“Πρώτα πρέπει να σωθεί η χώρα”
- Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου, 2015 - 06:10
Τη διατήρηση της χώρας μέσα στην Ευρώπη αλλά και την οικοδόμηση σταθερότητας εντός του εσωτερικού της θέτουν ως προτεραιότητα οι υποψήφιοι βουλευτές του Ποταμιού, βάσει των όσων τόνισαν τα πρόσωπα του απαρτίζουν το ψηφοδέλτιο των Κυκλάδων στην προεκλογική εκδήλωση που πραγματοποίησαν χθες στη Σύρο ενόψει των εκλογών.
Στο “ραντεβού” τους με τους πολίτες στην πλατεία Άννης Κουτσοδόντη, παρουσία και της υποψήφιας βουλευτού στην Α΄ Αθήνας, Αντιγόνης Λυμπεράκη ανέπτυξαν πολλά θέματα που αφορούν στην επόμενη ημέρα για τη χώρα μετά την εκλογική μάχη της 20ης Σεπτεμβρίου.
Τόσο η ίδια, όσο και η υποψήφια βουλευτής των Κυκλάδων, πρώτη στο ψηφοδέλτιο, Λίλη Αγγελοπούλου παραχώρησαν συνέντευξη στην “Κοινή Γνώμη”.
Ποιο είναι το διακύβευμα στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου για το Ποτάμι;
Αντιγόνη Λυμπεράκη: “Αυτές οι εκλογές δεν είναι η στιγμή να λύσουμε λογαριασμούς του παρελθόντος ή του απώτερου παρελθόντος, ούτε καν του παρόντος. Σε αυτές τις εκλογές πρέπει να σωθεί η χώρα. Γιατί η χώρα δεν έχει σωθεί. Είναι με το ένα πόδι στην Ευρώπη και το άλλο στον γκρεμό. Θα πρέπει να υπάρξει χρόνος να σταθεροποιηθούμε, να κουβεντιάσουμε ποιος έχει το καλύτερο πρόγραμμα, την καλύτερη ιδέα, την καλύτερη προοπτική. Αν δεν σωθεί η χώρα όμως, δεν έχει κανένα νόημα αυτή η συζήτηση. Για να σωθεί, πρέπει να συνεργαστούμε, να συντονιστούμε, να θέσουμε προτεραιότητες και για δύο, τρία χρόνια να τις τηρήσουμε απαρέγκλιτα εφαρμόζοντας τη συμφωνία με την Ευρώπη και κάνοντας μικρές χειρουργικές παρεμβάσεις - ίσως - σε μερικούς τομείς. Δεν αντέχουμε άλλη αβεβαιότητα κι επαναδιαπραγμάτευση. Πρέπει να θέσουμε δέκα προτεραιότητες για την ανάπτυξη. Για να ξεκινήσει ξανά η οικονομία, να μπορέσουν να ανασάνουν οι επιχειρήσεις, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, να μειωθεί η ανεργία”.
Το Ποτάμι τάσσεται υπέρ των συμμαχιών και στοχεύει στην επίτευξη σταθερότητας στη χώρα. Με ποιες πολιτικές δυνάμεις θεωρείτε ότι θα συνεργαζόσασταν καλύτερα;
Αντιγόνη Λυμπεράκη: “Θα βάλουμε πλάτη σε αυτόν που θα σώσει τη χώρα. Δε θα βάλουμε πλάτη για να δημιουργηθεί μία χορωδία που θα κάνει τις ίδιες παραφωνίες που έκαναν τα δύο κόμματα και το καθένα μόνο του. Δεν θα συναινέσουμε σε μία συνεργασία που θα επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη και θα μας οδηγεί στη χρεοκοπία. Είμαστε διατεθειμένοι να είμαστε ψύχραιμοι να είμαστε συνεργάσιμοι, να προσφέρουμε ιδέες, να προσφέρουμε ανθρώπους, τεχνογνωσία. Είτε στηρίζοντας κυβέρνηση, είτε συμμετέχοντας σε κυβέρνηση, είτε ανεχόμενοι κυβέρνηση. Δεν έχουμε καμία προτίμηση. Δεν είμαστε ΣΥΡΙΖΑ που λέμε ότι θέλουμε να “παίξουμε” μόνο με τον κ. Καμμένο ή με όποιον και όχι με τους υπόλοιπους. Αυτό το θεωρούμε αύθαδες και πολύ πατερναλιστικό απέναντι στους ψηφοφόρους. Θα κάνουμε το καθήκον μας ανεξάρτητα από το ποιος είναι πρώτο κόμμα. Αλλά για να κάνουμε το καθήκον μας πρέπει να ψαλιδιστεί η δύναμη των μεγάλων κομμάτων, ανεξάρτητα από το ποιο από αυτά θα είναι πρώτο και ποιο δεύτερο. (...) Όσοι πηγαίνουν στις εκλογές ως τώρα συζητούν για τις ευθύνες τους παρελθόντος και για το πώς θα αλλάξει το μνημόνιο. Αυτό που δε συζητάμε είναι το πώς θα αναπτυχθεί η χώρα. Εμείς στο Ποτάμι, παρόλο που δεν είμαστε ένα από τα μεγαλύτερα κόμματα, κάναμε μία πολύ μεγάλη συμβολική κίνηση χθες και παρουσιάσαμε οκτώ εμπειρογνώμονες με πολύ συγκεκριμένες θέσεις για την οικονομία. Θα ήταν πάρα πολύ χρήσιμο αν και τα άλλα κόμματα έκαναν κάτι παρόμοιο ή έστω ανταποκρινόντουσαν στις δικές μας θέσεις. Πιστεύουμε ότι αυτή είναι μία κατάθεση ευθύνης και εποικοδομητικής διάθεσης”.
Οδηγήθηκε η χώρα σε ένα τρίτο μνημόνιο, από την εφαρμογή του οποίου θα προκύψουν συνέπειες και στο νησιώτικο χώρο. Το Ποτάμι πώς θα ενισχύσει τη νησιωτικότητα;
Λίλη Αγγελοπούλου: “Αυτό που πρέπει να εξετάσουμε σοβαρά για μία φορά είναι πώς και γιατί ποτέ δεν έχει θεσμοθετηθεί επίσημα στην ευρωπαϊκή ένωση ο όρος της νησιωτικότητας. Πρέπει να δούμε σοβαρά τα προβλήματα των νησιών και πώς μπορούν αυτά να λυθούν με λογική πρώτα απ΄ όλα. Θα έλεγα πως και μέσα σε αυτό το τρίτο σκληρό μνημόνιο που έχει ψηφιστεί υπάρχουν περιθώρια για σκληρή δουλειά ώστε να γίνουν κάποια πράγματα προς όφελος των νησιωτών. Το Ποτάμι στηρίζει κάποια εξ αυτών που τονώνουν την τοπική αγορά κι την επιχειρηματικότητα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τους νησιώτες καθώς έχουν μπροστά τους μία τουριστική περίοδο που προσφέρει πάρα πολλά θετικά στους ίδιους και γενικώς στην Ελλάδα. Πρέπει να οργανώσουμε μερικά πράγματα. Για παράδειγμα, το Ποτάμι προτείνει ο ΕΝΦΙΑ να περάσει στους Δήμους ώστε να υπάρχει καταρχήν, το αυτοδιοίκητο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αν γίνει αυτό ήδη υπάρχει ένα όπλο στις τοπικές κοινωνίες να αναπτυχθούν με διαφορετικό τρόπο. Να έχουν τη δυνατότητα να οργανώσουν τις κοινωνίες τους, τον τουρισμό τους σε τοπικό επίπεδο, αλλά και την υγεία τους, τον πολιτισμό τους. Βασική προϋπόθεση όμως για όλα αυτά είναι η επιστέγαση. Το κράτος που θα πρέπει να βάλει το θεσμικό πλαίσιο ώστε να λειτουργήσουν αυτά με έναν σαφή τρόπο”.
Υπάρχει κλίμα αβεβαιότητας και πρόθεση αποχής από τις εκλογές. Τι εισπράξατε από την επαφή σας με τον κόσμο και τους Κυκλαδίτες;
Λίλη Αγγελοπούλου: “Εισπράξαμε πράγματι συναισθήματα αβεβαιότητας από τους νησιώτες, απογοήτευση και όλα αυτά τους οδηγούν στο να μη συμμετέχουν στα πολιτικά δρώμενα. Απεύχομαι το ποσοστό της αποχής να είναι υψηλό. Υπάρχουν συγκεκριμένα προβλήματα και είναι πολύ στριμωγμένος ο χρόνος επίλυσής τους. Οι πολίτες πρέπει να συμμετέχουν με την ψήφο τους καθώς από αυτήν τη στάση τους θα εξαρτηθούν πολλά πράγματα. Παρατηρούμε ότι υπάρχει ένας τεράστιος προβληματισμός μετά και την επιβολή των capital controls γιατί μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις δεν μπορούν πια να λειτουργήσουν έχουν έρθει σε μεγάλο αδιέξοδο κι αυτό επιτάσσει μία σειρά λύσεων. Καταρχήν επιτάσσει ότι πρέπει να συνεργαστεί το πολιτικό σύστημα. Πρέπει να εξετάσουμε πώς και με ποιους πολιτικούς όρους ώστε να βρεθούν οι απαραίτητες λύσεις”.
Αντιγόνη Λυμπεράκη:“Η αβεβαιότητα έχει κόστος. Για παράδειγμα, ποιος θα “κλείσει” τουριστικό πακέτο για εννέα μήνες μετά αν δεν ξέρει σε τί νόμισμα θα είναι ή ποιος θα πουλήσει και θα αγοράσει γη, αν δεν ξέρει με τί νόμισμα θα κληθεί να ζήσει αργότερα. Επίσης, υπάρχει το πρόβλημα και στις ανταγωνιστικές βιομηχανίες όπως είναι η ναυτιλία. Δεν μπορείς να κάνεις προγραμματισμό ή επένδυση και κανέναν σχεδιασμό ανασυγκρότησης αν δεν ξέρεις μέσα σε ποιο θεσμικό περιβάλλον θα βρίσκεσαι. Άρα, ειδικά για τις Κυκλάδες και ακόμη περισσότερο για τη Σύρο η αβεβαιότητα είναι δηλητηριώδης”.
Ποιο είναι το πολιτικό σχόλιό σας αναφορικά με τον τρόπο που οδηγηθήκαμε σε εκλογές από τον ΣΥΡΙΖΑ;
Αντιγόνη Λυμπεράκη: “Η πραγματικότητα είναι πως αυτή η τρίτη συμφωνία που οδηγηθήκαμε με τους εταίρους μας, ψηφίστηκε με τη μεγαλύτερη πλειοψηφία από όλες τις προηγούμενες. Θεωρητικά ένα συντριπτικά μεγάλο κομμάτι του εκλογικού σώματος και το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι της Βουλής το ψήφισε. Άρα, αυτό σημαίνει ότι θα έπρεπε να προκύψει μία αρκετά σταθερή κατάσταση. Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τις δικές του δυνάμεις στη Βουλή και είχε μία σημαντική διαρροή, αποχώρηση, καταγγελία και μάλιστα καταγγελία από αυτές που δεν χωρούν σε συγκατοίκηση τηρώντας τα προσχήματα – γιατί θα μπορούσε να ήταν μία σιωπηρή μειοψηφία μέχρι να ορθοποδήσει η χώρα – έδειξε πως, υπήρχαν αυτοί που έφυγαν και ήθελαν την επανάσταση εδώ και τώρα. Δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε να στηριχθεί στα υπόλοιπα κόμματα διότι ακόμα νομίζει ότι μπορεί να δώσει τη λύση μόνος του, κακώς, προκήρυξε εκλογές για να λύσει το εσωκομματικό πρόβλημά του διακινδυνεύοντας όμως την πορεία της χώρας. Κι αυτό είναι πολύ δυσάρεστο και είναι και πολύ κακό δείγμα γραφής για το πώς στοχεύει να πορευθεί από εδώ κι εμπρός”.
Ποιο μήνυμα απευθύνετε στους Κυκλαδίτες ενόψει της 20ης Σεπτεμβρίου;
Λίλη Αγγελοπούλου: “Πρέπει όλοι να ψηφίσουμε την Κυριακή. Επίσης, πρέπει να ενισχυθούν δυνάμεις όπως το Ποτάμι οι οποίες πραγματικά εισάγουν τον καινούργιο τρόπο στην πολιτική ζωή της χώρας για να μπορέσει επιτέλους το πολιτικό σύστημα να βάλει στόχους επίλυσης προβλημάτων με συγκεκριμένους και ικανούς ανθρώπους κι όχι να προτάξει το κομματικό και πελατειακό συμφέρον. Θα ήταν πολύ καλό να δώσει τη δύναμη ο κόσμος στο Ποτάμι να το κάνει πράξη”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Υποψήφια βουλευτής με το Ποτάμι η Λίλη Αγγελοπούλου
3 Ιαν. 2015 - 17:01 - Σε Νάξο και Πάρο το Ποτάμι με τη Λίλη Αγγελοπούλου
19 Δεκ. 2014 - 10:13 - Έναρξη προσυνεδριακού διαλόγου της ΔΡΑΣΗΣ στη Σύρο
27 Νοε. 2018 - 12:18 - Άποψη-πρόταση Καρκατσούλη για τους συμβασιούχους των ΟΤΑ
23 Ιουν. 2017 - 17:03 - "Ο δικός μας αγώνας, ο απόλυτος σεβασμός στη Δημοκρατία"
28 Οκτ. 2016 - 13:09