Με νέα κυβέρνηση
- Τετάρτη, 28 Ιανουαρίου, 2015 - 06:10
Με ονοματεπώνυμο πλέον η διακυβέρνηση της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την ορκωμοσία των προσώπων που απαρτίζουν την νέα κυβέρνηση, την πρώτη αριστερή κυβέρνηση στην ιστορία της Ελλάδας.
Με την ταχύτητα με την οποία κινήθηκαν οι διαδικασίες συγκρότησης του νέου κυβερνητικού σχήματος, ο Αλέξης Τσίπρας φάνηκε καλά προετοιμασμένος τόσο ως προς τις αλλαγές στην σύνθεση των υπουργείων, όσο και προς τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τις αντίστοιχες θέσεις.
Με πολιτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, πολλούς πανεπιστημιακούς και εξωκοινοβουλευτικούς να μετέχουν στην νέα κυβέρνηση, στην οποία εκπροσωπούνται και οι ΑΝΕΛ, όπως και ένα στέλεχος των Οικολόγων και ένα στέλεχος της ΔΗΜΑΡ, επιχειρήθηκε ένας συγκερασμός πολιτικών απόψεων, αλλά και διαφορετικής δυναμικής.
Στην κυβέρνηση των 40 μελών, 13 άτομα υπουργοποιούνται, 20 αναλαμβάνουν ως αναπληρωτές υπουργοί και 6 υφυπουργοί, ενώ στη σύνθεση της συμπεριλαμβάνονται και 6 γυναίκες.
Εκ μέρους των ΑΝΕΛ, πέραν του υπουργού πλέον Πάνου Καμμένου, μετέχουν στην κυβέρνηση ακόμα τέσσερα στελέχη, 2 άνδρες (Τέρενς Κουίκ και Παναγιώτης Σγουρίδης) και 2 γυναίκες (Έλενα Κουντουρά και Μαρία Κόλλια Τσαρουχά).
Από την ΔΗΜΑΡ μετέχει στην κυβέρνηση ο Γιάννης Πανούσης και από τους Οικολόγους ο εξωκοινοβουλευτικός Γιάννης Τσιρώνης.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η σύμπτυξη πολλών υπουργείων σε 4 υπερυπουργεία, κίνηση που σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως από τα πολιτικά κόμματα, με τον νέο πρωθυπουργό να αποδεικνύει πως με την όσο το δυνατόν μικρότερη κατανομή υπουργικών χαρτοφυλακίων, δεν επεδίωξε να «ξεπληρώσει» πολιτικές υποχρεώσεις.
Τις πιο καίριες κυβερνητικές θέσεις αναλαμβάνουν ο Γιάννης Δραγασάκης ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο Γιάνης Βαρουφάκης, που χρίσθηκε ως ο νέος τσάρος της οικονομίας και ο Πάνος Καμμένος, που ανέλαβε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Ο στενότερος δε, επί χρόνια, συνεργάτης του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Παππάς, ο οποίος και ανέλαβε να ανακοινώσει την σύνθεση της νέας κυβέρνησης, ορίσθηκε υπουργός Επικρατείας.
Πέραν της κοινής ζωής πλέον θα μοιράζονται και την υπουργική εμπειρία, καθώς για πρώτη φορά ένα ζευγάρι μετέχει στο υπουργικό σχήμα, με τον Θοδωρή Δρίτσα, που ορίσθηκε αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και την επί σειρά ετών σύντροφο του, Τασία Χριστοδουλοπούλου, που ορίστηκε αναπληρωτής υπουργός για τη μεταναστευτική πολιτική.
Να σημειωθεί ότι το πλέον πολυσυζητημένο πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία θεωρείτο σίγουρη για υπουργοποίηση, τελικά θα προταθεί για πρόεδρος της Βουλής και ίσως τελικά αποδειχθεί η πλέον κατάλληλη για αυτή τη θέση.
Τα νέα υπερυπουργεία
Στα 4 υπερυπουργεία που δημιουργήθηκαν, πέρασαν οι αρμοδιότητες επιμέρους υπουργείων τα οποία πλέον δεν θα υφίστανται ως αυτόνομα αλλά θα διοικούνται με την ανάλογη αυτονομία από τους υπεύθυνους αναπληρωτές υπουργούς.
Τα νέα αυτά υπουργεία είναι α) το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, στο οποίο υπάγονται τα πρώην υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Προστασίας του Πολίτη και Μακεδονίας – Θράκης, με επιπλέον ένα χαρτοφυλάκιο αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής
β) το υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, στο οποίο υπάγονται τα πρώην υπουργεία Ναυτιλίας, Τουρισμού και Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων
γ) το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο οποίο υπάγονται τα πρώην υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και το ΥΠΕΚΑ και τέλος
δ) το υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων στο οποίο υπάγονται τα υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού, όπως και οι τομείς Αθλητισμού και Έρευνας – Καινοτομίας.
Η νέα κυβέρνηση
Πρωθυπουργός: Αλέξης Τσίπρας
Αντιπρόεδρος: Γιάννης Δραγασάκης, με ευθύνη για τα οικονομικά
Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού:
Υπουργός: Γιώργος Σταθάκης (καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας)
Αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας: Θοδωρής Δρίτσας
Αναπληρωτής υπουργός Τουρισμού: Έλενα Κουντουρά (από τους ΑΝΕΛ)
Αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων: Χρήστος Σπίρτζης
Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
Υπουργός Εσωτερικών: Νίκος Βούτσης
Αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη: Γιάννης Πανούσης (μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, καθηγητής Εγκληματολογίας στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε. του Πανεπιστημίου Αθηνών)
Αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης: Γιώργος Κατρούγκαλος (συνταγματολόγος, καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης)
Αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης: Τασία Χριστοδουλοπούλου
Αναπληρωτής υπουργός (υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης): Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά (από τους ΑΝΕΛ)
Υπουργείο Οικονομικών
Υπουργός: Γιάννης Βαρουφάκης (καθηγητής οικονομικής θεωρίας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών)
Αναπληρωτής υπουργός: Νάντια Βαλαβάνη (υπεύθυνη εξωτερικής πολιτικής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ)
Αναπληρωτής υπουργός (για τα έσοδα): Δημήτρης Μάρδας (καθηγητής Οικονομικών)
Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Υπουργός: Παναγιώτης Λαφαζάνης
Αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας: Γιάννης Τσιρώνης (από τους Οικολόγους)
Αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Βαγγέλης Αποστόλου
Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: Παναγιώτης Σγουρίδης (από τους ΑΝΕΛ)
Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων
Υπουργός: Αριστείδης Μπαλτάς (καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ)
Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας: Τάσος Κουράκης (αναπληρωτής Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ.)
Αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού: Νίκος Ξυδάκης (δημοσιογράφος)
Αναπληρωτής Υπουργός έρευνας και καινοτομίας: Κώστας Φωτάκης
Υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής
Υπουργείο Εργασίας
Υπουργός: Πάνος Σκουρλέτης
Αναπληρωτής υπουργός: Θεανώ Φωτίου
Αναπληρωτής υπουργός: Ράνια Αντωνοπούλου (βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και καθηγήτρια στο Bard College, διευθύντρια του τμήματος έρευνας για την ισότητα των φύλων του Levy Economics Institute ΝΥ και ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Εργασίας)
Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων
Υπουργός: Παναγιώτης Κουρουμπλής
Αναπληρωτής υπουργός: Ανδρέας Ξανθός (τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ)
Αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης: Δημήτρης Στρατούλης
Υπουργείο Εξωτερικών
Υπουργός: Νίκος Κοτζιάς (τ. συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου, καθηγητής Πολιτικών Θεωριών των Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά)
Αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων: Νίκος Χουντής (πρώην ευρωβουλευτής)
Αναπληρωτής υπουργός διεθνών σχέσεων: Ευκλείδης Τσακαλώτος (καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών)
Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
Υπουργός: Πάνος Καμμένος (ΑΝΕΛ)
Αναπληρωτής υπουργός: Κώστας Ήσυχος
Υφυπουργός: Νίκος Τόσκας (απόστρατος στρατηγός από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ)
Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Υπουργός: Νίκος Παρασκευόπουλος (καθηγητής ποινικού δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης)
Υπουργείο Επικρατείας
Υπουργός Επικρατείας για την καταπολέμηση της Διαφθοράς: Παναγιώτης Νικολούδης (δικαστικός, πρώην επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος)
Υπουργός Επικρατείας για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου: Αλέκος Φλαμπουράρης
Υφυπουργός: Τέρενς Κουίκ (από τους ΑΝΕΛ)
Υπουργός Επικρατείας: Νίκος Παππάς (διευθυντής του πολιτικού γραφείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού)
Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος:
Γαβριήλ Σακελλαρίδης
Οι αντιδράσεις των κομμάτων
Ποικίλες οι πρώτες αντιδράσεις που εκφράστηκαν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το νέο κυβερνητικό σχήμα, οι οποίες εκφράστηκαν είτε με ειρωνικό είτε με επικριτικό ή ακόμα και με σαρκαστικό ύφος, όλες όμως με έντονη την διάθεση πολιτικής αντιπαλότητας.
Ν.Δ.
Ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραγκούνης, στη δήλωση του για το νέο κυβερνητικό σχήμα, παρουσίασε την αντιπολιτευτική και συνάμα ειρωνική οπτική του κόμματος του, λέγοντας «Χαιρετίζουμε το ολιγομελές κυβερνητικό σχήμα του κ. Τσίπρα, των 40 υπουργών».
Συγκεκριμένα αναφέρει; «Εκφράζουμε τη βαθιά μας ανησυχία για τη συμμετοχή προσώπων σε τομείς ευθύνης τα οποία έχουν εκφράσει επικίνδυνες θέσεις, όπως πχ. για την ανάπτυξη, για τις αποκρατικοποιήσεις, για την ακύρωση επενδύσεων, για την επαναφορά του ασύλου παρανομίας στα πανεπιστήμια ακόμα και για τα ανοιχτά σύνορα για κάθε παράνομο μετανάστη».
Εξέφρασε την αντίθεση της ΝΔ για την κατάργηση των δύο πιο σημαντικών για την ανάπτυξη Υπουργείων, των Υπουργείων Ναυτιλίας και Τουρισμού, που προσέφεραν τη μεγαλύτερη συνεισφορά στο ΑΕΠ της χώρας κατά τα τελευταία δυόμισι χρόνια, ενώ κρίνει η ΝΔ ως αδιανόητη την υποβάθμιση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Για δε την προτεινόμενη επιλογή για τη θέση του προέδρου της Βουλής, σημειώνει ότι θα έπρεπε να σηματοδοτεί συναινέσεις και συνθέσεις ανάμεσα σε όλες τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες, όμως «προφανώς δεν διαθέτει τα χαρακτηριστικά αυτά».
Η δήλωση καταλήγει πως «Η Νέα Δημοκρατία είναι παρούσα για να κρίνει, να αξιολογεί, αλλά και να αποτρέπει πολιτικές ζημιογόνες για τα εθνικά συμφέροντα και τους Έλληνες πολίτες, ιδιαίτερα στις κρίσιμες ώρες που έρχονται».
Το Ποτάμι
Επιθετικός και ο σχολιασμός της νέας κυβέρνησης από το Ποτάμι, που κάνει λόγο για κακό κυβερνητικό σχήμα «με πρώην υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας και γνωστούς ανεπαρκείς κομματικούς υπαλλήλους».
Στην ανακοίνωση του αναφέρεται: «Οι χωρίς αρχές συμμαχία του κ. Τσίπρα με τον κ. Καμμένο ανέδειξε, όπως αναμενόταν, ένα κακό κυβερνητικό σχήμα. Οι καλές εξαιρέσεις είναι ελάχιστες. Ο κανόνας είναι ότι τα υπουργεία μοιράστηκαν με τη γνωστή παλαιοκομματική συνταγή. Από πρώην υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας μέχρι γνωστούς ανεπαρκείς κομματικούς υπαλλήλους».
Δεν μένει στο απυρόβλητο και η επιλογή της Ζωής Κωνσταντοπούλου για την προεδρία της Βουλής, για την οποία σημειώνεται ότι «έκπληξη προκαλεί και το πρόσωπο που προτείνεται για την Προεδρία της Βουλής. Αντί να επιλεγεί ένα πρόσωπο που μπορεί να συνθέσει, επιλέχθηκε η μόνιμη πρωταγωνίστρια των κοινοβουλευτικών καυγάδων».
Καταλήγει δε ότι «Θα περίμενε κανείς από ένα κόμμα που ήταν 2,5 χρόνια στην αξιωματική αντιπολίτευση και ζητούσε επιιτακτικά εδώ και τώρα εκλογές, να είχε προετοιμαστεί καλύτερα για αυτή την ιστορική του ευκαιρία».
ΠΑΣΟΚ
Με σαρκασμό υποδέχεται την νέα κυβερνητική σύνθεση το ΠΑΣΟΚ, αναφέροντας «Ορισμένες θεσμικές επιλογές του κ. Τσίπρα δείχνουν αίσθηση του χιούμορ», ενώ συμπληρώνει πως υπάρχει έλλειψη πολιτικής συνοχής και καθαρότητας.
Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση του κόμματος αναφέρεται πως «Η νέα κυβέρνηση θα κριθεί από τις πράξεις της και όχι από τη σύνθεσή της. Εξ αντικειμένου και όχι εξ υποκειμένου. Όμως τα πρόσωπα είναι οιωνοί. Οιωνοί ετερόκλητοι και αντιφατικοί, χωρίς πολιτική συνοχή και καθαρότητα. Ας ευχηθούμε το καλύτερο για τη χώρα. Σημειώνουμε επίσης με ενδιαφέρον ότι ορισμένες θεσμικές επιλογές του κ. Τσίπρα δείχνουν αίσθηση του χιούμορ».
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- ΣΥΡΙΖΑ: Πιάνει δουλειά ο ενωτικός Φάμελλος
25 Νοε. 2024 - 8:17 - Ανεξαρτητοποιήθηκαν Τζάκρη και Πούλου από τον ΣΥΡΙΖΑ
21 Νοε. 2024 - 11:17 - ΣΥΡΙΖΑ: Πώς θα ψηφίσουν τα μέλη και οι φίλοι για νέο πρόεδρο
18 Νοε. 2024 - 17:08 - Εσωκομματικές εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Στην τελική ευθεία οι υποψήφιοι πρόεδροι για το ντιμπέιτ την Τετάρτη
17 Νοε. 2024 - 13:40 - ΣΥΡΙΖΑ: Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου στις εκλογές για τον νέο πρόεδρο
14 Νοε. 2024 - 19:59