Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας στη Σύρο

Ολιγόωρη παραμονή

- Διαδοχικές συσκέψεις με στελέχη της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής για τις Κυκλάδες και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου - Άμεσα θα προβεί σε οικονομικούς ελέγχους η Οικονομική Αστυνομία, ανακοίνωσε ο ίδιος

Τετ α τετ συνάντηση με στελέχη και αξιωματικούς της Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Νοτίου Αιγαίου και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κυκλάδων πραγματοποίησε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας στο πλαίσιο της χθεσινής επίσκεψής του στη Σύρο.

Ο υπουργός αφίχθη αεροπορικώς λίγο πριν τις δέκα το πρωί και αμέσως μετέβη στα κτήρια που στεγάζονται οι δύο υπηρεσίες προκειμένου να ενημερωθεί για τα ζητήματα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ο ίδιος αμέσως μετά το πέρας των συζητήσεων που είχε, συνοδευόμενος από τη Γενική Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου και τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιάννη Μαχαιρίδη, παραχώρησε λιτές δηλώσεις στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Επισημαίνεται πως ο υπουργός αναχώρησε χθες στις τέσσερις το μεσημέρι με προορισμό τη Σέριφο εξαιτίας των σημαντικών καταστροφών που υπέστη από την πυρκαγιά.

Αξίζει να σημειωθεί πως, τον κ. Δένδια στο σύνολο των μετακινήσεών του ακολουθούσε ισχυρή αστυνομική δύναμη καθώς και άνθρωποι της προσωπικής του ασφάλειας.

Ενίσχυση της αστυνόμευσης

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες καθώς οι συναντήσεις δεν ήταν ανοιχτές στους δημοσιογράφους, στη σύσκεψη με στελέχη της Αστυνομικής Διεύθυνσης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, οι ανώτεροι της υπηρεσίας πληροφόρησαν τον υπουργό για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η επιθεώρηση Νοτίου Αιγαίου σε ό,τι αφορά κυρίως την παράνομη μετανάστευση και βεβαίως για τα προβλήματα που βιώνουν πολλά νησιά ιδιαίτερα την τουριστική περίοδο. Απ' ό,τι διαπιστώθηκε, χρειάζεται να υπάρξει ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων την περίοδο του καλοκαιριού μετακινώντας δυνάμεις προς το νησιώτικο χώρο που θα συνδράμουν ικανοποιητικά στα κενά που παρατηρούνται.

Επίσης, έγινε αναφορά στην ανάγκη χορήγησης κάρτας Visa στις πύλες εισόδου και εξόδου των λιμανιών στη Μύκονο και τη Σαντορίνη, τη Λέρο, τη Σύμη, την Κάλυμνο και την Πάτμο, ενώ αναφέρθηκε και το ζήτημα της έλλειψης κέντρου φιλοξενίας οικονομικών μεταναστών – προσφύγων.

Αναφορικά με τις ελλείψεις που θα δημιουργηθούν στα νησιά λόγω των ριζικών αλλαγών που έχουν συντελεστεί στη δημοτική αστυνομία, σε ανάλογη ερώτηση που τέθηκε στον κ. Δένδια, δήλωσε, “Υπάρχει ήδη μία ομάδα εργασίας στο υπουργείο, η οποία θα αναλύει τον τρόπο που θα ενταχθεί η δημοτική αστυνομία στις υπάρχουσες δομές του υπουργείου και θα αναπληρωθεί το κενό που δημιουργείται. Αυτή η έκθεση θα σταλεί και στον κ. Μητσοτάκη και στον κ. Μιχελάκη”, ώστε όπως τόνισε, “να μπορέσουμε μέσα στο πλαίσιο μίας συνεργασίας να καλύψουμε κατά το δυνατόν καλύτερα τα κενά”.

Στενότερη συνεργασία και συμμετοχή των πολιτών

Διαδοχικά ο κ. Δένδιας, πραγματοποίησε τη δεύτερη σύσκεψη με ανωτέρους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νοτίου Αιγαίου. Στη συνάντηση εξετάσθηκε η περίπτωση της Σερίφου για την οποία ο υπουργός ενημερώθηκε αναλυτικά όσον αφορά στην τεράστια προσπάθεια που κατέβαλλαν οι άνδρες της Υπηρεσίας ενώ παρόμοιες παρατηρήσεις ειπώθηκαν και για την πυρκαγιά της Ρόδου. Επισημάνθηκε δε, η ύπαρξη προβλημάτων που προκύπτουν από την έλλειψη πυροσβεστικών δυνάμεων σε πολλά νησιά ενώ ο κ. Μαχαιρίδης πρότεινε να προχωρήσει η συνεργασία της Πυροσβεστικής με την Περιφέρεια και το αρμόδιο υπουργείο προκειμένου, η Περιφέρεια να αναλάβει μέσω ΕΣΠΑ την προμήθεια μέσων και εξοπλισμού για τα μικρά νησιά και το υπουργείο από την πλευρά του, να αναλάβει τη διάθεση έμπειρου προσωπικού, ώστε να δημιουργηθούν σε κάθε νησί εθελοντικές ομάδες και να εκπαιδευτούν με σκοπό την υποστηρικτική παρέμβασή τους σε περιπτώσεις πυρκαγιών.

Ο υπουργός δεσμεύθηκε να εξετάσει τα αιτήματα και να ζητήσει τη συνδρομή όλων - σε θεσμικό επίπεδο - ώστε με γραπτές προτάσεις να δημιουργηθούν οι κατάλληλες δομές για την άμεση αντιμετώπιση επικίνδυνων περιστατικών.

Επιπλέον, ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι είναι απαραίτητη η ανάπτυξη εποικοδομητικότερης συνεργασίας ανάμεσα στην Αυτοδιοίκηση και την Πυροσβεστική και ζήτησε τη διαμόρφωση ενός ευέλικτου θεσμικού πλαισίου, ώστε να διαδραματίσουν οι τοπικές κοινωνίες σημαντικότερο ρόλο.

Λίγο πριν την έξοδό του από το κτήριο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ο κ. Δένδιας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις πυρκαγιές στη Σέριφο και την εκτίμησή του για την πρόκλησή της, απάντησε, “Δεν είμαι ειδικός. Αυτό το εξετάζει το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής”, προσθέτοντας ότι χθες θα ταξίδευε στο γειτονικό νησί προκειμένου να εξετάσει το μέγεθος της καταστροφής και να έχει σαφή εικόνα των γεγονότων.

Εν κατακλείδι, σε παρατήρηση που αφορούσε στα περιορισμένα κονδύλια που δόθηκαν στην Υπηρεσία για να καλύψει τις πάγιες ανάγκες της την τρέχουσα χρονιά, ο κ. Δένδιας, υπογράμμισε, “Φέτος για πρώτη φορά, παρά την οικονομική στενότητα, τα κονδύλια στην Αυτοδιοίκηση δόθηκαν από τον Απρίλιο. Ελπίζω ότι έγινε καλή χρήση αυτών από τους Πρωτοβάθμιους Οργανισμούς για να μπορέσουμε να έχουμε μία ομαλή περίοδο”.

Ν. Δένδιας: Αντιλαμβάνομαι τις ελλείψεις

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, πριν επιβιβαστεί στο υπηρεσιακό όχημα και αναχωρήσει, παραχώρησε δηλώσεις. “Είχα σήμερα τη μεγάλη χαρά να βρεθώ στη Σύρο και μαζί με τη Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Χριστιάνα Καλογήρου και τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιάννη Μαχαιρίδη να συζητήσουμε τα προβλήματα που αφορούν αφενός στην αστυνόμευση της ευρύτατης αυτής περιοχής, αφετέρου στα μεγάλα προβλήματα που η προστασία από τις καλοκαιρινές φωτιές επιβάλλει”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας, λέγοντας στη συνέχεια πως, “αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν ελλείψεις”, οι οποίες όμως “δεν πρέπει να αποτελέσουν δικαιολογία για να ελαττώσουμε τις προσπάθειες μας. Αυτό που πρόκειται να κάνει το υπουργείο το προσεχές χρονικό διάστημα είναι να ενισχύσει με ανθρώπινο δυναμικό και μέσα την Περιφέρεια εξαιτίας των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει”.

Τον επόμενο μήνα οικονομικοί έλεγχοι

Παράλληλα, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι θα ακολουθήσουν τον επόμενο μήνα, οικονομικοί έλεγχοι στην περιοχή, επισημαίνοντας προς τους επαγγελματίες του τουρισμού ότι θα πρέπει να διευκολύνουν τις ενέργειες της Οικονομικής Αστυνομίας. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι, “η οικονομική αστυνομία, τον Αύγουστο θα κάνει πάρα πολλές οικονομικές εξορμήσεις στην ευρύτερη περιοχή για να μπορέσει να ασκήσει τα καθήκοντά της, τα οποία είναι η τήρηση του νόμου και η τήρηση των διατάξεων που αφορούν στην προστασία της εργασίας”. Ο υπουργός, ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, σημείωσε ότι θα ήταν “εξαιρετικά σημαντικό οι επιχειρηματίες που ασχολούνται με τον τουρισμό στην ευρύτερη περιοχή να έχουν μία τέτοια τακτική που να επιτρέψουν στις επισκέψεις της οικονομικής αστυνομίας να είναι άκαρπες και απλώς φιλικές επισκέψεις”.

Ετικέτες: