Προβληματισμός για τα περιφερειακά κανάλια
- Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου, 2015 - 06:10
Σωρεία αντιδράσεων συνόδευσε την κατάθεση του νομοσχεδίου για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, με τους διαπλεκόμενους ισχυρούς παίκτες του χώρου να πυροδοτούν πολιτικές οξύνσεις, ενώ παράλληλα αιτιολογημένες αντιδράσεις καταγράφονται από την πλευρά των περιφερειακών Μέσων.
Με υψηλούς τόνους εκ μέρους της αντιπολίτευσης συζητήθηκε το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ που προωθεί η κυβέρνηση, στοχεύοντας στην εκκαθάριση του τηλεοπτικού τοπίου, όπου κύριο στοιχείο του αποτελεί η διαπλοκή και οι στενές σχέσεις δοσοληψιών που είχαν αναπτύξει τα μεγάλα τηλεοπτικά Μέσα με τον πολιτικό και τον επιχειρηματικό κόσμο.
Κατά τη συζήτηση του θέματος, ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Τάξης και Δικαιοσύνης, βουλευτής Κυκλάδων, Αντώνης Συρίγος, βρέθηκε πολλές φορές σε δυσχερή θέση στην επιβολή της τάξης, καθώς οι εκπρόσωποι των κομμάτων δημιουργούσαν κατάσταση πανδαιμόνιου.
Εκτός των θεμάτων που τέθηκαν από την πλευρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και εκπροσώπους εμπλεκόμενων φορέων, με αναφορές στους κανόνες ισονομίας και υγιούς ανταγωνισμού, που βάλλονται από το παρόν νομοσχέδιο, έντονη αντίδραση εκφράζεται και από την πλευρά των περιφερειακών Μέσων, τα οποία οδηγούνται σε αφανισμό, από τις προβλεπόμενες ρυθμίσεις.
Σε νέο νομοσχέδιο οι ρυθμίσεις για το σύνολο των περιφερειακών Μέσων
Τον ρόλο των καναλιών της περιφέρειας διαχώρισε κατά την τοποθέτηση του κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου ο Αντώνης Δημητρίου της Ένωσης Ενημερωτικών Τηλεοράσεων Ελληνικής Περιφέρειας (ΕΕΤΕΠ), ο οποίος επικεντρώθηκε στο νέο οικονομικό περιβάλλον που ορίζεται εκ του νομοσχεδίου, το οποίο λειτουργεί αποτρεπτικά για την βιωσιμότητα τους.
Κύρια επισήμανση του ήταν περί εκκαθάριση της διαπλοκής και της διαφθοράς που επιχειρείται με το παρόν νομοσχέδιο, διευκρινίζοντας πως αυτά τα στοιχεία δεν σχετίζονται με τους σταθμούς της περιφέρειας.
Ζητούμενο είναι να υπάρξει εξαίρεση των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών από το νομοσχέδιο και να κατατεθεί νέο το οποίο θα ρυθμίζει στο σύνολο τους τα θέματα του συνόλου των περιφερειακών μέσων ενημέρωσης.
Μιλώντας με οικονομικά στοιχεία ανέφερε πως ο τζίρος των περίπου 80 περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών το 2013 ανήλθε στα 10,5 εκατ. ευρώ, εξηγώντας ότι «Η ΕΡΤ δίνει στην Digea 2 εκατ ευρώ το χρόνο. Έχετε υπολογίσει πόσα παίρνετε από την περιφέρεια στα 15 χρόνια; Παίρνετε 52+ εκατ. ευρώ. Εμείς δίνουμε 3,5 εκατ. ευρώ το χρόνο και η ΕΡΤ 2,5 εκατ. ευρώ».
Ανάλογη παρέμβαση υπέρ τω περιφερειακών Μέσων έγινε και από την πλευρά του κυβερνητικού βουλευτή των Κυκλάδων, Νίκου Συρμαλένιου, ο οποίος στην ομιλία του ζήτησε την εξαίρεση των τοπικών τηλεοπτικών σταθμών από το νομοσχέδιο.
Ο βουλευτής ζήτησε τον διαχωρισμό των τοπικών από τα περιφερειακά Μέσα, καθώς ανάλογη πρόβλεψη δεν υπάρχει, λέγοντας πως «Από τη στιγμή που γίνεται μια επαναστατική τομή για τους εθνικής εμβέλειας τηλεοπτικούς σταθμούς πρέπει να εξαιρεθούν, προς το παρόν, τα περιφερειακής εμβέλειας ή τοπικής εμβέλειας τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης, γιατί εκεί ισχύουν και πρέπει να ισχύσουν άλλα κριτήρια. Καταρχήν, πρέπει να υπάρξει διάκριση μεταξύ Εθνικής, Περιφερειακής και Τοπικής εμβέλειας. Στο νομοσχέδιο υπάρχει μόνο μια διάκριση μεταξύ Εθνικής και Περιφερειακής εμβέλειας. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί και στα Δωδεκάνησα και στις Κυκλάδες, πιθανόν και το Βόρειο Αιγαίο και αλλού, δεν έχουν τη δυνατότητα να έχουν αυτή τη μεγάλη εμβέλεια που να καλύπτουν Περιφερειακή κλίμακα. Για το λόγο αυτό πρέπει να γίνει η διάκριση και σε Τοπικής εμβέλειας τηλεοπτικούς σταθμούς, που να εκπέμπουν σε επίπεδο επαρχίας ή επαρχείου είτε περιφερειακής ενότητας».
Οπότε ζήτησε την εξαίρεση των τοπικών τηλεοπτικών σταθμών και να υπάρξει μια ρύθμιση, η οποία θα γίνει μέσα από ενδελεχή διάλογο και διαβούλευση, συμπληρώνοντας πως «Εάν, ωστόσο, οι σταθμοί αυτοί περιληφθούν στο παρόν νομοσχέδιο, αυτό θα πρέπει να γίνει με κριτήρια τέτοια, που να ανταποκρίνονται στα δεδομένα που να εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα των τοπικών τηλεοπτικών σταθμών».
Τα κανάλια των Κυκλάδων
Την απογοήτευση του όσον αφορά στη δυνατότητα παραμονής των τοπικών σταθμών στο τηλεοπτικό γίγνεσθαι εξέφρασε ο επί πολλά χρόνια δημοσιογράφος και κύριο στέλεχος του τοπικού σταθμού της Σαντορίνης «Volcano tv», Παναγιώτης Μυτιληναίος.
Κύριο στοιχείο του προβληματισμού του υπήρξε η απαίτηση που θέτει το νομοσχέδιο για απασχόληση τουλάχιστον 20 ατόμων προσωπικό στα περιφερειακά Μέσα, αριθμός αποτρεπτικός για τα οικονομικά των μικρών καναλιών.
Όπως είπε «Τα 20 άτομα που ζητάει για προσωπικό ενημερωτικού ή θεματικού χαρακτήρα το νομοσχέδιο δεν μπορείς να τα καλύψεις οικονομικά με βάση τη διαφημιστική πίτα που υπάρχει στις Κυκλάδες. Γιατί οι διαφημίσεις είναι τοπικές, όπως και οι σταθμοί. Δεν παίρνουμε διαφημίσεις από τη Σύρο, ούτε οι Συριανοί από μας. Εμείς αυτή τη στιγμή είμαστε ίσα-ίσα στα έσοδα και τα έξοδα, με πέντε εργαζόμενους, χαμηλόμισθους. Το πρόβλημά μας είναι μόνο το προσωπικό που κάνει τη λειτουργία του σταθμού αδύνατη. Αν πάρουμε 20 εργαζόμενους ούτε τις ασφαλιστικές εισφορές δεν θα βγάλουμε, που σημαίνει ότι μας οδηγούν στο κλείσιμο».
Έθεσε δε και την παράμετρο της δημοπρασίας των αδειών, λέγοντας «στη δημοπρασία που θα πας, ποιους θα έχεις απέναντί σου; Θα έχεις απέναντι ανθρώπους. Αυτοί που θα βγάλουν τα πανελλήνια, θα θέλουν να δικτυωθούν και μπορούν να τα χτυπήσουν και ούτε καν να μην τα δουλέψουν. Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει. Είναι θολό εντελώς».
Επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο Κομνηνός Στρογγύλης, ιδιοκτήτης του TV1 Σύρος», ο οποίος εμφανίστηκε ποιο σίγουρος, λέγοντας ότι «Οι επιχειρήσεις οι οποίες έχουν την ευθύνη των τηλεοπτικών καναλιών είναι όλες σύννομες, γιατί υπάγονται στον έλεγχο σε ετήσια βάση απ’ το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Ως εκ τούτου λοιπόν, εγώ δεν κινδυνεύω σαν επιχείρησης. Σαν πρόεδρος μιας εταιρείας δεν κινδυνεύω, ούτε με απασχολεί. Τα αυτονόητα. Από το 2007 γιατί είχε αδειοδοτηθεί η δικιά μου επιχείρηση σε ψηφιακή εποχή; Γιατί σύμφωνα με το νόμο, υπάρχουν κάποιες διατάξεις, κάποιες προδιαγραφές, υπάρχουν κάποια προγράμματα και χρήματα τα οποία τα δώσαμε. Υπάρχουν κάποιες επενδύσεις τις οποίες αγνόησαν στα επόμενα χρόνια. Δεν με απασχολεί. Ούτε θα κλείσω εγώ. Άλλοι θα κλείσουν, γιατί σύμφωνα με το γράμμα του νόμου είναι παράνομοι».
Αντιδράσεις για την Δημοτική τηλεόραση
Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε το κείμενο που εξέδωσαν οι εργαζόμενοι στον Δημοτικό τηλεοπτικό σταθμό «Αιγαίο Τηλεόραση», αλλά και η επιλογή τους να αποσταλεί μόνο σε συγκεκριμένο μέσο των Αθηνών.
Συγκεκριμένα η ηλεκτρονική σελίδα της εφημερίδα «Το Παρόν» αναφέρει πως έλαβε κείμενο «Από τους εργαζόμενους του τηλεοπτικού σταθμού Αιγαίο Τηλεόραση», προκαλώντας απορίες και ερωτηματικά για το ποιοί είναι οι εργαζόμενοι στον συγκεκριμένο σταθμό.
Στο εν λόγω κείμενο αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «Η πρόβλεψη μετατροπής σε Ανώνυμη Εταιρεία των φορέων των ΟΤΑ…δημιουργεί ένα απαγορευτικό περιβάλλον για την συνέχιση της λειτουργίας τους. Αρχικά, σε περίπτωση μετατροπής τους σε ανώνυμες εταιρίες δεν θα επιτρέπεται η χρηματοδότησή τους από τον οικείο ΟΤΑ….Επιπλέον, το υπέρογκο χρηματικό ποσό το οποίο απαιτείται ως εγγύηση για την απόκτηση άδειας, στην περίπτωση που γίνει εφικτό να συγκεντρωθεί, θα καταβληθεί ουσιαστικά από το Δήμο στο Δημόσιο δημιουργώντας μόνο διοικητικό κόστος, επιβαρύνοντας τον κρατικό προϋπολογισμό και τελικά του ίδιους τους πολίτες. Τέλος δημιουργείται επιπλέον πρόβλημα, καθώς δεν μπορεί να διαχωριστεί νομικά η Δημοτική τηλεόραση από το Δημοτικό Ραδιόφωνο, μιας και ο Καλλικράτης ορίζει ότι: «οι δήμοι μπορεί να έχουν μόνον μία επιχείρηση με ειδικό σκοπό τη λειτουργία ραδιοφωνικού ή τηλεοπτικού σταθμού».
Καταλήγοντας ζητούν να διατηρηθεί η νομική μορφή των Δημοτικών σταθμών και την εξαίρεση από τις χρηματικές υποχρεώσεις κατά την διαγωνιστική διαδικασία, καθώς όπως σημειώνουν «κάτι τέτοιο οι Δήμοι δεν θα μπορέσουν να το αντέξουν οικονομικά».
Σε σχέση με το συγκεκριμένο κείμενο, ο Π. Μυτιληναίος δεν έκρυψε την ενόχληση του, λέγοντας ότι «με έχει ενοχλήσει πάρα πολύ η επιστολή που έστειλαν αυτοί οι εργαζόμενοι και τα πράγματα που ζητάνε. Να δουλεύουν οι δημοτικοί και να κλείσουν οι ιδιωτικοί; Τι ζητούν δηλαδή; Να πληρώσουμε εμείς και αυτοί να μην πληρώσουν; Γιατί λέει, τα λεφτά τα δικά μας τα πληρώνει ο δημότης. Γιατί ο δικός μας ιδιώτης δεν είναι δημότης; Δεν την καταλαβαίνω αυτή τη λογική».
Ποιο καυστικός υπήρξε στην τοποθέτηση του ο Κ. Στρογγύλης, ο οποίος μίλησε για τη νομιμότητα της επιχείρησης «Όσον αφορά στις επιπτώσεις ποιες είναι; Να στηριχτούν τα νόμιμα για παράδειγμα; Αυτά τα αυτονόητα που φωνάζω χρόνια; Ότι θα έπρεπε να ήταν ανώνυμη εταιρεία από το 2009, γιατί αν δεν ήταν, είναι ανώνυμη και ξεκοκαλίζουν δημόσιο χρήμα; Ξέρει ο κάθε συνταξιούχος εδώ στη Σύρο πόσο κοστίζει ο ΑΙΓΑΙΟ; Από το 2004 μέχρι το 2008 έχουν πάρει 1,8 εκατομμύρια ευρώ, χρηματοδοτήσεις μόνο. Πού τα πήγαν τα λεφτά και δεν έχουν ούτε καλώδιο; Έδωσε κανείς λογαριασμό; Ως εκ τούτου λοιπόν με το σχέδιο νόμου αυτό που είναι στη Βουλή τώρα που αποκλείει τις μορφές αυτές, γιατί επικοινωνούν… τι θα πει Δημοτική Επιχείρηση Τηλεόραση;».
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- ΕΣΠΑ 2021 - 2027: Συνάντηση της ΕΝΠΕ με τον με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Raffaele Fitto
14 Φεβ. 2025 - 18:00 - ΕΚΠΑ - Σαντορίνη: Παρατηρείται πτώση στον αριθμό και τα μεγέθη των σεισμών
14 Φεβ. 2025 - 17:30 - Σκυλακάκης: Όποιοι χτίζουν αυθαίρετα τώρα θα είναι και οι πρώτοι που θα τα δουν να κατεδαφίζονται
14 Φεβ. 2025 - 15:48 - Έντονα καιρικά φαινόμενα: Μηνύματα του 112 σε Κεφαλονιά και Ζάκυνθο
14 Φεβ. 2025 - 15:30 - Δίκη Πισπιρίγκου: Στις 27 Φεβρουαρίου η εισαγγελική πρόταση
14 Φεβ. 2025 - 14:10