Πρόταση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου για αξιοποίηση της περιουσίας της εκκλησίας υπέρ του δημόσιου χρέους

Στη διάθεση του κράτους η εκκλησιαστική περιουσία

Αλλαγή εποχής στις σχέσεις κράτους και εκκλησίας προοιωνίζει η πρόταση του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας υπέρ του δημοσίου χρέους, με τον πρωθυπουργό να προτείνει την άμεση επεξεργασία του σχεδίου υλοποίησης της πρότασης.

Θετική έκπληξη προκάλεσαν τα λεγόμενα του προκαθήμενου της εκκλησίας της Ελλάδας, σπάζοντας τα στεγανά που υπήρχαν γύρω από το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας, που ειδικά τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης και διόγκωσης του δημόσιου χρέους ερχόταν συχνά στην επιφάνεια, πάντα όμως σε επίπεδο σχολιασμού.

Η προσφορά του Αρχιεπισκόπου αφορούσε στην αξιοποίηση της περιουσίας που κατέχει η εκκλησία, προκειμένου τα έσοδα που θα προκύψουν να διατεθούν για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους.

Όπως ήταν αναμενόμενο, υπήρξε άμεση και θετική υποδοχή της πρότασης από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος σε επιστολή του προς τον Αρχιεπίσκοπο επεσήμανε πως τέτοιες πρωτοβουλίες λειτουργούν ως “ανάσες” υπέρ του κράτους αλλά και του κοινωνικού συνόλου.

Η αρχιερατική προσφορά

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, το Μ. Σάββατο, εξέφρασε την αγωνία του για την δύσκολη κατάσταση που βιώνει η χώρα και τα προβλήματα που επιβαρύνουν τους ανθρώπους, αναφέροντας πως η πως η εκκλησιαστική περιουσία μπορεί να λειτουργήσει ανακουφιστικά ως προς αυτό.

Έτοιμος να προχωρήσει μαζί με το κράτος στην αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος, ώστε τα έσοδα που θα προκύψουν να διατεθούν για την αποπληρωμή του χρέους, διευκρινίζοντας ότι προκειμένου αυτή να παραμείνει σε ελληνικά χέρια δεν τίθεται θέμα πώλησης της.

Σημείωσε πως πρόκειται το θέμα να συζητηθεί εν ευθέτω χρόνο με τον πρωθυπουργό, καθώς εκ μέρους της εκκλησίας έχει ζητηθεί να υπάρξει συνάντηση για να γίνει μία συζήτηση επί συνόλου θεμάτων.

Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, είπε ότι "Ως προς την πορεία του τόπου μας, δεν είναι ανάγκη να πω εγώ τίποτα. Απλώς ξέρουμε, ότι βρισκόμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση, και οι άνθρωποι πνίγονται από την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα από την αγωνία για το αύριο”, συμπληρώνοντας "Κυρίως από την στέρηση, την φτώχεια και την ανεργία. Αυτά είναι πράγματα που τα βλέπει και τα ζει ο καθένας από εμάς".

Ειδική αναφορά έκανε και στον ρόλο που διαδραματίζει η Γερμανία σε σχέση με την κατάσταση της Ελλάδας, λέγοντας για την Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, ότι «δεν έχω διαφορές μαζί της, αλλά ότι μπορεί να γίνει υπέρ του ελληνικού λαού, θα ήταν ευπρόσδεκτο», ενώ πληροφόρησε πως η ίδια είχε στείλει τον Γιοακίμ Φούχτελ, εκπρόσωπο της καγκελαρίας για την ελληνογερμανική συνεργασία, στην Αρχιεπισκοπή, για να συζητήσει μαζί του.

Στάθηκε ιδιαιτέρως στη στάση που πρέπει να κρατήσει η εκκλησία, λέγοντας ότι "σ' αυτές τις δύσκολες ώρες η Εκκλησία έχει χρέος και όπως τότε έδωσε τα καντήλια, έτσι και τώρα αν χρειαστεί να τα δώσει θα το κάνει η Εκκλησία. Αλλά κάτω από άλλους όρους πλέον, γιατί τα παθήματα μας έχουν γίνει μαθήματα πλέον".

Ειδικά για την εκκλησιαστική περιουσία, ο κ. Ιερώνυμος είπε πως "θα πρέπει ο Ελληνικός λαός μπροστά σ΄ αυτό το παραμύθι της μεγάλης περιουσίας της Εκκλησίας, να μάθει ότι είναι ένα μεγάλο παραμύθι. Το οποίο χρησιμοποιείτε από πολλές πλευρές με διαφόρους τρόπους".
Ενημέρωσε ότι "Από το 100% της Εκκλησιαστικής περιουσίας, το 96% έχει πλέον ληστευτεί, έχει δημευθεί! Έχει μείνει ένα 4% το οποίο δεν είναι ασήμαντο είναι σπουδαίο, αλλά είναι και αυτό δεσμευμένο. Επιτέλους ελευθερώστε αυτή την λίγη περιουσία που έχει μείνει και είναι δεσμευμένη με ανήθικο τρόπο, για να αξιοποιηθεί και τα χρήματα να μην πάνε ούτε στις μαύρες τρύπες του κράτους, άλλα ούτε και να γίνουν μετοχές της Εκκλησίας”.

Πρότεινε "Να φτιάξουμε ένα ταμείο προνοίας και όλα αυτά τα εισοδήματα και οι πόροι, να διατεθούν στον λαό μας για διακονία και υπηρεσία. Όχι να δίνουμε όπως παλιά, πάρτε το και φτιάξτε το, αλλά η ίδια η Εκκλησία θα τα αξιοποιήσει όχι για τον εαυτό της, αλλά για τον λαό μας που υποφέρει".
Κατέληξε δε στην πρόταση "Θέλω να κάνω μια πρόταση η οποία πιστεύω είναι και πρόταση όλων των Αρχιερέων, ότι και αυτή την στιγμή η Εκκλησία είναι έτοιμη να προσφέρει, όμως το ξαναλέω ότι κάτω από συνθήκες και όρους" .

Πρωθυπουργική απάντηση

Άμεση υπήρξε η ανταπόκριση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος με επιστολή του προς τον Αρχιεπίσκοπο, αρχικώς τον ευχαριστεί “από καρδιάς” για την προσφορά του

Όπως συγκεκριμένα αναφέρει στην επιστολή “Σε μια συγκυρία που ασκείται για πολιτικούς λόγους πολύ μεγάλη πιστωτική πίεση στα δημόσια οικονομικά, πρωτοβουλίες σαν τη δική Σας μπορούν να δώσουν πραγματικές ανάσες προς όφελος όχι μόνο των κρατικών ταμείων, αλλά του κοινωνικού συνόλου γενικά καθώς, όπως Εσείς πολύ καλά γνωρίζετε, η Πολιτεία έχει ανάγκη κάθε δυνατής υποστήριξης προκειμένου να αντιμετωπίσουμε από κοινού την ανθρωπιστική κρίση που μαστίζει την χώρα μας και τους ανθρώπους της τα τελευταία χρόνια”.

Την σημασία και το νόημα της αλληλεγγύης που περιέχει η συγκεκριμένη πρόταση τονίζεται από τον πρωθυπουργό, ο οποίος αναφέρει ότι “Πέρα όμως από το άμεσο υλικό αποτέλεσμα, η πρωτοβουλία Σας έχει ταυτόχρονα θετικότατο αντίκτυπο στο φρόνημα όλων μας. Στέλνει μήνυμα γενικής συσπείρωσης σε αυτή τη δύσκολη στιγμή των προκλήσεων τις οποίες καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι. Δείχνει επίσης ότι το μεγάλο όπλο μας απέναντι στην κρίση είναι η αλληλεγγύη, η έγνοια και η φροντίδα για τον άλλο, τον πλησίον. Φανερώνει, τέλος, ότι η Εκκλησία εισακούει τα κελεύσματα των καιρών και ανταποκρίνεται στα μεγάλα αιτήματα της κοινωνίας”.

Καταλήγει δε σημειώνοντας την ανάγκη για άμεση ενεργοποίηση της «Επιτροπής για τη μελέτη και επίλυση θεμάτων που απασχολούν την Εκκλησία της Ελλάδος», ώστε να υπάρξει άμεση έναρξη του διαλόγου για την επεξεργασία σχεδίου υλοποίησης της πρότασης.