Ενώνουν τη φωνή τους αυτοαπασχολούμενοι κι επιστημονικοί φορείς της Σύρου και των Κυκλάδων ενάντια στο ασφαλιστικό που προωθεί η κυβέρνηση

“Δεν θα υποστούμε το τελικό χτύπημα”

Δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, ιατροί και μηχανικοί τάσσονται κάθετα αντίθετοι στην οικονομική εξόντωσή τους, όπως ανέφεραν σε κοινή συνέντευξη Τύπου

Την κατηγορηματική αντίθεσή τους στην προώθηση και ψήφιση του σχεδίου νόμου για το ασφαλιστικό εκ μέρους της κυβέρνησης εκφράζουν οι επιστημονικοί φορείς αλλά και οι αυτοαπασχολούμενοι της Σύρου και των Κυκλάδων, παίρνοντας θέση μάχης και δημιουργώντας ενιαίο μέτωπο ενάντια στην οικονομική εξόντωσή τους.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες το πρωί στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου, τόσο ο πρόεδρος, Νίκος Παγίδας, όσο και η εντεταλμένη του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Πειραιώς, Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, Ελένη Ασμάνη, η γενική γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων, Παναγιώτα Βούλγαρη αλλά και ο πρόεδρος του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών του νομού Κυκλάδων, Γιώργο Φρέρης εξέφρασαν την πρόθεση των μελών που εκπροσωπούν, να κλιμακώσουν τον αγώνα τους, προκειμένου να προασπιστεί η επαγγελματική επιβίωσή τους, η οποία και αμφισβητείται ευθέως, αν εφαρμοσθούν τα νέα φορολογικά μέτρα.

Κατόπιν των συνεπειών που έχουν υποστεί τα τελευταία έτη από την οικονομική λαίλαπα της κρίσης και του μνημονίου, οι ίδιοι επεσήμαναν πως, θέτουν προ των ευθυνών τους και τους βουλευτές των Κυκλάδων, τους οποίους και χαρακτήρισαν “επίορκους”, καλώντας τους να πάρουν δημόσια θέση για το νέο “αντισυνταγματικό και καταστρεπτικό νομοσχέδιο” που προβλέπει υψηλές εισφορές για τους επαγγελματικούς κλάδους τους.

Αξίζει να σημειωθεί, πως, ο κ. Παγίδας γνωστοποίησε ότι, με το κοινό μέτωπο συντάσσονται και οι δικαστικοί επιμελητές, ο εκπρόσωπος των οποίων, Παύλος Χρυσαφίδης, ωστόσο, δεν κατέστη εφικτό να συμμετάσχει στην συνέντευξη Τύπου, αφού ταξίδευε για να επιστρέψει στη Σύρο.

Ν. Παγίδας: “Απέναντι στην αντισυνταγματικότητα και τη μη εφαρμογή της δημοκρατίας”

Την ανάγκη να υψώσουν κοινή φωνή όλοι οι φορείς αλλά και η τοπική κοινωνία ενάντια στα μέτρα που συστηματικά προωθούνται από τις κυβερνήσεις και πλήττουν κατάφωρα σε οικονομικό επίπεδο την κοινωνία, αλλά και κάθε επαγγελματική ομάδα, επεσήμανε εκ νέου, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου, Νίκος Παγίδας, τονίζοντας αρχικά πως, “Επιτέλους βρισκόμαστε οι συμβολαιογράφοι, οι ιατροί, οι μηχανικοί και οι δικηγόροι” ενάντια σε μία “κρίση βαθύτατης αντισυνταγματικότητας και μη εφαρμογής του δημοκρατικού πολιτεύματος”.

Όπως ο ίδιος εξήγησε, “Μέσα στα τόσα που μας βαραίνουν έχουμε άλλο ένα θέμα, το ασφαλιστικό”, αναφορικά με το οποίο υπογράμμισε πως, “γνωρίζουμε όλοι και όλες πώς έχει “τακτοποιηθεί” από τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες του παρελθόντος με αποτέλεσμα σήμερα να βρισκόμαστε μπροστά σε ένα προσχέδιο νόμου, το οποίο καταρχάς, είναι κατάφωρα αντισυνταγματικό”. Ερμηνεύοντας δε, την ανάγκη συγκρότησης του κοινού μετώπου, σημείωσε πως, το περιεχόμενό του νόμου που έρχεται, χαρακτηρίζεται για την “παράβαση της ανταποδοτικότητας και της αλληλεγγύης” κι ως εκ τούτου, “ενιαία όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιστήμονες αντιμετωπίζουμε αυτό το προσχέδιο”.

Εκ μέρους του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου, επεσήμανε μάλιστα, πως, τα μέλη είχαν αποφασίσει την αποχή από τα καθήκοντά τους έως σήμερα, ώστε να προβούν στη λήψη νέας απόφασης για την συνέχιση του αγώνα τους. “Μετά από καιρό ξεκινά μία αποχή, η οποία θα επαναλαμβάνεται απ΄ ό,τι αντιλαμβάνομαι και θα εξετάσουμε βέβαια ποιές θα είναι οι αντιδράσεις της κυβέρνησης και των θεσμών. Για πρώτη φορά το πλαίσιο της απεργίας είναι πολύ σκληρό” δήλωσε χαρακτηριστικά στην τοποθέτησή του, υποστηρίζοντας ακολούθως, πως, “η συγκεκριμένη κυβέρνηση αλλά και οι προηγούμενες δεν θέλουν δικηγόρους, αλλά θέλουν υπαλλήλους τραπεζών και υπαλλήλους διάφορων συμφερόντων, τα οποία είναι αποκομμένα από τη νομοθεσία, το Σύνταγμα και το ευρωπαϊκό κεκτημένο”.

Κόκκινη γραμμή: Ενιαίος φορέας, αλλά όχι ενοποίηση

Μεταφράζοντας σε αριθμητικά στοιχεία την εφαρμογή των όσων περιλαμβάνει σήμερα το επίμαχο σχέδιο νόμου, ο Νίκος Παγίδας κατέστησε με σαφήνεια ξεκάθαρο, πως, ο κλάδος των δικηγόρων θα οδηγηθεί στον αφανισμό. “Ο δικηγόρος με εισόδημα 20.000 ευρώ, για ασφαλιστικές εισφορές πρέπει να καταβάλει τουλάχιστον 6.990 ευρώ” ανέφερε ενδεικτικά, προσθέτοντας πως, αυτού του ποσού, ακολουθεί κι επιπλέον επιβάρυνση, αφού “για φόρο εισοδήματος 26%, θα καταβάλλει 5.200 ευρώ, για φόρο αλληλεγγύης 2%, 400 ευρώ, για τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ” ενώ επιπρόσθετα, “υπέρ ΟΑΕΔ, 120 ευρώ”, ποσά που αθροιστικά φθάνουν τα 13.660 ευρώ. “Από το καθαρό εισόδημα των 20.000 ευρώ αφού καταβληθούν τα παραπάνω, απομένει στον δικηγόρο καθαρό εισόδημα 6.340 ευρώ ετησίως και μηνιαίως 528 ευρώ” συμπλήρωσε, εξηγώντας πως, στα προαναφερόμενα χρήματα έρχονται να προστεθούν κι έξοδα για την επιβίωση των δικηγόρων αλλά και για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των γραφείων τους. “Θέλουν ο δικηγόρος να μην έχει τη δυνατότητα αξιοπρεπώς να ασκήσει το λειτούργημά του” υποστήριξε κατηγορηματικά ο κ. Παγίδας, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως, “Πρότασή μας είναι να υπάρξει ένας ενιαίος φορέας, αλλά να μη γίνει ενοποίηση. Να ενταχθεί και ο δικός μας φορέας μέσα σε έναν κοινό φορέα, αλλά να έχει την διοικητική και οικονομική του αυτοτέλεια”. Αυτή η θέση, όπως δήλωσε, “είναι κόκκινη γραμμή για εμάς”. Περιγράφοντας μάλιστα τη δεινή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου, γνωστοποίησε πως, “από τους 103 δικηγόρους, μόλις οι 17 έχουν καταβάλει εισφορές”.

“Οι βουλευτές είναι επίορκοι. Να πάρουν δημόσια θέση”

Της συνολικής κριτικής του κ. Παγίδα στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, δεν διέφυγαν οι τοπικοί βουλευτές των Κυκλάδων και δη, της σημερινής κυβέρνησης, στους οποίους απέδωσε τον χαρακτηρισμό “επίορκοι”, υποστηρίζοντας δημόσια πως, “Καταπάτησαν τον όρκο τους” σε επίπεδο εφαρμογής του Συντάγματος. “Αυτοί τη στιγμή είναι επίορκοι. Όπως ήταν και οι προηγούμενοι” συμπλήρωσε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου, προσθέτοντας πως, “Μπορεί οι τροϊκανοί να μας λένε ψέματα, αλλά ντρέπομαι για τους συμπατριώτες μας και ειδικά τους βουλευτές που μας λένε ψέματα. (...) Αυτή τη στιγμή, διαδικασίες τις οποίες καταδίκαζαν και ο κ. Συρμαλένιος και ο κ. Μανιός και ο κ. Συρίγος έρχονται και τις εφαρμόζουν κι όχι μόνο τις εφαρμόζουν, δεν δίνουν λόγο και δικαιολογία γιατί το κάνουν”.

Σημειώνοντας παρακάτω πως, με φόντο το νέο ασφαλιστικό “θα πρέπει να πάρουν θέση δημόσια”, έκανε λόγο για “πράξεις εξόντωσης που εφαρμόζει η κυβέρνηση με τον χειρότερο τρόπο”. “Είμαστε επάνω σε ένα δάπεδο σαθρό, το οποίο αντί να το επιδιορθώνουν, το κάνουν χειρότερο με τα ψέματα που μας λένε” πρόσθεσε στη συνέχεια, επαναλαμβάνοντας πως, ζητείται η “άμεση απόσυρση του σχεδίου νόμου και απαιτούμε από τους βουλευτές να λάβουν δημόσια θέση”.

Μόνος δρόμος πάντως, όπως ισχυρίστηκε ο κ. Παγίδας, δεν είναι άλλος “από την αυτοοργάνωση των φορέων και της κοινωνίας”.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να επισημανθεί πως, στην αναλυτική κριτική του, ο ίδιος στηλίτευσε και τη στάση των βουλευτών με φόντο τον ΦΠΑ, αλλά και των Αυτοδιοικητικών και δη της Περιφέρειας υπενθυμίζοντας τη στάση τους στο θέμα του δημοψηφίσματος.

Ελ. Ασμάνη: “Αυξάνονται ασφαλιστικές εισφορές, μειώνονται εισοδήματα”

Τον κλάδο των συμβολαιογράφων εκπροσώπησε η κ. Ελένη Ασμάνη δηλώνοντας εξ αρχής πως, “Εμείς ως συμβολαιογράφοι, ίσως για πρώτη φορά στην ιστορία μας, έχουμε αποφασίσει ότι η απεργία αυτή, θα έχει διάρκεια”. Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε για τους συναδέλφους της, οι οποίοι βρίσκονται σε αποχή, “αυτή τη φορά μας έχει δοθεί αυστηρή εντολή από τον Σύλλογό μας να μην υπογράφουμε καμία απολύτως πράξη συμπεριλαμβανομένων και των πλειστηριασμών ενώ το μόνο που μας επιτρέπεται είναι οι διαθήκες κι αυτές εκτός γραφείου”.

Από την πλευρά της, συνηγορώντας στα λεγόμενα του κ. Παγίδα, υποστήριξε πως, “Κι εμείς οι ίδιοι απλά θεωρούμε ότι ο λογαριασμός δεν βγαίνει στη συγκεκριμένη περίπτωση. Οι ασφαλιστικές μας εισφορές αυξάνονται δυσανάλογα, το εισόδημά μας μειώνεται”. Εστιάζοντας δε, στο σχέδιο νόμου και σε όσα μέχρι στιγμής έχουν γίνει γνωστά πως, αυτό περιλαμβάνει, πρόσθεσε πως, “Συνδέοντας το νέο φορολογικό νομοσχέδιο με το ασφαλιστικό, πολύ απλά δεν απομένει ποσό που θα μας επιτρέψει να επιβιώσουμε ως επαγγελματίες. Καθίσταται ασύμφορη η άσκηση του επαγγέλματός μας σε σχέση με τους φόρους που καλούμαστε να πληρώσουμε”.

Πέραν των αρνητικών συνεπειών για τους συμβολαιογράφους που εξασκούν χρόνια το επάγγελμα, η κ. Ασμάνη δεν παρέλειψε να κάνει ειδική μνεία στους νέους ανθρώπους που μπαίνουν στον κλάδο, υπογραμμίζοντας συγκεκριμένα πως, “στο καινούργιο νομοσχέδιο καταργείται η διευκόλυνση μειωμένης ασφαλιστικής εισφοράς για την πρώτη πενταετία” κάτι που μεταφράζεται στο ότι “ένας νέος επαγγελματίας που αντιμετωπίζει έξοδα εξοπλισμού γραφείου και ξεκινά τώρα, χωρίς κύκλο πελατείας, είναι υποχρεωμένος να πληρώνει το ίδιο ποσό που πληρώνουν όλοι οι υπόλοιποι που είναι στο επάγγελμα χρόνια. Αυτό να μη τί άλλο είναι πέρα από απάνθρωπο και παράλογο”.

“Ούτε διαβούλευση ενώ προτείνονται εξωφρενικά πράγματα”

“Παράλογο” χαρακτήρισε στη συνέχεια και τον τρόπο που προβλέπεται ότι θα υπολογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές, εξηγώντας ακόμη πως, θα έπρεπε να έχει ληφθεί υπόψιν ότι στο συγκεκριμένο επάγγελμα, “δεν υπάρχει σταθερή και μόνιμη ροή δουλειάς, όπως όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά”.

“Εάν το προηγούμενο έτος ήταν πάρα πολύ καλό, αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι και το επόμενο” σημείωσε, τονίζοντας ωστόσο πως, “παρόλα αυτά οι ασφαλιστικές εισφορές είναι υποχρεωτικό να υπολογίζονται σε ποσοστό 20% για τον κλάδο συντάξεως και 6,95% για τον κλάδο περίθαλψης. Δηλαδή περίπου 30% σε ένα εισόδημα, το οποίο δεν είναι βέβαιο ότι θα παραχθεί για το έτος που διανύει ο ελεύθερος επαγγελματίας”.

Η ίδια, υποστήριξε ακόμη, πως, “αυτό που έχει δημιουργήσει αλγεινή εντύπωση σε όλους τους επαγγελματίες κι όχι μόνο στους συμβολαιογράφους είναι η έλλειψη της οποιασδήποτε διαβούλευσης” με δεδομένο όπως πρόσθεσε πως, “είναι θέμα καθαρά κοινής λογικής. Προτείνονται κάποια εξωφρενικά πράγματα ενώ είναι πασιφανές ότι απλά οι αριθμοί δεν βγαίνουν”.

Π. Βούλγαρη: Καταρρέει η ιδιωτική πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας

“Σαν εκπρόσωπος της ιατρικής κοινότητας οφείλω να πω ότι το προσχέδιο νόμου είναι καταστρεπτικό, είναι αντισυνταγματικό για τον χώρο μας, γιατί συνδυάζει το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό (εισφορές) με το εισόδημά μας, χωρίς βέβαια να έχει και καμία εγγυημένη ανταπόδοση όλο αυτό” ανέφερε στη συνέχεια η εκπρόσωπος του ιατρικού κλάδου, Παναγιώτα Βούλγαρη, αναφέροντας και η ίδια με αριθμούς, πως, εισφορές, αυξημένη φορολόγηση, προκαταβολή φόρου και αύξηση αυτού, καθώς και μέριμνα για καταβολή τέλους επιτηδεύματος αλλά και εισφορά αλληλεγγύης, εκτοξεύουν “την οικονομική επιβάρυνση σε ποσοστό της τάξεως του 60-65%”. “Αυτομάτως αυτό, σημαίνει κλείσιμο των περιφερειακών ιατρείων, των ιατρείων της γειτονιάς” δήλωσε κατηγορηματικά, διευκρινίζοντας δε, πως, “Ένα ιατρείο δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα έξοδα που δημιουργούνται”.

Στην περίπτωση μάλιστα, που εφαρμοστούν όσα προβλέπονται, η κ. Βούλγαρη σημείωσε σαν δεύτερη σοβαρή συνέπεια πως, θα προκύψει “η υπαλληλοποίηση των ιατρών”, καθώς όπως κατέστησε σαφές, “αυτοί οι ιατροί θα αναζητήσουν δουλειά σαν υπάλληλοι των μεγάλων διαγνωστικών κέντρων που πολύ καλά γνωρίζουμε ότι οι αποδοχές είναι ελάχιστες”. Μιλώντας από ρεαλιστική σκοπιά, επεσήμανε μάλιστα πως, τα εν λόγω μέτρα “δεν αποκλείεται να οδηγήσουν και στη μαύρη εργασία”, τονίζοντας παράλληλα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου τα ακόλουθα, “Ας μην κρυβόμαστε. Ιατροί θα αναγκαστούν να δουλεύουν όπως μπορούν, με αδιαφανή έσοδα” ενώ δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο, “κάποιοι εξ αυτών να μεταναστεύσουν”.

“Θα φτωχοποιηθεί ο κλάδος”

Καταλήγοντας στην τοποθέτησή της, υποστήριξε ότι, “Όλα αυτά σημαίνουν και σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας, πέραν της αύξησης της ανεργίας”, αφού δεν θα υπάρχουν εισφορές, υποστηρίζοντας πως, πλησιάζει “η κατάρρευση της ιδιωτικής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας” όπως την γνωρίζει χρόνια η κάθε μικρή ή μεγαλύτερη γειτονιά, όταν μάλιστα, “οι δημόσιες δομές είναι διαλυμένες”. “Θα φτωχοποιηθεί ο κλάδος όχι μόνο των ιατρών αλλά και όλων των υγειονομικών” σημείωσε, επισημαίνοντας τέλος πως, “το ταμείο μας έχει λεηλατηθεί. Αυτό που ζητά ο πανελλήνιος ιατρικός σύλλογος είναι να υπάρχει ως αυτόνομο ενιαίο ταμείο” αλλά παράλληλα, “να μειωθεί αυτή η υπερβολική φορολόγηση, να υπάρξει η ασφαλιστική μεταρρύθμιση για να μπορεί να διαφυλαχθεί και ο κοινωνικός χαρακτήρας, αλλά και η επαγγελματική βιωσιμότητά μας”.

Γ. Φρέρης: “Πρωτοτυπία... το ασφαλιστικό είναι και φορολογικό νομοσχέδιο”

Κάθετα αντίθετος με την υπερφορολόγηση των κλάδου των μελετητών μηχανικών παρουσιάσθηκε και ο πρόεδρος του Συλλόγου των Κυκλάδων, Γιώργος Φρέρης, εξηγώντας πως, “το νέο σχέδιο νόμου που είναι δημοσιευμένο ήδη, δεν έχει κατατεθεί στη Βουλή αλλά είναι προς επεξεργασία, έχει μία πρωτοτυπία...”. Όπως ειδικότερα εξήγησε, “Πέρα από ασφαλιστικό νομοσχέδιο είναι και φορολογικό” γεγονός που φανερώνει ξεκάθαρα ότι αν περάσει, “Οι ασφαλιστικές εισφορές θα συνδέονται πλέον με το φορολογητέο εισόδημα” και άρα, “από 1η Ιανουαρίου του 2017 απασχολούμενοι κι ελεύθεροι επαγγελματίες θα καταβάλλουν μηνιαία πλέον και όχι κάθε εξάμηνο όπως ίσχυε πριν επί του εισοδήματός τους, 20% για τον κλάδο σύνταξης, 7,5% για τον επικουρικό κλάδο, 6,95% για την υγειονομική περίθαλψη, 4% για εφάπαξ παροχή” κάτι που συνολικά μεταφράζεται σε εισφορές επί του εισοδήματος κατά 38,45%.

Συμπυκνώνοντας κι ο ίδιος τους λόγους αντίθεσης του κλάδου, σε ένα παράδειγμα, ανέφερε πως, “Ελεύθερος επαγγελματίας μηχανικός με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ θα δώσει 3.850 ευρώ ασφαλιστικές εισφορές ( βάσει του 38,45%)” ενώ επιπλέον, “στα χρόνια του μνημονίου θα πληρώσει 29% φόρο εισοδήματος, ήτοι 2.900 ευρώ και άλλα 2.900 ευρώ ως προκαταβολή 100% του φόρου για τον επόμενο χρόνο”. Μάλιστα αν προσθέσει κάποιος και τα “650 ευρώ για τον φόρο επιτηδεύματος”, τότε αθροιστικά οδηγείται στο παράδοξο να πρέπει να καταβάλει 10.300 ευρώ. “Φοβερή ανακάλυψη” σημείωσε με ειρωνικό τόνο ο κ. Φρέρης στηλιτεύοντας την κατάσταση με την οποία έχουν έρθει αντιμέτωποι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, προσθέτοντας δε, πως, αναφορικά με αρκετά σημεία του προσχεδίου, “θα πρέπει το Υπουργείο να προβεί σε διευκρινίσεις”.

“Υπάρχει μία λογική δήμευσης”

Απαριθμώντας μία σειρά από λόγους για τους οποίους δεν θα πρέπει να εφαρμοσθεί αυτό το προσχέδιο νόμου και να περάσει στη Βουλή, ο κ. Φρέρης σημείωσε μεταξύ άλλων, πως, “Φαίνεται να υπάρχει μία πρόθεση στο Υπουργείο να θέσει το νομοσχέδιο με όρους μισθωτής εργασίας. Δηλαδή οι αυτοαπασχολούμενοι να έχουν μία λογική όπως αυτή που έχουν και οι μισθωτοί. Υπάρχει όμως μία ειδοποιός διαφορά. Στους μισθωτούς το 13% της εισφοράς την καταβάλλει ο εργοδότης. Στους αυτοαπασχολούμενους τυγχάνει ο εργοδότης να είναι ο ίδιος τους ο εαυτός”. Πέραν αυτού, συμπλήρωσε ακόμη πως, το πιο σοβαρό ζήτημα εντοπίζεται στο ότι, “ο ελεύθερος επαγγελματίας δεν έχει δεδομένη την εργασία και δεν έχει πάντα εργασία”. Σύμφωνα με όσα επεσήμανε παρακάτω μάλιστα, “Το ότι μέχρι πρότινος ο ελεύθερος επαγγελματίας είχε την ευελιξία να δουλέψει, να προκόψει και να βγάλει και κάποια λεφτά ίσως, αυτό αναιρείται γιατί ακόμη κι αν βγάλει κάποια λεφτά θα έχει να τα δώσει για τις περιπτώσεις που δεν είχε δουλειά. Είναι τόσο μεγάλες οι εισφορές που στην ουσία δεν θα μένει τίποτα”.

Βέβαια, με τη λογική της αναδιανομής που θέλει το Υπουργείο, όπως ο ίδιος εξήγησε, ο κλάδος δεν τάσσεται αντίθετος, ωστόσο, “όχι με αυτούς τους εξοντωτικούς συντελεστές” καθώς, “αυτό το ασφαλιστικό προκαλεί ένα πλήγμα γενικότερο, αλλά κι ένα πλήγμα και στους νέους αυτοαπασχολούμενους”.

“Έχει μία λογική δήμευσης αυτό το νομοσχέδιο” σχολίασε ο πρόεδρος, καταλήγοντας πως, “Οι αυξήσεις που προκύπτουν είναι κατά πολύ μεγαλύτερες ακόμη και από τον σχετικό μνημονιακό νόμο του 2011. Δεν πάει άλλο. Μετά από πέντε χρόνια συνεχούς ύφεσης και κατακόρυφης πτώσης της οικοδομικής δραστηριότητας οι μηχανικοί καλούνται να υποστούν και το τελικό χτύπημα”.

Ετικέτες: