Στα χέρια του δημοσίου τα ακίνητα εκτός κτηματολογίου

Απώλεια περιουσιών

Μεταξύ των περιοχών η Σύρος και η Σίφνος

Την στιγμή που το ελληνικό κράτος αποδυναμώνεται περιουσιακά, προωθώντας την παραχώρηση σε ιδιώτες ολοένα και μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του, χιλιάδες ιδιοκτησιών θα περιέλθουν στην κυριότητα του ελληνικού δημοσίου, εξαιτίας της μη δήλωσης τους στο κτηματολόγιο.

Με τη μη έγκαιρη δήλωση των ακίνητων περιουσιακών στοιχείων στο κτηματολόγιο, αυτά θα περιέλθουν στην κυριότητα του δημοσίου, με 20 περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων είναι και 2 νησιά των Κυκλάδων, να ξεκινά η εφαρμογή του σχετικού νόμου από το 2015.

Από την μία πλευρά οι κρατικές απαιτήσεις ως προς την εφαρμογή των σχετικών διατάξεων, οδηγούν στην απώλεια των ακινήτων, όμως παράλληλα από την άλλη υπάρχει η κατάρρευση του Κτηματολογίου και η απώλεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από τις δηλώσεις πολιτών, που δεν ευόδωσαν το μεγαλόπνοο κρατικό σχεδιασμό.

Κάλυψη του οικονομικού κενού

Τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου που έχουν περιέλθει στο ΤΑΙΠΕΔ και διατίθενται προς πώληση, συμπληρώνουν μία αξιοθαύμαστη λίστα, στην οποία συμπεριλαμβάνονται «…38 αεροδρόμια, ΔΕΗ, ιαματικά λουτρά, 700 χλμ. αυτοκινητοδρόμων, 100 λιμάνια, ξενοδοχεία, ένα κάστρο και 2000 τ.μ. γη στην Κέρκυρα, εκατοντάδες στρέμματα μπροστά στη θάλασσα…», αποτελώντας θέμα δημοσιεύματος της Γαλλικής εφημερίδας Liberation.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα «όλες αυτές οι προσφορές δεν έχουν φέρει τις αναμενόμενες εισπράξεις» οπότε σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα η «μη ρεαλιστική προσδοκία» των 50 δις ευρώ έπεσε κάτω του μισού, με την τρόικα να αναμένει οι σχετικές εισπράξεις να φτάσουν στα 22,3 δις ευρώ έως το 2020, εκτιμώντας πως «Ο στόχος όμως δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί, εφόσον μέχρι τώρα έχουν, μετά βίας, εισπραχθεί 3 δις ευρώ».

Έναντι όλων αυτών το ελληνικό δημόσιο έρχεται να αυξήσει επιπλέον την περιουσία του κατά περίπου 200.000 ακίνητα, τα οποία θα ξεκινήσουν να περιέρχονται στην κυριότητα του από την επόμενη χρονιά και μετά, αφού αυτά δεν έχουν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο.

Ασχέτως εάν ουδέποτε ολοκληρώθηκε η κτηματογράφηση της χώρας, παρά την έναρξη των πρώτων προγραμμάτων από το 1997-1999, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει ενταχθεί το σύνολο των περιοχών της χώρας στο κτηματολόγιο, το ελληνικό δημόσιο στοχεύει στην οικειοποίηση 160.000 οικοπέδων και 40.000 κτιρίων, διαμερισμάτων και καταστημάτων, θεωρώντας τα αγνώστου ιδιοκτήτη.

Με αυτό τον τρόπο επιχειρείται να καλυφθεί το κενό που δημιουργήθηκε εξαιτίας της υστέρησης των εσόδων από την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Εκκρεμείς περιουσίες

Οι προθεσμίες, που δια νόμου ορίζονται, για την δήλωση της ακίνητης περιουσίας στο κτηματολόγιο, αφορούν στα 12 χρόνια από την ίδρυση του κτηματολογικού γραφείου της περιοχής, για τους ιδιοκτήτες που κατοικούν στην Ελλάδα και 14 χρόνια για τους ιδιοκτήτες που κατοικούν στο εξωτερικό και πέραν αυτών οι αδήλωτες περιουσίες περνούν στην κυριότητα του δημοσίου.

Παρά την μη ύπαρξη κτηματολογικών γραφείων στο σύνολο της χώρας, ήδη έχει εκδοθεί η λίστα για 20 περιοχές στις οποίες από το 2015 και σε ακόμα 92 περιοχές από το 2016, θα ξεκινήσει η εκκαθάριση των μη δηλωμένων κτηματολογικά ακινήτων, ώστε αυτά να περιέλθουν στο δημόσιο. Μεταξύ αυτών των περιοχών περιλαμβάνονται η Σύρος και η Σίφνος, όπου χάνονται τα ακίνητα που δεν έχουν περαστεί στο κτηματολόγιο.

Ακόμα και στις περιπτώσεις που υπάρχει ένσταση από την πλευρά των ιδιοκτητών, οι οποίοι θα πρέπει να κινηθούν δικαστικά έναντι του δημοσίου, το μόνο που θα μπορέσουν να απαιτήσουν θα είναι χρηματική αποζημίωση και όχι επανάκτηση του ακινήτου τους.

Οι αδήλωτες στο κτηματολόγιο περιουσίες θα μπορούν πλέον να συζητούνται κατόπιν σχετικών αιτήσεων των ιδιοκτητών προς τον κτηματολογικό δικαστή στα κατά τόπου πρωτοδικεία.

Ήδη οι μέχρι στιγμής κατατεθειμένες αιτήσεις διορθώσεων αφορούν σε 30.000 ακίνητα, χωρίς όμως την ολοκλήρωση ούτε αυτή της διαδικασίας εκ μέρους των αρμοδίων υπηρεσιών, παρ’ όλα αυτά το κράτος προσβλέπει στην υφαρπαγή των περιουσιών.

Απώλειες εκατομμυρίων

Και ενώ στην χώρα δεν έχει ολοκληρωθεί ο καθορισμός της ιδιοκτησίας, παρά τη ρήτρα που είχε τεθεί μεταξύ των μνημονικών μας δεσμεύσεων, με την κτηματογράφηση μέσω του Εθνικού Κτηματολογίου, η απουσία ελέγχου, η παρατηρούμενη ολιγωρία και η ανεπαρκείς ελεγκτικοί μηχανισμοί οδήγησαν εκ νέου τη χώρα σε απώλεια πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Οι σχετικές κυβερνητικές εξαγγελίες για πρόοδο και ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, αποδείχθηκαν άνευ αντικρίσματος, καθώς ουδέποτε, βάσει της σχετικής νομοθετικής υπουργικής υποχρέωσης, παρουσιάστηκε η πορεία της κτηματογράφησης, ενώ η εταιρεία του κτηματολογίου (ΕΚΧΑ Α.Ε.), που βασίστηκε σε χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ και τα έσοδα από το πάγιο τέλος κτηματογράφησης που κατέβαλαν οι πολίτες, οδηγήθηκε σε στάση πληρωμών και απώλεια250 εκατομμυρίων ευρώ.

Η εκκίνηση των νέων έργων κτηματογράφησης, προϋπολογισμού 572 εκ. ευρώ, ουδέποτε πραγματοποιήθηκε καθώς «πάγωσε» η διαγωνιστική διαδικασία, ενώ υπήρξε στάση πληρωμών όσον αφορά στις τρέχουσες μελέτες κτηματογραφήσεων, δημιουργίας, κτηματολογικών γραφείων και ολοκλήρωσης δασικών χαρτών, με τα ανταποδοτικά τέλη που εισπράχθηκαν από την ΕΚΧΑ να μην γνωστοποιείται που απορροφώνται.

Να σημειωθεί ότι το έργο δημιουργία του Εθνικού Κτηματολογίου κόστισε περισσότερο από 1 δις ευρώ, το οποίο μέσω της κατάρρευσης του τείνει να οδηγεί σε χέρια ιδιωτών.

Ετικέτες: