«ΕΜΠΡΟΣ» ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

Τέλος του 2021 αναμένεται να παραδοθεί το λιμάνι Σιγρίου

Ολοκληρώνεται ένα σημαντικό λιμενικό έργο
  • Παρασκευή, 2 Ιουλίου, 2021 - 06:25

Νέα όψη παίρνει το Λιμάνι Σιγρίου με τις εργασίες που γίνονται για την διαμόρφωσή του λιμένα καθώς και του αλιευτικού καταφυγίου. Το έργο «Επιβατικό και Εμπορικό Λιμένα Σιγρίου Λέσβου», χαρακτηρίζεται ως ένα από τα σημαντικότερα νέα λιμενικά έργα στην νησιωτική Ελλάδα. Το καινούριο λιμάνι στο Σίγρι θα αποτελέσει πύλη εισόδου στο νησί από τη δυτική του πλευρά και χαρακτηρίζεται ως έργο πνοής για το νησί, και είναι  προϋπολογισμού 15.000.000 ευρώ.

Η πρόοδος των εργασιών στο λιμάνι αποτυπώνεται ποσοστό 90%, ενώ συνεχίζονται οι εργασίες διαμόρφωσης του αλιευτικού καταφυγίου, με καθαίρεση του παλιού υφιστάμενου μόλου και με κατασκευή δύο νέων μόλων με προσαύξηση των θέσεων πρόσδεσης για αλιευτικά σκάφη.

Στην κυρίως προβλήτα του λιμανιού του Σιγρίου  ουσιαστικά υπάρχουν δύο ράμπες για πρυμνοδέτηση  με το λιμάνι να μπορεί να εξυπηρετεί ταυτόχρονα τους επιβαίνοντες και των δύο πλοίων. Ακόμη μπορούν να προσδέσουν ακόμη μικρότερα εμπορικά πλοία ταυτόχρονα για φορτοεκφόρτωση ή για οτιδήποτε άλλο χρειαστεί.

Οι εργασίες  προβλέπεται – με καλές καιρικές συνθήκες – να ολοκληρωθούν περί το τέλος του έτους.

Το προσωπικό που απασχολείται για την κατασκευή του έργου αριθμεί τα 25 -30 άτομα που απασχολεί το εργοτάξιο με πλωτά και χερσαία μηχανήματα και περιλαμβάνονται και εξωτερικοί συνεργάτες υποεργολάβοι που απασχολούν περί τα 15 άτομα, ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Παπαφωτίου: «Σημαντικές οι προοπτικές που ανοίγει το νέο λιμάνι»

«Οι προοπτικές που ανοίγει το έργο αυτό είναι πολύ σημαντικές» αναφέρει ο Γιώργος Παπαφωτίου, Πολιτικός Μηχανικός & Προϊστάμενος του Εργαταξιακού Γραφείου της ΕΡΤΕΚΑ Α.Ε. – ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ, που έχει αναλάβει το έργο.  «Το νέο λιμάνι είναι μια πύλη εισόδου προς την Δύση. Θα διευκολύνει πάρα πολύ τις θαλάσσιες και εμπορικές μεταφορές. Σίγουρα είναι ένας πόλος έλξης όσον αφορά στο προγραμματισμό και νέων δρομολογίων προς τη χερσαία και βόρειο  Ελλάδα ή τη διασύνδεση με τα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου. Από κει και πέρα είναι ένας πόλος έλξης λόγω του παγκοσμίου φήμης Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Απολιθωμένου  Δάσους Λέσβου που με τα δεδομένα του νέου λιμένα μπορεί να προσεγγίσει και κρουαζιερόπλοια».

Tο νέο λιμάνι

Το νέο λιμάνι θα εξυπηρετήσει κατά κύριο λόγο τα πλοία που θα εκτελούν δρομολόγια από τη Ραφήνα προς το Σίγρι αλλά και από τη Βόρειο Ελλάδα. Σκοπός της κατασκευής του είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου εμπορικού και επιβατικού λιμένα στο Σίγρι, που αφενός θα εξυπηρετήσει καλύτερα την ήδη υπάρχουσα ακτοπλοϊκή κίνηση, αφετέρου θα δώσει τη δυνατότητα αναβάθμισης των ακτοπλοϊκών συνδέσεων, γεγονός καθοριστικής σημασίας για το Σίγρι και την ευρύτερη περιοχή της Βορειοδυτικής Λέσβου, με άμεση θετική επίπτωση στην τουριστική της κίνηση.

Επισημαίνεται ότι η δημιουργία του νέου επιβατικού λιμένα, πέραν της προαναφερθείσας αναβάθμισης των θαλάσσιων συνδέσεων και της καλύτερης συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης ολόκληρης της Βορειοδυτικής Λέσβου, είναι εντελώς απαραίτητη για την εξυπηρέτηση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης του Σιγρίου με τη Ραφήνα και τη Βόρειο Ελλάδα.

Σύμφωνα με τη μελέτη, ο εμπορικός και επιβατικός λιμένας καλείται να καλύψει τις παρακάτω ανάγκες:

– τη διαμόρφωση δύο θέσεων πλαγιοδέτησης Ε/Τ-Ο/Γ πλοίων στον επιβατικό λιμένα, οι οποίες θα χρησιμοποιούνται εναλλακτικά ανάλογα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες.

– την εξυπηρέτηση της κίνησης των εμπορικών σκαφών, χωρίς παρεμπόδιση της λειτουργίας του επιβατικού λιμένα (στα ίδια κρηπιδώματα θα εξυπηρετούνται και τα μεγάλα αλιευτικά σκάφη ανοικτής θάλασσας που προσεγγίζουν στο Σίγρι για εκφόρτωση νωπών αλιευμάτων κατά τη διάρκεια της αλιευτικής περιόδου).

Η εργολαβία

Η ΕΡΤΕΚΑ είχε αναλάβει το έργο από τις 12 Σεπτεμβρίου 2017. Το αρχικό κόστος του έργου ήταν 14,06εκατ.ευρώ ενώ η εργολαβία συμβασιοποιήθηκε με 9.465.901,38 ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 8.090.514 ευρώ).

Αναθέτουσα Αρχή του έργου είναι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Το έργο έχει ενταχθεί για χρηματοδότηση στο ΠΔΕ.

Η έγκριση της πρότασης Βέρρου για το αλιευτικό καταφύγιο

Θυμίζουμε ότι πριν λίγους μήνες εγκρίθηκε η  πρόταση του Δήμου Δυτικής Λέσβου για την ανάπτυξη συμπληρωματικών έργων στο κεντρικό του λιμένα Σιγρίου όπου βρισκόταν εδώ και δύο περίπου μήνες υπό τον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Με το συμπληρωματικό έργο αναμένεται περιλαμβάνει την αύξηση των διαθέσιμων θέσεων πρόσδεσης για τα αλιευτικά σκάφη και είναι προϋπολογισμού 3 εκ. ευρώ.

Ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος και ο Αντιδήμαρχος Στρατής Ζαφείρης, στηρίζοντας και το σχετικό αίτημα του Προέδρου της κοινότητας Σιγρίου, Παύλου Τσίκνα, είχαν παρέμβει τον Σεπτέμβριος 2019 στο Υπουργείο Υποδομών, ζητώντας την πρόβλεψη στο έργο για επιπλέον θέσεις πρόσδεσης αλιευτικών σκαφών.

Στην επιχειρηματολογία τους και βάσει και των στοιχείων της τοπικής κοινότητας Σιγρίου, τόνιζαν ότι η χρήση του αλιευτικού καταφυγίου στην περιοχή, είχε διαφοροποιηθεί σημαντικά σε σχέση με την περίοδο μελέτης του έργου αφού τα τελευταία χρόνια εκείνο εξυπηρετεί μεγάλο αριθμό αλιευτικών σκαφών και μάλιστα καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους.

Η παρέμβαση εκείνη ελήφθη υπόψη αφού αναγνωρίστηκε μεταξύ άλλων ότι προέκυπταν βάσιμα αυξημένες ανάγκες σε σχέση με την αρχική μελέτη για τις ηλεκτρομηχανολογικές υποδομές και εγκαταστάσεις. Και στο συμπληρωματικό έργο προβλέπεται αναμένεται να προβλεφθεί, μεταξύ άλλων, η επέκταση του μόλου για τα αλιευτικά σκάφη, η εγκατάσταση φωτισμού με πυλώνες και ιστούς φωτισμού καθώς και σύστημα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, σύστημα ύδρευσης με κιβώτια παροχών νερού για το αλιευτικό καταφύγιο και εγκατάσταση πυρόσβεσης.

Ανδρονίκη Κουτσαβλή