Αίτημα για απαλλαγή των Δήμων και των ΝΠΔΔ τους από τη φορολογία και υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου, όπως και από την αναδρομική ισχύ του ΕΝΦΙΑ

Εξαίρεση ζητά η ΚΕΔΕ

Σε ένα ακόμη αίτημα εξαίρεσης προέβη το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, με επιστολή του προς τον αν. υπουργό Οικονομικών, με την οποία αιτείται την εξαίρεση των ΟΤΑ Α βαθμού, όπως επίσης και των Νομικών τους Προσώπων, από τη φορολογία.

Με την αιτιολογία, πως ο σκοπός των ΟΤΑ είναι μη κερδοσκοπικός έχει δημόσιο χαρακτήρα και αποβλέπει στη διαχείριση, κυρίως δημοσίων ζητημάτων, προάγοντας την εξυπηρέτηση των αναγκών των δημοτών, το συλλογικό όργανο των Δήμων, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), με επιστολές της προς το Υπουργείο Οικονομικών, αιτείται την εξαίρεση των Δήμων και των νομικών τους προσώπων, τόσο από το Φόρο Εισοδήματος από κεφάλαιο και υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου, όσο και από την αναδρομική ισχύ, που θεσπίστηκε, αναφορικά με το φόρο του ΕΝΦΙΑ.

Για υπερφορολόγηση και αδυναμία αποπληρωμής κάνει λόγο η ΚΕΔΕ

Πιο συγκεκριμένα, το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, με επιστολές της στις 26 Ιουνίου και 16 Αυγούστου, ζητά την προνομιακή αντιμετώπιση των Δήμων, συγκριτικά με τους μεμονωμένους πολίτες της χώρας, καθώς, σύμφωνα με τα κείμενα, ήδη υποβάλλονται σε φορολόγηση, ενώ παράλληλα, τα έξοδα για την πληρωμή των φόρων δεν καλύπτονται από τη χρηματοδότησή τους, μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα δύο κείμενα της ΚΕΔΕ:

«Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος ζητεί άμεσα νομοθετική ρύθμιση σύμφωνα με την οποία να προβλεφθεί εξαίρεση των ΟΤΑ και των νομικών τους προσώπων από το εισόδημα που αποκτούν από κεφάλαιο και υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου.

Οι λόγοι που οδηγούν τους ΟΤΑ να ζητήσουν την εξαίρεσή τους είναι οι κάτωθι:

• Τα έσοδα των ΟΤΑ και των νομικών τους προσώπων που προκύπτουν από εισόδημα από ακίνητη περιουσία τους φορολογούνται με συντελεστή 26% καθ’ όσον τα έσοδα αυτά θεωρούνται έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα. Τούτο θεωρούμε απαράδεκτο δεδομένου ότι ο σκοπός των ΟΤΑ είναι μη κερδοσκοπικός έχει δημόσιο χαρακτήρα και αποβλέπει στη διαχείριση κυρίως δημοσίων ζητημάτων που προάγουν την εξυπηρέτηση των αναγκών των δημοτών. Η υπερφορολόγηση των ΟΤΑ έχει σαν συνέπεια την δραματική μείωση των θεσμοθετημένων πόρων και εσόδων τους και τούτο σε χρονικό σημείο κατά το οποίο πόροι αυτοί βρίσκονται στο όριο εξαντλήσεώς τους. Επίσης, η φορολόγηση των τόκων των καταθέσεων με ποσοστό 26% ή 26% και 33% θεωρείται υπερβολική και αντιβαίνει ευθέως στους σκοπούς της τοπικής αυτοδιοίκησης.

• Οι οδηγίες που δόθηκαν στους ΟΤΑ με την ΚΥΑ 29530/25.07.2014 για το πώς θα καταρτιστούν οι προϋπολογισμοί των δήμων για το έτος 2015 πουθενά δεν προβλέπουν πιστώσεις για την κάλυψη δαπανών που προκύπτουν από την επιβολή φορολογίας στους δήμους. Κατ’ αποτέλεσμα να παρίσταται αδύνατο σήμερα να πληρωθούν τα σχετικά ποσά από τους δήμους λόγω της ανυπαρξίας πρόβλεψης των πιστώσεων στους κατ’ ιδίαν προϋπολογισμούς τους.

• Τέλος, θεωρούμε απαράδεκτη της ΠΟΛ 1069/2015 και το έγγραφο με ημερομηνία 17.06.2015 της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων σύμφωνα με τα οποία πρέπει να φορολογηθούν με 26% και τα έσοδα από την εκμετάλλευση των κοινοχρήστων χώρων, μεταξύ των οποίων και τα τέλη από την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλών και παραλιών, αφού οι Δήμοι εισπράττουν ανταποδοτικά τέλη για την παραχώρησή τους. Τούτο διότι τα σχετικά έσοδα προορίζονται για την αντιμετώπιση δημοσίων σκοπών, όπως επί παραδείγματι ο καθαρισμός των παραχωρούμενων παραλιών. Άλλωστε στο ά. 3 Ν. 1080/1980 το αντίτιμο από τις παραχωρήσεις κοινοχρήστων χώρων κατονομάζεται ως «τέλος» που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ως μίσθωμα».

«Σε συνέχεια της από 26-6-2015 και με αριθμ. πρωτ. 1944 επιστολής μας, σχετικά με την απαλλαγή των ΟΤΑ και των Νομικών τους Προσώπων από το Φόρο Εισοδήματος, από κεφάλαιο και υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, με την υπ’ αρ. 277/22-7-15 απόφασή του, ζήτησε ομόφωνα τη νομοθετική ρύθμιση για την πλήρη απαλλαγή των ΟΤΑ Α’ βαθμού και των ΝΠΔΔ αυτών, από τον Φόρο Εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ, με αναδρομική ισχύ για το 2014 (τροποποίηση των διατάξεων των παρ. 1 άρθρο 46 Ν. 4172/2013 και παρ. β άρθρο 3 4223/2013).

Τη δύσκολη αυτή στιγμή που οι Δήμοι πρέπει να συντάξουν και να υποβάλλουν τους Προϋπολογισμούς τους, είναι μεγάλη επιβάρυνση ο συνυπολογισμός των οικονομικών απαιτήσεων των σχετικών νόμων που προαναφέραμε. Παρακαλούμε για τον ορισμό συνάντησης μαζί σας στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, προκειμένου να συζητηθούν και να λυθούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει».

Σχετική ερώτηση στη Βουλή από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Παράλληλα, για το θέμα αυτό, με αφορμή τις επιστολές της ΚΕΔΕ, κατατέθηκε ερώτηση στη βουλή, από 10 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας από τους αρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν, αν η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από την υπερφορολόγηση των ΟΤΑ και των Νομικών τους προσώπων, με την εφαρμογή των νέων νομοθετικών πράξεων και να τους εξαιρέσει από αυτές.

Επιπλέον των επιχειρημάτων της ΚΕΔΕ, οι ερωτώντες βουλευτές, μεταξύ άλλων, αναφέρουν ότι «η υπερφορολόγηση των ΟΤΑ έχει σαν συνέπεια, τη δραματική μείωση των θεσμοθετημένων πόρων και εσόδων τους και τούτο σε χρονικό σημείο κατά το οποίο οι πόροι αυτοί βρίσκονται στο όριο εξαντλήσεώς τους», ότι «η μείωση των ταμειακών ροών από την καταβολή των φόρων θα έχει ως αρνητική συνέπεια την υποχρεωτική μετακύλιση προς τους δημότες, με τον κατ' ανάγκη περιορισμό των παρεχόμενων υπηρεσιών προς αυτούς», καθώς επίσης και ότι «η πιθανή αδυναμία καταβολής των φόρων θα εγείρει πρακτικά προβλήματα λειτουργίας των Δήμων από την αδυναμία λήψης φορολογικής ενημερότητας».

Ετικέτες: