Στις Βρυξέλλες το αίτημα παράτασης του ΕΣΠΑ
- Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου, 2015 - 06:10
Στην υποβολή κύριου αιτήματος για τροποποίηση του Κανονισμού 1303/2013 για την παράταση της επιλεξιμότητας των ΕΔΕΤ για την Ελλάδα για το ΕΣΠΑ 2007-2013 έως τις 31.12.2016 αλλά και επικουρικού αιτήματος για υποστήριξη της δανειοδότησης για την ολοκλήρωση των έργων που τυχόν θα απενταχθούν από το ΕΣΠΑ 2007-2013 από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προχώρησε η ΚΕΔΕ μέσω του προέδρου της, Γιώργου Πατούλη στο πλαίσιο της συνάντησης με τον πρόεδρο της Επιτροπής Περιφερειών Ευρώπης, Markku Markkula στις Βρυξέλλες.
Το υπόμνημα
Αναφορικά με το σοβαρό ζήτημα που έχει πρωταγωνιστήσει τους τελευταίους μήνες στις παρεμβάσεις του συλλογικού οργάνου των Δήμων, ο πρόεδρος υπέβαλλε σχετικό υπόμνημα το περιεχόμενο του οποίου, ακολουθεί αυτούσιο:
1. Η Ελλάδα υπέβαλε αίτηση για στήριξη με τη μορφή δανειακής διευκόλυνσης στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας στις 8 Ιουλίου 2015. Στις 10 Ιουλίου 2015, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αξιολόγησε την ύπαρξη κινδύνου για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ζώνης του ευρώ στο σύνολό της, τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, και τις πραγματικές ανάγκες χρηματοδότησής της, και βάσει της αξιολόγησης αυτής το Συμβούλιο των Διοικητών αποφάσισε να χορηγήσει, κατ’ αρχήν, στήριξη τη μορφή δανειακής διευκόλυνσης με συνολικό ποσό της χρηματοδοτικής συνδρομής ογδόντα έξι δισεκατομμύρια (86,000,000,000) ευρώ. Στις 19 Αυγούστου 2015, συνάφθηκε Μνημόνιο Συνεννόησης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (εκ μέρους του ΕΜΣ και με την έγκριση του Συμβουλίου των Διοικητών) και της Ελλάδας. Η χρηματοδοτική συνδρομή που παρέχεται εξαρτάται από τη συμμόρφωση του δικαιούχου κράτους μέλους με τα μέτρα που καθορίζονται στο Μνημόνιο Συνεννόησης.
2. Στο υπογραφέν Μνημόνιο Συνεννόησης για το τριετές πρόγραμμα του ΕΜΣ αναφέρεται επί λέξει ότι «η Ελλάδα πρέπει να επωφεληθεί πλήρως από τους σημαντικούς πόρους που είναι διαθέσιμοι από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και από την ΕΤΕπ για τη στήριξη των επενδύσεων και των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών. Για την περίοδο 2007-2013, η Ελλάδα ήταν επιλέξιμη για να λάβει 38 δισεκατομμύρια ευρώ με τη μορφή επιχορηγήσεων από τις πολιτικές της ΕΕ και θα πρέπει να επωφεληθεί από τα ποσά που απομένουν επί του παρόντος από τα κονδύλια αυτά».
3. Για το ΕΣΠΑ 2007-2013 ο βαθμός απορρόφησης ανέρχεται στο 87,02%. Στον επόμενο πίνακα παρουσιάζονται αναλυτικά στοιχεία υλοποίησης.
Μόνη πηγή χρηματοδότησης
Όπως επισημαίνει παρακάτω ο Γιώργος Πατούλης, “Κύριε Πρόεδρε, οι υπηρεσίες της ΚΕΔΕ συγκεντρώνουν αναλυτικά στοιχεία προκειμένου να τεκμηριώσουν προσηκόντως τα ως άνω απολύτως δίκαια αιτήματα σε τούτη την πολύ κρίσιμη περίοδο για την Ελλάδα. Θα ήθελα λοιπόν να ζητήσω τη στήριξη Σας προκειμένου να επιτευχθεί η έγκριση τους αρμοδίως προς το συμφέρον των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της χώρας μου.
Κύριε Πρόεδρε, οι υπηρεσίες της ΚΕΔΕ συγκεντρώνουν αναλυτικά στοιχεία προκειμένου να τεκμηριώσουν προσηκόντως τα ως άνω απολύτως δίκαια αιτήματα σε τούτη την πολύ κρίσιμη περίοδο για την Ελλάδα. Θα ήθελα λοιπόν να ζητήσω τη στήριξη Σας προκειμένου να επιτευχθεί η έγκριση τους αρμοδίως προς το συμφέρον των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της χώρας μου.
Ως αναλύεται στο Μνημόνιο Συνεννόησης για τη διόρθωση των ακραίων ανισορροπιών στα δημόσια οικονομικά κατά τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα απαιτήθηκε μια άνευ προηγουμένου προσαρμογή και θυσίες από τους πολίτες της. Τα δημόσια ελλείμματα έχουν μειωθεί σημαντικά σε σύγκριση με την προ κρίσης περίοδο, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με πρωτογενές έλλειμμα ανερχόμενο σε περίπου 1,5% του ΑΕΠ το 2015, χωρίς πρόσθετα μέτρα.
Η εξυγίανση όμως βασίστηκε στη δραματική αποκλιμάκωση των δημόσιων επενδύσεων και υπηρεσιών, η οποία θα πρέπει να εξομαλυνθεί και να τεθεί σε μεγαλύτερη προτεραιότητα σταδιακά, προκειμένου να διατηρηθεί το αναπτυξιακό δυναμικό.
Ως αποτέλεσμα είναι η αδυναμία απορρόφησης στις επόμενες 100 ημέρες, έως τις 31.12.2015, του ποσού των 3.111.985.511 ευρώ. Για να επιτευχθεί δηλαδή ο στόχος που περιγράφεται και στο Μνημόνιο Συνεννόησης, θα πρέπει το συγχρηματοδοτούμενο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων να πληρώνει καθημερινά το ποσό των 31,1 εκατομμυρίων ευρώ, που είναι αδύνατο στο ασφυκτικό καθεστώς των capital controls και αναμενόμενης καταβολής δόσεων μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από τους θεσμούς.
Επισημαίνεται, ότι η μη ολοκλήρωση των έργων εντός της περιόδου της επιλεξιμότητας και η μη επίτευξη της λειτουργικότητας των έργων θα έχει ως αποτέλεσμα τη ζημία της Ελλάδας κατά τουλάχιστον άλλα 3 δις ευρώ, κατ’εκτίμηση, καθώς τα εν λόγω έργα δεν θα είναι συμβατά με την κοινοτική νομοθεσία.
Άρα σε αυτό το πλαίσιο, αιτούμαστε τη στήριξη της Επιτροπής των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το κύριο αίτημα που υποβάλλεται για τροποποίηση του Κανονισμού 1303/2013 για την παράταση της επιλεξιμότητας των ΕΔΕΤ για την Ελλάδα για το ΕΣΠΑ 2007-2013 έως τις 31.12.2016.
4. Η προηγούμενη Ελληνική Κυβέρνηση δεν είχε υποβάλλει επίσημο αίτημα παράτασης του ΕΣΠΑ 2007-2013 προς Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Επισημαίνεται ότι το θέμα της παράτασης του ΕΣΠΑ 2007-2013 για όλες τις χώρες είχε τεθεί σε επίπεδο Συμβουλίου της ΕΕ στις 18-19 Δεκεμβρίου 2014 αλλά δεν έγινε αποδεκτό.
Για την Ελλάδα, υλοποιείται η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής1 για την πρόωρη εκταμίευση του εναπομείναντος 5% των εκκρεμών πληρωμών της ΕΕ που κανονικά διατηρούνται μέχρι το κλείσιμο των προγραμμάτων και την εφαρμογή ενός ποσοστού συγχρηματοδότησης 100% για την περίοδο 2007-2013. Αυτό εκτιμάται ότι θα εξοικονομήσει για τον ελληνικό προϋπολογισμό ποσό ύψους € 2δις ευρώ αλλά δεν θα επιλύσει το ζήτημα, καθώς θα μεταφέρει το πρόβλημα προς το Ελληνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και θα πρέπει η ολοκλήρωσή τους να πληρωθεί από εθνικούς πόρους.
Έως σήμερα έχουν καταγραφεί από 161 Δήμους (στους μισούς από τους 325) της Ελλάδας, ότι υπάρχουν 478 έργα με ανεκτέλεστο υπόλοιπο 736.232.998 ευρώ και εύλογα εκτιμάται ότι για όλη την επικράτεια το ποσό θα ξεπεράσει το 1.000.000.000 ευρώ. Το εν λόγω ποσό όμως δεν προβλέπονται στο Μνημόνιο Συνεννόησης καθώς τα αναφερόμενα σε αυτό ποσά αφορούν το ΕΣΠΑ 2007-2013, ως είχε εγκριθεί.
Η μόνο πηγή χρηματοδότησης που θα μπορούσε να διασφαλίσει την υλοποίηση των εν λόγω αναπτυξιακών και πολύ κρίσιμων έργων για τους Δήμους της Ελλάδας, είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Σε αυτό το πλαίσιο, αιτούμαστε τη στήριξη της Επιτροπής των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το επικουρικό αίτημα που υποβάλλεται για υποστήριξη της δανειοδότησης για την ολοκλήρωση των έργων που τυχόν θα απενταχθούν από το ΕΣΠΑ 2007-2013 από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Κύριε Πρόεδρε, οι υπηρεσίες της ΚΕΔΕ συγκεντρώνουν αναλυτικά στοιχεία προκειμένου να τεκμηριώσουν προσηκόντως τα ως άνω απολύτως δίκαια αιτήματα σε τούτη την πολύ κρίσιμη περίοδο για την Ελλάδα. Θα ήθελα λοιπόν να ζητήσω τη στήριξη Σας προκειμένου να επιτευχθεί η έγκριση τους αρμοδίως προς το συμφέρον των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της χώρας μου”.
1
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Οικονομικός “πυρετός” για την Αυτοδιοίκηση
28 Αυγ. 2015 - 6:10 - ΕΣΠΑ: Το μεγαλύτερο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων των τελευταίων 14 ετών στην Ελλάδα
11 Μαΐου. 2024 - 9:42 - ΕΣΠΑ: Επιδοτήσεις έως 60% για μικρές επιχειρήσεις
19 Δεκ. 2023 - 11:45 - Πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Σχεδιασμού Πολιτικής του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027
9 Μαρ. 2020 - 6:23 - Πρόγραμμα ΕΣΠΑ για τουριστικές επιχειρήσεις
2 Μαρ. 2018 - 10:16