Φορολογικές μεταβολές στοχοποιούν την πολυτελή διαβίωση

Φορολογικές αλλαγές με απώτερο στόχο την επίτευξη των προϋπολογισμένων εσόδων, καθώς ζητούμενο της κυβέρνησης είναι να μην υπάρξει απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους, γεγονός που υπαγορεύει αυξήσεις στη φορολόγηση σε συγκεκριμένες κατηγορίες και προϊόντα, ενώ σε εκατομμύρια πολίτες δίνεται η δυνατότητα να απαλλαχθούν από τα τεκμήρια διαβίωσης.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προετοιμάζεται για τις αλλαγές που πρόκειται να επέλθουν τόσο σε φόρους προϊόντων όσο και στις κλίμακες υπολογισμού της φορολογίας, αλλά και την μετατροπή πάγιων φόρων επικεντρώνοντας σε κάθε περίπτωση στις κατηγορίες μεγάλου πλούτου, υλοποιώντας τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες. Στο στόχαστρο η πολυτελής διαβίωση, τα μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητα και οι πανάκριβες ακίνητες ιδιοκτησίες, που θα κληθούν να πληρώσουν την αυξημένη φορολογία, ενώ παράλληλα η πλειοψηφία των φορολογούμενων μπορεί να μην επιβαρυνθεί μα τεκμήρια διαβίωσης κάνοντας χρήση εισοδημάτων ακόμα και 40ετίας.

Φορολόγηση μεγάλου πλούτου

Τα μέτρα που ετοιμάζει του υπουργείο Οικονομικών να επιβάλλει αφορούν στην αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης, όσων διαθέτουν μεγάλου κυβισμού, άνω των 2.000 κ.ε. αυτοκίνητα, αεροσκάφη, σκάφη αναψυχής και πισίνες. Σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στο νέο έντυπο του Ε1 για τα τεκμήρια διαβίωσης και τις δαπάνες απόκτησης αγαθών, θα καταγράφονται αναλυτικά ώστε να γίνεται σύγκριση αυτού του αθροίσματος με εισόδημα που θα δηλώνεται. Παράλληλα ο νέος φόρος ακινήτων, στον οποίο θα συμπεριληφθούν όλοι οι φόροι που αφορούν στα ακίνητα όπως και ο ΕΝΦΙΑ, αναμένεται να παρουσιάσει αλματώδη αύξηση για όσους κατέχουν ακίνητα υψηλής αντικειμενικής αξίας. Συζητείται να αυξηθεί από το 13% στο 23% ο συντελεστής ΦΠΑ για συγκεκριμένα προϊόντα, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις. Υπέρ της αύξησης των φορολογικών εσόδων στοχεύει και η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης, με παράλληλη επαναφορά του μειωμένου Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης. Όσον αφορά στον φόρο μισθωτών και αγροτών αναμένεται να μεταβληθεί, ειδικά σε όσους αμείβονται με “μπλοκάκι” που πλέον θα φορολογούνται με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ, όπως ισχύει για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, χάνοντας ουσιαστικά το έμμεσο αφορολόγητο όριο των 9.550 ευρώ, ενώ ανάλογη απώλεια αυτού του ορίου αναμένει και τους αγρότες, των οποίων τα εισοδήματα αναμένεται να φορολογηθούν με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ.

Παλαιά εισοδήματα γλιτώνουν από τα τεκμήρια

Με εγκύκλιο της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, Αικ. Σαββαϊδου, δίνεται η δυνατότητα σε εκατομμύρια φορολογούμενους να δηλώσουν εισοδήματα του παρελθόντος, ακόμα και 40 ετών, ώστε να καλυφθούν τα τεκμήρια, για όσους δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να αντεπεξέλθουν λόγω μείωσης ή ακόμα και απώλειας των εισοδημάτων τους. Με την εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι η κάλυψη της πρόσθετης διαφοράς φορολογητέου εισοδήματος, η οποία προκύπτει λόγω του ότι τα τεκμήρια προσδιορίζουν ετήσιο εισόδημα μεγαλύτερο του δηλωθέντος, μπορεί να γίνει με επίκληση ανάλωσης κεφαλαίου οσωνδήποτε προηγούμενων ετών κι όχι μόνο των ετών για τα οποία δεν έχει επέλθει παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου (και για τα οποία οι φορολογικές αρχές έχουν στοιχεία στα αρχεία τους).
Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο:
- Τα ποσά εισοδημάτων και εσόδων που επικαλείται ο φορολογούμενος, εφόσον αφορούν έτη για τα οποία έχει συμπληρωθεί ο χρόνος παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου να διενεργήσει έλεγχο μπορούν να αποδειχθούν από τα εκκαθαριστικά σημειώματα που εκδόθηκαν για τα έτη εκείνα. Εφόσον δηλαδή τα ποσά εισοδημάτων και εσόδων που επικαλείται ο φορολογούμενος αναγράφονται στα εκκαθαριστικά σημειώματα φορολογίας εισοδήματος των συγκεκριμένων ετών οι φορολογικές αρχές οφείλουν να κάνουν δεκτά τα σημειώματα αυτά ως στοιχεία αποδεικτικά των ισχυρισμών του.
- Τα δεδομένα των φορολογικών δηλώσεων παρελθόντων ετών τα οποία δεν αναγράφονται στα αντίστοιχα εκκαθαριστικά σημειώματα θα λαμβάνονται υπ' όψη από τις φορολογικές αρχές μόνο εφόσον επαληθεύονται μετά από έλεγχο και διασταύρωση.
Αξίζει να διευκρινιστεί ότι τα παραπάνω ισχύουν φέτος προκειμένου να εφαρμοστεί η μέθοδος της κάλυψης των τεκμηρίων με κεφάλαια που αποκτήθηκαν τα έτη προ του 2014, δεν ξοδεύτηκαν μέχρι τις 31-12-2013 και αναλώθηκαν εντός του 2014. Πρόκειται για τη μέθοδο κάλυψης τεκμηρίων μέσω «ανάλωσης κεφαλαίου παρελθόντων ετών»! Με την «ανάλωση κεφαλαίου», οι φορολογούμενοι μπορούν να ανατρέξουν στις φορολογικές δηλώσεις προηγούμενων συνεχόμενων ετών (όσων ετών θέλουν) και να προβούν στις ακόλουθες ενέργειες:
- Να αθροίσουν τα ποσά των πάσης φύσεως εισοδημάτων (από μισθούς, συντάξεις, ενοίκια, επιχειρήσεις, τόκους καταθέσεων, μερίσματα, υπεραξίες από πώληση μετοχών κ.λπ.) και τα ποσά των εσόδων από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, τα οποία έχουν αναγράψει στις δηλώσεις των παρελθόντων ετών.
- Από το άθροισμα εισοδημάτων και εσόδων όλων των προηγούμενων ετών, το οποίο θα προκύψει, να αφαιρέσουν τα ποσά που ελήφθησαν υπόψη στις ίδιες φορολογικές δηλώσεις ως τεκμήρια διαβίωσης (για κατοικίες, ΙΧ αυτοκίνητα, πισίνες, σκάφη, υπηρετικό προσωπικό κ.λπ.) καθώς και τα ποσά που δήλωσαν στις ίδιες δηλώσεις ότι δαπάνησαν για να αποκτήσουν περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα, ΙΧ αυτοκίνητα, σκάφη, κινητά αντικείμενα μεγάλης αξίας κ.λπ.).
Το καθαρό ποσό που θα προκύψει από τις παραπάνω μαθηματικές πράξεις είναι το «κεφάλαιο» των προηγούμενων ετών που μπορούν όλοι οι φορολογούμενοι να «σχηματίσουν» και να εμφανίσουν στην Εφορία ως προϊόν αποταμίευσης! Από κει και πέρα, σε κάθε περίπτωση, από το «κεφάλαιο» που θα σχηματιστεί με τον τρόπο αυτό, ο κάθε φορολογούμενος μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα μέρος για να καλύψει την πρόσθετη διαφορά εισοδήματος που του προσδιορίζουν τα τεκμήρια στη φετινή του δήλωση. Μπορεί δηλαδή να ισχυριστεί ότι η πρόσθετη διαφορά τεκμαρτού εισοδήματος της φορολογικής του δήλωσης καλύφθηκε με «ανάλωση» ενός μέρους του «κεφαλαίου» το οποίο τού περίσσεψε από τα προηγούμενα έτη και το οποίο προκύπτει με βάση τις δηλώσεις των προηγούμενων ετών, όπως περιγράψαμε προηγουμένως.

Ετικέτες: