Σχεδιασμοί φοροελαφρύνσεων
- Δευτέρα, 29 Σεπτεμβρίου, 2014 - 06:10
Οι φορολογικές ελαφρύνσεις είναι το κύριο θέμα που εξετάζει η κυβέρνηση, με την τρόικα, η οποία αναμένεται στη Αθήνα αύριο για την 5η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, να δηλώνει αμετακίνητη σε ανάλογες εφαρμογές.
Με πρώτιστο ζητούμενο την κατάθεση προτάσεων για ισοδύναμα μέτρα, οι ελεγκτές της τρόικας εμμένουν στην κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2015 ύψους 2 δις ευρώ, το οποίο δεν επιτρέπει την υλοποίηση των προαναγγελιών του πρωθυπουργού για μεταβολές στα τεκμήρια διαβίωσης, τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, την έκτακτη εισφορά και την φορολογία εισοδήματος.
Οι μειώσεις των φορολογικών συντελεστών που εξετάζει η κυβέρνηση συμπληρώνονται και από την αύξηση δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο, με τα παρουσιαζόμενα όμως οικονομικά κενά στα κρατικά ταμεία να είναι αμφίβολη η σύμφωνη γνώμη της τρόικας.
Το προσχέδιο του προϋπολογισμού, το οποίο θα εξεταστεί από την τρόικα, καθώς πρόκειται να κατατεθεί στις 6 Οκτωβρίου στη Βουλή, θα προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 2,3% ή 2,5% του ΑΕΠ, έναντι των προβλέψεων του μνημονίου για 3% του ΑΕΠ, με αποτέλεσμα να κριθεί κατά πόσον αυτό επιτρέπει την εφαρμογή των φοροελαφρύνσεων προς ανακούφιση των ελληνικών νοικοκυριών.
Άλλωστε οι σχετικές φορολογικές μειώσεις που εξετάζονται έρχονται να απαλύνουν την αυστηρότητα της τρόικας ως προς την άνευ χρονικών περιθωρίων υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών, στις οποίες πρέπει να προχωρήσει άμεσα η κυβέρνηση και οι οποίες σχετίζονται με τις μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό, ΦΠΑ, εργασιακά, ενιαίο μισθολόγιο, απολύσεις κ.λ.π.
Μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης
Μετά την μείωση 30% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, αναμένεται να υπάρξει σε ανάλογο ποσοστό μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης.
Στον προϋπολογισμό του 2015 η μείωση της έκτακτης εισφοράς θα είναι αρχικά της τάξης του 30%, ενώ εντός του επόμενου έτους συζητείται περεταίρω μείωση της κατά 20%, μέχρι την σταδιακή κατάργηση της το 2016.
Η μείωση της έκτακτης εισφοράς, η οποία θα διατηρηθεί και την επόμενη διετία, θα αποφέρει μικρό όφελος στις μηνιαίες αποδοχές των μισθωτών και συνταξιούχων, εκ των οποίων όσοι έχουν ετήσιες καθαρές αποδοχές λίγο πάνω από το όριο των 12.000 ευρώ, από την 1η Ιανουαρίου του 2015 θα τις δουν να αυξάνονται κατά 3 ευρώ, ενώ οι μισθωτοί των οποίων οι αποδοχές ανέρχονται σε 40.000 ευρώ ετησίως θα έχουν αύξηση 20 ευρώ.
Κατάθεση ισοδύναμων εισπρακτικών μέτρων πρέπει να υπάρξει από την πλευρά της κυβέρνησης ώστε να καλυφθεί η μείωση των 400 εκ. ευρώ που θα υποστεί ο προϋπολογισμός από την εφαρμογή της ελάφρυνσης.
Λοιπές ελαφρύνσεις
Όσον αφορά στην αύξηση του αριθμού των δόσεων για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο, θα εφαρμοστούν από την ερχόμενη εβδομάδα ρυθμίσεις στις οποίες θα προβαίνουν οι οφειλέτες, οι οποίες μπορεί να φτάνουν από 72 έως και τις 100 δόσεις, αναλόγως του ύψους των οφειλών, ενώ να υπάρξει 50% μείωση του επιτοκίου, δηλαδή από το8% στο 4% και παράλληλα σχεδιάζεται η διαγραφή από 50% ως και 90% των προσαυξήσεων.
Σχεδιάζεται παράλληλα η μείωση της φορολογίας σχετικά με τις δωρεές, από το 10% που ισχύει σήμερα σε 3%.
Επίσης μείωση των συντελεστών φόρου για τις γονικές παροχές στο 3%, θα υπάρξει διατήρηση του ΦΠΑ 13% στην εστίαση, ενώ θα μειωθούν σταδιακά και οι φορολογικοί συντελεστές σε μισθωτούς, συνταξιούχους και επιχειρήσεις.
Προωθείται η μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30%, αρχής γεννωμένης από τα αυτοκίνητα, έως την οριστική κατάργηση τους το 2016. Η μείωση εξετάζεται να ξεκινήσει από τις δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2014, που θα εξομαλύνει την φορολόγηση ειδικά των χαμηλόμισθων, καθώς αυτή υπολογιζόταν όχι βάσει των πραγματικών εισοδημάτων αλλά μέσω του υπολογισμού των τεκμηρίων διαβίωσης που αυθαίρετα έθετε το υπουργείο Οικονομικών.
Αντικειμενικές αξίες ακινήτων
Θα υπάρξει σταδιακή εφαρμογή μεσοσταθμιστικών μειώσεων 15% στις αντικειμενικές αξίες ακινήτων, που θα αποσυνδεθούν από το
«πόθεν έσχες», ενώ θα επιφέρουν μειώσεις σε φόρους για τα ακίνητα, μεταξύ των οποίων και ο ΕΝΦΙΑ.
Η μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων θα ξεκινήσει από το 2015, με ζητούμενο αυτές να πλησιάσουν την πολύ χαμηλότερη εμπορική αξία. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το τεκμήριο απόκτησης ακινήτου να μην σχετίζεται με την αντικειμενική του αξία αλλά με την εμπορική.
Η μείωση των αντικειμενικών αξιών θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου του 2015, έναντι του 2016 όπως είχε προγραμματιστεί και θα είναι 15% κατά μέσο όρο, με κάποιες περιοχές να φτάνει το 30% ή 40%.
Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τις ελαφρύνσεις σε 20 συνολικά φόρους που σχετίζονται με τα ακίνητα και συνυπολογίζονται στο ποσοστό των αντικειμενικών αξιών, με ζητούμενο την επανεκκίνηση της αγοράς ακινήτων, που κατά τη διάρκεια των χρόνων της οικονομικής ύφεσης έχει μείνει αδρανής.
Υπέρ αυτού πρόκειται να λειτουργήσει και η αποσύνδεση από τις αντικειμενικές αξίες του «πόθεν έσχες» για την αγορά κατοικίας, το οποίο θα αφορά πλέον στην πραγματική εμπορική αξία του ακινήτου.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Βασίλης Κικίλιας: Ανάσχεση τιμών, ακόμα και μειώσεις στα ακτοπλοϊκά από την 1η Μαΐου
24 Απρ. 2025 - 11:01 - Στα καλοκαιρινά τιμολόγια του ρεύματος και στο "τέρας" των ρευματοκλοπών στρέφεται η προσοχή της κυβέρνησης
24 Απρ. 2025 - 9:55 - Κικίλιας για συνάντηση με ΠΝΟ: "Θα συνεργαστούμε με εντιμότητα για τους ναυτικούς και τη ναυτιλιακή κοινότητα"
22 Απρ. 2025 - 18:27 - Β. Κικίλιας στη Ναυτεμπορική: Στόχος μας η συγκράτηση των τιμών στα εισιτήρια
22 Απρ. 2025 - 16:51 - Μητσοτάκης: Επιστροφή ενός ενοικίου σε όλους - Επίδομα 250 ευρώ σε συνταξιούχους
22 Απρ. 2025 - 14:11