Το μέλλον του ευρωπαϊκού γεωργικού μοντέλου και ο παγκόσμιος κίνδυνος από τις αυξανόμενες τιμές τροφίμων
- Παρασκευή, 10 Ιουνίου, 2022 - 06:13
Σειρά των σημειωμάτων αυτών έχει νόημα για να δούμε πως θα εξελιχθεί και η ΚΓΠ, υπό το διπλό σοκ της πανδημίας και του ρωσο-ουκρανικού πολέμου. Η αναφορά στις ευρωπαϊκές στατιστικές που δείχνουν μια καταβαράθρωση των καλλιεργούμενων εδαφών στη χώρα μας με σιτηρά, έναντι της αντίθετης στατιστικής παρατήρησης για βασικούς εταίρους μας πρέπει να μας προβληματίσει και να μας δώσει την ευκαιρία για ανάδραση στην καταστροφική πολιτική που ακολουθεί η ελληνική δημόσια διοίκηση στον αγροτικό τομέα. Ακόμη περισσότερο, όταν δημοσιοποιούνται νέα στοιχεία όπου φαίνεται ότι το ουκρανικό στάρι είναι γενετικά τροποποιημένο στάρι, έναντι τόσο του ρωσικού όσο και του ευρωπαϊκού σταριού που προστατεύεται με νόμο έναντι των γενετικά τροποποιημένων σιτηρών.
Σε συνέχεια λοιπόν, της άσκησης που έχουμε ξεκινήσει σήμερα παραθέτουμε στους πίνακες που αφορούν τις εκτάσεις που καλλιεργούνται με κριθάρι και τις ποσότητες που παράγονται, καθώς και το καλαμπόκι, άλλο ένα στρατηγικό όπλο, τόσο για τις εκτάσεις όσο και για τις ποσότητες τα τελευταία περίπου 30 χρόνια!
Η θλιβερή εξέλιξη, τόσο στα κριθάρια, όσο και στα καλαμπόκια είναι η σοβαρή μείωση τόσο στις καλλιεργούμενες γαίες, όσο και στις παραγόμενες ποσότητες, πράγμα που ισοδυναμεί με σημαντικές εισαγωγές για να καλυφθούν οι εγχώριες ανάγκες.
Λογικά κάθε κακόπιστος αναγνώστης θα αναρωτιόταν που πάει το πράγμα και μέχρι που θα φτάσει η ανικανότητα ακόμη και πρωτοκλασάτων στελεχών των κυβερνώντων κομμάτων. Υποστηρίζω ότι είναι ακόμη καιρός για ανάδραση με ευρύτατο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών σιτηρών, με επιδοτήσεις από το γεωργικό ταμείο. Σε περίπτωση που η κυβέρνηση του τόπου δεν επιχειρήσει να διορθώσει την αταξία αυτή οι συνθήκες μείωσης των σιτηρών θα εξακολουθήσουν την ολισθηρή τους πορεία και στο εγγύς, αλλά και στο απώτερο μέλλον.
Η βασική λογική είναι για να αντιδράσουμε στην παράλογη λογική αύξησης των τιμών και να επανέλθει η χώρα στην αυτάρκεια αυτούς του χαλεπούς χρόνους.
Μια αύξηση τιμών που δε δικαιολογείται από κανένα στοιχείο, εκτός της καπιταλιστικής βούλησης για υπερκέρδη, αν «διαβάσουμε» σωστά το άρθρο του Μισέλ Κοέν. Ο αρθρογράφος μας πληροφορεί ότι ο Zelensky υπέγραψε νομοσχέδιο που εξουσιοδοτεί την ιδιωτική πώληση γεωργικής γης, ανατρέποντας ένα μορατόριουμ που ίσχυε από το 20011.
Και για μια φορά ακόμη βρίσκουμε μπλεγμένο το ΔΝΤ, το οποίο «συνέστησε» στην Ουκρανία την εμπορευματοποίηση της γεωργικής γης ως μέρος μιας σειράς «μεταρρυθμίσεων» πολιτικής που το ΔΝΤ όρισε ως προϋπόθεση για να μπορέσει η Ουκρανία να λάβει δάνεια 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Και παρά την έντονη αντίδραση του ουκρανικού λαού (64%) ο πρόεδρος ψήφησε τη σχετική διάταξη, όπως ψήφησε επίσης και τη σπορά με γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς και να επιτρέψει σε ιδιωτικές εταιρείες όπως η Monsanto να φυτέψουν τους ΓΤΟ και να ψεκάσουν τα χωράφια με το Roundup της Monsanto. Με αυτόν τον τρόπο, η Monsanto ελπίζει να σπάσει το μποϊκοτάζ από ορισμένες χώρες στην Ευρώπη του γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού και σόγιας της.
Τολμώ να υποστηρίξω ότι ναι μεν οι ΓΤΟ δεν πέρασαν ποτέ στη νομοθεσία της ΕΕ και της εφαρμογής της ΚΓΠ, αλλά το Ράουνταπ δηλητηρίασε για τα καλά τις ελληνικές και ευρωπαϊκές καλλιεργούμενες γαίες, μέχρι που απαγορεύτηκε.
Δυστυχώς το θέμα αγγίζει σκληρά το γεωργικό ανταγωνισμό για τη χρήση γης μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας -δύο γιγαντιαίες καπιταλιστικές χώρες με τα πιο ισχυρά πυρηνικά οπλοστάσια στον κόσμο και σωστά ο αρθρογράφος θεωρεί ότι ένα από τα βασικά κίνητρα πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας είναι αυτή η αντιπαλότητα με βασικούς παίχτες τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, αλλά και μια άθλια συνολική ηγεσία στην ΕΕ που παραπαίει ανάμεσα στα συμφέροντα των δυο αντιπάλων, σε ουσιαστικό βάρος των ευρωπαϊκών λαών! Εκ των πραγμάτων θα συνεχίσουμε στο σημείο αυτό για τα σιτηρά ΗΠΑ – ΕΥΡΩΠΗΣ - ΡΩΣΙΑΣ γιατί πρέπει να αποκτήσουμε μια οπτική που να εξηγεί τι έχει γίνει και τι γίνεται σήμερα, χωρίς να ξεχάσουμε τις προοπτικές για το αύριο.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Η περίπλοκη διαχείριση των συνόρων
20 Δεκ. 2022 - 6:15 - Την επάρκεια λιπασμάτων «βλέπει» η Κομισιόν για λύση του επισιτιστικού
12 Δεκ. 2022 - 6:15 - Την επάρκεια λιπασμάτων «βλέπει» η Κομισιόν για λύση του επισιτιστικού
7 Δεκ. 2022 - 6:13 - Την επάρκεια λιπασμάτων «βλέπει» η Κομισιόν για λύση του επισιτιστικού
29 Νοε. 2022 - 6:12 - Την επάρκεια λιπασμάτων «βλέπει» η Κομισιόν για λύση του επισιτιστικού
22 Νοε. 2022 - 6:15