“Όργιο” παρανομίας
- Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου, 2014 - 06:10
Χωρίς τέλος φαίνεται να είναι οι παρανομίες που εντοπίζει το ΣΔΟΕ μετά την έρευνα που πραγματοποίησε σε βίλες επώνυμων από όπου σχηματίστηκαν εβδομήντα φάκελοι που αφορούν παράνομες ενοικιάσεις πολυτελών κατοικιών.
Υπέρογκα ποσά καλούνται να πληρώσουν Έλληνες και ξένοι τουρίστες προκειμένου να ενοικιάσουν πολυτελείς βίλες σε Μύκονο, Πάρο και Πάτμο οι οποίες στην πλειοψηφία τους ανήκουν σε γνωστούς επιχειρηματίες. Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι τα ποσά αυτά είναι αδήλωτα με αποτέλεσμα να ζημιώνουν την οικονομία της χώρας, σε μια εποχή που οι μισθωτοί
καλούνται να πληρώνουν αυξημένους φόρους στο πλαίσιο της δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Συγκεκριμένα, τα ποσά τα οποία φαίνεται να εισπράττουν οι ιδιοκτήτες των πολυτελών επαύλεων κινούνται από 3.000 έως 7.000 ευρώ.
Ζημιωμένο το Ελληνικό Δημόσιο Ταμείο
Το μείζονος σημασίας ζήτημα των παράνομων πολυτελών εξοχικών κατοικιών αλλά και των τουριστικών θέρετρων που “βασιλεύει” στην Ελλάδα έχει αναδειχθεί τα τελευταία δύο χρόνια μετά από σχετικές αναφορές του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Όσον αφορά τον αριθμό των πολυτελών οικιών που ενοικιάζονται παράνομα χωρίς την επίσημη άδεια λειτουργίας του ΕΟΤ υπολογίζεται σε 70.000. Το “όργιο” παράνομων ενοικιάσεων που παρατηρείται σε περιοχές της χώρας με μεγάλο αριθμό επισκεπτών έχει αρνητικό αντίκτυπο στα έσοδα από τον τουρισμό “πλήττοντας” με αυτόν τον τρόπο το Ελληνικό Δημόσιο σε μια δυσμενής εποχή τόσο στο οικονομικό όσο και στο πολιτικό τομέα της χώρας. Ειδικότερα, “τα χαμένα” έσοδα της χώρας από την παράνομη μίσθωση κατοικιών ετησίως κυμαίνονται μεταξύ 50 εκατ. και 1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος καθώς και από τις εκτιμήσεις του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου. Την κατάσταση έρχεται να δυσχεράνει το γεγονός ότι πολλοί ιδιοκτήτες των πολυτελών κατοικιών σε γνωστά θέρετρα ενοικίαζαν παρανόμως τις βίλες τους χωρίς κανένα παραστατικό.
Πρωτιές στην παρανομία Μύκονος και Πάρος
Τα νησιά της Μυκόνου και της Πάρου που συγκεντρώνουν κάθε χρόνο πλήθος επισκεπτών φαίνεται να είχαν την τιμητική τους στην έρευνα από την οποία προέκυψε το αποτέλεσμα των 7000 καταλυμάτων χωρίς την απαιτούμενη άδεια του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού(ΕΟΤ). Όπως φαίνεται τα εν λόγω νησιά χαρακτηρίζονται από την αυξημένη επισκεψιμότητα απόρροια της οποίας αποτελεί η σημαντική ζήτηση για ενοικίαση πολυτελών κατοικιών από το διεθνές τζετ σετ.
Ο εξονυχιστικός έλεγχος που πραγματοποιήθηκε από τον ΣΔΟΕ δεν περιορίστηκε μόνο στα νησιά αλλά συνεχίστηκε μέσω διαδικτύου όπου από τις αναρτήσεις επιβεβαιώνονταν οι υποψίες της υπηρεσίας. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που κατέβαλλαν οι ιδιοκτήτες των κατοικιών να πείσουν ότι όσοι διέμεναν στις οικίες τους ήταν φιλικά πρόσωπα τα οποία φιλοξενούνταν οι “ευχαριστήριες” αναρτήσεις στο διαδίκτυο από τους εκάστοτε ενοικιαστές οι οποίοι αναφέρονταν με εγκωμιαστικά σχόλια για τις επιλογές τους, κατέρριπταν τους ισχυρισμούς. Όπως φαίνεται πέρα από την ενημέρωση από τοπικές υπηρεσίες η αναζήτηση στοιχείων από διαδικτυακούς τόπους ξένων τουριστικών πρακτόρων και μεσιτών που διαφημίζουν τις ενοικιαζόμενες πολυτελείς κατοικίες με σειρά φωτογραφιών “καρποφορεί”. Η πάταξη της παρανομίας και της φοροδιαφυγής είναι ζωτικής σημασίας για την κεντρική εξουσία δεδομένου ότι σημαντικά ποσά δεν φτάνουν στα ταμεία του κράτους.
Χρόνιο παράνομο κόλπο
Σημαντικό αποτελεί και το γεγονός ότι κλιμάκια του ΣΔΟΕ επισκέφθηκαν κάποιες από τις βίλες οι οποίες ήταν σε απομακρυσμένες περιοχές με «ασαφείς» διευθύνσεις ενώ στη συνέχεια επικοινώνησαν με τους ξένους ενοικιαστές τους, οι οποίοι επιβεβαίωσαν την οικονομική συναλλαγή και την υπερνοικίαση του πολυτελούς οικήματος, προσπαθώντας παράλληλα να μην εμπλακούν σε καταστάσεις φοροδιαφυγής μη θέλοντας να έχουν προβλήματα με τον νομό. Παρ όλα αυτά από τις επαφές της υπηρεσίας με τους ενοικιαστές κατάφεραν να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα στοιχεία προκειμένου να κυνηγήσουν νομικά τους ιδιοκτήτες οι οποίοι θησαυρίζουν εις βάρος του Δημοσίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παρανομίες αυτές δεν αποτελούν κάτι πρωτοφανές που απορρέει από την κρίση καθώς όπως έχουν αναφέρει χαρακτηριστά υπάλληλοι του ΣΔΟΕ “μόνιμη επωδός των Ελλήνων κατόχων των σπιτιών περί φιλικής σχέσης με τους διαμένοντες στα σπίτια με επίκληση του Ξένιου Διός”.
Αναλυτικότερα στοιχεία που είχαν συγκεντρωθεί από τους ενοικιαστές αλλά και από το σύστημα διαφήμισης των εν λόγω σπιτιών στο εξωτερικό ήταν καταλυτικά με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι παράνομες ενέργειες να δικαιολογούνται. Ούτε μπορεί κανείς να δικαιολογήσει τους τάχα απελπισμένους πλούσιους που ψάχνουν απεγνωσμένα ένα εισόδημα από τα πολυτελή σπίτια τους. Η παράνομη ενοικίαση πολυτελών οικιών γινόταν πριν την κρίσης και μάλιστα ήταν πολύ πιο εκτεταμένο. Πάντως άκρως θετικά αξιολογείται από τους πολίτες το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες των πολυτελών καταλυμάτων θα κληθούν να καταβάλουν μεγάλα ποσά ως φόρους, σχεδόν αντίστοιχα των παράνομων εσόδων τους.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Εξάρθρωση κυκλώματος διακίνησης και εμπορίας παραποιημένων προϊόντων
23 Ιαν. 2019 - 14:43 - Σε λειτουργία το νέο ψηφιακό εργαλείο για την διαχείριση του Κεφαλαίου Ναυτικής Εκπαίδευσης
24 Ιαν. 2025 - 19:01 - Βουλή: Στην Ειδική Γραμματεία του προέδρου οι υποψηφιότητες για νέο ΠτΔ
22 Ιαν. 2025 - 19:56 - Τα 3 μέτρα που ανακοίνωσε ο Γεωργιάδης για να περιοριστούν οι ουρές στα φαρμακεία
22 Ιαν. 2025 - 18:58 - Λογαριασμοί ρεύματος: Τι αυξήσεις αναμένονται στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις
22 Ιαν. 2025 - 17:31