Οικονομικός “πυρετός” για την Αυτοδιοίκηση
- Παρασκευή, 28 Αυγούστου, 2015 - 06:10
Σε έναν τιτάνιο αγώνα διεκδίκησης και κατοχύρωσης πόρων βρίσκεται η Αυτοδιοίκηση, με τα συλλογικά όργανα των Δήμων και των Περιφερειών να προβαίνουν σε νέες παρεμβάσεις προς το κεντρικό κράτος και να ζητούν να εισακουσθούν αλλά και να προωθηθούν τα αιτήματά τους, υπογραμμίζοντας παράλληλα, ότι αναμένουν εγρήγορση και από την επικείμενη υπηρεσιακή κυβέρνηση.
Παράταση των προθεσμιών για την κατάρτιση των προϋπολογισμών, καθυστέρηση απόδοσης θεσμοθετημένων πόρων αλλά και παράταση στο τρέχον ΕΣΠΑ, ώστε να μην απολεσθούν σημαντικά κι απαραίτητα έργα καταγράφονται ως μείζονος σημασίας θέματα στην Αυτοδιοικητική ατζέντα, τα οποία με φόντο και τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις της χώρας έρχονται να ανεβάσουν ακόμη περισσότερο τον οικονομικό “πυρετό”, αλλά και να αυξήσουν την αντίστοιχη ανησυχία των αιρετών.
ΚΕΔΕ: Πιέζουν χρονικά περιθώρια. Ανάγκη ανταπόκρισης του κεντρικού κράτους
Συγκεκριμένα, η ΚΕΔΕ προτάσσει σε νέα παρέμβασή της την ανάγκη το κεντρικό κράτος να σταθεί αρωγός στον αγώνα των Δήμων και να ανταποκριθεί στα αιτήματά τους και κυρίως σε επίπεδο πόρων, οι οποίοι αν κι έχουν θεσμοθετηθεί, ωστόσο, δεν έχουν αποδοθεί μέχρι και σήμερα. Ο πρόεδρος, Γιώργος Πατούλης, ανάμεσα σε άλλα, στο περιεχόμενο της επιστολής του προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομίας, Νικόλαο Βούτση και Γιώργο Σταθάκη, σημειώνει, “Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί, Οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις βρίσκουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση της χώρας σε δεινή οικονομική θέση, στην οποία συμβάλλει η αφερεγγυότητα του Κεντρικού Κράτους. Υπενθυμίζεται ότι νομοθετημένα έσοδα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δεν έχουν ακόμη αποδοθεί, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ιδιαίτερα προβλήματα στην υλοποίηση του τρέχοντος δημοτικού προϋπολογισμού”. Όπως αναλυτικότερα εξηγεί, βάσει νόμου επιβάλλεται έως και τις 5 Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους να έχουν εγκριθεί από τις Οικονομικές Επιτροπές των Δήμων τα σχέδια των προϋπολογισμών, ώστε να σταλούν για έλεγχο και έγκριση στο Οικονομικό Παρατηρητήριο. “Είναι προφανές ότι δεδομένων των πολιτικών εξελίξεων και της τραγικής οικονομικής συγκυρίας, κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό” προσθέτει ο κ. Πατούλης, τονίζοντας πως η ΚΕΔΕ επιθυμεί την παράταση της καθορισμένης ημερομηνίας κατά δύο μήνες. Επιπρόσθετα, υπογραμμίζει πως, “Η οικονομική κατάσταση των Δήμων επιδεινώνεται έτι περαιτέρω από τη μη εξόφληση από μέρους της ΔΕΗ, των αποδιδόμενων στους Δήμους ίδιων πόρων, γεγονός που καθιστά τους προϋπολογισμούς μη πραγματοποιήσιμους”. Μάλιστα επισημαίνεται και ο κίνδυνος να αυξηθούν τα δημοτικά τέλη σε μία εξαιρετικά σκληρή οικονομική συγκυρία, σενάριο που όμως βρίσκει την ΚΕΔΕ αντίθετη ακόμη και ως έσχατη λύση. Ο κ. Πατούλης, αναφέρει δε, πως, “Για να λειτουργήσουν οι ανταποδοτικές υπηρεσίες κάτω από αυτές τις συνθήκες, θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα, οι δαπάνες τους να καλύπτονται από πάσης φύσεως χρηματοδοτήσεις, με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου”, γεγονός το οποίο πρέπει να απασχολήσει το κράτος. Συμπληρωματικά, η ΚΕΔΕ αιτείται να οριστεί χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των υποχρεώσεων του κράτους προς τους Δήμους, αλλά και σχετικά με τον μεγάλο πονοκέφαλο του ΕΣΠΑ, να δοθεί παράταση ενός έτους και να συνεχιστούν τα έργα που έχουν “παγώσει”.
ΕΝΠΕ: Να εξασφαλιστούν όλα τα έργα και η υλοποίησή τους
Με τη θέση της ΚΕΔΕ συμπλέει και η ΕΝΠΕ αναφορικά με το τρέχον ΕΣΠΑ, η οποία αιτείται την παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας προκειμένου να τρέξουν έργα που με φόντο αντικειμενικές καθυστερήσεις που προκλήθηκαν από τις πολιτικές αλλαγές και τα γεγονότα σε οικονομικό τραπεζικό σύστημα, έμειναν στην αναμονή. “Τον Αύγουστο μπορεί να υπήρξαν πληρωμές και να επανεκκινήθηκαν πολλά έργα, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό, καθώς οι καθυστερήσεις ήταν μεγάλες. Εάν λοιπόν δεν δοθεί παράταση στο τρέχον ΕΣΠΑ θα υπάρξει πρόβλημα με πολλαπλές συνέπειες. Κατ' αρχάς δε θα ολοκληρωθούν τα έργα και θα μεταφερθούν στο επόμενο ΕΣΠΑ αλλά μία τέτοια εξέλιξη θα απομειώσει τα χρήματα της επόμενης προγραμματικής περιόδου. Σε μία τέτοια περίπτωση θα έχουμε λιγότερα έργα τα επόμενα χρόνια και θα καλύψουμε σαφώς μικρότερες από τις απαιτούμενες ανάγκες” αναφέρει ο πρόεδρος, Κωνσταντίνος Αγοραστός, εξηγώντας ταυτόχρονα πως, “Για τα έργα που δεν μπορούν να μεταφερθούν στο νέο ΕΣΠΑ, η χρηματοδότησή τους θα πρέπει να ολοκληρωθεί από εθνικούς πόρους που όμως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν, ενώ δεν γνωρίζουμε αν θα υπάρξουν και στο μέλλον. Αυτό θα έχει ως συνέπεια ή να μείνουν τα έργα ημιτελή ή να αναζητηθεί χρηματοδότηση”.
Κατανομή βάσει ρεαλιστικών αναγκών
Ανάμεσα σε όσα υπογραμμίζει ο κ. Αγοραστός, συμπληρώνει πως, αίτημα της ΕΝΠΕ είναι να υπάρξει προκαταβολή χρηματοδότησης από το επόμενο ΕΣΠΑ, τα οποία αποτελούν οφειλές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. “Επίσης είπαμε πως θέλουμε προκαταβολή των χρημάτων από το ΕΣΠΑ 2014 -2020, εκείνων που μας οφείλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γιατί η χώρα δεν είχε χρήματα για να πληρώσει. Αυτό όμως, δεν πρέπει να συμβεί με απομείωση του προϋπολογισμού, γιατί όπως το σχεδιάζει το αρμόδιο υπουργείο κινδυνεύει να κλείσει το ΕΣΠΑ στο 100% με τα χρήματα που θα δώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χωρίς εθνικούς πόρους. Αυτό σημαίνει ότι ο προϋπολογισμός όλων των έργων του ΕΣΠΑ στο σύνολό του θα απομειωθεί, με συνέπεια τη δημιουργία χρηματοδοτικού κενού στο ΕΣΠΑ 2007 - 2013 που πρέπει να καλυφθεί από το επόμενο ΕΣΠΑ. Εκεί θα υπάρξει πρόβλημα και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και η επόμενη προγραμματική περίοδος δεν έχει άπειρα χρήματα σε όλες τις δομές”. Ο ίδιος διευκρινίζει, πως, οι πόροι πρέπει και θα κατανεμηθούν βάσει ρεαλιστικών αναγκών ενώ σε ό,τι αφορά στις πολιτικές εξελίξεις της Ελλάδας, καταλήγει, λέγοντας πως, “θα πρέπει να καταστεί σαφές πως τόσο η υπηρεσιακή κυβέρνηση η οποία θα αναλάβει σύντομα ενόψει των εκλογών, αλλά και εκείνη που θα προκύψει μετά, οφείλουν να επιδοθούν σε έναν αγώνα δρόμου υψηλών ταχυτήτων, προκειμένου να μη χαθούν κοινοτικοί πόροι ύψους σχεδόν 5 δισ. ευρώ που αφορούν την ολοκλήρωση του τρέχοντος και την εκκίνηση του νέου ΕΣΠΑ”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Αρμοδιότητες και πόροι για την αυτοδιοίκηση
13 Μαρ. 2020 - 6:26 - Κοινό ψήφισμα ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ για τις αλλαγές στον «Καλλικράτη»
2 Μαρ. 2017 - 6:22 - Τα θέματα του ΕΣΠΑ στη συνάντηση των Περιφερειαρχών με την Corina Cretu
23 Μαΐου. 2015 - 9:58 - Οι απόψεις της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος για το νέο εκλογικό νόμο των αυτοδιοικητικών εκλογών
22 Φεβ. 2021 - 6:23 - Η επόμενη μέρα της αυτοδιοίκησης με την αλλαγή αρμοδιοτήτων
27 Φεβ. 2020 - 6:24