Το 10% του «Πακέτου Γιούνκερ», αλλά και την παράταση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ ως το 2016 ζητά η ΚΕΔΕ

Διεκδίκηση ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων

  • Πέμπτη, 11 Ιουνίου, 2015 - 06:20

Παράταση των προθεσμιών, για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εκμετάλλευση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007 - 2013, διεκδικεί η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, όπως επίσης και το 10% από τη χρηματοδότηση, μέσω του «Πακέτου Γιούνκερ».

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ βρέθηκαν οι ευρωπαϊκοί πόροι, που εν δυνάμει μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους ΟΤΑ α’ βαθμού, για χρηματοδότηση δράσεων «πνοής» και ανάπτυξης. Πιο συγκεκριμένα, στην τελευταία συνεδρίαση, αποφασίστηκε να ζητηθεί από το Υπουργείο Οικονομίας αρμόδια επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε. η παράταση της περιόδου επιλεξιμότητας και ολοκλήρωσης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων έως το τέλος του 2016, ενώ παράλληλα, αποφασίστηκε να απευθυνθεί αίτημα για θεσμοθέτηση τουλάχιστον του 10% από το «Πακέτο Γιούνκερ» με δικαιούχους τους Δήμους.

Δυνατότητα χρηματοδότησης ενός σύγχρονου «ΘΗΣΕΑ»

Ο πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. και Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης, μετά από τη συνάντηση που είχε στο περιθώριο της Συνόδου της Επιτροπής Περιφερειών, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Κ. Γιούνκερ, ενημέρωσε το ΔΣ της ΚΕΔΕ για την επικείμενη χρηματοδότηση όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του αναπτυξιακού «Πακέτου Γιούνκερ». Η χρηματοδότηση αυτή αφορά και την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι το «Πακέτο Γιούνκερ» αποτελεί μία σημαντική χρηματοδοτική ευκαιρία για την εκτέλεση αναπτυξιακών έργων σε όλη την Ελλάδα, η οποία έρχεται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

Το συνολικό του ύψος του αναπτυξιακού «Πακέτου Γιούνκερ» μάλιστα ξεπερνά κατά 50% το ΕΣΠΑ 20014-2020, ενώ είναι σημαντικό να τονιστεί ότι στο πρόγραμμα αυτό δεν απαιτείται εθνική συμμετοχή.

Ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε., κατόπιν συνεννόησης με τον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών και Δήμαρχο Πηνειού Α. Καστρινό, πρότειναν στο Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε., το οποίο απεδέχθη ομόφωνα, την εξής πρόταση:

1. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το CEMR να διεκδικήσει τη θεσμοθέτηση ενός ελάχιστου ποσοστού 10% από το «Πακέτο Γιούνκερ», το οποίο θα χρηματοδοτήσει αποκλειστικά τοπικές επενδύσεις και δαπάνες. Οι εθνικές αρχές να μη μπορούν να θεσπίσουν μικρότερο ποσοστό, παρά μόνο μεγαλύτερο και δικαιούχοι να είναι οι δήμοι.

2. Διεκδικούμε ανάλογο ποσοστό και για τους ελληνικούς δήμους. Υπολογίζοντας ότι για την Ελλάδα αναλογούν συνολικά 35-36 δις ευρώ, η ποσόστωση για τους δήμους, θα μπορούσε, κατ΄ ελάχιστο, να χρηματοδοτήσει ένα σύγχρονο πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ».

Παράταση συμβάσεων και ρύθμιση τυχόν προβλημάτων

Την παράταση της περιόδου επιλεξιμότητας ή/και ολοκλήρωσης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2013 μέχρι το τέλος του 2016, ζητά το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ.

Το αίτημα απευθύνεται τόσο προς το αρμόδιο υπουργείο Οικονομίας, όσο και προς την αρμόδια επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ, κ. Corina Cretu.

Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ σε σχετική σημερινή του απόφαση τονίζει ότι η προώθηση αυτής της ρύθμισης είναι αναγκαία διότι, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης/ έλλειψης πόρων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, έχει διακοπεί η υλοποίηση πολύ μεγάλου αριθμού έργων των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007-2013 και ιδίως του συνόλου σχεδόν των έργων που υλοποιούν οι δήμοι.

Συγκεκριμένα, ενώ γίνεται η πιστοποίηση της εκτελεσθείσας εργασίας για κάθε έργο, οι αρμόδιες Διαχειριστικές Αρχές δεν δύνανται να προχωρήσουν σε εντολή πληρωμής τους ή οι εκδοθείσες εντολές δεν υλοποιούνται από την Τράπεζα της Ελλάδος ελλείψει πόρων, με αποτέλεσμα οι ανάδοχοι των έργων να αδυνατούν να συνεχίσουν την υλοποίηση των έργων.

Σε κάθε περίπτωση, τονίζει το ΔΣ της ΚΕΔΕ, η καθυστέρηση της εκτέλεσης των έργων οδηγεί στη μη ολοκλήρωσή τους μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2015, προθεσμία δηλαδή που λήγει η περίοδος επιλεξιμότητας του ΕΣΠΑ 2007-2013, με συνέπεια όχι μόνο να μην αποπληρωθούν από τους κοινοτικούς πόρους τα έργα αυτά, αλλά να ζητήσει η ΕΕ από το Ελληνικό Δημόσιο την επιστροφή των ήδη καταβληθέντων ποσών.

Ως εκ τούτου η ΚΕΔΕ κρίνει αναγκαία την παράταση των συναφθεισών συμβάσεων και τη ρύθμιση των – ενδεχόμενων – προβλημάτων που θα δημιουργηθούν από την αναγκαστική παράταση της προθεσμίας εκτέλεσης των έργων.

Επίσης υπογραμμίζει ότι το παραπάνω αίτημα είναι συμβατό με τα αναφερόμενα στον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ.1038/2006 του Συμβουλίου της 11ης Ιουλίου 2006 καθώς και στον Κανονισμό (ΕΚ) 1828/2006 της Επιτροπής της 8ης Δεκεμβρίου 2006, λόγω του ότι:

• έχουν επέλθει σημαντικές κοινωνικοοικονομικές μεταβολές, εξαιτίας της κρίσης

• της σοβαρότητας ειδικών προβλημάτων, ιδίως οικονομικής φύσης (μη ύπαρξη ΠΔΕ)

• προκειμένου να ληφθούν υπόψη σημαντικές μεταβολές των εθνικών ή περιφερειακών προτεραιοτήτων.

Ετικέτες: