Απαίτηση για ενιαίο νομοθέτημα ασφαλιστικού και φορολογικού

Νέα δεδομένα από τους θεσμούς

Ασφαλιστικό και δημοσιονομικό, με τις αλλαγές στη φορολογία και τα κόκκινα δάνεια, να αποτελούν τις ανοιχτές πληγές στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών, δημιουργείται πρόσφορο κλίμα για εκλογική σεναριολογία, με ευθείες αμφισβητήσεις περί της κυβερνητικής δυναμικής στην υπερψήφιση των “δύσκολων” νομοσχεδίων.

Με την αξιολόγηση, η οποία θα ολοκληρωθεί στο τέλος Φεβρουαρίου να χρησιμοποιείται ως ο ισχυρότερος μοχλός πίεσης για την λήψη πρόσθετων μέτρων, η κυβέρνηση καλείται να καταθέσει τις προτάσεις της βάσει των προαπαιτούμενων, σε ότι αφορά στο ασφαλιστικό, τις φορολογικές αλλαγές, τις ρυθμίσεις των κόκκινων δανείων και τους δημοσιονομικούς στόχους του μεσοπρόθεσμου 2017-2020.

Ακόμα δυσκολότερη γίνεται η κατάσταση με τη νέα αξίωση περί ενιαίου νομοθετήματος για το σύνολο των μέτρων τόσο του ασφαλιστικού, όσο και των φορολογικών μεταβολών.

Ενιαίο νομοθέτημα για ασφαλιστικό και φορολογικό

Μετά τις πρώτες ημέρες των συνεχών επαφών των εκπροσώπων των θεσμών με υπουργικά στελέχη της κυβέρνησης, κατά τις οποίες υπήρξε ρητή διατύπωση των απαιτήσεων για τις σχετικές νομοθετήσεις, έως το τέλος της εβδομάδας θα πρέπει να υπάρξει μία βασική συμφωνία, με παράλληλη επιμονή περί μεταβολής των στόχων του τρίτου μνημονίου, σύμφωνα με το οποίο προβλέπονται μέτρα 1,305 δις ευρώ για το 2017 και επιπλέον μέτρα 438 εκ. ευρώ για το 2018, τα οποία όμως δεν περιλαμβάνονται στην παρούσα διαπραγμάτευση.

Με τον χορό των απαιτήσεων περί λήψης πρόσθετων μέτρων να σέρνει η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου, η οποία είπε χαρακτηριστικά πως «οι αριθμοί πρέπει να προσαρμοστούν», στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι άλλοι τρεις εκπρόσωποι, Ντέκλαν Κοστέλο από την E.E., Ράσμους Ρέφερ από την ΕΚΤ και Νικόλα Τζιαμαρόλι από τον ΕSΜ, με τις οικονομικές απαιτήσεις των νέων μέτρων να ανέρχονται στα 900 εκ. Ευρώ.

Η πρώτη φάση της διαπραγμάτευσης πρόκειται να ολοκληρωθεί έως το τέλος της εβδομάδας, με τους εκπροσώπους των θεσμών να επανέρχονται στο δεύτερο δεκαπενθήμερο Φεβρουαρίου προκειμένου να εξεταστούν οι τελικές προτάσεις της κυβέρνησης επί των νέων δεδομένων που έθεσαν για την επιτυχή έκβαση της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δις ευρώ.

Τα νέα δεδομένα αφορούν και το φορολογικό, το οποίο η κυβέρνηση προσανατολιζόταν να το διαχειριστεί μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού, καθώς όπως υποστήριζαν στελέχη της λίγο πριν την άφιξη των εκπροσώπων των θεσμών, είχε τεθεί στον προγραμματισμό για τον Μάρτιο, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τα λεγόμενα του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος είπε ότι «είναι νωρίς να μιλάμε για μέτρα και καλό είναι περιμένουμε τα οριστικά στοιχεία για τον προϋπολογισμό του 2015 που θα δημοσιοποιηθούν τον Μάρτιο».

Βάσει των νέων δεδομένων που έθεσαν οι 4 εκπρόσωποι, η κυβέρνηση οφείλει να καταθέσει άμεσα τις αλλαγές στη φορολογική κλίμακα εισοδήματος και να συμπεριληφθούν αυτές στο νομοθέτημα για το ασφαλιστικό.

Διαπραγμάτευση για τις συντάξεις

Κατόπιν της πρώτης συνάντησης διαπραγμάτευσης του κουαρτέτου των δανειστών με τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, παρόντων του αναπληρωτή υπουργού, Τρύφωνα Αλεξιάδη και του οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού Δημήτρη Λιάκο, το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στη χθεσινή συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο, λόγω του μέγιστου ενδιαφέροντος που συγκεντρώνουν οι ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό.

Στην πρώτη ημέρα συνάντησης του κ. Κατρούγκαλου με τους εκπροσώπους των θεσμών, μετείχαν και ο υπουργός Οικονομίας, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης.

Ο υπουργός Εργασίας, αμέσως μετά την τετράωρη συνάντηση δήλωσε πως πρόκειται για «μια σκληρή διαπραγμάτευση η οποία θα συνεχιστεί», συμπληρώνοντας πως «η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ένα κλίμα δημιουργικής συζήτησης».

Ερωτηθής για τα θέματα που απασχόλησαν είπε πως «τα θέματα είναι τα γνωστά θέματα, τα οποία πάντα τίθενται από τους θεσμούς. Πιστεύω ότι θα συνεχιστεί αυτή η σκληρή διαπραγμάτευση και η τελική κατάληξη θα είναι προς το συμφέρον της χώρας».

Ως θετική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η μη απαίτηση των δανειστών για νέα μείωση των συντάξεων, η οποία δεν πρόκειται να υπάρξει, όπως διαμήνυε καθ' όλο το τελευταίο διάστημα και με κάθε τρόπο το υπουργείο Εργασίας.

Έντονες ενστάσεις όμως διατυπώθηκαν εκ μέρους των θεσμών σχετικά με την κυβερνητική πρόταση για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, επί της οποίας υπήρξε και η σύμφωνη γνώμη των εργοδοτικών φορέων, καθώς θα πρέπει να παρουσιαστούν τα στοιχεία που συνηγορούν στο δημοσιονομικό όφελος που η κίνηση αυτή θα επιφέρει.

Απορρίπτονται τα σενάρια πρόωρων εκλογών

Η ένταση των διαπραγματεύσεων και τα νέα δεδομένα ταυτόχρονης νομοθετικής ρύθμισης του ασφαλιστικού και του φορολογικού, αποτέλεσαν ευκαιρία αναζοπύρωσης των συζητήσεων περί δημιουργίας οικουμενικής κυβέρνησης ή προσφυγής στις κάλπες, καθώς η κυβέρνηση δεν θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει κοινοβουλευτικά την συγκεκριμένη πρόκληση.

Κατηγορηματική διάψευση υπήρξε εκ μέρους της κυβερνητικής εκπροσώπου, Όλγας Γεροβασίλη, η οποία τόνισε πως «Η κυβερνητική πλειοψηφία είναι ισχυρή και είναι και σε συνοχή», σημειώνοντας πως εκ μέρους της κυβέρνησης δεν υπάρχει σκέψη περί εκλογών, καθώς επιζητείται η πολιτική σταθερότητα.

Παράλληλα απέκλεισε κατηγορηματικά την προοπτική οικουμενικής κυβέρνησης ή διεύρυνσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Όσον αφορά δε την περίπτωση κυβερνητικού ανασχηματισμού, η κ. Γεροβασίλη εξέφρασε άρνηση λέγοντας ότι «Δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα» και πως το κυβερνητικό σχήμα θα αλλάξει «όποτε κριθεί αναγκαίο από τον πρωθυπουργό και αν και εφόσον, αυτή την στιγμή όμως δεν κρίνεται αναγκαίο από την κυβέρνηση».

Ειδικά για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων η κυβερνητική εκπρόσωπος χαρακτήρισε θετικό το κλίμα των συζητήσεων, συμπληρώνοντας πως εκ μέρους της κυβέρνησης τηρούνται κατά γράμμα οι προβλέψεις της συμφωνίας και με εμφανή αιχμή ως προς τη στάση των δανειστών ανέφερε ότι οι συμφωνίες έχουν γίνει για να τηρούνται και αυτό πρέπει να ισχύει και για τις δύο πλευρές.

Για δε την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων είπε πως ο στόχος είναι εντός του Μαρτίου να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, ενώ για το θέμα των συντάξεων, με την διαπραγμάτευση να βρίσκεται σε εξέλιξη, ανέφερε πως «η κυβέρνηση δίνει μάχη για να διατηρηθούν οι κύριες συντάξεις και να μη γίνει καμία μείωση».