«Το ίδιο έργο σε επανάληψη» σε σχέση με τη ναυαγοσωστική κάλυψη
- Πέμπτη, 17 Φεβρουαρίου, 2022 - 06:18
Μία ακόμη προβληματική διάσταση του ζητήματος των νέων απαιτήσεων της πολιτείας προς τους Δήμους, αναφορικά με την ναυαγοσωστική κάλυψη, αναδείχθηκε μέσα από τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.
Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, οι οποίες ξεκίνησαν να εφαρμόζονται από το 2021 και ξεσήκωσαν πλείστες διαμαρτυρίες από τους Δήμους ανά την Ελλάδα, η ναυαγοσωστική κάλυψη των πολυσύχναστων παραλιών, απαιτεί πολλές πρόσθετες παροχές υπηρεσιών, για τις οποίες είναι υπεύθυνοι οι Δήμοι, είτε να καλύψουν με ίδια μέσα και προσωπικό (σκάφη, εξοπλισμό και ναυαγοσώστες), με τη συντριπτική πλειοψηφία εξ αυτών να μη διαθέτουν, φυσικά, είτε να αναθέσουν τις υπηρεσίες αυτές και την παροχή του απαραίτητου εξοπλισμού σε ιδιώτες, όπως γίνεται στις περισσότερες περιπτώσεις, διογκώνοντας ωστόσο τα ύψη των αναθέσεων και κατ’ επέκταση επιβαρύνοντας, είτε με τον έναν, είτε με τον άλλο τρόπο, δραματικά τις δαπάνες των ΟΤΑ Α’ βαθμού.
Πέραν όμως από το γεγονός της δυσβάσταχτης επιβάρυνσης, αλλά και με τη σημείωση, πως το θεσμικό πλαίσιο τυγχάνει να τροποποιείται με σχετικές υπουργικές αποφάσεις, ακόμη και κατά την περίοδο που σχετικοί διαγωνισμοί βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη φέροντας καθυστερήσεις, θολό σκηνικό, ή ακόμη και ματαιώσεις διαγωνισμών, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων αναδείχθηκε ένα επιπλέον προβληματικό σημείο, εκείνο που αφορά στην ποινική δίωξη Δημάρχων, για λόγους που αφορούν στις καθυστερήσεις της γραφειοκρατικής διαδικασίας και όχι σε μη τήρηση των προβλεπόμενων.
Παράλληλα, ζητήθηκε η εφαρμογή και φέτος της διαγραφής των διοικητικών προστίμων τα οποία επιβλήθηκαν σε Δήμους από Λιμενικές Αρχές, δεδομένων των καθυστερήσεων της διαδικασίας.
«Το Υπουργείο να αναθεωρήσει την άποψή του για τους ναυαγοσώστες»
Το θέμα άνοιξε στην εισήγησή του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Τρικάλων, κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, ο οποίος ενημέρωσε τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης, πως σχετικά με το ζήτημα της ναυαγοσωστικής κάλυψης, «δεν έχουμε καμία εξέλιξη και αρχίζω να βλέπω το ίδιο έργο σε επανάληψη, σε σχέση με φέτος. Πέρσι, τέτοια εποχή “φωνάζαμε”, ότι αυτό το νομοσχέδιο τρέχει, που καλώς εφόσον θέλει το αρμόδιο Υπουργείο να δώσει παραπάνω ναυαγοσωστική κάλυψη, αλλά θα έπρεπε να προβλεφθούν δύο πράγματα. Πρώτον, να υπάρχουν τα χρήματα, τα οποία δεν υπάρχουν στην τοπική αυτοδιοίκηση και δεύτερον, να υπάρχει το προσωπικό».
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ διεμήνυσε, πως «καλούμε και τώρα το αρμόδιο Υπουργείο να αναθεωρήσει την άποψή του σχετικά με τους ναυαγοσώστες», σημειώνοντας πως «θα “τρέχουν” πάλι οι συνάδελφοι Δήμαρχοι στα δικαστήρια απολογούμενοι γιατί δεν υπήρχε τέτοιο προσωπικό στους Δήμους και τις περιοχές τους. Ήδη, η συνάδελφός μας, η Δήμαρχος Κέρκυρας, έχει και ποινικό δικαστήριο, χωρίς πραγματικά να φταίει, αφού έκανε τις διαδικασίες που έπρεπε να κάνει, αλλά δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την κάλυψη των παραλιών όπως έπρεπε».
«Πολύ φοβάμαι ότι θα ακολουθήσουν κι άλλα τέτοια φαινόμενα»
Την εισήγηση επί του θέματος ανέλαβε η Δήμαρχος Κερκύρας, κ. Μερόπη Υδραίου, η οποία επεσήμανε πως πρόκειται για ένα ζήτημα «που θα απασχολήσει δεκάδες δημάρχους το επόμενο διάστημα».
Η κ. Υδραίου αναφέρθηκε στην δική της εμπειρία ως Δήμαρχος, αναφορικά με το ζήτημα της ναυαγοσωστικής κάλυψης, στο πλαίσιο της οποίας, βρέθηκε να διώκεται ποινικά αυτή τη στιγμή.
Όπως είπε η ίδια, «λόγω της δύσκολης συγκυρίας με την πανδημία, δεν ξέραμε πώς και πότε θα ανοίξει η τουριστική σεζόν, άρα και η περίοδος που θα απαιτούνταν ναυαγοσωστική κάλυψη – η χρηματοδότηση, όπως γνωρίζετε, και αυτή ήρθε αργά, για τους παραπάνω λόγους, τα πρότυπα τεύχη της δημοπράτησης ήρθαν κι αυτά αργά. Εγώ, παρ’ ό,τι συνέχισα τον διαγωνισμό κανονικά, θέλω να τονίσω ότι ο προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο, μου ήρθε στα μέσα Οκτωβρίου. Όταν είχε τελειώσει η ναυαγοσωστική περίοδος ήδη από τις 30 Σεπτεμβρίου. Αποτέλεσμα ήταν, να μην υπογραφεί ποτέ η σύμβαση αυτή, διότι εξέλειπε ο λόγος και η ουσία της και ως εκ τούτου έλαβα μία κλήση πως είμαι κατηγορούμενη και μάλιστα με την κατηγορία της έκθεσης σε κίνδυνο. Καταλαβαίνετε πόσο σημαντικό είναι αυτό το ποινικό αδίκημα. Απ’ ό,τι γνωρίζω έχουν έλθει αντίστοιχα κατηγορητήρια σε Δημάρχους του Βορρά και του Νότου (βόρειας και νότιας Κέρκυρας) και πολύ φοβάμαι ότι θα ακολουθήσουν κι άλλα τέτοια φαινόμενα σε Δημάρχους που έχουν στην ευθύνη τους πολυσύχναστες παραλίες, τουριστικούς Δήμους κλπ».
Βάσει της δικής της εμπειρίας, αλλά και βάσει των μακροσκελέστατων διαμαρτυριών, των οποίων δέκτης γίνεται η διοίκηση της ΚΕΔΕ, η κ. Υδραίου κατέληξε, πως «για να μην είμαστε και σε αυτόν τον τομέα “σάκος του μποξ”, όπως είμαστε για πολλά άλλα ζητήματα, θα πρέπει να πάρουμε από τώρα κάποιες αποφάσεις τις οποίες θα προωθήσουμε στα συναρμόδια υπουργεία. Είχε δεσμευτεί ο Υπουργός Εσωτερικών για διαγραφή των διοικητικών προστίμων, η οποία και έγινε. Θα πρέπει να υπάρξει ανάλογη πρόνοια, ώστε να μην υπάρχει ποινική ευθύνη, τουλάχιστον για τις χρονιές αυτές που το τοπίο ήταν θολό και εκ των πραγμάτων δεν μπορούσαμε, ακόμη κι αν προσπαθήσαμε να είμαστε σε ετοιμότητα και να πράξουμε τα δέοντα».
Μετά το πέρας της εισήγησης της κ. Υδραίου, τον λόγο έλαβε ξανά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, κ. Παπαστεργίου, τονίζοντας ότι «δείχνει πραγματικά πόσο ατελέσφορη είναι η προσπάθειά μας να πείσουμε για τα αυτονόητα. Και το πόσο – και θα συμφωνήσω – λείπει ένας συντονιστικός ρόλος γιατί δεν είναι πάντα εύκολο να ψάξουμε να βρούμε το δίκιο μας».
Αίτημα Μικέλη για περίληψη σχετικού αιτήματος στη συνεδρίαση της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου
Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Μήλου, κ. Μανόλης Μικέλης, στο πλαίσιο εισηγήσεων του Δήμου Μήλου, προς συζήτηση στην επερχόμενη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, περιέλαβε και το ζήτημα της διεύρυνσης αρμοδιοτήτων των Δημάρχων σε θέματα πολυσύχναστων παραλιών.
Όπως εξηγείται στη σχετική εισήγηση, «έπειτα κι από προσφυγές Δημάρχων στο ΣτΕ, προτείνουμε ομοίως την διεύρυνση αρμοδιοτήτων των Δημάρχων στο ανωτέρω ζήτημα, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι η καταγραφή του αριθμού των λουόμενων ανά παραλία (κριτήριο χαρακτηρισμού για «πολυσύχναστη»), δεν πραγματοποιείται με τον ενδεδειγμένο τρόπο, με το λιμεναρχείο να έχει πρωτεύοντα ρόλο στα διαλαμβανόμενα των πολυσύχναστων παραλιών. Οι Δήμοι αδυνατούν να καλύψουν οικονομικά τη δαπάνη με αποτέλεσμα να επιδίδονται πρόστιμα που προκύπτουν από την μη τήρηση των μέτρων προστασίας των λουόμενων (προσλήψεις ναυαγοσωστών, αγορά και εγκατάσταση εξοπλισμού). Ζητάμε την απαλοιφή των προστίμων που επιδόθηκαν από τις εκάστοτε λιμενικές αρχές στους Δήμους έως ότου προβλεφθεί χρηματοδότηση των δήμων».
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Η ΚΕΔΕ ζητά από το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής χρηματοδότηση για τη ναυαγοσωστική κάλυψη των ακτών 143 δήμων
15 Απρ. 2022 - 6:26 - Διαμόρφωση προτάσεων της ΚΕΔΕ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση
1 Νοε. 2018 - 6:10 - Διάλογος έως την ύστατη στιγμή για τις νομοθετικές αλλαγές στην αυτοδιοίκηση
7 Ιουν. 2018 - 6:24 - Αντιδράσεις για τα ναυαγοσωστικά βάρη στους Δήμους
16 Απρ. 2018 - 6:15 - Τροποποιήσεις για τις δημόσιες συμβάσεις έργων
20 Φεβ. 2018 - 6:25