Ο Αμπντούλ Χαμίτ Χαν στην Αν. Μεσόγειο
- Πέμπτη, 4 Αυγούστου, 2022 - 06:15
Ο Αμπντούλ Χαμίτ Χαν αρχίζει τις κρουαζιέρες γεωτρήσεων στην Αν. Μεσόγειο, χωρίς να έχουν ακόμα ανακοινωθεί τα σημεία ενδιαφέροντος του, τα οποία θέλει να ανακοινώσει μόνος του ο πρόεδρος Ερντογάν στις 9 Αυγούστου. Το «Αμπντούλ Χαμίτ Χάν» είναι το νεότερο, μεγαλύτερο και υπέρ σύγχρονο πλοίο που ρίχνει «στη μάχη των γεωτρήσεων» η Τουρκία ανεβάζοντας το πολιτικό θερμόμετρο στα ύψη στην Λευκωσία και την Αθήνα.
Τούρκοι αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων και ο πολιτικός σύμβουλος κ. Καλίν, επιμένουν ότι οι γεωτρήσεις του πλοίου θα «είναι νόμιμες μέσα στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας και σε περιοχές που έχουν αδειοδοτηθεί».
Το πλοίο αναμένεται να κινηθεί παράνομα μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά ενδεχομένως θα αποφύγει τις περιοχές στις οποίες ενεργούν μεγάλες διεθνείς εταιρείες όπως τα οικόπεδα 5,6,10 της κυπριακής ΑΟΖ.
Το πρόβλημα θα εμφανιστεί στην περίπτωση, που το τουρκικό πλοίο, το οποίο συνοδεύεται και από τουρκικό πολεμικό κινηθεί προς δυσμάς, ανάμεσα στην Κύπρο και την Ελλάδα και σε σημεία όπου ο Ερντογάν έχει κηρύξει την «Γαλάζια Πατρίδα» του.
Στα δυτικά παράλια της Κύπρου, τα πράγματα είναι συγκεχυμένα, καθώς η Λευκωσία ΔΕΝ έχει οριοθετήσει κυπριακή ΑΟΖ, αφού προηγουμένως θα πρέπει να λύσει τους «γρίφους» των ΑΟΖ Κύπρου- Ελλάδας – Τουρκίας, με την Άγκυρα να θέλει να παρεμβάλει και την ΑΟΖ των κατεχομένων. Ήδη η Άγκυρα προαναγγέλλει ότι «έχει πάρει την επίσημη άδεια γεωτρήσεων» από το παράνομο τουρκοκυπριακό κράτος, πράγμα που σημαίνει ότι τι ενδιαφέρον του Αμπντούλ Χαμίτ Χαν θα είναι στραμμένο δυτικά. Με τον κίνδυνο να ακολουθήσει τις ρότες του Ορούς Ρέις, του τουρκικού πλοίου σεισμικών ερευνών, το οποίο τον Αύγουστο 2020 ανέβασε κατακόρυφα την ένταση μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, η οποία μειώθηκε μόνον όταν η Αθήνα περιορίστηκε στον 28ο μεσημβρινό και «άφησε ελεύθερο» το πεδίο της ελληνικής ΑΟΖ μεταξύ 28ου και 30ου μεσημβρινού, το οποίο βεβαίως κατέλαβε αμέσως η Τουρκία…
Οι αποστάσεις μιλάνε μόνες τους:
Η απόσταση Κάρπαθος /Κύπρος είναι 240 ναυτικά μίλια και η μέση γραμμή είναι 120 ναυτικά μίλια εκατέρωθεν και βρίσκεται στον 30ο μεσημβρινό. Η απόσταση Ρόδος /Κύπρος είναι 220 ναυτικά μίλια και η μέση γραμμή 110 ναυτικά μίλια εκατέρωθεν που συμπίπτει με τον 30ο μεσημβρινό. Το Καστελόριζο θεωρείται προς ανατολάς ότι είναι παράκτιο της Τουρκίας. Η ΑΟΖ του προς ανατολάς εκτείνεται 40 ναυτικά μίλια διότι συνορεύει με την ηπειρωτική Τουρκία. Η μέση γραμμή 20 ναυτικά μίλια εκατέρωθεν συμπίπτει με τον 30ο μεσημβρινό.
Επιπροσθέτως, ο καθορισμός της μέσης γραμμής ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου από τον 26ο έως τον 28ο μεσημβρινό, χωρίς ελληνική διεκδίκηση - CLAIΜ από τον 28ο έως τον 30ο μεσημβρινό, αφήνει ακάλυπτη την περιοχή ανατολικά του 28ου μεσημβρινού και επιτρέπει την «τουρκοποίηση» της ελληνικής κυριαρχίας.
Υπενθυμίζεται ακόμα ότι η Ελλάδα ουδέποτε έχει αποστείλει επισήμως στον ΟΗΕ την ελληνική διεκδίκηση (claim) της ελληνικής ΑΟΖ που φτάνει μέχρι τον 30 μεσημβρινό, ενώ η Τουρκία έχει στείλει την τουρκολυβική Συμφωνία στον ΟΗΕ, ο οποίος την έχει αναρτήσει επισήμως στον επίσημο σχετικό πίνακα 104 από τον Ιανουάριο του 2021 και βρίσκεται σε ισχύ, χωρίς η Ελλάδα ακόμα και τώρα να έχει καταγγείλει επισήμως την τουρκολυβική ΑΟΖ, παρά μόνο φραστικά και για εσωτερική κατανάλωση…
Έτσι ο «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» ξυπνά δυσάρεστες μνήμες και επαναφέρει στο προσκήνιο όλες τις πρόχειρες και επικίνδυνες πρόσφατες «ρυθμίσεις» του 2020-21, που εγκλωβίζουν την Ελλάδα στον 28ο μεσημβρινό με την επίσημη δέσμευση στη Βουλή ότι η Ελλάδα υπερασπίζει τα 6 ναυτικά μίλια των χωρικών υδάτων της μόνον, χωρίς την ΑΟΖ.
Το πλέον επικίνδυνο σενάριο πλεύσης του τουρκικού γεωτρύπανου είναι να κινηθεί στο τμήμα της «τουρκικής ΑΟΖ» μέσα στην τουρκολυβική ΑΟΖ. Μια τέτοια ενδεχόμενη κίνηση μπορεί μόνον να ερμηνευτεί ως προσπάθεια του Ερντογάν για την έναρξη της οριστικής «διευθέτησης» των σχέσεων με την Ελλάδα, με οποιονδήποτε τρόπο…
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Στόχος της Τουρκίας είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ελληνικών νήσων
8 Δεκ. 2022 - 6:15 - Δυσκολεύουν οι σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ
30 Νοε. 2022 - 6:15 - Σε βαθιά κατάψυξη οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας - Λιβύης για την ΑΟΖ
21 Νοε. 2022 - 6:15 - Η Αθήνα υποβαθμίζει τους S-400
24 Οκτ. 2022 - 6:14 - Οι αντιδράσεις της Ελλάδας απέναντι στην τουρκο/λιβυκή Συμφωνία υδρογονανθράκων
12 Οκτ. 2022 - 6:15