«ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» ΛΑΡΙΣΑΣ

«Η Λάρισα έχει την υψηλότερη επίπτωση της πανδημίας σε ολόκληρη την Ελλάδα»

  • Παρασκευή, 12 Νοεμβρίου, 2021 - 06:23

«Η Π.Ε. Λάρισας εμφανίζει την πιο υψηλή επίπτωση της πανδημίας σε όλη την Ελλάδα» δήλωσε ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Υγιεινής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, κατά την τοποθέτησή του χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο Λαρισαίων, όπου συζητήθηκε η επιδημιολογική κατάσταση της Λάρισας, με την έκρηξη των κρουσμάτων κορονοϊού.

Στη συνεδρίαση κλήθηκαν να τοποθετηθούν εκπρόσωποι υγειονομικών φορέων, με στόχο να καταλήξουν σε προτάσεις κοινών δράσεων και συνεργειών, με τον Δήμο Λαρισαίων, για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

«Στόχος είναι να αυξηθεί το εμβολιαστικό ποσοστό» τόνισε ο δήμαρχος Απ. Καλογιάννης, και στο πλαίσιο της συζήτησης ανέφερε επίσης πως αυξήθηκε ο αριθμός της διάθεσης κλινών ιδιωτικών δομών για τις ανάγκες της αύξησης των κρουσμάτων και συγκεκριμένα τόνισε πως χθες ενημερώθηκε από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κ. Αγοραστό, ότι έχουν «κλειστεί» 220 κρεβάτια ιδιωτικών κλινικών στη Λάρισα.

Αναλυτικότερα, οι υγειονομικοί φορείς παρουσίασαν την εικόνα της επιδημιολογικής κατάστασης, τα αίτιά της και πρότειναν λύσεις:

Ο κ. ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

«Η Π.Ε. Λάρισας εμφανίζει την πιο υψηλή επίπτωση της πανδημίας σε όλη την Ελλάδα. Στην πόλη της Λάρισας έχει παρατηρηθεί μια σταθεροποίηση κρουσμάτων σε υψηλό επίπεδο και έχουμε υψηλή μετάδοση στον πληθυσμό.

Η πίεση στο Σύστημα Υγείας θα συνεχιστεί για δύο εβδομάδες ακόμα... με προβλέψεις για αυξητική τάση των κρουσμάτων σε όλη τη χώρα» δήλωσε ο κ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.

Τις αιτίες της αύξησης απέδωσε ο καθηγητής «στις συναθροίσεις, στη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη -και κυρίως στα άτομα άνω των 60 ετών-καθώς και στη μη τήρηση των μέτρων κατά της διασποράς του κορονοϊού».

Οι στόχοι που τίθενται είναι «να εμβολιαστούν όσοι δεν εμβολιάστηκαν και όσοι εμβολιάστηκαν να κάνουν οπωσδήποτε την τρίτη δόση, καθώς έχει «πέσει» η εμβολιαστική κάλυψή τους», τόνισε ο καθηγητής και ανάφερε ότι είναι ανοιχτός σε συνεργασίες με τον Δήμο και φορείς, με στόχο την ενημέρωση των πολιτών....

Σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία των κρουσμάτων στην Π.Ε. Λάρισας, πρώτος σε κρούσματα εμφανίζεται ο Δήμος Τυρνάβου και ακολουθεί ο Δήμος Λαρισαίων.

Ο καθηγητής, απαντώντας σε ερωτήματα δημοτικών συμβούλων σχετικά με επιστημονικά στοιχεία της πανδημίας και των εμβολιασμών, υποστήριξε πως σε μελέτη 1.000 ατόμων εμβολιασμένων με το εμβόλιο της «Pfizer», παρατηρήθηκε πως μετά τους 6 μήνες τα επίπεδα της ανοσίας πέφτουνε. Τόνισε δε, πως τόσο η εμβολιαστική όσο και η φυσική ανοσία, μειώνεται επίσης τον ίδιο χρόνο.

O κ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΟΣ

Στην τοποθέτησή του, ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας και εντεταλμένος σύμβουλος Υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Απόστολος Κομνός, ανέφερε ότι «και τα δύο νοσοκομεία έχουν φτάσει σε οριακή κατάσταση», απέδωσε την έξαρση των κρουσμάτων στο ποσοστό των μη εμβολιασμένων και στη μη τήρηση των μέτρων, συστήνοντας για την αντιμετώπιση της κατάστασης «εντατικούς και γενναίους ελέγχους στην εφαρμογή των νέων μέτρων».

Ο κ. Κομνός παρουσιάζοντας την κατάσταση επισήμανε: «Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που δεν ξέρω πόσο γρήγορα μπορεί να αναστραφεί. Η θνητότητα είναι μεγάλη πάνω από 50% και διαφέρει από νοσοκομείο σε νοσοκομείο.

Ένας στους δύο που θα νοσηλευτεί στις ΜΕΘ, θα χαθεί! Υπάρχει σχεδιασμός για αναδιάταξη των κλινικών, που έγινε βέβαια σε ένα σημείο. Δεδομένης της αύξησης των κρουσμάτων, στην επόμενη εφημερία είναι δύσκολο να ανταποκριθούμε...».

Ο κ. ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΛΑΧΑΚΗΣ

Ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, Γρηγόρης Βλαχάκης, τόνισε: «Χθες είχαμε 35 εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό, και 79 κρεβάτια με ασθενείς. Η πίεση είναι πολύ μεγάλη, τα κρούσματα είναι πολλά. Φοβόμαστε την κάθε εφημερία μας...».

Ενημέρωσε δε πως «έγιναν 61.000 εμβολιασμοί στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και συνεχίζονται με αρκετές πρώτες δόσεις και τρίτες δόσεις κυρίως από το υγειονομικό μας προσωπικό».

Πρότεινε εμβολιασμό και ατομική προστασία τονίζοντας: «Οι μη εμβολιασμένοι στην πόλη μας είναι μια μεγάλη επαρχιακή πόλη και αυτό αντικατοπτρίζεται στο νοσοκομείο».

Ο κ. ΝΤΙΝΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

«Να συστρατευτούμε όλοι μαζί...» πρότεινε ο κ. Ντίνος Γιαννακόπουλος πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, «με την προϋπόθεση να υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο που να καλύπτει τους ιδιώτες να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στις υγειονομικές δομές».

Τόνισε δε πως «από τις 500 μολύνσεις κορονοϊού, οι 25 με 30 πηγαίνουν στα νοσοκομεία και οι υπόλοιποι 475 μένουν στα σπίτια τους και παρακολουθούνται από ιδιώτες γιατρούς».

Ο κ. Γιαννακόπουλος, επισήμανε πως «κύριος μοχλός του εμβολισμού θα έπρεπε να είναι ο προσωπικός γιατρός της οικογένειας» και πρότεινε για αποτελμάτωση της κατάστασης των κρουσμάτων, τη συγκρότηση ομάδων γιατρών και δημοτικών συμβούλων, για εμβολιασμούς. «Ως όπλα αντιμετώπισης έχουμε το εμβόλιο και αναμένουμε τα μονοκλωνικά αντισώματα, που έχει παραγγείλει η χώρα μας, τα οποία θα χρησιμοποιούνται μόνο μέσα στα νοσοκομεία» ανέφερε ο ίδιος.

Ο κ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΤΣΙΚΟΝΟΥΡΗΣ

«Από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα έχουμε φτάσει στις 560 εισαγωγές ασθενών κορονοϊού. Έχουμε ξεπεράσει τις 40 εισαγωγές ημερησίως και τις 150 στην εφημερία.

Το 87% εξ αυτών είναι ανεμβολίαστοι, σε ηλικιακό εύρος από 27 μέχρι 68 ετών» δήλωσε ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας Δημήτρης Κατσικονούρης, παρουσιάζοντας τη γενική εικόνα εξέλιξης της πανδημίας, στη λειτουργία του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου.

Ο κ. Κατσικονούρης τόνισε παράλληλα ότι το Νοσοκομείο λειτουργεί με δυσκολία, καθώς βρίσκονται σε αναστολή 78 νοσηλεύτριες και 67 άτομα από το διοικητικό και τεχνικό προσωπικό, που είναι πολύτιμοι.

«Το μόνο όπλο που έχουμε για να πολεμήσουμε την πανδημία είναι το εμβόλιο» δήλωσε και πρότεινε: «Να σχεδιαστεί καμπάνια να βγούμε στα χωριά για να πείσουμε τον κόσμο να εμβολιαστεί».

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

«Συντασσόμαστε με όλες τις δυνάμεις και τις απόψεις που κατατέθηκαν...» δήλωσε ο δήμαρχος Λαρισαίων, Απόστολος Καλογιάννης και πρότεινε: «Ενίσχυση των υγειονομικών δομών και πιθανή επάνοδο στην εργασία τους, των μη εμβολιασμένων υγειονομικών» καθώς και «καμπάνια ενημέρωσης πολιτών, με τη συνεργασία γιατρών», ενώ τόνισε πως πρέπει να γίνουν έλεγχοι για τήρηση των μέτρων, από μικτά κλιμάκια.

Η ΡΕΝΑ ΚΑΡΑΛΑΡΙΩΤΟΥ

«Δεν υπάρχει άλλο όπλο, παρά μόνο ο εμβολιασμός» τόνισε σε παρέμβασή της η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Ρένα Καραλαριώτου, στηρίζοντας τις προτάσεις των εκπροσώπων υγειονομικών φορέων για κοινές δράσεις ενημέρωσης για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, καθώς και μικρά κλιμάκια με γιατρούς και στελέχη του Δήμου για ενημέρωση του κόσμου.

 

ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ