Ο Παύλος Γερουλάνος βρέθηκε στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, με αφορμή την έκθεση Ολυμπιακών Ενθυμημάτων

"Η Σύρος να γίνει προορισμός για τα μέλη της ΔΟΕ και το Ολυμπιακό Κίνημα"

  • Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024 - 06:20

Τον πρωταγωνιστικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Σύρος στις εκδηλώσεις, ανά τετραετία, με αφορμή την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων, επεσήμανε ο πρώην υπουργός Πολιτισμού και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Παύλος Γερουλάνος, κατά τη σύντομη επίσκεψή του στο νησί.

Ο κ. Γερουλάνος βρέθηκε χθες Πέμπτη στη γενέτειρα του Δημήτριου Βικέλα, με αφορμή την έκθεση των Ολυμπιακών ενθυμημάτων στην αίθουσα Βάτη, του συλλέκτη και δημοσιογράφου, Θοδωρή Καρατζούνη.
Σε συνέντευξή του στην “Κοινή Γνώμη”, ο πρώην υπουργός Πολιτισμού αναφέρθηκε σε σημαντικά θέματα που αφορούν τον αθλητισμό στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, αλλά και στις εγκαταστάσεις της, τονίζοντας πως "χτίζοντας υποδομές και προσκαλώντας προπονητές για αθλήματα που δεν βρίσκονται στο ραντάρ όλων, το νησί θα αποκτήσει παράδοση και αναγνώριση στον χώρο του αθλητισμού".

Την ίδια ώρα, για το ζήτημα της μη έλευσης της Ολυμπιακής Φλόγας στη Σύρο, ο κ. Γερουλάνος υποστήριξε πως επρόκειτο για μία μεγάλη χαμένη ευκαιρία, καθώς "φέτος που γίνονται οι Αγώνες στο Παρίσι, την πατρίδα του συνιδρυτή της ΔΟΕ, Πιερ Ντε Κουμπερτέν, θα μπορούσαν οι δύο πόλεις να συνεργαστούν με σημαντικά αποτελέσματα για το νησί της Σύρου".

Ποιος ήταν ο λόγος που σας έφερε στο νησί μας, γι’ αυτήν τη σύντομη επίσκεψη;

Δεν χρειάζεται κάποιος ιδιαίτερο λόγο για να επισκεφθεί τη Σύρο. Η ομορφιά της και οι ιδιαιτερότητές της είναι μοναδικές. Αιτία, όμως, ήταν η υπέροχη έκθεση με αντικείμενα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 που έχει συλλέξει ο Θόδωρος Καρατζούνης και που εκτίθενται στο Δημαρχείο για μερικές ημέρες ακόμα. Η επιμέλεια της έκθεσης έγινε από τον ίδιο και την οικογένειά του και αναδεικνύει την αγάπη τους για κάτι που όσοι ζήσαμε λατρέψαμε. Αν δεν έχετε δει την έκθεση, αξίζει πραγματικά να κάνετε τον κόπο και να την επισκεφτείτε.

Θεωρείτε ότι μια έκθεση, σαν αυτή που είδατε, θα μπορούσε να εκτίθεται σε μόνιμη βάση σε κάποιο χώρο της Σύρου, σαν ένα "άτυπο" μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων, τιμώντας τον Δημήτριο Βικέλα και το ολυμπιακό ιδεώδες;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να τιμήσει τον Δημήτρη Βικέλα η Σύρος. Το πρώτο θα ήταν να αναβαθμιστούν τα αθλητικά κέντρα της πόλης, κάτι που μου έθεσε με αγωνία ο δήμαρχος στην συζήτηση που είχαμε. Ένας ακόμη θα ήταν να γίνει η Σύρος προορισμός για τα μέλη της ΔΟΕ και το Ολυμπιακό Κίνημα. Αν σκεφτούμε πόσοι άνθρωποι εμπλέκονται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες κάθε δύο χρόνια (καλοκαιρινοί και χειμερινοί αγώνες), μπορούμε να καταλάβουμε ότι αυτός ο πληθυσμός από μόνος του θα μπορούσε να κάνει τη Σύρο ακόμα πιο γνωστή. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο κάθε έκθεση με αντικείμενα του Βικέλα και των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων θα μπορούσαν να λειτουργήσουν για να φέρουν κόσμο, καθώς και μια έκθεση με αντικείμενα του 2004.

Πιστεύετε ότι ένας τόπος σαν τη Σύρο, που είναι γενέτειρα του Δημήτριου Βικέλα, του πρώτου προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, θα έπρεπε να αποτελεί σταθμό της Ολυμπιακής Φλόγας σε ολυμπιακές χρονιές; Φέτος η φλόγα θα πάει σε γειτονικά νησιά και δεν θα περάσει από τη Σύρο.

Προφανώς και θα έπρεπε. Θα αναβάθμιζε αυτή και κάθε λαμπαδηδρομία. Ειδικά, όμως, φέτος που γίνονται οι Αγώνες στο Παρίσι, την πατρίδα του συνιδρυτή της ΔΟΕ, Πιερ Ντε Κουμπερτέν, θα μπορούσαν οι δύο πόλεις να συνεργαστούν με σημαντικά αποτελέσματα για το νησί. Δεν γνωρίζω γιατί δεν θα έρθει η φλόγα στην Σύρο, αλλά θα μάθω.

Η ενασχόλησή σας όλα αυτά τα χρόνια με τον Πολιτισμό και η θητεία σας στο Υπουργείο Πολιτισμού σας έφερε απέναντι σε κρίσιμες αποφάσεις οι οποίες είχαν να κάνουν και με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ποιο ήταν το σπουδαιότερο επίτευγμά σας ή η παρακαταθήκη σας και τι ήταν αυτό που θεωρείτε ότι αν γυρνούσατε το χρόνο πίσω, θα το είχατε κυνηγήσει περισσότερο ή θα το είχατε κάνει με διαφορετικό τρόπο;

Λυπάμαι που δεν διεκδίκησα από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή την αναγνώριση των Ολυμπιακών Αγώνων του 1906. Η «Μεσολυμπιάδα», όπως την αποκαλούν, έγινε στην Αθήνα για να σωθεί το Ολυμπιακό Κίνημα μετά την πρώτη του κρίση. Οι Αγώνες του 1904 στο Σεν Λούις δεν οργανώθηκαν όπως έπρεπε και η Ελλάδα καλέστηκε να «σώσει την παρτίδα» πριν τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου, πράγμα που έκανε εξαιρετικά επιτυχημένα. Η ΔΟΕ όμως την έσβησε από τα βιβλία της ιστορίας της διότι ο Πιερ Ντε Κουμπερτέν ήθελε να κρατήσει αυστηρά το πρόγραμμα της τετραετίας. Μετά, όμως, από τις τρεις Ολυμπιάδες που ακυρώθηκαν λόγω παγκοσμίων πολέμων και την Ολυμπιάδα του Τόκυο που άλλαξε ημερομηνία λόγο κορωνοϊού η εμμονή αυτή πια δεν δικαιολογείται και αδικεί βαθύτατα τους αθλητές που συμμετείχαν.

Αυτό που με κάνει να χαμογελάω κάθε χρόνο είναι ο Μαραθώνιος της Αθήνας. Ήταν το όνειρο του Κώστα Παναγόπουλου και μαζί δουλέψαμε για να βάλουμε τον αυθεντικό μαραθώνιο στον χάρτη των παγκοσμίων μαραθωνίων.

Κάθε τόπος είναι τα παιδιά του και το μέλλον του και η επένδυση στον αθλητισμό είναι και επένδυση για την υγεία τους. Πρόσφατα έγιναν κάποιες τιμητικές εκδηλώσεις από το Υπουργείο στο νησί, το οποίο όμως δεν έχει αθλητικές εγκαταστάσεις ή και αυτές που έχει είναι σε πολύ κακή κατάσταση. Τι θα πρέπει να κάνει το νησί για να αντιστρέψει την κατάσταση και παιδιά με αθλητικό ταλέντο να μη χρειάζεται να εγκαταλείψουν το νησί;

Οι υποδομές είναι πολύ σημαντικές. Κακές υποδομές οδηγούν σε τραυματισμούς και γι’ αυτό οι αθλητές με ταλέντο και βλέψεις προτιμούν κέντρα προπόνησης που τους υποστηρίζουν. Όμως δεν φτάνουν οι υποδομές. Οι περισσότεροι αθλητές μετακομίζουν για την υποστήριξη που παίρνουν από ανθρώπους, όπως προπονητές, φυσιοθεραπευτές κλπ. Μια καλή αρχή θα ήταν να επικεντρωθεί ο Δήμος σε τρία τέσσερα αθλήματα που αγαπούν οι Συριανές και οι Συριανοί ή αθλήματα που μπορεί να έχουν ιστορία στο νησί. Χτίζοντας υποδομές και προσκαλώντας προπονητές για αθλήματα που δεν βρίσκονται στο ραντάρ όλων, το νησί θα αποκτήσει παράδοση και αναγνώριση στον χώρο του αθλητισμού.