος δεν παρέλειψε να στείλει μήνυμα για κουράγιο και δύναμη στους συναδέλφους του στη Ζάκυνθο.

Το θέμα σχετίζεται με την άνοδο στις τιμές που καταγράφεται και στις πρώτες ύλες, έχει απασχολήσει έρευνα που έγινε πρόσφατα από το ΕΒΕ και η ανησυχία όλων είναι ότι η άνοδος στα είδη πρώτης ανάγκης θα συνεχιστεί.

Σημειώνεται πως ο –Ε- εδώ και πολλούς μήνες έχει επισημάνει το πρόβλημα που έχει εντοπιστεί στις τιμές των τροφίμων και η συνεχής άνοδός τους δημιουρ4γερί σοβαρά προβλήματα στις οικογένειες και στα χαμηλά εισοδήματα, ωστόσο επεκτείνεται και στους επαγγελματίες.

Ο κ. Μίχαλος δήλωσε στον –Ε-: «Διανύουμε μία κρίσιμη περίοδο για την ελληνική και για την παγκόσμια οικονομία, η πανδημία αποκλιμακώνεται σταδιακά, ωστόσο η πορεία της ανάκαμψης συνοδεύεται από σοβαρές αναταράξεις. Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε να ενισχύεται μία παγκόσμια πληθωριστική τάση που προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην αγορά. Τα προβλήματα είναι πιο έντονα σε οικονομίες όπως η ελληνική που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές.

Η αύξηση των διεθνών τιμές σε σειρά από πρώτες ύλες, αλλά σε ευρύ φάσμα της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ανέρχεται σε διψήφια ποσοστά. Αφορά βασικά προϊόντα και υπηρεσίες όπως τα τρόφιμα, η ενέργεια, οι μεταφορές, οι κατασκευές και προκύπτει από την έρευνα που έκανε το ΕΒΕΑ».

Για τις συνεχείς αυξήσεις ο κ. Μίχαλος πρόσθεσε κάτι ακόμα που είναι πολύ σοβαρό:

«Δεν είναι μόνο η αύξηση των τιμών που δημιουργεί πρόβλημα στις επιχειρήσεις καθώς έχουμε και την εξωπραγματική αύξηση του κόστους του ναυτιλιακού ναύλου για τις μεταφορές κοντέινερ, από την Ασία προς την Ευρώπη και την Αμερική. Η αύξηση είναι 525%, είναι κάτι τελείως παράλογο και δεν εδράζεται σε καμία λογική, αν και προβάλλονται διάφορες δικαιολογίες όπως για συνωστισμό στα λιμάνια ΗΠΑ, Κίνας κλπ.

Είναι μία ολιγοπωλιακή, καιροσκοπική συμπεριφορά των μεγάλων ναυτιλιακών εταιρειών. Όμως αυτό τείνει να μονιμοποιηθεί».

Για τη χώρα μας ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αθηνών είπε: «Η πολύπαθη ελληνική οικονομία που είναι και εύθραυστη μετά τα μνημόνια, βρίσκεται σε μία έντονη πληθωριστική τάση. Η οικονομία μας εξαρτάται από τις εισαγωγές και αυτό είναι και το λάθος των κυβερνήσεων διαδοχικά τα τελευταία 30 χρόνια. Υπάρχει αποβιομηχάνιση της ελληνικής οικονομίας και με τις εισαγωγές πληττόμεθα έτι περαιτέρω. Εδώ πρέπει να υπάρξει μέριμνα της κυβέρνησης δίνοντας κίνητρα και φορολογικές ελαφρύνσεις ώστε να μειωθεί το βάρος στην τελική τιμή του προϊόντος.

Τη λαίλαπα των αυξήσεων ο κόσμος τη βλέπει στα ράφια των σούπερ μάρκετ, αυτό είναι κάτι πολύ ορατό για τους καταναλωτές».

Ο τουρισμός

Κληθείς να σχολιάσει την αρνητική πραγματικότητα που προκαλείται στον τουρισμό από τις αποφάσεις της κυβέρνησης της Μ. Βρετανίας ο κ. Μίχαλος ανέφερε:

«Η μεγάλη ανησυχία μας για τον τουριστικό κλάδο είναι οι εξελίξεις στη Μ. Βρετανία παρά τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί για επανεκκίνηση του τουρισμού. Το τραγελαφικό ήταν ότι ανοίξαμε αλλά χωρίς τουρίστες. Εμείς φέραμε στο Υπουργείο Τουρισμού ένα ολοκληρωμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα για την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού.

Ας ελπίσουμε πως η Μ. Βρετανία θα κινητοποιήσει τους μηχανισμούς για να μπει η Ελλάδα στο πράσινο, ώστε Ιούλιο και Αύγουστο να διασώσουμε ότι μπορούμε».

Τέλος για τους υπευθύνου και τα μέλη του Επιμελητηρίου Ζακύνθου ο κ. Μίχαλος είπε: «εύχομαι κουράγιο και δύναμη στους συναδέλφους του επιμελητηρίου Ζακύνθου. Παραμένουμε συγκρατημένα αισιόδοξοι. Ο Επιμελητηριακός θεσμός είναι πάντα δίπλα τους για να προωθούνται τα δίκαια αιτήματα της επιχειρηματικότητας στην όποια κυβέρνηση»