Κυβερνητικοί κύκλοι αποκλείουν το ενδεχόμενο κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά

Παραμένει ως έχει

Διαβεβαιώσεις για διατήρηση της υπάρχουσας κατάστασης, όσον αφορά στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ που ισχύει στις νησιωτικές περιοχές της χώρας, δόθηκαν σήμερα από υψηλά ιστάμενα κυβερνητικά στελέχη, κατόπιν των έντονων αντιδράσεων που προκλήθηκαν από τη δημοσιοποίηση των απαιτήσεων κατάργησης του εκ μέρους της τρόικας.

Αποσοβήθηκε, τουλάχιστον προς το παρόν, ο φόβος ενδεχόμενης αποδοχής εκ μέρους της κυβέρνησης, της απαίτησης των δανειστών για κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ που ισχύει στα νησιά και την καθιέρωση ενός ενιαίου συντελεστή.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδας, υπήρξαν έντονες παρεμβάσεις προς κάθε αρμόδιο κυβερνητικό παράγοντα, προκειμένου να διαμορφωθεί μία θετική εξέλιξη όσον αφορά στη διατήρηση του συγκεκριμένου φορολογικού κεκτημένου των νησιών.

Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας κατέστησαν σαφές προς την εφημερίδα πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση ανατροπής του υπάρχοντος φορολογικού καθεστώτος στα νησιά, αποκλείοντας την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ.

Άλλωστε, όπως διέρρευσε και από το περιβάλλον του πρωθυπουργού, ο Αντώνης Σαμαράς δηλώνει κάθετα αντίθετος σε αυτό το ενδεχόμενο, καθώς μία τέτοια μεταβολή θα προκαλούσε αναστάτωση στην αγορά και θα επέφερε ανατιμήσεις σε καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες.

Η δέσμευση

Η απλοποίηση του συστήματος του ΦΠΑ αποτελεί μνημονιακή δέσμευση της χώρας, καθώς κρίνεται από τους πραγματογνώμονες της τρόικας πως αυτή θα λειτουργήσει θετικά προς την εισπραξιμότητα του και βάσει αυτού του σχεδιασμού η κυβέρνηση όφειλε να ετοιμάσει τον σχετικό σχεδιασμό υλοποίησης.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε και η ειδική μελέτη του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, που κατατέθηκε στον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών, Γιώργο Μαυραγάνη και η οποία περιλαμβάνει προτάσεις τόσο σχετικά με τις μεταβολές που πρέπει να επέλθουν σχετικά με τον ΦΠΑ, όσο και με την πλέον ασφαλή μετάβαση στα νέα δεδομένα, προκειμένου να μειωθούν στο ελάχιστο οι απώλειες της αγοράς, αλλά και να επιτευχθεί η αναμενόμενη αύξηση της εισπραξιμότητας του.

Σύμφωνα και με τον σχεδιασμό των τεχνοκρατών της τρόικας, κύριο ζητούμενο είναι η διαμόρφωση ενός ενιαίου συντελεστή, 19% ή 21%, ο οποίος ναι μεν θα βελτιώσει την κατάσταση της αγοράς στην ηπειρωτική χώρα, καθώς θα επέλθει μείωση από το 23% που ισχύει σήμερα, όμως παράλληλα θα επιβαρύνει προϊόντα και υπηρεσίες στις νησιωτικές περιοχές, καθώς θα επέλθει αύξηση από την απώλεια των κατά 30% μειωμένων συντελεστών που ισχύουν, βάσει της ρήτρας της νησιωτικότητας.

Πέραν αυτών η εξομοίωση των συντελεστών θα επιφέρει αυξήσεις και ότι μέχρι σήμερα υπόκειται σε φόρο 13%, όπως τα μη παρασκευασμένα είδη διατροφής, οι λογαριασμοί ρεύματος, ύδρευσης και φυσικού αερίου, η ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη κ.λ.π.

Όλα αυτά λίγο φαίνεται πως αφορούν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο, όπως αναφέρει και στην τελευταία του έκθεση την σχετική με την πορεία του ελληνικού προγράμματος, η αδυναμία του φορολογικού συστήματος της χώρας έγκειται στους διαφορετικούς φορολογικούς συντελεστές που ισχύουν.

Σε αυτό εστιάζουν οι δανειστές και τα χαμηλά έσοδα από τον ΦΠΑ, οπότε ζητούν την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών, όπου αυτοί ισχύουν.

Απομακρύνεται το ενδεχόμενο

Καθώς η καθιέρωση ενός ενιαίου συντελεστή για ολόκληρη τη χώρα, που απαιτεί η τρόικα, αποτελεί μνημονιακή δέσμευση, ο αποκλεισμός του εξορθολογισμού των συντελεστών, στην παρούσα χρονική περίοδο, ουσιαστικά σημαίνει το κέρδος μίας παράτασης, που μπορεί να απαλείψει αυτό το ενδεχόμενο, καθώς άμεσα φτάνει στη λήξη του το μνημόνιο.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ακόμα και με τις νέες δεσμεύσεις που θα δημιουργηθούν από τους επιτηρητές πλέον της χώρας, θα ελαφρύνουν κατά πολύ οι ισχυρές πιέσεις επιβολής μέτρων, απομακρύνοντας όλο και περισσότερο ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Άλλωστε η εφαρμογή στην πράξη της νησιωτικότητας, όπως αυτή ισχύει στο σύνολο των χωρών της Ε.Ε., εμπεριέχει και την διατήρηση των διαφοροποιημένων συντελεστών ΦΠΑ, έναντι των χερσαίων περιοχών, ως ισοδύναμη ανταπόδοση έναντι της επιβάρυνσης των μεταφορικών.

Αν και εκ μέρους πολλών κυβερνητικών στελεχών εκφράστηκε ανοιχτά η διαφοροποίηση ακόμα και ανά νησί των συντελεστών του ΦΠΑ, με χαρακτηριστικές τις δηλώσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Γεράσιμου Γιακουμάτου, πως δεν μπορεί η Μύκονος ή η Σαντορίνη να έχουν τον ίδιο συντελεστή με την Φολέγανδρο, όπου εκεί δικαιολογείται να είναι χαμηλότερος, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «Ναι μεν μερικά νησιά πρέπει να έχουν πολύ χαμηλό συντελεστή αλλά σε κάποια πρέπει να αυξηθεί», παρ’ όλα αυτά το μέτρο εξομοίωσης του φαίνεται πως απομακρύνεται από τον ορίζοντα.

Ετικέτες: