Γερμανία: Ο νικητής Μερτς ψάχνει συμπαίκτες
- Σήμερα - 8:30
Το κλίμα στο Adenauer Haus του Βερολίνου, την έδρα των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών, ήταν χθες αναμενόμενα χαρούμενο, αλλά όχι άκρως πανηγυρικό. Το CDU μαζί με τους Βαυαρούς Χριστιανοκοινωνιστές του CSU είχαν καταφέρει το comeback στην εξουσία μετά από τέσσερα χρόνια, όμως αφενός το ποσοστό του κόμματος δεν ήταν θεαματικό, αφετέρου οι νέες ισορροπίες που διαμορφώνονται στη Γερμανία δεν ενδείκνυνται για πανηγυρισμούς.
Ο Φρίντριχ Μερτς κατά τα φαινόμενα θα είναι ο επόμενος Καγκελάριος, αυτό όμως δεν είναι μια απλή υπόθεση. Το κόμμα του δεν κατάφερε να πάρει το ποσοστό άνω του 30% που ήθελε για να είναι απόλυτος κυρίαρχος και να μπορεί να επιβάλλει τις θέσεις του με διαφορετικό gravitas.
Από την άλλη, βεβαίως, με δεδομένη την κατάρρευση των Σοσιαλδημοκρατών και τον εξοβελισμό των Φιλελευθέρων από τη Βουλή, οι Χριστιανοδημοκράτες είναι η κυρίαρχη «αστική» δύναμη. Το κόμμα κατάφερε να κρατήσει τα «κάστρα» του στα Δυτικά, στον Νότο και στον Βορρά, αν και δεν κατάφερε να ορθώσει ανάστημα απέναντι στη σαρωτική Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) στα ανατολικά κρατίδια.
Μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης τα ποσοστά των κομμάτων και η κατανομή των εδρών διαμορφώνονται ως εξής:
- Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU): 28,6% και 208 έδρες,
- Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD): 20,8% και 152 έδρες,
- Σοσιαλδημοκράτες (SPD): 16,4% και 120 έδρες,
- Πράσινοι: 11,6 % και 85 έδρες,
- Αριστερά (Die Linke): 8,8% και 64 έδρες,
- Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ (BSW): 4,97% .
Γερμανία: Αρχίζει το παζάρι για τον νέο συνασπισμό και την επανεκκίνηση - Ο νικητής Μερτς ψάχνει συμπαίκτες
Νικητές και χαμένοι
Το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών στη Γερμανία αποτυπώνει ουσιαστικές τομές στο πολιτικό σύστημα της χώρας. Κατ’ αρχάς, είναι μια ευθεία ήττα των κομμάτων του απερχόμενου κυβερνητικού συνασπισμού: το SPD του Όλαφ Σολτς κατέγραψε το χειρότερο μεταπολεμικό του αποτέλεσμα, οι Πράσινοι έχασαν σχεδόν τρεις μονάδες και οι Φιλελεύθεροι βγήκαν ξανά εκτός Βουλής, όπως και το 2013, όταν και πάλι ήταν ο μικρός εταίρος στην κυβέρνηση της Μέρκελ. Παράλληλα, ο νέος «ελέφαντας στο δωμάτιο» είναι το κόμμα της Εναλλακτικής για τη Γερμανία που κατέγραψε ένα εντυπωσιακό ποσοστό λίγο πάνω από το 20%, όπως ακριβώς προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις. Το αποτέλεσμα του είναι σαφώς μια πολιτική νίκη των ιθυνόντων του που κατάφεραν να το «αποδραματοποιήσουν» στη συνείδηση πολλών πολιτών, από την άλλη δεν πέτυχε το ποσοστό του 25% που θα ήθελαν κάποια στελέχη του-ίσως και ο Ίλον Μασκ.
Παράλληλα, αξιοσημείωτη είναι η επίδοση της γερμανικής Αριστεράς που πήρε σχεδόν 9%, κέρδισε (συνολικά) το κρατίδιο του Βερολίνου και πρώτευσε στις ηλικίες 18-24, ακολουθούμενο από το AfD. Οι πιο ηλικιωμένοι ψηφοφόροι ήταν αυτοί που έδωσαν φαραωνικά ποσοστά στους Χριστιανοδημοκράτες. Σημειωτέον, εξαϋλώνονται οι Φιλελεύθεροι του Λίντνερ, ο οποίος προκάλεσε και την πτώση της κυβέρνησης, ενώ και ο πρώην υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε την απόσυρση του από την ενεργό πολιτική.
Ο συνασπισμός
Σε μια περίοδο που η Ευρώπη κοιτάζει προς τη Γερμανία για ηγετικές πρωτοβουλίες, ο Μερτς φέρεται διατεθειμένος να αναλάβει αυτόν τον ρόλο. Στον χθεσινό «γύρο των ελεφάντων», την παραδοσιακή συζήτηση που διοργανώνει το ZDF με τους αρχηγούς των κομμάτων μετά τα exit polls, ο Μερτς είπε με σαφήνεια ότι η νέα αμερικανική κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την Ευρώπη, συνεπώς η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες για τον εαυτό της.
Προφανής κυβερνητικός εταίρος για τον Μερτς βάσει αριθμητικής (σ.σ. για την απόλυτη πλειοψηφία στη Γερμανική Βουλή απαιτούνται 316 έδρες) είναι οι Σοσιαλδημοκράτες, χωρίς όμως τον Όλαφ Σολτς, ο οποίος δεν θα μετάσχει στις όποιες συζητήσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Ο απερχόμενος καγκελάριος είναι σε τροχιά παραίτησης από την ηγεσία του κόμματος του, τα όργανα του οποίου συνεδριάζουν σήμερα στο Βερολίνο. Από την άλλη, οι Πράσινοι θα ήθελαν να μπουν σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό, όμως, αν η παρουσία τους δεν είναι απαραίτητη, ο Μερτς θα προτιμήσει τον σχηματισμό κυβέρνησης από δύο κόμματα, σε μια προσπάθεια διαμόρφωσης ενός πιο ευέλικτου σχήματος.
Το κόμμα-έκπληξη που τελικά δεν τα κατάφερε
Το βασικό κριτήριο για τον σχηματισμό κυβέρνησης, όπως εγκαίρως είχε γράψει το protothema.gr, ήταν ο αριθμός κομμάτων που θα έμπαινε στη Βουλή. Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες ήταν σε εξέλιξη ένα θρίλερ για γερά νεύρα με το κόμμα της Σάρα Βάγκενκνεχτ, το BSW, τελικά να μην πιάνει το όριο του 5% για είσοδο στη Bundestag.
Σημειωτέον, όλο το βράδυ το BSW ισορροπούσε μεταξύ του 4,9% και του 5% που πέρασε για πρώτη φορά στις 2 τα ξημερώματα, χωρίς όμως να έχουν ενσωματωθεί εκλογικές περιφέρειες από τη δυτική Γερμανία, όπου δεν είχε τόσες δυνάμεις.
Σε κάθε περίπτωση, ο Μερτς ανακοίνωσε χθες ότι οι συζητήσεις για τη νέα κυβέρνηση θα ξεκινήσουν άμεσα, ώστε ως το Πάσχα (φέτος Ορθόδοξοι και Καθολικοί συμπίπτουν) να έχει διαμορφωθεί πλειοψηφία στην Bundestag. Η άσκηση βεβαίως και δεν είναι εύκολη, αλλά η αναγκαιότητα είναι δεδομένη.
Πηγή:protothema.gr
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Β. Κικίλιας: Η κοινωνία ζητά απαντήσεις - Η αλήθεια χωρίς καμία αμφιβολία θα λάμψει στο τέλος
22 Φεβ. 2025 - 16:54 - Μητσοτάκης: Η ασφάλεια των πολιτών στις συγκοινωνίες βασικός πυλώνας της πολιτικής μας
22 Φεβ. 2025 - 11:47 - Στέφανος Γκίκας : «Η Ελλάδα παρουσιάζει ιδιαίτερη δυναμική στον χώρο της κρουαζιέρας»
19 Φεβ. 2025 - 18:22 - Στο επίκεντρο η Ελληνική Ομογένεια και η διατήρηση της ελληνικής γλώσσας και πολιτιστικής κληρονομιάς
19 Φεβ. 2025 - 13:45 - Μ. Βορίδης: Δεν είναι δυνατόν να υιοθετείται από κόμματα της αντιπολίτευσης η ανευθυνότητα του διαδικτύου
19 Φεβ. 2025 - 10:02