Νησιώτικη αποστολή Νοτίου και Βορείου Αιγαίου στον Υπουργό Οικονομικών

Συνάντηση με τον Γ. Βαρουφάκη: Κόκκινη γραμμή ο νησιώτικος ΦΠΑ

Τη Δευτέρα η κατάθεση υπομνήματος με στοιχεία υπέρ της διατήρησης των μειωμένων συντελεστών

Τη δέσμευση του Υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη να μεταφέρει στο υπουργικό συμβούλιο το δίκαιο αίτημα των νησιωτών Νοτίου και Βορείου Αιγαίου περί διατήρησης του ειδικού φορολογικού καθεστώτος, απέσπασαν οι συμμετέχοντες της νησιώτικης αποστολής, κατά τη διάρκεια της συνάντησης μαζί του, το βράδυ της Πέμπτης στην Αθήνα, οπότε και αναπτύχθηκε διεξοδική συζήτηση για το σοβαρό θέμα.

Σκοπός είναι ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ να αποτελέσει εν τέλει, μία από τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, προκειμένου να αποφευχθεί μία σειρά καταστροφικών συνεπειών για τον γεωγραφικά κατακερματισμένο νησιώτικο χώρο, από μία ενδεχόμενη απόφαση κατακόρυφης αύξησης των φορολογικών συντελεστών.

Στην τρίωρη συνάντηση με τον κ. Βαρουφάκη, η οποία προκλήθηκε από τους κυβερνητικούς βουλευτές της Δωδεκανήσου, συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, καθώς επίσης, οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, Γιάννης Ρούσσος και Γιάννης Πάππου αντίστοιχα, αλλά και οι τρεις βουλευτές του Σύριζα από τις Κυκλάδες, Νίκος Συρμαλένιος, Αντώνης Συρίγος και Νίκος Μανιός.

Αν και το καθορισμένο για τις 4 το απόγευμα ραντεβού, τελικά μετατέθηκε στις 7 το απόγευμα, λόγω των σοβαρών υποχρεώσεων του αρμόδιου Υπουργού με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, εκ μέρους του, υπήρξε ιδιαίτερα θετική πρόθεση να συζητηθεί εκτενώς το ζήτημα, αφουγκραζόμενος την ανησυχία των εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης, των επιχειρηματιών και των νησιώτικων κοινωνιών συνολικά.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, το οπλοστάσιο των επιχειρημάτων παρουσιάστηκε αναλυτικά και συγκροτημένα τόσο από τον κ. Χατζημάρκο, όσο και από την κ. Καλογήρου, ενώ ενισχυτικά τοποθετήθηκαν οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων και συμπληρωματικά οι κυβερνητικοί βουλευτές.

Ανυποχώρητοι στην υπεράσπιση της νησιωτικότητας

Κύριο ζήτημα από τη νησιώτικη αποστολή υπήρξε η τεκμηρίωση της θέσης πως μία μελλοντική κατάργηση του ειδικού καθεστώτος του ΦΠΑ, δε θα αποφέρει τα εισπρακτικά οφέλη που ζητούν οι δανειστές, αντίθετα μάλιστα, θα σημάνει το τέλος της επιβίωσης του νησιώτικου χώρου σε κάθε επίπεδο, με την παράλληλη καταστροφή του επιχειρηματικού κλάδου και τα πολλαπλά χτυπήματα σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας αυτού.

Ταυτόχρονα δε, από την πλευρά τους, κατέστη σαφές πως, η “λογική” των δανειστών και οι πιέσεις που ασκούνται για την αύξηση του νησιώτικου ΦΠΑ, θα αφήσει εκτεθειμένο γεωγραφικά τον νησιώτικο χώρο, ενώ οποιοδήποτε άλλο μέτρο ληφθεί ως αντιστάθμισμα, δεν πρόκειται να μεταφραστεί σε κανένα ισοδύναμο, αλλά ούτε και θετικό αποτέλεσμα.

Πέραν των ανωτέρω, ειπώθηκε επιπλέον, πως τα τελευταία χρόνια δομές και υπηρεσίες έχουν βάλει λουκέτο, με τα νησιά πλέον να έχουν ως μοναδικό “θεμέλιο” επιβίωσης, το μειωμένο φορολογικό καθεστώς.

Επιπρόσθετα, πραγματοποιήθηκε ιδιαίτερη μνεία και όσον αφορά στο γεγονός, πως το κεντρικό κράτος οφείλει να υπερασπίσει το σύνολο του νησιώτικου χώρου, στον οποίον υπάρχουν πέραν των γνωστών “επώνυμων” νησιών και πολύ μικρότεροι προορισμοί, που πλήττονται συστηματικά από τις εφαρμοσθείσες πολιτικές των τελευταίων ετών.

Στην κατακλείδα των επιχειρημάτων, τέθηκε επί τάπητος και το ηθικό ζήτημα στήριξης των νησιωτών, ενώ υπογραμμίστηκε πως έως τη Δευτέρα θα κατατεθεί σχετικό υπόμνημα με στοιχεία και δεδομένα, που θα τεκμηριώνουν συγκεντρωτικά τα επιχειρήματα υπέρ της διατήρησης των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ.

Γ. Ρούσσος: Έκκληση προς τους νησιώτες για υπεράσπιση του στόχου

Σε δηλώσεις στην εφημερίδα προέβη ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος μετά το πέρας της συνάντησης με τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος μεταξύ άλλων υπογράμμισε την ανάγκη συντονισμού των τοπικών κοινωνιών, προκειμένου να στηριχθεί το σοβαρό αίτημα του νησιώτικου χώρου. “Κάνω έκκληση ως Επιμελητήριο Κυκλάδων όχι μόνον στα χιλιάδες μέλη μας, όχι μόνον στους Συλλόγους που δραστηριοποιούνται στο νομό, αλλά και στους πολίτες, να συναισθανθούν πόσο σοβαρό είναι το θέμα και εντός των επόμενων ωρών να γίνει συντονισμένος προγραμματισμός για το πώς θα υπάρξει συντεταγμένα η εκδήλωση αντίδρασης. Να μην σκεφθούμε τίποτα άλλο, πέρα από αυτό το θέμα, ώστε η κυβέρνηση να οπλιστεί με παραπάνω επιχειρήματα” τόνισε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας παράλληλα, πως, πρόκειται για έναν αγώνα που δε χωρά κομματικές ταμπέλες, ούτε διαχωρισμούς, αφού η κυβέρνηση πρέπει να οδηγηθεί στη διαπραγμάτευση όσο το δυνατόν πιο ενισχυμένη για να διεκδικήσει τη διατήρηση του μειωμένου καθεστώτος του ΦΠΑ. “Δεν διανοούμαι να δημιουργηθεί τέτοια ζημιά σε μία περιοχή καταπονημένη που βιώνει τέτοιες ανισότητες” πρόσθεσε ο κ. Ρούσσος, λέγοντας τέλος, πως, “είναι θετικό, ότι παρατηρείται πρωτοφανής σύμπνοια χωρίς σκοπιμότητες με σκοπό την υπεράσπιση του κοινού στόχου”.

Αξίζει να σημειωθεί, πως, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων ανέπτυξε ιδιαίτερα και ζητήματα που ταλανίζουν το χώρο της επιχειρηματικότητας στα νησιά και που πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψιν, όπως ενδεικτικά το θέμα της ακτοπλοϊκής επικοινωνίας.