Προσφυγή κατά της διαθεσιμότητας

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας η ΑΔΕΔΥ
  • Τρίτη, 8 Οκτωβρίου, 2013 - 06:00

Η ΑΔΕΔΥ προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ζητώντας να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές, αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), το Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία και νομολογία, οι υπουργικές αποφάσεις που αφορούν τη διαθεσιμότητα και τη κινητικότητα των υπαλλήλων του Δημοσίου τομέα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ΑΔΕΔΥ κατέθεσε στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο δύο προσφυγές.

Με την πρώτη ζητεί να ακυρωθούν δύο αποφάσεις του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης με τις οποίες εισάγεται η διαδικασία και τα κριτήρια διαθεσιμότητας και κινητικότητας.

Με τη δεύτερη προσφυγή ζητεί να ακυρωθούν 25 κοινές υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες καταργούνται πλέον των 6.000 οργανικών θέσεων σε διάφορα υπουργεία, οργανισμούς του Δημοσίου, ΝΠΔΔ, κ.λπ.

Η ΑΔΕΔΥ υποστηρίζει ότι οι επίμαχες υπουργικές αποφάσεις προσκρούουν σε σωρεία Συνταγματικών διατάξεων, όπως είναι αυτές που αφορούν την ισότητα των πολιτών, την προστασία της αξίας του ανθρώπου, το δικαίωμα της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας, ενώ παραβιάζουν και άλλα άρθρα του Συνταγματικού χάρτη όπως είναι το άρθρο 74 που δεν επιτρέπει την δημοσίευση σε νόμο άσχετων διατάξεων με τον τίτλο και το περιεχόμενό του, το άρθρο 103 το οποίο προστατεύει τους δημοσίους υπαλλήλους, κ.λπ.

Ακόμη, ο συνδικαλιστικός φορέας υποστηρίζει ότι συγκρούεται ο θεσμός της διαθεσιμότητας με οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη νομολογία (παλαιές αποφάσεις) τόσο του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και του ΣτΕ. Επίσης, σημειώνει ότι πριν τη μαζική κατάργηση οργανικών θέσεων δεν προηγήθηκε εμπεριστατωμένη μελέτη της δομής των δημοσίων υπηρεσιών όπως προβλέπεται. Η δε κατάργηση των θέσεων αυτών υλοποιήθηκε χωρίς «να υπηρετούνται οι συνταγματικοί σκοποί της συνέχειας της δημόσιας υπηρεσίας και της αδιάλειπτης λειτουργίας της» και ενώ είναι προαποφασισμένο 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι να τεθούν σε διαθεσιμότητα.

Τέλος, σημειώνουν ότι το όφελος στο Δημόσιο είναι μηδαμινό, αφού όσοι εξέρχονται της υπηρεσίας λαμβάνουν το 75% των αποδοχών τους, ενώ αντίθετα οι συνέπειες στην οργάνωση και λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών είναι ανυπολόγιστες.

“Καταθέσαμε δικαστική προσφυγή στο ΣτΕ την Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου 2013, που αφορά τη διαθεσιμότητα διεκδικώντας την ακύρωση του άρθρου 90 του Ν. 4172/2013 για παράβαση του άρθρου 74 του Συντάγματος, για έλλειψη απαιτούμενης νομοθετικής εξουσιοδότησης, για παραβίαση της Αρχής Ορθολογικής Οργάνωσης της Δημόσιας Διοίκησης. Επίσης, παραβιάζονται τα άρθρα 4, 2, 5 και 17 του Συντάγματος. Δέον δε να ακυρωθούν καθώς παραβιάζουν τις αρχές της αρχής της ισότητας, της αμεροληψίας και της αξιοκρατίας. Ακυρωτέες καθίστανται οι προσβαλλόμενες διότι παραβιάζουν τόσο την Κοινοτική Οδηγία 1999/70, όπως αυτή έχει ενσωματωθεί στην ελληνική έννομη τάξη, όσο και την υπ΄ αριθμ. 2002/14 Κοινοτική Οδηγία. Τέλος, ακυρωτέες καθίστανται οι προσβαλλόμενες διότι παραβιάζουν το άρθρο 22 του Συντάγματος και το άρθρο 15 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η δικαστική προσφυγή στο ΣτΕ την Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου 2013, που αφορά την «κατάργηση οργανικών θέσεων», διεκδικώντας την ακύρωση του άρθρου 90 του Ν. 4172/13 κατά παράβαση του άρθρου 74 του Συντάγματος. Τυγχάνει επίσης ακυρωτέα διότι έχει εκδοθεί κατά παράβαση τύπου της διαδικασίας, η οποία εισάγεται στο άρθρο 90 παρ. 1 ν. 4172/2013. Επιπλέον, οι ως άνω προσβαλλόμενες παραβιάζουν ευθέως την αρχή της ορθολογικής οργάνωσης της Δημόσιας Διοίκησης και εκ πλαγίου το άρθρο 103 Συντάγματος περί της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Δέον δε να ακυρωθούν καθώς παραβιάζουν τις αρχές της αρχής της ισότητας, της αμεροληψίας και της αξιοκρατίας. Πέραν των δικαστικών προσφυγών η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. θα συνεχίσει να αγωνίζεται συνεχώς για την ανατροπή αυτών των πολιτικών που υποβαθμίζει, συρρικνώνει, διαλύει κοινωνικές υπηρεσίες και οδηγεί μέσω απόλυσης στην εξαθλίωση, στην ανεργία και στην αβεβαιότητα χιλιάδες υπαλλήλους”, αναφέρει η ΑΔΕΔΥ.