2ο συνέδριο THALATTA στη Σαντορίνη

Ανάδειξη του θαλάσσιου αποθέματος

  • Τρίτη, 8 Ιουλίου, 2014 - 06:10

Το 2ο συνέδριο με τίτλο THALATTA διοργανώνεται το προσεχή Οκτώβρη στη Σαντορίνη υπό την αιγίδα των υπουργείων Τουρισμού και Ναυτιλίας και Αιγαίου, της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του δήμου Θήρας και με πρωτοβουλία της Ηλιότοπος Συνεδρία. Το THALATTA αποτελεί συνέχεια του προηγούμενου συνεδρίου το οποίο έλαβε χώρα το 2012 με μεγάλη επιτυχία καθώς πραγματοποιήθηκε παρουσία της Ευρωπαίας Επιτρόπου Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας, Μαρίας Δαμανάκη. Το συνέδριο διεξάγεται στο πλαίσιο της ανάδειξης και της απελευθέρωσης

του αναπτυξιακού αποθέματος της θάλασσας, το οποίο αποτελεί πλέον θεμελιώδη προτεραιότητα για την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία των λαών που ζουν στα πολυάριθμα νησιά και τις παράκτιες περιοχές.

Αξιοποίηση του θαλάσσιου πλούτου με γνώμονα την οικονομική ανάπτυξη

Τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και οι περισσότερες χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένου της Ελλάδας που ανήκει στα παράκτια κράτη δεδομένου του μήκους των ακτών που την αποτελούν, κατευθύνονται ολοταχώς προς την οργανωμένη αξιοποίηση του θαλάσσιου πλούτου με στόχο την οικονομική ανάπτυξη. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της προώθησης του θαλάσσιου πλούτου, σχεδιάζεται η ανάπτυξη πολιτικών για τον τουρισμό, την αλιεία, τις υδατοκαλλιέργειες, τις μεταφορές, την ενέργεια, την έρευνα καθώς και το περιβάλλον. Γεγονός είναι ότι ο τομέας της θάλασσας, απασχολεί στην Ευρώπη 5,4 εκατομμύρια εργαζομένους, με αποτέλεσμα να παράγει συνολική προστιθέμενη αξία ύψους περίπου 500 δισεκατομμυρίων ευρώ, κάτι το οποίο οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το 2020 οι θέσεις εργασίας θα έχουν αυξηθεί σε επτά εκατομμύρια, με την προστιθέμενη αξία σε περίπου 600 εκατομμύρια, κάτι το οποίο θα αποτελεί ''ανάσα'' σε μια εποχή που τα ποσοστά ανεργίας αυξάνονται ολοταχώς. Όπως είναι προφανές υπάρχει ανάγκη για μια ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική, την οποία εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς με στόχο την μεγιστοποίηση της βιώσιμης ανάπτυξης, της οικονομικής ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής των κρατών μελών και ιδίως των παράκτιων, νησιωτικών και εξόχως απόκεντρων περιοχών της. Παράλληλα εξετάζεται η προβολή του θαλάσσιου τομέα, μέσω συνεκτικών και συνδεόμενων με τη θάλασσα πολιτικών που θα προωθούνται μέσω της διεθνούς συνεργασίας, προκειμένου να επιτευχθεί ένα καλύτερο αποτελέσματα στο εν λόγω ζήτημα. Άλλωστε σύμφωνα με τις μελέτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η θαλάσσια ενέργεια, ο τουρισμός, η βιοτεχνολογία, η υδατοκαλλιέργεια και η εξόρυξη από το θαλάσσιο βυθό έχουν τις μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης σε μια δυσμενή οικονομική και πολιτική συγκυρία, που παρασύρει στον όλεθρο τις οικονομίες πολλών χωρών καθώς μια νέα πραγματικότητα αναδεικνύεται, η οποία χρήζει ανάγκης εξεύρεσης νέων μορφών οικονομικής ανάπτυξης.

Ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι η υψηλή και γρήγορα αυξανόμενη ζήτηση του θαλάσσιου χώρου προς εκμετάλλευση για διάφορους σκοπούς, όπως είναι οι εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι οποίες έχουν προκαλέσει πληθώρα αντιδράσεων, για την εξερεύνηση και την εκμετάλλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου που έχει αποτελέσει ''το μήλο της έριδος'' για πολλές εταιρίες, την εξόρυξη πρώτων υλών για δραστηριότητες που αφορούν στις θαλάσσιες μεταφορές και την αλιεία, για τον τουρισμό που αποτελεί νευραλγικό τομέα της οικονομίας για πολλές χώρες της Μεσογείου και όχι μόνο, για εγκαταστάσεις υδατοκαλλιέργειας, για την υποθαλάσσια πολιτιστική κληρονομιά, για τη διατήρηση των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας, καθώς και οι πολλαπλές πιέσεις στους παράκτιους πόρους, απαιτούν μια ολοκληρωμένη προσέγγιση προγραμματισμού και διαχείρισης. Ο προγραμματισμός αυτός έγκειται στις σημαντικές αποφάσεις που πρέπει να παρθούν τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και από το κάθε κράτος ξεχωριστά, στηριζόμενες σε εμπεριστατωμένες μελέτες ειδικών, με γνώμονα την οικονομική ευημερία χωρίς όμως να προκαλείται καταστροφή του θαλάσσιου τουρισμού.

Απασχολεί ο παράκτιος και θαλάσσιος τουρισμός

Το μέλλον του παράκτιου και θαλάσσιου τουρισμού αποτελεί ένα μείζον ζήτημα για τις χώρες της Μεσογείου και ιδιαίτερα για την Ελλάδα, δεδομένου ότι τα έντονα διαρθρωτικά του προβλήματα και οι ιδιαιτερότητές του λειτουργούν αρνητικά στην αύξηση της απασχόλησης και της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης, με τα σημάδια επιδείνωσης του περιβάλλοντος να είναι εμφανή και ανάμεσα σε αυτά η ταχέως αυξανόμενη θαλάσσια κυκλοφορία, η κλιματική αλλαγή, η υπεραλίευση και η υποβάθμιση των παράκτιων περιοχών να επιδεινώνουν το πρόβλημα. Ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός στηρίζει και διευκολύνει την εφαρμογή της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» για έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, που αποσκοπεί στην επίτευξη υψηλών επιπέδων απασχόλησης, παραγωγικότητας και κοινωνικής συνοχής, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης μιας οικονομίας πιο ανταγωνιστικής αλλά και πιο αποδοτικής ως προς την αξιοποίηση των πόρων, βάσει του ότι ο παράκτιος και θαλάσσιος τομέας διαθέτουν σημαντικές δυνατότητες για βιώσιμη ανάπτυξη και είναι καίριας σημασίας για την υλοποίηση της Στρατηγικής “Ευρώπη 2020”. Στο πλαίσιο αυτών το 2ο συνέδριο THALATTA έχει ως στόχο να αναδείξει αυτές ακριβώς τις δυνατότητες ανάπτυξης, μέσα από μια βιώσιμη θαλάσσια οικονομία και να λειτουργήσει ως φόρουμ για την παρουσίαση και την εποικοδομητική συζήτηση των προοπτικών που υπάρχουν στο πλαίσιο των εξελίξεων της τεχνολογίας και της σύγχρονης αντίληψης για την αναπτυξιακή δυναμική των θαλασσών. Σημειώνεται ότι λόγω του ότι το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στη Σαντορίνη θα υπάρξουν ειδικές ενότητες που θα αφορούν σε ζητήματα που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα στο νησί.

Ετικέτες: