Διατάξεις ενόψει βουλευτικών εκλογών 2015
- Παρασκευή, 16 Ιανουαρίου, 2015 - 06:09
Σε κλοιό ανακατατάξεων και ρυθμιστικών μέτρων βρίσκεται η ελληνική κοινωνία, εν όψει των βουλευτικών εκλογών που θα πραγματοποιηθούν στης 25 Ιανουαρίου 2015. Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, ορίζεται η κατανομή της εκλογικής χρηματοδότησης στα δικαιούχα πολιτικά, γνωστοποιώντας ταυτόχρονα την αναστολή της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής. Την ίδια στιγμή, ορίζονται και οι προϋποθέσεις αποχής από τις επικείμενες εκλογές.
Η μια υπουργική απόφαση διαδέχεται την άλλη, όπως επιτάσσει η ανάγκη για την διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών, που πραγματοποιούνται με χαρακτήρα «κατ’ επείγοντος», πριν ακόμη ολοκληρωθεί η τετραετίς θητεία της κυβερνήσεως της ΝΔ. Πολυδάπανες ωστόσο μοιάζουν οι εκλογές στην χώρα, καθώς οι έρευνες για τα ποσά που κατανέμονται ώστε να καλυφθούν τα απαραίτητα έξοδα των εκλογών είναι ιδιαίτερα υψηλά. «Περιορίστε τα έξοδα» ήταν η απάντηση του Υπουργείο Οικονομικών, έναντι της απαίτησης του Υπουργείου Εσωτερικών για την καταβολή 50 εκατομμύρια ευρώ για τη διενέργεια των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου. Οι διαπραγματεύσεις οδήγησαν στην μείωση του αιτούμενου ποσού, που αγγίζει τα 45 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο το εν λόγω κονδύλι που εγκρίθηκε, δύναται να αυξηθεί καθώς θα συμπεριληφθούν και οι αμοιβές των ένστολων. Τα εκλογικά έξοδα, ενισχύονται και από 5,5 εκατ. ευρώ, τα οποία καταβάλλονται ώστε να καλύψουν τις αμοιβές των υπαλλήλων που θα εμπλέκονται στην εκλογική διαδικασία αλλά και οι προμήθειες υλικών και υπηρεσιών. Εν τούτοις, στις δαπάνες των εκλογών προστίθενται πλέον και τα δικαιούχα ποσά των πολιτικών κομμάτων, από τα οποία εξαιρείται το κόμμα της Χρυσής Αυγής.
Κατανομή των εκλογικών ποσών
Λαμβάνοντας υπόψη τις υπουργικές διατάξεις αναφορικά με τις κυρώσεις του Κρατικού Προϋπολογισμού, τις αρχές δημοσιονομικής διαχείρισης και εποπτείας, αλλά και την απόφαση σχετικά με τον καθορισμό ποσού της εκλογικής χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου 2012, το Υπουργείο Εσωτερικών, ενέκρινε την κατανομή του ποσοστού 50% + 10% της εκλογικής χρηματοδότησης στα δικαιούχα πολιτικά κόμματα. Από την εν λόγω διαδικασία ωστόσο, η χρηματοδότηση της Χρυσής Αυγής αναστέλλεται με βάση το Ν.3023/2002, σύμφωνα με την απόφαση του κ. Θεοχαρίδη. Αναλυτικότερα, όπως πρεσβεύει η διάταξη του αρμόδιου Υπουργείου, το 50% του κατανεμητέου ποσού των τεσσάρων εκατομμυρίων τριάντα έξι χιλιάδων ευρώ ,το οποίο ανέρχεται σε δύο εκατομμύρια δέκα οκτώ χιλιάδες ευρώ, θα κατανεμηθεί στα πολιτικά κόμματα που έχουν εκλέξει βουλευτές στις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012, δηλαδή στην ΝΔ, στο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑ.ΣΟ.Κ, στους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ , στην ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, στην ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ και στο ΚΚΕ. Σύμφωνα με την απόφαση: η ΝΔ λαμβάνει συνολικά 747.214,52 ευρώ, ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 706.463,94 ευρώ, το ΠΑΣΟΚ 263.632,28, η Χρυσή Αυγή 194.296,18 ( η συγκεκριμένη χρηματοδότηση αναστέλλεται), η ΔΗΜΑΡ 134.239,08 ευρώ και το ΚΚΕ 126.425,33 ευρώ.
Το 50% του ποσού της κομματικής χρηματοδότησης στην εκλογική περίοδο 2015 μοιράζεται με βάση την εκλογική τους δύναμη τα κόμματα του ελληνικού Κοινοβουλίου ενώ το 10% του κατανεμητέου ποσού, που ανέρχεται σε τετρακόσιες τρείς χιλιάδες εξακόσια ευρώ, λαμβάνουν τα κόμματα που έχουν εκλεγεί στο Ευρωκοινοβούλιο στις εκλογές της 25ης Μαΐου 2014. Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 129.352,13, η ΝΔ θα λάβει 110.659,26 ευρώ, η ΧΑ 45.740,91, η Ελιά (ΠΑ.ΣΟ.Κ.) θα λάβει το ποσό των 39.060,36 ευρώ, το ΠΟΤΑΜΙ 32.172,38, το ΚΚΕ 29.761,03 και στους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ θα καταβληθεί το ποσό των 16.853,93. Ωστόσο, σύμφωνα με τους όρους της διάταξης της παρ. 2 του άρθρου 7Α του ν. 3023/2002, το δικαιούχο κόμμα της ΧΑ, στερείτο το εκλογικό χρηματοδοτούμενο ποσό των εκατόν ενενήντα τεσσάρων χιλιάδων διακοσίων ενενήντα έξι χιλιάδων ευρώ και δέκα επτά λεπτών. Η γενικότερη εικόνα, προσδιορίζει 18 κόμματα, τέσσερις συνασπισμούς που θα συμμετέχουν στις εκλογές του 2015, την ίδια στιγμή που “κόπηκαν” από τον Άρειο Πάγο τρία κόμματα (Κόμμα Φιλελευθέρων, Εθνική Ελπίδα και Ελληνικό Κίνημα 'Αμεσης Δημοκρατίας) όπως και ένας ανεξάρτητος υποψήφιος συνδυασμός («Αξιοπρέπεια»).
Απέχοντας από τις εκλογές
Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος φέρει χαρακτήρα υποχρεωτικό για όλους τους ψηφοφόρους της χώρας. Το συγκεκριμένο, ορίζεται και στην εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών για όλους τους ψηφοφόρους της χώρας, σημειώνοντας ωστόσο ορισμένες εξαιρέσεις. Ακόμα και αν η πολιτεία δεν έχει προβεί ποτέ στην επιβολή κυρώσεων, θεωρείτο απαραίτητο να γνωρίζει κανείς το δικαίωμα της αποχής στην ψήφο. Η υποχρεωτική φυσική παρουσία των ψηφοφόρων, καθιστά αδιαμφισβήτητο το δικαίωμα ψηφοφορίας στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, για την ανάδειξη των βουλευτών του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Εν τούτοις, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση του αρμόδιου Υπουργείου, ορισμένες κατηγορίες εκλογέων αποτελούν την εξαίρεση της αναγκαίας εκλογικής διαδικασίας. Συγκεκριμένα, η αποχή από τις κάλπες προβλέπεται για αυτούς που έχουν υπερβεί το εβδομηκοστό έτος της ηλικίας τους, για όσους θα βρίσκονται κατά την ημέρα της ψηφοφορίας στο εξωτερικό και επίσης για τους εκλογείς που έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, αλλά δεν κατέστη δυνατή η σύσταση ειδικού εκλογικού τμήματος ετεροδημοτών , λόγω μη συμπληρώσεως, σε όλη την εφετειακή περιφέρεια, του αριθμού των σαράντα (40), τουλάχιστον, ετεροδημοτών εκλογέων της ίδιας εκλογικής περιφέρειας.
Επιπρόσθετα, οι εκλογείς που αδυνατούν να παρευρεθούν στο τόπο όπου δύναται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα οφείλουν να παρουσιάσουν δικαιολογητικό αίτιο, όπως για παράδειγμα, στην περίπτωση των δημοσίων υπαλλήλων. Αναλυτικότερα, οι υπάλληλοι του δημοσίου, για τους οποίους, σοβαρές υπηρεσιακές ανάγκες δεν θα επιτρέψουν να απουσιάζουν από την Υπηρεσία τους, για να μεταβούν να ψηφίσουν στον τόπο, στους εκλογικούς καταλόγους, του οποίου είναι εγγεγραμμένοι όπως και οι υπάλληλοι νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, νοσηλευτικών ιδρυμάτων, οργανισμών και επιχειρήσεων κοινής ωφελείας κ.λπ., στους οποίους, επίσης, λόγω σοβαρών υπηρεσιακών αναγκών, δεν είναι δυνατή η χορήγηση άδειας μετάβασης στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος. Τέλος, σημαντικός λόγος αποχής από την εκλογική διαδικασία, θεωρείτο και οι λόγοι υγείας, εξαιτίας των οποίων οι εκλογείς δεν θα μπορούν να μεταβούν στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Χρήστος Στυλιανίδης: Πρωτοβουλίες για στήριξη των παραδοσιακών σκαφών και τη συνέχιση της λειτουργίας των καρνάγιων
13 Φεβ. 2025 - 10:09 - 17η Πανελλήνια Σύνοδος των ΦοΔΣΑ
12 Φεβ. 2025 - 13:17 - Νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Κωνσταντίνος Τασούλας
12 Φεβ. 2025 - 11:15 - Νίκη Κεραμέως: Επεξεργαζόμαστε μείωση ασφαλιστικών εισφορών στις υπερωρίες, υπερεργασία, νυχτερινά και αργίες
11 Φεβ. 2025 - 18:48 - Στο 10ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
11 Φεβ. 2025 - 12:39