Το κούρεμα του χρέους, ως μόνη λύση, για την έξοδο της χώρας από τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, “βλέπει” το συμβούλιο των συντακτών της “New York Times”

“Κάθαρση” στην ελληνική τραγωδία το “κούρεμα”

Στην ελάφρυνση του χρέους, ως προϋπόθεση για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, αναφέρθηκε άρθρο, που δημοσίευσε η αμερικανική εφημερίδα «Times» της Νέας Υόρκης, πριν από δύο ημέρες.

Στο κείμενο με τίτλο «Έφτασε η ώρα για να λήξει η ελληνική τραγωδία του χρέους», οι Times σημειώνουν την επιτακτική ανάγκη “κουρέματος” του χρέους, προκειμένου η χώρα να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις ανάγκες δανειστών και πολιτών, αλλά και να ξεφύγει από την υφεσιακή δίνη, στην οποία, εδώ και 6 περίπου χρόνια στροβιλίζεται.

Επιπλέον, αιχμηρός σχολιασμός γίνεται στη στάση των ευρωπαίων υπ. Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι συνεχίζουν να στέκονται απέναντι στο αίτημα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, για ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, με το Ταμείο να απειλεί με απόσυρσή του από το πρόγραμμα, αν το αίτημά του δεν ικανοποιηθεί, καθώς αντιλαμβάνεται τη ματαιότητα σε μία διαδικασία συνεχών «ενέσεων» ρευστότητας προς την Ελλάδα, που προσθέτουν ποσοστιαίες μονάδες υπέρ του χρέους στην αναλογία επί του Ακαθαρίστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ), ενώ η οικονομία της χώρας ήδη δείχνει σοβαρή αδυναμία στην αποπληρωμή των μέχρι στιγμής δανείων.

«Καλά θα κάνουν να συμφωνήσουν σε κούρεμα»

Σύμφωνα με το άρθρο των “New York Times”, «είναι η εποχή, που το συνεχιζόμενο “σίριαλ” της ελληνικής κρίσης, έχει φτάνει στη συνηθισμένη – πλέον – καλοκαιρινή κλιμάκωση, με τους πολίτες να διαμαρτύρονται ενάντια στα μέτρα λιτότητας και τους διεθνείς πιστωτές να “καυγαδίζουν” για τους όρους των δανείων. Είναι ώρα πια αυτός ο φαύλος κύκλος να κλείσει και να αντιμετωπιστεί η πραγματικότητα: Χωρίς ελάφρυνση στο χρέος, η οικονομία της Ελλάδας δεν πρόκειται ποτέ να ανακάμψει, με συνέπειες που η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί μετά βίας να δεχτεί».

Τον τελευταίο Ιούλιο, όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, αναγκάστηκε να δεχτεί μία μεγάλη λίστα μέτρων λιτότητας, που επιβλήθηκε από τους διεθνείς δανειστές, προκειμένου να πάρει το πακέτο διάσωσης. Το γεγονός αυτό επέφερε συνέπειες, με περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού να είναι πλέον άνεργο.

«Παρ’ όλα αυτά, την Κυριακή, το Ελληνικό Κοινοβούλιο ενέκρινε ένα επιπλέον πακέτο 5,4 δις ευρώ μέτρων λιτότητας», σημειώνεται, μία ημέρα πριν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρώπης συναντηθούν στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συζητήσουν αν η Ελλάδα έχει φτάσει τους στόχους του περσινού προγράμματος λιτότητας και κατ’ επέκταση, αν πληροί τις προϋποθέσεις για μία ακόμη “ένεση”, ύψους 5,7 δις ευρώ, ενώ οι Έλληνες ήταν στους δρόμους, διαδηλώνοντας ενάντια στην ιδέα ακόμη περισσότερων περικοπών.

«Ωστόσο, οι Υπ. Οικονομικών της Ευρώπης δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στο αν η Ελλάδα έχει καταγράψει αρκετή πρόοδο, μεταθέτοντας τη λήψη απόφασης, έως και την επόμενη συνάντησή τους στις 24 Μαΐου. Παράλληλα, έθεσαν τροχοπέδη στο αίτημα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, με τη λήξη του προγράμματος διάσωσης, το 2018. Το ΔΝΤ απειλεί να αποσύρει τη στήριξή του από το πρόγραμμα, αν δεν δοθεί αυτή η δυνατότητα “κουρέματος”», υποστηρίζεται, με το συμβούλιο των συντακτών της εφημερίδας, που επιμελήθηκε το κείμενο, να τονίζει, πως «το πρόβλημα βρίσκεται στη Γερμανία, τον κύριο εθνικό δανειστή της Ελλάδας. Οι Ομοσπονδιακές εκλογές της Γερμανίας θα πραγματοποιηθούν τον επόμενο χρόνο και αρκετοί είναι οι πολίτες, οι οποίοι αισθάνονται ότι η σκληρή τους δουλειά και οι οικονομίες τους, δεν θα έπρεπε να σπαταλούνται στην διάσωση των Ελλήνων, από τις συνέπειες των δημοσιονομικών τους “αμαρτιών”».

Πέρσι, η Γερμανία απείλησε να εκδιώξει την Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρώ, αν δεν τηρούσε τις δεσμεύσεις της να επιβάλλει τα μέτρα λιτότητας. Δεδομένης της στρατηγικής θέσης της Ελλάδας στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης, η Γερμανία δεν έχει τη δυνατότητα πλέον να χρησιμοποιήσει αυτή την απειλή, υπογραμμίζεται στο κείμενο, καθώς το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η Ευρώπη είναι ένα “πτωχευμένο κράτος” στα σύνορά της με την Τουρκία, όπως προειδοποίησε το Σάββατο και ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Όταν οι υπουργοί οικονομικών της Ευρώπης συνεδριάσουν ξανά, καλά θα κάνουν – για την Ελλάδα, για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για τη Γερμανία – να εγκρίνουν την αποδέσμευση των κονδυλίων και να συμφωνήσουν σε ένα κούρεμα χρέους. Η Ελλάδα έχει υπερβεί εαυτόν για την ικανοποίηση των αιτημάτων για λιτότητα, ωστόσο χωρίς ελάφρυνση του χρέους, η κρίση, που αντιμετωπίζει, δεν πρόκειται ποτέ να τελειώσει», σημειώνεται στην κατακλείδα του άρθρου.

Σημαντικά οφέλη από μία θετική αξιολόγηση της χώρας

Σε άλλο κομμάτι της ίδιας εφημερίδας, που επίσης αναφέρεται στην Ελληνική οικονομία, επισημαίνονται οι θετικές επιπτώσεις, που θα είχε για την Ελλάδα ένα θετικό αποτέλεσμα στην επικείμενη αξιολόγηση, σύμφωνα πάντα με τα όσα δήλωσε και ο Διευθυντής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας.

Όπως είχε δηλώσει ο κ. Στουρνάρας, ένα θετικό αποτέλεσμα στην αξιολόγηση του προγράμματος της Ελλάδας, θα οδηγούσε στη σταδιακή επανεκκίνηση των καταθέσεων και την επαναφορά της κατ’ εξαίρεσης (waiver) αποδοχής των ελληνικών ομολόγων ως εγγυήσεις για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, η οποία είχε επιβληθεί πέρσι, βάζοντας τέλος στον φθηνό δανεισμό τους.

Ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε, πως η επαναφορά της κατ’ εξαίρεση αποδοχής των ομολόγων, καθώς και η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, θα σήμαινε μία θετική επίδραση της τάξεως των 400-500 εκατομμυρίων ευρώ στα τραπεζικά διαθέσιμα μέσα στο 2017.

Παράλληλα τόνισε, πως οι συζητήσεις για το χρέος, ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές, θα πρέπει να συμπεριλάβουν και την μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος, από 3,5% στο 2% του ΑΕΠ, μετά το 2018. Αυτό, θα μείωνε το χρέος κάτω από το 100% του ΑΕΠ έως το 2030 και να έπιανε το στόχο του 89% του ΑΕΠ μέχρι το 2035.