Συμμετοχή του Δημάρχου Μυκόνου στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών της ΚΕΔΕ

Προώθηση ζητημάτων νησιωτικότητας

  • Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου, 2015 - 06:10

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος συμμετείχε και ο Δήμαρχος Μυκόνου, ως τακτικό της μέλος, στην οποία συζητήθηκε η κατάρτιση της πρότασης που θα καταθέσει η Ένωση, αναφορικά με τις αλλαγές, στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης.

Η κατάρτιση της πρότασης που θα καταθέσει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος για τις αλλαγές που θα γίνουν στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης, καθώς και η καταπολέμηση της πολυνομίας, μέσω Ενιαίου Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών της ΚΕΔΕ η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Λιτόχωρο, συμμετέχοντος και του Δημάρχου Μυκόνου, κ. Κωνσταντίνου Κουκά.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, κ. Γ. Πατούλης, κατά τη διάρκεια της κεντρικής ομιλίας του επισήμανε την αναγκαιότητα η Τοπική Αυτοδιοίκηση Πρώτου Βαθμού να προετοιμάσει άμεσα την πρόταση της για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Προκειμένου να συγκροτηθεί μια άρτια και ολοκληρωμένη πρόταση, θα αξιοποιηθεί η επιστημονική δουλειά και εμπειρία της Επιτροπής Θεσμών και του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο κ. Πατούλης υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει άμεση αντιμετώπιση και της πολυνομίας η οποία δημιουργεί σημαντικά προβλήματα. «Προς την κατεύθυνση αυτή είναι αναγκαία η θεσμοθέτηση του Ενιαίου Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης» σημείωσε.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ με αφορμή την αναβολή της συζήτησης του νομοσχεδίου για τα μέτρα επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου (παράλληλο πρόγραμμα), άσκησε κριτική στη κυβέρνηση επισημαίνοντας ότι η απόσυρση ήταν αποτέλεσμα πιέσεων από τους δανειστές. Επιπλέον τόνισε ότι για άλλη μια φορά η κυβέρνηση επιχείρησε να περάσει αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για την αυτοδιοίκηση χωρίς να έχουν ερωτηθεί γι’ αυτό οι δήμαρχοι.

Όσον αφορά στα θέματα ημερήσιας διάταξης, τα οποία συζητήθηκαν στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών, αυτά περιλάμβαναν τα εξής:

1. Τη Συνταγματική Αναθεώρηση – Συζήτηση επί της γνωμοδότησης για το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Γεώργιου Σωτηρέλη, Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με τίτλο: «Προτάσεις αναθεώρησης συνταγματικών διατάξεων για την αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

2. Την ισοσκέλιση ανταποδοτικών τελών Ο.Τ.Α., προβλήματα και προτάσεις για νομοθετική ρύθμιση

3. Τον Ενιαίο Κώδικας Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τέλος,

4. Την προώθηση της διαμεσολάβησης στις τοπικές κοινωνίες

Ο Δήμαρχος Μυκόνου, κ. Κωνσταντίνος Κουκάς με παρεμβάσεις του έλαβε μέρος σε όλα τα θέματα της συνεδρίασης, ενώ σύμφωνα με σχετικές του δηλώσεις, κύρια επιδίωξη των παρεμβάσεών του, ήταν να προβάλλει ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της νησιωτικότητας που απαιτούν άμεση και ουσιαστική λύση και προώθηση.