Ισχυρή στήριξη αν όχι αυτοδυναμία
- Δευτέρα, 7 Σεπτεμβρίου, 2015 - 06:10
Το ραντεβού της εμπιστοσύνης με τους Κυκλαδίτες ανανεώνουν οι υποψήφιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό, ζητώντας όχι μόνον τη στήριξή τους στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου, αλλά και τη συμμετοχή τους για την “οικοδόμηση” μίας δημοκρατικής Ελλάδας που θα θέτει “στο περιθώριο το παλαιοκομματικό σύστημα”.
Το συγκεκριμένο μήνυμα απηύθυναν οι Νίκος Συρμαλένιος και Αντώνης Συρίγος στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν το μεσημέρι του Σαββάτου στο Πνευματικό Κέντρου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, ορίζοντας την έναρξη της προεκλογικής περιοδείας τους από την πρωτεύουσα του νομού.
Στο πάνελ της συζήτησης συμμετείχαν ακόμη τρία μέλη της κομματικής οργάνωσης στη Σύρο, ενώ τις ομιλίες των δύο υποψήφιων βουλευτών παρακολούθησαν κάποια κομματικά μέλη αλλά και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ.
Αν και απουσίαζαν λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων ο υποψήφιος βουλευτής Νίκος Μανιός, καθώς και τα άλλα τρία μέλη που συμπληρώνουν το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στις Κυκλάδες (Άννα Μαυρουδή, Σταύρος Στέλλας και Χριστίνα Ευθυμιάτου (Οικολόγοι)), ωστόσο απέστειλαν μήνυμα το οποίο και διαβάστηκε.
“Η σκληρή διαπραγμάτευση απορρόφησε το μεγάλο μέρος των δυνάμεων της κυβέρνησης”
“Η προεκλογική κουβέντα δεν πρέπει να αναλωθεί μόνο στο θέμα του μνημονίου που είναι το κυρίαρχο. Υπάρχουν και χιλιάδες άλλα, εξίσου σημαντικά ζητήματα που πρέπει να περιληφθούν στη συζήτηση και που γι αυτά, το μόνο που απαιτείται είναι καθαρές λύσεις και σταθερή βούληση” ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αντώνης Συρίγος στην τοποθέτησή του, έχοντας εξηγήσει πρωτίστως πως, σήμερα απαιτείται η οικοδόμηση “μίας Ελλάδας δίκαιης, δημοκρατικής, εύρωστης οικονομικά, ισχυρής με σταθερότητα στο εσωτερικό αλλά και ικανές συμμαχίες και σεβασμό στο εξωτερικό”. Όπως ανέφερε για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι σήμερα στην κυβέρνηση, “Η σκληρή διαπραγμάτευση απορρόφησε το μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεων της κυβέρνησης μην αφήνοντας περιθώριο για πολλές τομές. Μία διαπραγμάτευση που αν και οδήγησε σε έναν επώδυνο συμβιβασμό και μία τακτική υποχώρηση, μας κράτησε όρθιους”. Σύμφωνα με όσα συμπλήρωσε χαρακτηριστικά “Η ηθική της ευθύνης στην πολιτική ήταν αυτή που μας οδήγησε στη συμφωνία. Αν αφήναμε τα πράγματα όπως ήταν χωρίς να πούμε στο λαό την αλήθεια με ειλικρίνεια και δεν είχαμε πορευθεί με σύνεση, σήμερα θα είχαμε καταλήξει στην αταξία, στην ασύντακτη χρεοκοπία και την πλήρη αποσάθρωση της χώρας”. Όπως διευκρίνισε, έπρεπε να υπογραμμισθούν τα προαναφερθέντα, προκειμένου να γίνει η αντιπαραβολή “με κάποιες δικαιολογημένες κριτικές, οι οποίες όμως δεν περιέχουν πρόταση”.
“Όταν δεις την πραγματικότητα και δεις που οδηγείσαι, θα πάρεις αποφάσεις εκείνη την ώρα που πρέπει ακόμη κι αν σηκωθεί όλος ο κόσμος εναντίον σου” υποστήριξε, λέγοντας παράλληλα, πως αυτό έπραξε ο Αλέξης Τσίπρας. Συμπληρωματικά δε, με φόντο τις αποχωρήσεις αλλά και τις σημαντικές απώλειες μελών του ΣΥΡΙΖΑ λόγω της κατεύθυνσης του κόμματος στο θέμα του τρίτου μνημονίου, οι υποψήφιοι εξήγησαν πως, “δεν επιθυμούν καμία αντιπαράθεση με παλαιούς συντρόφους τους”, ωστόσο, από πλευράς τους, “οι λόγοι που προβλήθηκαν και αποχώρησαν στο όνομα μίας ιδεολογικής καθαρότητας είναι χωρίς νόημα και χωρίς λογική μιας και οι αγώνες από την Αριστερά συνεχίζονται, μιας και η στρατηγική πάντα επανακαθορίζεται”.
“Το καινούργιο βγαίνει μέσα από ωδίνες”
Καθ΄ όλη τη διάρκεια των επτά μηνών διακυβέρνησης, οι δύο υποψήφιοι βουλευτές υπογράμμισαν πως υπήρξαν “απτά δείγματα γραφής” από την πλευρά της κυβέρνησης, παρά το σύντομο χρονικό διάστημα που αυτή είχε στη διάθεσή της. Ενδεικτικά ανέφεραν πως, ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε το στίγμα του, “στην υποστήριξη των αδυνάτων (...), στην φιλελευθεροποίηση των ποινικών διαδικασιών και στην προστασία των ανηλίκων, στη διαμόρφωση ενός δημοκρατικού ραδιοτηλεοπτικού τοπίου (...), στην αποκατάσταση των αδικιών στη δημόσια διοίκηση (...) κ.α.”, προσθέτοντας ωστόσο, πως, απαιτείται η ισχυρή στήριξη του κόμματός τους, προκειμένου να υπάρξει “ει δυνατόν μία αυτοδύναμη κυβέρνηση” που θα παράγει έργο αναφορικά και με άλλα ζητήματα. Μερικά εξ αυτών όπως αναφέρθηκαν είναι “η καταπολέμηση της διαφθοράς, η εξάλειψη της γραφειοκρατίας, η ασφαλής και χρήσιμη διαχείριση των περιβαλλοντικών ζητημάτων και ίσως ακόμη και η συζήτηση στο μέλλον, τομών που θα σχετίζονται με μία συνταγματική αναθεώρηση όποτε αυτό είναι επιτρεπτό”.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσαν τόσο ο κ. Συρμαλένιος, όσο και ο κ. Συρίγος “στο κεντρικό θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους”, για το οποίο κατέστησαν σαφές, πως, “προϋποθέτει πάλι σκληρή διαπραγμάτευση”, ενώ ο ίδιος δρόμος πρέπει να ακολουθηθεί και για το ασφαλιστικό, για τις εργασιακές σχέσεις αλλά και για τη φοροδιαφυγή”.
“Ως δίδαγμα από τα μέχρι τώρα και στόχος σταθερός πρέπει να είναι η θέση ποτέ πια δανεισμός, παραγωγική ανασυγκρότηση, ανάπτυξη, καταπολέμηση της ανεργίας, μείωση των εισαγωγών, αύξηση της παραγωγικότητας, αντιμετώπιση της κοινωνικής και οικονομικής ανισότητας, δηλαδή μία Ελλάδα οικονομικά ισχυρή” σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Συρίγος, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος και ο Νίκος Συρμαλένιος επεσήμανε πως, “ο Σύριζα θεωρεί αδύνατες τις συνεργασίες με το παλαιοκομματικό σύστημα” καθώς παραμένοντας “πιστός στις Αρχές του” επιδιώκει τη γέννηση “του καινούργιου, που βγαίνει μέσα από ωδίνες”.
Θετική ψήφος και αυτοδυναμία
Αποκλείοντας οποιαδήποτε συνεργασία με δυνάμεις που υπηρετούν το παλαιοκομματικό σύστημα που “οδήγησε την Ελλάδα στο σημερινό σημείο” κι ως εκ τούτου και με τη Νέα Δημοκρατία όπως τόνισαν, αλλά και θέτοντας ως πρώτιστο μέλημα τους την προάσπιση της αξιοπρεπούς διαβίωσης των πολιτών, οι υποψήφιοι βουλευτές κάλεσαν τους Κυκλαδίτες να στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και να συμμετέχουν οι ίδιοι ενεργά στις προσπάθειες οργάνωσης της χώρας, αφήνοντας στην άκρη τον “αρνητικό δρόμο της επιλογής από αγανάκτηση”.
“Οι εκλογές αυτές πρέπει να έχουν θετικό πρόσημο. Να διεξαχθούν με διάλογο επί σοβαρών θέσεων και προτάσεων. Η ψήφος πρέπει να είναι θετική καθώς με αυτήν πρέπει να διαλέξουμε δρόμο, κατεύθυνση και κυβέρνηση. Δεν πρέπει να είναι ψήφος αρνητική, δηλαδή διαμαρτυρίας απελπισίας, εκδίκησης, τιμωρίας κλπ. Αυτές οι ψήφοι δεν περιέχουν πρόταση. Η κριτική όσο δίκαια κι αν είναι, η επίκριση όσο δίκαια κι αν φαντάζει, ο θυμός και η αγανάκτηση όσο δικαιολογημένα και αν είναι, ωστόσο, δεν συνιστούν πρόταση. Δεν δείχνουν δρόμο, δεν επιλέγουν κυβέρνηση” υποστήριξε ο κ. Συρίγος, στην αναφορά του οποίου, ο Νίκος Συρμαλένιος ζήτησε από τους Κυκλαδίτες να σκεφθούν ακόμη, “ποια πολιτική δύναμη θα έχει το σθένος να διαπραγματευθεί προς όφελός τους, με κοινωνική ευαισθησία και με ιδεολογία”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- “Η ηθική της ευθύνης στην πολιτική οδήγησε στη συμφωνία”
5 Σεπ. 2015 - 15:28 - Εκλογές: Σενάρια συνύπαρξης ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ σε περιφερειακό επίπεδο
22 Ιαν. 2023 - 11:55 - "Συμβάλλει στην ουσιαστική αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης"
16 Ιουλ. 2018 - 6:16 - Στη Σίφνο οι βουλευτές Συρίγος και Συρμαλένιος
12 Σεπ. 2017 - 13:24 - “Πολύ σκληρή μάχη ενάντια στο παράλογο”
3 Οκτ. 2016 - 6:18