Τα Χανιά του μέλλοντος – Τεχνολογικές καινοτομίες από μαθητές του 2ου Γυμνασίου
- Παρασκευή, 12 Νοεμβρίου, 2021 - 06:27
Τα Χανιά του μέλλοντος, της καινοτομίας, της δημιουργικότητας και της ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο αποτυπώνεται στην εντυπωσιακή δημιουργία των μαθητών του 2ου Γυμνασίου Χανίων, που διακρίθηκαν στον 3ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών.
Τα παιδιά συμμετείχαν με το ρομπότ “FeedBot”, το οποίο κατασκεύασαν με προσωπική τους εργασία, καταφέρνοντας να φτάσουν στην πρώτη εξάδα (δεν υπήρξε τελική κατάταξη) των διακριθέντων γυμνασίων ανάμεσα σε 128 ομάδες από όλη την Ελλάδα.
Σε γραπτή δήλωσή του, ο διευθυντής του σχολείου Αντώνης Αθανασάκης απευθύνει «πολλά συγχαρητήρια σε όλη την ομάδα των μαθητών μας, στην καθηγήτρια πληροφορικής Τζιάκη Αθηνά και ένα μεγάλο ευχαριστώ στον καθοδηγητή της ομάδας, Σάββα Πιπερίδη»
Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ
Εκατοντάδες μαθητές και μαθήτριες από όλη την Ελλάδα, παρά του περιορισμούς λόγω της πανδημίας, συμμετείχαν στον 3ο Διαγωνισμό με την πολύτιμη στήριξη των εκπαιδευτικών τους και πειραματίστηκαν μαθαίνοντας με Ανοιχτές Τεχνολογίες. Στον 3ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών δήλωσαν συμμετοχή πάνω απο 1000 μαθητές και 160 εκπαιδευτικοί με 128 ομάδες από όλες τις περιφέρειες της χώρας και σε 95 ομάδες μαθητών που συνέχισαν στην δεύτερη φάση του διαγωνισμού, χορηγήθηκε ο εξοπλισμός για να υλοποιήσουν το έργο τους.
Από τα Γυμνάσια της χώρας, εκτός από τον FeedBot του 2ου Γυμνασίου, διακρίθηκαν τα εξής:
• 2ο Πρότυπο Γυμνάσιο Αθηνών με το έργο Σταθμός παρακολούθησης της ποιότητας του νερού επιφανειακών υδάτων
• Γυμνάσιο Νεάπολης Αιτωλοακαρνανίας με το έργο Eco Smart WheelChair
• Γυμνάσιο Παλαιού Ψυχικου με το έργο Αυτόματος Καθαριστής Προαυλίου
• Όμιλος Μικροί Χάκερ – Πειραματικό Δημοτικό Φλώρινας – Για την κατηγορία Γυμνασίου με το έργο Envi
• Γυμνάσιο Λιβαδοχωρίου Λήμνου με το έργο Έξυπνη Ταΐστρα Αδέσποτων Ζώων
ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΠΑΘΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Μιλώντας στα “Χανιώτικα νέα” η καθηγήτρια Αθηνά Τζιάκη, επεσήμανε το πάθος που χαρακτήριζε την ομάδα της ρομποτικής και τη θέληση για δημιουργία. «Θέλω να επισημάνω ότι δεν θα καταφέρναμε τίποτα χωρίς την καθοδήγηση του κ. Σάββα Πιπερίδη ο οποίος παρουσίαζε τα πάντα στα παιδιά με τρόπο κατανοητό, με υπομονή και μεγάλη θέληση, αποτελώντας τον ιδανικό καθοδηγητή», σημείωσε η καθηγήτρια.
Όπως εξήγησε η κα Τζιάκη τα παιδιά συμμετέχουν στην ομάδα εθελοντικά: «Αφιέρωναν και συνεχίζουν να αφιερώνουν μέρος του ελεύθερου χρόνους τους, οικειοθελώς. Αρχικά, οι συναντήσεις μας πέρυσι τον Μάρτιο ήταν διαδικτυακές, διάρκειας 2-3 ωρών. Είχαμε πολλές προτάσεις και τα παιδιά τελικά κατέληξαν στο Feedbot γιατί είναι ένα ρομπότ που συνδέεται και με ένα σημαντικό πρόβλημα της πόλης μας, αυτό των αδέσποτων».
Η κα Τζιάκη προσθέτει πως το καλοκαίρι οι συναντήσεις ήταν διά ζώσης, με πολλές επισκέψεις στο Πολυτεχνείο με την πολύτιμη πάντα βοήθεια του κ. Πιπερίδη.
«Τα ενδιαφέρει πολύ η επιστήμη της ρομποτικής τα παιδιά. Ενθουσιάστηκαν πάρα πολύ και θέλουν να συνεχίσουν. Μάλιστα όσα πάνε λύκειο πλέον, θέλουν να συνεχίσουν να βοηθούν την ομάδα μας».
Τι είναι το FeedBot
Το πρωτότυπο ρομπότ FeedBot κατασκευάστηκε τον Ιούλιο 2021 από την ομάδα ROBOTEAM του 2ου Γυμνασίου Χανίων. Είναι ένα ρομπότ παροχής τροφής και νερού σε δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα.
Χρησιμοποιήθηκαν βασικά εργαλεία και υλικά για γρήγορη πρωτοτυποποίηση, όπως ξύλο, MDF, χαρτόνια.
Θα μπορούσε να λειτουργήσει για κατοικίδια ζώα σε εσωτερικό χώρο κάποιου σπιτιού, αλλά και σε δημόσιο χώρο για τις ανάγκες των αδέσποτων.
Tα ηλεκτρονικά εξαρτήματα και το λογισμικό προγραμματισμού του που χρησιμοποιούνται στο ρομπότ FeedBot είναι ανοιχτής τεχνολογίας και κώδικα.
Το ρομπότ αποτελείται από τα παρακάτω τμήματα:
1. ένα δοχείο για την αποθήκευση της τροφής,
2. ένα δοχείο για το τάισμα των ζώων,
3. μια ηλεκτρονικά ελεγχόμενη καταπακτή για τον έλεγχο της μεταφοράς τροφής από το δοχείο αποθήκευσης στο δοχείο ταΐσματος,
4. ένα λάστιχο ύδρευσης για τη σύνδεση του ρομπότ στο δίκτυο ύδρευσης,
5. ένα δοχείο για το πότισμα των ζώων,
6. μια ηλεκτροβαλβίδα για τον έλεγχο της ροής νερού από τη δεξαμενή στο δοχείο ποτίσματος,
7. δύο αισθητήρες για τον καθορισμό της ποσότητας της τροφής στο δοχείο ταΐσματος,
8. δύο αισθητήρες για τον καθορισμό της στάθμης του νερού στο δοχείο ποτίσματος,
9. ένα ρομποτικό ελεγκτή Arduino για τον έλεγχο και τον προγραμματισμό του ρομπότ και
10. υλικά κατασκευής και συναρμολόγησης.
Το κόστος των εξαρτημάτων του FeedBot είναι μόλις 80 ευρώ και όμως εξηγεί η κα Τζιάκη είναι «απόλυτα λειτουργικό τελικό προϊόν».
Παρασκευάς Περάκης
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Ενεργειακή κρίση σε σχολεία και πανεπιστήμια στα Χανιά
3 Ιουν. 2022 - 6:26 - “Κλειδί” ο ρόλος των πολιτών για την σωστή ανακύκλωση στα Χανιά
9 Νοε. 2021 - 6:24 - Ψυχική Υγεία: Βαθύ το αποτύπωμα της πανδημίας για τους Χανιώτες
30 Ιουν. 2021 - 6:23 - Ο Ανδρουλάκης καταθέτει την πρώτη επίκαιρη ερώτηση ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον αγροτικό κόσμο
2 Ιαν. 2025 - 12:15 - Β. Κορκίδης: Οι τρεις νέοι στρατηγικοί στόχοι του εθνικού σχεδίου εξωστρέφειας
2 Ιαν. 2025 - 10:27