Στο προσκήνιο οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ με παρέμβαση της βουλευτού, Μίκας Ιατρίδη

Αδιαπραγμάτευτη νησιωτική ιδιαιτερότητα

- Καλεί τους νησιώτες κυβερνητικούς βουλευτές σε ξεκάθαρες τοποθετήσεις - Ν. Συρμαλένιος: “Είναι ο μόνος όρος νησιωτικότητας που εφαρμόζεται”

Απαράβατος όρος επιβίωσης των νησιωτικών κοινωνιών κρίνεται ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στα νησιά, ζήτημα το οποίο παραμένει στο προσκήνιο ως θέμα κοινοβουλευτικής συζήτησης, με τη βουλευτή Δωδεκανήσου, Μίκα Ιατρίδη να καλεί τους νησιώτες κυβερνητικούς βουλευτές να δηλώσουν με φόντο τα προαπαιτούμενα της τρόικας, με σαφήνεια τη θέση τους για το σοβαρό ζήτημα.

Η αναφορά της συγκεκριμένης βουλευτού, πραγματοποιήθηκε με αφορμή την τοποθέτησή της ως ομιλήτριας της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη ρύθμιση των χρεών των μικρών επιχειρήσεων και των επαγγελματιών με αφορμή την τροπολογία που κατατέθηκε από την κυβέρνηση.

Η “Κοινή Γνώμη” επικοινώνησε με τον βουλευτή Κυκλάδων του Σύριζα (αντιπολίτευση), Νίκο Συρμαλένιο, ο οποίος τοποθετήθηκε εκτενώς, ενώ αξίζει να υπενθυμίσουμε, πως σε προγενέστερη αναφορά της εφημερίδας πριν από λίγες ημέρες, κύκλοι του υπουργείου Εργασίας διαβεβαίωσαν πως δεν τίθεται θέμα κατάργησης του προνομιακού καθεστώτος των νησιών από την κυβέρνηση.

Σημειώνεται, πως οποιαδήποτε προσπάθεια επικοινωνίας με τον βουλευτή Κυκλάδων του Πασοκ, Παναγιώτη Ρήγα, απέβη άκαρπη.

Μ. Ιατρίδη: “Κατάργηση ίσον ενταφιασμός”

“Καλώ, λοιπόν, όλους τους νησιώτες κυβερνητικούς βουλευτές να ξεκαθαρίσουν από το βήμα της Βουλής αν σκοπεύουν να ψηφίσουν την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ” δήλωσε κατηγορηματικά η Μίκα Ιατρίδη, εξηγώντας πως η προώθηση ενός τέτοιου σεναρίου, θα επεφύλασσε ένα καταστροφικό παρόν και μέλλον για τις τοπικές κοινωνίας του νησιώτικου χώρου. “Μια τέτοια εξέλιξη θα ενταφιάσει, και με δική σας ευθύνη, με τη δική σας θετική ψήφο, τη νησιωτική Ελλάδα και οι “φίλοι” μας οι Τούρκοι δεν θα χρειάζονται καν τους κανόνες εμπλοκής. Θα έχουν μπροστά τους ελληνικά νησιά χωρίς Έλληνες κατοίκους” τόνισε χαρακτηριστικά κ. Ιατρίδη από το βήμα της Βουλής. Πρόσθεσε δε, πως, “ήδη, η τρόικα, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου έχει αποστείλει επιστολή με 19 προαπαιτούμενα, τα οποία αναιρούν όλον τον επικοινωνιακό σχεδιασμό της κυβέρνησης, για τις περίφημες ανάσες, την έξοδο από τα Μνημόνια και τα όμοια” ενώ ταυτόχρονα, “Καθιστούν ακόμα και τη σημερινή συζήτηση άνευ αντικειμένου, αφού η τρόικα μπορεί να επιβάλλει τις απόψεις της, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου ότι όλα αυτά είναι συνηθισμένη, δήθεν, ανταλλαγή εγγράφων”.

Μεταξύ των προαπαιτούμενων, όπως ανέφερε, “περιλαμβάνεται και η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά μας, την ακριτική νησιωτική Ελλάδα”.

Ν. Συρμαλένιος: Βοηθά την ανταγωνιστικότητα νησιωτικών επιχειρήσεων

Ο βουλευτής της αντιπολίτευσης, Νίκος Συρμαλένιος μέσω νέων δηλώσεών του, παρουσιάζεται για ακόμη μία φορά υπέρμαχος της προάσπισης του ειδικού καθεστώτος στα νησιά, λέγοντας αρχικά πως, “Δεν διαπραγματευόμαστε σε καμία περίπτωση την αύξηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ στο Νότιο Αιγαίο” διευκρινίζοντας ταυτόχρονα, πως, “γνωρίζουμε καλά ότι οι μειωμένοι συντελεστές είναι αποτέλεσμα πολιτικών που ουσιαστικά αναγνωρίζουν τη νησιωτική ιδιαιτερότητα. Αναγνωρίζουν δηλαδή, ότι το κόστος μεταφοράς πρώτων υλών και το κόστος παραγωγής των προϊόντων είναι πολύ πιο αυξημένο σε σχέση με την ηπειρωτική Ελλάδα”. Κατά συνέπεια, η ισχύς του μειωμένου συντελεστή έρχεται σαν όρος ώστε, “να αντισταθμιστεί το μειονέκτημα που έχει η νησιωτική Ελλάδα και να μπορεί η ανταγωνιστικότητα των προϊόντων και των επιχειρήσεων να βρίσκεται σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο”.

Χαρακτηριστικά μάλιστα, ο βουλευτής του Σύριζα, δήλωσε πως, “Είναι ο μόνος όρος νησιωτικότητας που εφαρμόζεται αν και υπάρχει σχετική κατοχύρωση στο Σύνταγμα και στις ευρωπαϊκές συνθήκες γενικώς για τη νησιωτικότητα”.

Η διαπραγμάτευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Στη συνέχεια, ο κ. Συρμαλένιος υπήρξε συγκεκριμένο στην απάντησή του αναφορικά και με το αν θα διατηρήσει την ίδια κατηγορηματική στάση, στην περίπτωση που στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές επιβεβαιωθούν τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων και το κόμμα του, βρίσκεται στην κυβέρνηση. Με φόντο τις μνημονιακές δεσμεύσεις, ο βουλευτής Κυκλάδων κληθείς να απαντήσει, κατέστησε σαφές πως, “Έχουμε θέσει σε αμφισβήτηση και όχι μόνον, στο πρόγραμμά μας, όλους τους μνημονιακούς νόμους. Διευκρινίζω μάλιστα τη θέση μας καθώς προκαλείται σκοπίμως μία σύγχυση. Λένε, ότι μία νέα Βουλή με κοινοβουλευτική πλειοψηφία τον Σύριζα, που θα είναι στην κυβέρνηση, μπορεί να καταργήσει όλους τους εφαρμοστικούς νόμους των μνημονίων. Όμως, οι εφαρμοστικοί νόμοι είναι αποτέλεσμα των δανειακών συμβάσεων, οι οποίες προφανώς μπαίνουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο διαπραγμάτευσης και όχι μέσα από το Κοινοβούλιο”. Στο πλαίσιο της εν λόγω διαπραγμάτευσης, ο Νίκος Συρμαλένιος, συμπληρώνει πως, “είναι σαφές πως διεκδικούμε διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και αποπληρωμή του υπολοίπου με ρήτρα ανάπτυξης. Αυτή είναι η θέση του Σύριζα και αυτήν θα διαπραγματευθούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο εάν και εφόσον ο ελληνικός λαός μας αναθέσει την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας”.

“Δεν εκλείπει η ανησυχία όσο υπάρχει η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου”

Δεδομένης της επαναφοράς στο προσκήνιο του σοβαρού θέματος από την Μίκα Ιατρίδη, ο κ. ίδιος διευκρίνισε τέλος, πως, “κατά τη γνώμη μου ο λόγος ανησυχίας για τον μειωμένο συντελεστή του ΦΠΑ δεν θα εκλείψει όσο παραμένει η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου. Διότι παρά το γεγονός πως είναι σε καθεστώς πίεσης η κυβέρνηση και θέλει να μετατοπίσει χρονικά και να καθυστερήσει νέες μνημονιακές υποχρεώσεις, τα προαπαιτούμενα τα ζητά η τρόικα με σθεναρό τρόπο και άρα, υπάρχει πιθανότητα να οδηγηθούμε στην κατάργηση των ειδικών καθεστώτων που ισχύουν και ένα από αυτά είναι ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στο Αιγαίο”.

Ετικέτες: