Ο Διοικητής του ΙΚΑ, ΡοβέρτΣπυρόπουλος, κλείνει το ΙΚΑ Μήλου

Ανεδαφική απόφαση

Προφητική η ομιλία του Νίκου Συρμαλένιου στη Βουλή, για ΙΚΑ και Επιθεώρηση Εργασίας

Μετά από το κλείσιμο των Εφοριών των νησιών, η κυβέρνηση με μία παράλογη απόφαση έρχεται να κλείσει και τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ.

Συγκεκριμένα, στις 2 Δεκεμβρίου, πριν από λίγες ημέρες δηλαδή, το Διοικητικό συμβούλιο του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, αποφάσισε το κλείσιμο του ΙΚΑ Μήλου και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων του επί της ασφαλιστικής περιοχής του

τοπικού υποκαταστήματος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ του νησιού, στο τοπικό υποκατάστημα

της Σαντορίνης.

Η απόφαση ήδη έχει αναρτηθεί στο διαύγεια και σίγουρα έρχεται να δώσει άλλο ένα καίριο πλήγμα στα νησιά.

Το σχετικό θέμα, έρχεται να ενισχύσει την τοποθέτηση του βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Συρμαλένιου στη βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, με θέμα την αναβάθμιση και βελτίωση των μηχανισμών είσπραξης των ασφαλιστικών φορέων, καθώς και την ανασφάλιστη και αδήλωτη εργασία.

Ο κ. Συρμαλένιος αναφέρθηκε στην ανυπαρξία μηχανισμών, όπως αυτό του ΙΚΑ.

Αναστάτωση στη Μήλο

Μόνο παρανοϊκή μπορεί να χαρακτηριστεί η συγκεκριμένη απόφαση. Το αρρωστημένο μυαλό των υπευθύνων του ΙΚΑ, αλλά και των προϊσταμένων αυτών, θα οδηγήσει τους κατοίκους της Μήλου σε απόγνωση και απελπισία, αφού θα πρέπει να ταξιδεύουν έως τη Σαντορίνη για να εξυπηρετηθούν.

Η απόφαση του διοικητή του ΙΚΑ κ. Ροβέρτου Σπυρόπουλου να μπει λουκέτο στο υποκατάστημα του Ιδρύματος στη Μήλο, έχει προκαλεί την έντονη αντίδραση των συνταξιούχων και μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, βρίσκονται ήδη σε αγωνιστική ετοιμότητα. Μετά το λουκέτο στην εφορία τον περασμένο Σεπτέμβριο, τώρα έρχεται η σειρά του ΙΚΑ. Τι θα ακολουθήσει;

Πάντως, το Σωματείο των συνταξιούχων του ΙΚΑ προγραμματίζει έκτακτη γενική συνέλευση των μελών του, την ερχόμενη Κυριακή.

Η σχετική απόφαση

Το διοικητικό συμβούλιο του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, συνεδρίασε στις 2 Δεκεμβρίου

με θέμα την “Αναστολή λειτουργίας Τοπικών Υποκαταστημάτων Κύμης, Αλιβερίου και Μήλου”.

Μετά από συζήτηση και την τοποθέτηση των μελών, αποφάσισε κατά πλειοψηφία την αναστολή και των τριών υποκαταστημάτων και συγκεκριμένα την αναστολή λειτουργίας του Τοπικού Υποκαταστήματος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

Μήλου και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων επί της ασφαλιστικής περιοχής του

Τοπικού Υποκαταστήματος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Μήλου στο Τοπικό Υποκατάστημα

ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Θήρας.

Παρουσίασε την πραγματικότητ

“Η κατάσταση στον εργασιακό τομέα, ιδιαίτερα στον ιδιωτικό, τις τελευταίες δεκαετίες είναι από ανεξέλεγκτη έως ασύδοτη σε ό,τι αφορά την τήρηση της νομοθεσίας. Και αυτό δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους και άρα την αδήλωτη και μαύρη εργασία. Αφορά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες αυτή τη στιγμή με την πολιτική της κυβέρνησης πλήττονται και έχουν κλείσει κατά εκατοντάδες χιλιάδες σε όλη την Ελλάδα, αλλά και κατά χιλιάδες στις Κυκλάδες», τόνισε ο βουλευτής Κυκλάδων, Νίκος Συρμαλένιος στην ομιλία του στη βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, με θέμα την αναβάθμιση και βελτίωση των μηχανισμών είσπραξης των ασφαλιστικών φορέων, καθώς και την ανασφάλιστη και αδήλωτη εργασία.

Ο κ. Συρμαλένιος επεσήμανε, μεταξύ άλλων ότι “οι Κυκλάδες αναπτύχθηκαν όπως και όλη η νησιωτική Ελλάδα με έναν στρεβλό τρόπο ανάπτυξης που οδήγησε εκ των πραγμάτων σε νησιά εποχιακής διαβίωσης και κατά συνέπεια εποχιακής απασχόλησης, κάτι που ισχύει για τα περισσότερα μικρά και μεσαία νησιά. Αυτό το μοντέλο ανάπτυξης τα δυο-τρία τελευταία χρόνια λόγω των μνημονιακών πολιτικών χειροτέρεψε σε ό,τι αφορά στις υπηρεσίες οι οποίες καταργήθηκαν”.

Ο βουλευτής αναφέρθηκε και στην καταγραφή που έγινε εκ μέρους του υπουργείου Εργασίας για την αδήλωτη εργασία, τονίζοντας ουσιαστικά ότι αυτή η καταγραφή έγινε στο τέλος εποχής για τον τουρισμό και άρα την εποχή που οι περισσότερες τουριστικές επιχειρήσεις κατέβαζαν ρολά και δεν απασχολούσαν εργαζόμενους. “Γραφεία του ΙΚΑ στα νησιά και πολλές επιθεωρήσεις εργασίας έμειναν μόνο στη Σύρο και σε δυο-τρία νησιά ακόμα για τις Κυκλάδες με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την αδήλωτη εργασία. Αυτά λένε τα στοιχεία της έρευνας. Βέβαια, στις Κυκλάδες έγιναν έλεγχοι μόνο σε τρία νησιά, Σύρο, Νάξο κι Άνδρο. Το θέμα, όμως, δεν είναι ότι έγιναν έλεγχοι μόνο σε τρία νησιά, αλλά ότι έγιναν περίπου σε μία εποχή εκτός τόπου και χρόνου, αφού όπως γνωρίζετε μετά τις 15 Σεπτεμβρίου ελάχιστα νησιά στις Κυκλάδες, πλην Σαντορίνης και Μυκόνου, έχουν τουριστική περίοδο και κατά συνέπεια μαγαζιά ανοιχτά”.

Όμως, ο κ. Συρμαλένιος αναφέρθηκε και στην υποστελέχωση που παρουσιάζει η Επιθεώρηση Εργασίας, καταθέτοντας μάλιστα και στοιχεία. “Το κυριότερο, όμως, είναι ότι πολλά νησιά, όπως η Μήλος, η Σίφνος, η Σέριφος, η Κίμωλος, η Σαντορίνη, η Ίος, δεν έχουν κανέναν υπάλληλο για Επιθεώρηση Εργασίας ή αν είχαν μέχρι πρόσφατα, έστω κι έναν, είτε συνταξιοδοτήθηκε είτε πλέον δεν υπάρχει. Είναι απορίας άξιο, λοιπόν, να μιλάμε για έλεγχο της εργατικής νομοθεσίας -ό,τι έχει απομείνει από τη συνολική κατεδάφισή της- όταν δεν υπάρχει Επιθεώρηση Εργασίας και κανένας υπάλληλος στη Σαντορίνη, που είναι ένας από τους πρώτους παγκόσμιους τουριστικούς προορισμούς με χιλιάδες επιχειρήσεις και στη Μήλο, όπου υπάρχει μία μεγάλη εξορυκτική μεταλλευτική επιχείρηση και δραστηριότητα -περίπου πολυεθνική επιχείρηση, γνωρίζετε πολύ καλά- η S&B, με διακόσιους πενήντα έως τριακόσιους μονίμους εργαζόμενους. Πέραν αυτών, όπως διαβάσαμε στην έκθεση, ελέγχθηκαν μαγαζιά τα οποία ήταν κυρίως του χώρου της εστίασης, αλλά και πρατήρια βενζίνης, λιανικού εμπορίου κ.λπ. Δεν έγινε όμως έλεγχος στη Σύρο, στον κατεξοχήν, δηλαδή, εργασιακό πυρήνα που είναι τα Ναυπηγεία του Νεωρίου. Και ξέρετε τι γίνεται στα ναυπηγεία του Νεωρίου; Δουλεύουν συστηματικά εργολαβικές εταιρείες με ανασφάλιστους ενοικιαζόμενους εργαζόμενους, κυρίως οικονομικούς μετανάστες, σε βάρος και της μόνιμης, σταθερής, απασχόλησης, στην οποία έπαιρναν Συριανούς εργαζόμενους”.

Αναφορικά με την ανεργία, ο κ. Συρμαλένιος τόνισε ότι στις Κυκλάδες λειτουργούν τέσσερα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης, ΚΠΑ, του ΟΑΕΔ τα οποία εξυπηρετούν είκοσι από τα είκοσι τέσσερα κατοικημένα νησιά, μαζί με υπηρεσίες της Παλλήνης, του Πειραιά και του Λαυρίου. “Σε ελάχιστα μόνο νησιά υπάρχει τοπικός ανταποκριτής, οι δήμοι μπορούν να συνάψουν συμβάσεις με τον ΟΑΕΔ με αντιμισθία για ανταποκριτές. Χαρακτηριστικά ανέφερε την περίπτωση της Μυκόνου, όπου η τοπική ανταποκρίτρια του δήμου παρέλαβε πεντέμισι χιλιάδες αιτήσεις μόνο για το μήνα Μάιο 2013. Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης του ΟΑΕΔ σημαίνει ότι δεν καταγράφεται η πραγματική ανεργία στα νησιά κι επιπλέον αυτό σημαίνει -όταν οι δείκτες ανεργίας και απασχόλησης δεν αποτυπώνουν την αληθινή κατάσταση- ότι από όποιες δράσεις προκηρύσσονται για αύξηση απασχόλησης, εξαιρούνται οι Κυκλάδες”.

Τέλος, επεσήμανε ότι έχει καταθέσει και σχετική ερώτηση με την οποία ζητά από το υπουργείο να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για να θεσμοθετήσει ένα γραφείο στην έδρα τουλάχιστον κάθε περιφερειακής ενότητας ή τουλάχιστον έναν ανταποκριτή σε κάθε νησί έτσι ώστε να υπάρξει πραγματική καταγραφή και όχι διαρροή των δεικτών της ανεργίας.

Ετικέτες: