Καθολική αντίδραση των βουλευτών υπέρ του Περιφερειακού Τύπου

Βάλλεται ο τοπικός Τύπος

  • Τρίτη, 5 Αυγούστου, 2014 - 06:10
  • /   Eνημέρωση: 5 Αυγ. 2014 - 7:27
  • /   Συντάκτης: Τέτα Βαρλάμη

Θύελλα αντιδράσεων από φορείς και βουλευτές, του συνόλου των κοινοβουλευτικών παρατάξεων, για την οικονομική συρρίκνωση που θα οδηγήσει στον αφανισμό τον περιφερειακό Τύπο, όπως την προδικάζει ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Γεράσιμος Γιακουμάτος, με την διάταξη που καταργεί την υποχρεωτική δημοσίευση των προκηρύξεων του Δημοσίου και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον Τύπο, η οποία περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Στο άρθρο 152 μεταβάλλεται η υποχρέωση δημοσιεύσεων στον Τύπο, καθώς πλέον δίνεται η δυνατότητα στις Αρχές να «δημοσιεύουν προκήρυξη δημόσιας σύμβασης ή περίληψης της, σε κάθε άλλο έντυπο ή ηλεκτρονικό μέσο».

Η δημοσίευση των συμβάσεων του δημοσίου και των προκηρύξεων, αποτελεί το κύριο μέρος των εσόδων των εφημερίδων, οπότε αναπόφευκτα η απώλεια τους θα σημάνει και τον οικονομικό μαρασμό άρα και το κλείσιμο των εντύπων της περιφέρειας.

Με την μη υποχρεωτικότητα δημοσιεύσεων στον επαρχιακό τύπο, απειλείται άμεσα η βιωσιμότητα του, καθώς ο κλάδος που απασχολεί περί τους 3.500 εργαζόμενους, θα αυξήσει τις λίστες των ανέργων, αφού θα επέλθει απώλεια του 50-60% των εσόδων του.

Τα περιφερειακά έντυπα αποτελούν και τους τελευταίους πυλώνες άρθρωσης καθαρού λόγου και αποτύπωσης των γεγονότων, μακριά από σχέσεις εξάρτησης και οιονδήποτε συναλλαγών και εξυπηρετήσεων και πέρα από τα πολιτικο-οικονομικά συμφέροντα των μεγάλων εκδοτικών οργανισμών του κέντρου.

Η προαιρετική, επιλογή του Μέσου στο οποίο θα μπορούν να αναρτώνται οι δημοσιεύσεις των συμβάσεων πρακτικά θα σημάνει την ενίσχυση των πελατειακών σχέσεων μεταξύ των ΟΤΑ και του Δημοσίου με τα Μέσα Ενημέρωσης, αποδυναμώνοντας παράλληλα την ανεξαρτησία τους.

Ήδη κατόπιν των παρεμβάσεων των εκπροσώπων του περιφερειακού Τύπου, το σύνολο των βουλευτών της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης που μετέχουν στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ζητούν την απόσυρση της επίμαχης διάταξης από το πολυνομοσχέδιο, αναγκάζοντας τον υφυπουργό σε αναδίπλωση.

Η εξέλιξη της υπόθεσης θα φανεί κατά την ψηφοφορία που αναμένεται το απόγευμα της Τετάρτης από το Β’ Θερινό τμήμα της Βουλής.

Η αντίδραση και οι προτάσεις του ΣΗΠΕ

Τη διατήρηση του υποχρεωτικού χαρακτήρα των ανακοινώσεων, διακηρύξεων, προκηρύξεων έργων του Δημοσίου, στηρίζουν βουλευτές της περιφέρειας, αποδεχόμενοι τον προβληματισμό και τις θέσεις που εξέφρασαν τα μέλη της διοίκησης του Συνδέσμου Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων (ΣΗΠΕ), με τις ανακοινώσεις τους αλλά και ενώπιον της αρμόδιας κοινοβουλευτικής Επιτροπής το Σάββατο (2.8.14).

Ο ΣΗΠΕ τεκμηρίωσε τον τυποκτόνο χαρακτήρα των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου που θέλει να υποκαταστήσει τον τοπικό, περιφερειακό Τύπο με μια ακόμα κρατική ιστοσελίδα, γεγονός που εφόσον επισυμβεί παραπέμπει σε ολοκληρωτικά συστήματα και αντιλήψεις.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΗΠΕ, κ. Χαλκιαδάκης και στο υπόμνημά που κατέθεσε στην Επιτροπή, έδειξε ότι οι δημοσιεύσεις αποτελούν δημοκρατική υποχρέωση, ισχύουσα σε πλήθος ευρωπαϊκών χωρών ενώ και η δαπάνη που αναφέρεται στη εισηγητική Έκθεση του πολυνομοσχεδίου υψώνεται σε αυθαίρετους υπολογισμούς, πολλαπλάσιους της πραγματικής.

Ο κ. Χαλκιαδάκης, ανέφερε ότι «σε όλες τις χώρες στο δυτικό κόσμο ο περιφερειακός τύπος ενισχύεται και εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τον αποδομήσουμε», ενώ πρόσθεσε πως «σήμερα στη χώρα που υπάρχει μια ανάγκη να ενισχύσουμε τη διαφάνεια δεν πρέπει να λαμβάνουμε μέτρα να αποδυναμώνουμε τον Τύπο».

Κατέληξε δε για το επίχαμο άρθρο πως «δεν έχουμε καμία αντίρρηση να υπάρξουν αναρτήσεις στο διαδίκτυο, αλλά αυτό δε σημαίνει πώς πρέπει να ακυρωθεί η δημοσιότητα δια μέσου του Τύπου».

Η διοίκηση του ΣΗΠΕ επιμένει στην τροποποίηση του επίδικου άρθρου (152) ώστε να αναφέρεται η υποχρέωση των φορέων του Δημοσίου που ανακοινώνουν ταυτόχρονα και στον τοπικό, περιφερειακό Τύπο, συμφώνως με τα όσα προβλέπονται στο ν.3548/07.

Άλλωστε και στην επιστολή που είχε προηγηθεί προς τον Υπουργό και τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ.κ. Νικόλαο Δένδια και Γεράσιμο Γιακουμάτο, εκφραζόταν «η δικαιολογημένη οργή για τον εμπαιγμό και την μη τήρηση των υπεσχημένων», σημειώνοντας ότι «Είναι απολύτως σαφές ότι αυτή η διάταξη θα εξαφανίσει στην κυριολεξία τον ήδη χειμαζόμενο και ευρισκόμενο σε κατάσταση ασφυξίας τοπικό τύπο». Επί της ουσίας του θέματος αναφερόταν πως «Πρέπει επιτέλους οι «τεχνοκράτες» που εισηγούνται τέτοιες διατάξεις να αντιληφθούν ότι οι υποχρεωτικές κρατικές δημοσιεύσεις δεν είναι δώρο ή επιχορήγηση προς τον Περιφερειακό Τύπο, αλλά εκπλήρωση στοιχειωδών και αυτονόητων υποχρεώσεων της πολιτείας. Η διατήρηση των υποχρεωτικών κρατικών δημοσιεύσεων στον Περιφερειακό Τύπο επιβάλλεται από λόγους διαφάνειας, χρηστής διοίκησης και ουσιαστικής ενημέρωσης των πολιτών για σημαντικές αποφάσεις και δραστηριότητες των φορέων του δημοσίου τις οποίες ο νομοθέτης κρίνει ότι πρέπει να πληροφορούνται».

Ζητήθηκε η μετατροπή του επίμαχου άρθρου, επισημαίνοντας πως «Αν αυτό δεν συμβεί, πολύ φοβούμαστε ότι αυτή η διάταξη θα αποτελέσει την «ταφόπλακα» του Περιφερειακού Τύπου της χώρας με προφανείς συνέπειες στην ίδια την ποιότητα της δημοκρατίας μας».

Εκφράστηκε η βουλευτική αντίθεση

Κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, εκφράστηκε η διαφωνία των βουλευτών τόσο των κομμάτων της συμπολίτευσης όσο και της αντιπολίτευσης, ζητώντας την απόσυρση της συγκεκριμένης ρύθμισης.

Το ΠΑΣΟΚ ως κυβερνητικός εταίρος, με ότι αυτό συνεπάγεται για την εξέλιξη της υπόθεσης, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία γίνεται αναφορά στην τοποθέτηση, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, του Γραμματέα της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτη Ρήγα και ειδικού αγορητή στο ν/σ «Μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, οργανωτικά θέματα Υπουργείου Οικονομικών και άλλες διατάξεις», ο οποίος πρότεινε: «Να διατηρηθεί η υποχρεωτική δημοσίευση των προκηρύξεων και διακηρύξεων των πάσης φύσεως διαγωνισμών για έργα προμήθειας και υπηρεσίες όλων των φορέων του Δημοσίου στον Περιφερειακό Τύπο. Η προτεινόμενη κατάργηση πλήττει τον κανόνα της δημοσιότητας, την αρχή της πλήρους διαφάνειας, και την βιωσιμότητα του Περιφερειακού Επαρχιακού Τύπου».

Από την πλευρά της Ν.Δ. ο εισηγητής του κόμματος, Κ. Σκρέκας στην τοποθέτηση του ανέφερε ότι «θα πρέπει να το ξαναδούμε, αφού εξετάσουμε τι γίνεται στο διεθνές γίγνεσθαι, σε ό,τι αφορά την υποστήριξη του Περιφερειακού Τύπου, καθώς ένα σημαντικό κομμάτι αυτή τη στιγμή των εσόδων των περιφερειακών εφημερίδων προέρχεται από τις δημοσιεύσεις των συμβάσεων από τους ανάδοχους φορείς. Αυτό σημαίνει ότι αν λείψει αυτό το έσοδο, πραγματικά, διακινδυνεύεται η βιωσιμότητα και η συνέχιση της κυκλοφορίας των εφημερίδων».

Και οι βουλευτές της Ν.Δ., όπως η Ασημίνα Σκόνδρα και ο Γιάννης Καράμπελας, ζήτησαν να αποσυρθεί η ρύθμιση, με τον Γ. Καράμπελα να αναφέρει «ας λύσουμε πρώτα τα προβλήματα με τις υπερτιμολογήσεις και τα υπόλοιπα και μετά καταργούμε την υποχρεωτική δημοσίευση των προκηρύξεων στον Τύπο», συμπληρώνοντας πως «δεν προσφέρει ούτε στην ανταγωνιστικότητα ούτε στη διαφάνεια».

Ως θέμα αιχμής αντιμετωπίζει τη διάταξη ο ΣΥΡΙΖΑ, ο εισηγητής του οποίου, Γιώργος Σταθάκης, ανέφερε ότι «πρόκειται περί μείζονος ζητήματος, για το οποίο το κόμμα του θα φτάσει μέχρι την Ολομέλεια».

Σημείωσε πως «Τα δημόσια έργα αποτελούν την μοναδική πηγή στήριξης που προσφέρει το δημόσιο στη δραστηριότητα του τύπου της επαρχίας» και επικαλέστηκε του «δεκάδες τρόπους και έμμεσους μηχανισμούς, με τους οποίους όλες οι ευρωπαϊκές χώρες στηρίζουν την έκδοση του επαρχιακού τύπου. Εδώ με μία απόφαση καταργούμε κάτι που υπάρχει και είναι λογικό, γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι ο Τύπος της επαρχίας είναι ένα στοιχείο πολύ βαρύ, πολιτισμικό, δημοσιογραφικό και πολλά άλλα, χωρίς να υπάρχει κανένας τρόπος αντικατάστασης του από όλα τα εργαλεία με τα οποία λειτουργεί κάθε έννομη ευρωπαϊκή χώρα».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Κουρουμπλής, κατά τη συζήτηση του θέματος αναρωτήθηκε δημόσια «από την κατάργησή σας προκύπτει συγκεκριμένο όφελος σε κεντρικά μέσα ενημέρωσης, των οποίων η διαπλοκή με το πολιτικό σύστημα είναι γνωστή;»

Ο Βουλευτής Εύβοιας και ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Δ. Αναγνωστάκης, δήλωσε μεταξύ των άλλων «Η διατήρηση των υποχρεωτικών κρατικών δημοσιεύσεων στον Περιφερειακό Τύπο, επιβάλλεται από λόγους διαφάνειας, χρηστής διοίκησης και ουσιαστικής ενημέρωσης των πολιτών, για σημαντικές αποφάσεις και δραστηριότητες των φορέων του δημοσίου, τις οποίες ο νομοθέτης κρίνει ότι πρέπει να πληροφορούνται, όπως συμβαίνει εξάλλου σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και αποδείχτηκε στο πρόσφατο συνέδριο που συνδιοργάνωσαν όλες οι εκδοτικές και δημοσιογραφικές ενώσεις της Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας.
Σε δεύτερο χρόνο, οι ισχυρές τάσεις συγκέντρωσης στο χώρο των εθνικής εμβέλειας ΜΜΕ θα ενισχυθούν ιδιαίτερα, μετά τη συρρίκνωση των περιφερειακών έντυπων ΜΜΕ, με αρνητικές συνέπειες τόσο για τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος όσο και για τη δημοκρατία μας.
Ανακηρύσσεται λοιπόν σε ζήτημα Δημοκρατίας και διαφάνειας η απρόσκοπτη λειτουργία των περιφερειακών έντυπων μέσων ενημέρωσης και όχι μόνο σε ζήτημα εργασιακών σχέσεων και ισονομίας».

Ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ., Κωνσταντίνος Δαμοβολίτης, ανέφερε στην τοποθέτηση του την χαρακτηριστική φράση, πως οι κυβερνώντες «μόλις άκουσαν το κλικ που ακούγεται όταν πατάς τη νάρκη», ζητώντας και αυτός την απόσυρση της εν λόγω ρύθμισης.

Τοποθετήσεις εκπροσώπων επαρχιακού Τύπου

Αντιδράσεις και από τους λοιπούς εκπροσώπους του επαρχιακού τύπου, με τον πρόεδρο της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Επαρχιακών Εφημερίδων (ΕΙΗΕΕ) κ. Τριανταφυλλόπουλο να εκφράζει ενώπιον της επιτροπής την αντίθεση στο νομοσχέδιο.

Ο Γρ. Τριανταφυλλόπουλος, ανέφερε πως «δεν υπάρχει καμία επιστροφή σε ό,τι αφορά στο θέμα της βιωσιμότητας των εφημερίδων μας» τονίζοντας τις σημαντικές επιπτώσεις για τη Δημοκρατία, καθώς το αθηνοκεντρικό μοντέλο που επικρατεί στον Τύπο «στραγγαλίζει το πολιτικό σύστημα».

Όσον αφορά δε στη «ζημιά που θα υποστεί το ελληνικό δημόσιο από τις νοθείες που θα γίνουν, θα είναι πολύ μεγαλύτερη απ' αυτό που μπαίνει ως αντίβαρο σήμερα», σημειώνοντας πως τα έσοδα των περίπου 100 ημερησίων εφημερίδων και των περίπου 70 εβδομαδιαίων, δεν ξεπερνούν συνολικά το 1,2 εκατ. ευρώ.

Κοινή στάση κράτησαν και οι ενώσεις των εβδομαδιαίων εφημερίδων Ε.Ι.Ε.Τ και Σ.Ι.Ε.Π.Τ. Στην επιτροπή παρέστησαν ο αντιπρόεδρος του Σ.Η.Π.Ε. κ. Ευάγγελος Αθανασίου και ο αντιπρόεδρος της Ε.Ι.Ε.Τ κ. Λάτσας Σπύρος.

Υπουργική αναδίπλωση

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γεράσιμος Γιακουμάτος, τοποθετούμενος επί του θέματος, μίλησε για την προαιρετικότητα της διάταξης περί δημοσιεύσεων, αποδεικνύοντας με τα λεγομένα του ότι τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης της διαπλοκής των επαρχιακών Μέσων με τις τοπικές Αρχές.

Συγκεκριμένα ανέφερε πως «Ο Δήμαρχος γιατί να μην το δημοσιεύσει αφού έχει καλές σχέσεις με τον επαρχιακό Τύπο και αφού θέλει να έχει καλές σχέσεις».

Ήταν σαφής η λογική καλλιέργειας αγαθών σχέσεων των Μέσων με τους διοικούντες, με αμοιβαίες εξυπηρετήσεις ώστε να καταλήγουν επωφελούμενες και οι δύο πλευρές.

Μία τακτική και ένα σκεπτικό που δεν συνάδει με την διαφάνεια που η κυβέρνηση ευαγγελίζεται, την οποία ο υφυπουργός φάνηκε να ναρκοθετεί με αυτή του την τοποθέτηση.

Τελικά κατόπιν των πιέσεων που ασκήθηκαν και της καθολικής αντίδρασης που καταγράφηκε, ο υφυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιφέρει αλλαγές.

«Ουδείς θέλει τον θάνατο του επαρχιακού τύπου» είπε προς τους βουλευτές και τους εκπρόσωπους των περιφερειακών Μέσων ο κ. Γιακουμάτος.

Οι πιέσεις που του ασκήθηκαν τον οδήγησαν να εκφράσει την επιφύλαξη του ως προς την επανεξέταση του θέματος και υπερασπιζόμενος την απόφαση του, τόνισε ότι «δεν θα είμαστε εμείς οι εκτελεστές του περιφερειακού Τύπου»,

Ενώ συμπλήρωσε ότι «λύσεις εύκολες και που καταστρέφουν την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία και επιχειρηματικότητα, δεν θα ακούσετε από εμάς».