Εθελοντικές απολύσεις
- Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2013 - 06:10
“Άλλαξε ο Μανολιώς και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς”. Μία παροιμία που ταιριάζει απόλυτα στο σκεπτικό του υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με τις απολύσεις των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο προκειμένου να αποφύγει τις αντιδράσεις που θα δημιουργηθούν, βάφτισε τη διαθεσιμότητα “εθελοντική κινητικότητα”.
Μάλιστα, το νέο αυτό σχέδιο συζητήθηκε μεταξύ του υπουργείου Εσωτερικών, του υπουργείου Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και του προεδρείου της ΚΕΔΕ.
Το υπουργείο ενημερώνει δίνοντας λεπτομέρειες για το νέο εγχείρημα. Το έγγραφο με το οποίο μετά από τις τελευταίες αστοχίες, επιχειρείται να καθησυχαστούν Δήμαρχοι και κυρίως δημοτικοί υπάλληλοι, δόθηκε στους συντάκτες μετά την τριμερή συνάντηση του στην οποία συμμετείχαν το προεδρείο της ΚΕΔΕ, ο υπουργός Γιάννης Μιχελάκης, ο αναπληρωτής, κ. Γρηγοράκος, αλλά και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης.
“Κινητικότητα δε σημαίνει απόλυση”
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διέρρευσαν, τόσο στο συγκεκριμένο έγγραφο όσο και σε δηλώσεις τους οι υπουργοί και οι εκπρόσωποι των Δημάρχων διαβεβαίωσαν ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις από τους 5 έως 6.000 υπαλλήλους των δήμων που θα ενταχθούν το κύμα της διαθεσιμότητας του Δεκεμβρίου: «Η κινητικότητα αυτή μπορεί να οδηγήσει τους υπαλλήλους σε απόλυση;» τίθεται το ερώτημα στο έγγραφο του ΥΠΕΣ. Και δίνεται η εξής απάντηση: «ΟΧΙ. Σε καμία περίπτωση. Είναι αλήθεια ότι για ένα μικρό χρονικό διάστημα, περίπου, ενός μήνα, θα ενταχθούν οι υπάλληλοι στο καθεστώς διαθεσιμότητας, έτσι ώστε να προσμετρηθούν στην κινητικότητα του 2013, που αποτελεί δέσμευση της χώρας μας, ωστόσο ΔΕΝ πρόκειται να απολυθούν. Όλοι τους θα επανατοποθετηθούν. Διευκρινίζεται, επίσης, ότι στη διαθεσιμότητα εντάσσονται μόνον εκείνοι οι υπάλληλοι για τους οποίους επιβεβαιωμένα θα μετακινηθούν από δήμο σε δήμο.»
Μάλιστα, στις δηλώσεις του ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι, στο πλαίσιο, προφανώς, του μόνιμου θεσμού κινητικότητας στο Δημόσιο, που έχει προαναγγείλει ότι με γνώμονα αυτό που θα εφαρμοστεί στους δήμους, θα απλουστευτούν οι μετατάξεις για όλο το δημόσιο τομέα.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης σε δηλώσεις του άφησε για μία ακόμη φορά αιχμές για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται το υπουργείο Εσωτερικών το θέμα της διαθεσιμότητας στους δήμους, ζητώντας και πάλι να υπάρξει σοβαρότητα.
Σφυρίζουν αδιάφορα
Οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης πάντως κρατούν μικρό “καλάθι”, αφού όπως είπαν το σχετικό έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών δεν απαντά στο βασικό θέμα, δηλαδή, στο πως θα γίνει η αξιολόγηση των δομών στους δήμους, ώστε να αποτυπωθούν οι ελλείψεις και το πλεονάζον προσωπικό. Παράλληλα, αν η δέσμευση ότι δεν θα γίνουν απολύσεις στους δήμους ισχύσει, τίθεται θέμα δύο μέτρων και δύο σταθμών στη διαθεσιμότητα. Δηλαδή, γιατί για παράδειγμα, δεν υπάρχει αντίστοιχη δέσμευση για τους «διαθέσιμους» σχολικούς φύλακες που απομακρύνθηκαν στα πλαίσια οριζόντιων περικοπών και χωρίς αξιολόγηση δομών, τους 5.000 υπαλλήλους του υπουργείου υγείας που πρόκειται επίσης να ενταχθούν στο κύμα διαθεσιμότητας του Δεκεμβρίου και τέλος για τους 2.500 υπαλλήλους τον νομικών προσώπων που, επίσης πρόκειται να ενταχθούν στο κύμα διαθεσιμότητας του Δεκεμβρίου.
Τα 6+1 βήματα για την εθελοντική κινητικότητα
Το έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών αναφέρεται και στο τι είναι αυτή η εθελοντική κινητικότητα, αλλά και σε άλλες οδηγίες προς τους... “ναυτιλλομένους” εργαζόμενους της τοπικής αυτοδιοίκησης που βρίσκονται στο μάτι του “κυκλώνα”.
Συγκεκριμένα, το έγγραφο αναφέρει τα εξής:
1. Τι είναι η εθελοντική κινητικότητα;
Η εθελοντική κινητικότητα είναι ένας τρόπος εξορθολογισμού της κατανομής του ανθρώπινου δυναμικού στους ΟΤΑ. Ένα σύστημα που αντικαθιστά το χαοτικό καθεστώς των μετατάξεων.
2. Σε τι θα βοηθήσει τους ΟΤΑ;
Με τους περιορισμούς προσλήψεων που υπάρχουν λόγω της αναλογίας «1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις», δυναμικοί Δήμοι στερούνται την ευκαιρία ανάπτυξης λόγω έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού. Για παράδειγμα Δήμος της Β. Ελλάδας ενώ έχει ταμειακό περίσσευμα ώριμα σχέδια για την τέλεση αναπτυξιακών έργων προς όφελος των πολιτών και της τοπικής οικονομίας δεν μπορεί να προσλάβει 3 μηχανικούς και 2 project managers για τα συγκεκριμένα έργα.
3. Τι επιχειρεί η κυβέρνηση να πετύχει με αυτή την πρόταση;
Με την πρόταση αυτή επέρχεται εξορθολογισμός μεταξύ εκείνων των δήμων που αποδεδειγμένα έχουν πλεονάζον προσωπικό και τους δήμους που παρουσιάζουν σημαντικές ελλείψεις. Εξισορροπεί δηλαδή τις πραγματικές ανάγκες των δήμων για εξειδικευμένο προσωπικό με τις πραγματικές προτιμήσεις τόπου και αντικείμενου εργασίας του υπαλλήλου.
4. Ποιες είναι οι βασικές προϋποθέσεις γι’ αυτή την ενδοδημοτική κινητικότητα;
• Βεβαίωση ύπαρξης πιστώσεων από κάθε δήμο υποδοχής, με απόφαση δημάρχου και αποκεντρωμένης διοίκησης.
• Έγκριση από τον υπουργό Εσωτερικών των αιτιολογημένων αιτημάτων των φορέων υποδοχής για κάλυψη (σημ.: ή/και σύσταση) θέσεων ανά κατηγορία, κλάδο ή/και ειδικότητα, σύμφωνα με τις ανάγκες τους (με υπογραφή δημάρχου φορέα υποδοχής).
• Υποβολή στον υπουργό Εσωτερικών του πίνακα θέσεων ανά κατηγορία, κλάδο ή/και ειδικότητα, που δύναται να καταργηθούν στην περίπτωση μετάταξης προσωπικού του φορέα προέλευσης (με υπογραφή δημάρχου φορέα προέλευσης).
• Τήρηση αποκλειστικής προθεσμίας υποβολής των ως άνω αιτημάτων και εκθέσεων στον υπουργό Εσωτερικών.
• Διαθεσιμότητα ενός, περίπου, μήνα (σημ.: ως συνέπεια της κατάργησης της θέσης τους), με έναρξη την ημερομηνία έκδοσης των πινάκων κατάταξης από το ΑΣΕΠ και λήξη την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης τοποθέτησης από τον Υπουργό Εσωτερικών.
• Προσδιορισμός με ΚΥΑ Εσωτερικών και Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, σε συνεργασία με το ΑΣΕΠ, της μοριοδότησης γενικών και ειδικών κριτηρίων.
5. Ποια τα οφέλη για τους δήμους – δημόσιο από τη συγκεκριμένη κινητικότητα;
Σε ό,τι αφορά τους δήμους θα υπάρξει αποσυμφόρηση υπερστελεχωμένων ΟΤΑ δήμων προς όφελος των περιφερειακών δήμων με υγιή διαχείριση και προοπτικές ανάπτυξης. Σε ό,τι αφορά το δημόσιο δύναται να αποτελέσει «πιλότο» ενός συστήματος που μπορεί να γενικευθεί στο σύνολο του δημόσιου τομέα. Να αποτελέσει δηλαδή ένα «μόνιμο μηχανισμό κινητικότητας», που θα αντικαταστήσει τον απαρχαιωμένο σημερινό μηχανισμό μετατάξεων και αποσπάσεων.
6. Η κινητικότητα αυτή μπορεί να οδηγήσει τους υπαλλήλους σε απόλυση;
ΟΧΙ. Σε καμία περίπτωση. Είναι αλήθεια ότι για ένα μικρό χρονικό διάστημα, περίπου, ενός μήνα, θα ενταχθούν οι υπάλληλοι στο καθεστώς διαθεσιμότητας, έτσι ώστε να προσμετρηθούν στην κινητικότητα του 2013, που αποτελεί δέσμευση της χώρας μας, ωστόσο ΔΕΝ πρόκειται να απολυθούν. Όλοι τους θα επανατοποθετηθούν. Διευκρινίζεται, επίσης, ότι στη διαθεσιμότητα εντάσσονται μόνον εκείνοι οι υπάλληλοι για τους οποίους επιβεβαιωμένα θα μετακινηθούν από δήμο σε δήμο.
7. Ποια είναι τα βήματα για την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος κινητικότητας;
• Αποκλειστική προθεσμία 15 ημερών μετά τη θέσπιση των σχετικών διατάξεων, για υποβολή στον υπουργό Εσωτερικών των αιτημάτων και των βεβαιώσεων ύπαρξης πιστώσεων των φορέων υποδοχής, καθώς και των πινάκων θέσεων των φορέων προέλευσης, που δύναται να καταργηθούν.
• Αποκλειστική προθεσμία 10 ημερών για την απόφαση έγκρισης από τον υπουργό Εσωτερικών των θέσεων προς κάλυψη στους φορείς υποδοχής και των θέσεων που δύναται να καταργηθούν στους φορείς προέλευσης, την κοινοποίηση της στο ΥΔΜΗΔ και τη μεταβίβασή της στο ΑΣΕΠ.
• Συνεργασία ΑΣΕΠ – φορέων προέλευσης για την κωδικοποίηση των φορέων υποδοχής, των απαιτούμενων προσόντων και την έκδοση της σχετικής προκήρυξης. (Σημ.: ενδεικτική διορία 20 περίπου ημερών).
• Έκδοση προκήρυξης – αποκλειστική προθεσμία υποβολής αιτήσεων/ πρόσθετων δικαιολογητικών από τους ενδιαφερόμενους, 15 ημερών.
• Αποκλειστική προθεσμία 15 ημερών ώστε οι διευθύνσεις διοικητικού των φορέων προέλευσης: α) να διενεργήσουν έλεγχο αιτήσεων και στοιχείων φακέλων, β) να συμπληρώσουν τους ηλεκτρονικούς πίνακες συνδρομής προσόντων (σημ.: στα πρότυπα του ισχύοντος συστήματος κινητικότητας), γ) να γνωστοποιήσουν τα αποτελέσματα στους υπαλλήλους, δ) να λάβουν υπόψη τους τυχόν αιτήματα διόρθωσης στοιχείων και δ) να αποστείλουν τους πίνακες στο ΑΣΕΠ.
• Το ΑΣΕΠ διενεργεί την αποτίμηση των προσόντων κατ’ αναλογία των διατάξεων του άρθρου 18 του ν. 2190/1994, εξετάζει τυχόν αιτήματα διόρθωσης στοιχείων που δεν έγιναν δεκτά από τις διευθύνσεις διοικητικού και εκδίδει τον Ενιαίο Πίνακα Διάθεσης, βάσει της σειράς κατάταξης, των προτιμήσεων των υπαλλήλων, των προκηρυχθεισών θέσεων στους φορείς υποδοχής και των θέσεων του φορέα προέλευσης που δύναται να καταργηθούν.
• Ανακοίνωση αποτελεσμάτων και αποστολή του πίνακα στον Υπουργό Εσωτερικών. Έναρξη διαθεσιμότητας – διάρκειας, περίπου 30 ημερών μέχρι την έκδοση της απόφασης τοποθέτησης.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και συγχώνευση τραπεζών
7 Απρ. 2013 - 18:11 - Ταμείο Ανάκαμψης: «Καμπανάκι» από το Ελεγκτικό Συνέδριο για καθυστερήσεις στα έργα
8 Ιαν. 2025 - 19:20 - Παύλος Μαρινάκης: Από Τετάρτη και μετά, κάθε μέρα πιθανή για ανακοίνωση της πρότασης για νέο ΠτΔ
8 Ιαν. 2025 - 18:51 - Βουλή: Κατατέθηκε νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού - Τι περιλαμβάνει
8 Ιαν. 2025 - 17:57 - ΕΔΑΔ: Ένοχη η Ελλάδα για pushbacks αιτούντων άσυλο στον Έβρο
8 Ιαν. 2025 - 15:21